luty71 17.01.07, 12:52 CZy do herbatach ogólniedostępnych np. Lipton, Dilmah, Saga dodawane są jakieś konserwanty? A do przypraw typu majeranek, koperek suszony Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jewgrafka Re: herbata a konserwanty 17.01.07, 13:32 nie wiem czy konserwanty, ale te w torebkach, to najgorzsze smieci, można tam znaleźć wszystko... Moj syn po wypiciu takiej herbatki zareagował dwukrotnie silnymi zmianami na buzi. Na opakowaniu, w skladzie, powinna byc informacja, czy są tam konserwanty. Odpowiedz Link Zgłoś
albmim8 Re: herbata a konserwanty 17.01.07, 17:50 tez sie nad tym zastanawialam, chyba najbezpieczniejsza bedzie taka o duzych lisciach (moje osobiste odczucie), konserwanty jak konserwanty ale tak herbata musi byc pewnie niezle opryskiwana Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: herbata a konserwanty 18.01.07, 08:19 Czy wy dajecie dzieciom czarna herbate ? Na opakowaniach z czarna herbata zazwyczaj nie ma informacji o dodatkach. Trzeba pamietac, ze nie do konca wiadomo, do czego przepisy zobowiazuja producenta: on pewnie kupuje 'czarna herbate' z innego kraju, gdzie byc moze sa inne przepisy i tam nie trzeba zadeklarowac konserwantow/chemii. Poza tym w przypadku czarnej herbaty moze to byc bardziej problem chemii na plantacji - to moze byc zupelnie inna niz dozwolona w Polsce. Podobny problem moze dotyczyc przypraw. Moj siostrzeniec pracuje w 'Klosterfrau', on mi opowiadal, ze w ziolach, ktore kupuja, zdarzaja sie najrozniejsze zanieczyszczenia. Pewnie czesciowo rosliny w danym kraju moga sie roznic od tych z innego kraju i takie roznice moga byc normalne. Ale opowiadal rowniez o chemii stosowanej na plantacjach. Co do herbaty: jesli to herbata w torebkach, to rowniez warto pamietac o procesie produkcji - co ta torebka moze miec w sobie ? Dzieciom jednak nie daje czarnej herbaty, tylko herbatki ziolowe i owocowe. Odpowiedz Link Zgłoś
monper Re: herbata a konserwanty 18.01.07, 11:20 W czarnej herbacie nie tyle chodzi o konserwanty co o sposób jej "wytworzenia".Czarna herbata musi najpierw przejść proces fermentacji przy którym wytwarzana jest duża ilość pleśni i grzybów, dlatego właśnie tak silnie reagują na nią dzieci alergiczne.Najlepsza jest biała herbata (bo nie jest fermentowana i nie zawiera tanin) a później zielona, no i owocowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: herbata a konserwanty 18.01.07, 11:26 Nie slyszalam jeszcze o bialej herbacie, gdzie to sie kupuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: herbata a konserwanty 18.01.07, 11:43 ja mam taką, rzeczywiście ma delikatny kolor bio-active.pl/sklep/k8-Herbata-biala.html Odpowiedz Link Zgłoś
luty71 Re: herbata a konserwanty 18.01.07, 13:27 Pytanie zadałam powizycie u koleżanki, która na moją prośbę o herbatę dla córeczki chciala mi zaparzyc Liptona - na mój protest, że mogą tam być konserwanty powiedziała, że przesadzam a ja właściwie nie potrafiłam powiedzieć jakie "be" siedzi w herbacie - dzieki za podpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś