Dodaj do ulubionych

herbata a konserwanty

17.01.07, 12:52
CZy do herbatach ogólniedostępnych np. Lipton, Dilmah, Saga dodawane są
jakieś konserwanty? A do przypraw typu majeranek, koperek suszony
Obserwuj wątek
    • jewgrafka Re: herbata a konserwanty 17.01.07, 13:32
      nie wiem czy konserwanty, ale te w torebkach, to najgorzsze smieci, można tam
      znaleźć wszystko... Moj syn po wypiciu takiej herbatki zareagował dwukrotnie
      silnymi zmianami na buzi.
      Na opakowaniu, w skladzie, powinna byc informacja, czy są tam konserwanty.
      • luty71 Re: herbata a konserwanty 17.01.07, 15:19
        dziękuje za odpowiedź
    • albmim8 Re: herbata a konserwanty 17.01.07, 17:50
      tez sie nad tym zastanawialam, chyba najbezpieczniejsza bedzie taka o duzych
      lisciach (moje osobiste odczucie), konserwanty jak konserwanty ale tak herbata
      musi byc pewnie niezle opryskiwana
    • kerstink Re: herbata a konserwanty 18.01.07, 08:19
      Czy wy dajecie dzieciom czarna herbate ?

Na opakowaniach z czarna herbata zazwyczaj nie ma informacji o dodatkach. Trzeba
      pamietac, ze nie do konca wiadomo, do czego przepisy zobowiazuja producenta: on
      pewnie kupuje 'czarna herbate' z innego kraju, gdzie byc moze sa inne przepisy i
      tam nie trzeba zadeklarowac konserwantow/chemii. Poza tym w przypadku czarnej
      herbaty moze to byc bardziej problem chemii na plantacji - to moze byc zupelnie
      inna niz dozwolona w Polsce. Podobny problem moze dotyczyc przypraw. Moj
      siostrzeniec pracuje w 'Klosterfrau', on mi opowiadal, ze w ziolach, ktore
      kupuja, zdarzaja sie najrozniejsze zanieczyszczenia. Pewnie czesciowo rosliny w
      danym kraju moga sie roznic od tych z innego kraju i takie roznice moga byc
      normalne. Ale opowiadal rowniez o chemii stosowanej na plantacjach.

Co do herbaty: jesli to herbata w torebkach, to rowniez warto pamietac o
      procesie produkcji - co ta torebka moze miec w sobie ?

Dzieciom jednak nie daje czarnej herbaty, tylko herbatki ziolowe i owocowe.
    • monper Re: herbata a konserwanty 18.01.07, 11:20
      W czarnej herbacie nie tyle chodzi o konserwanty co o sposób jej
      "wytworzenia".Czarna herbata musi najpierw przejść proces fermentacji przy
      którym wytwarzana jest duża ilość pleśni i grzybów, dlatego właśnie tak silnie
      reagują na nią dzieci alergiczne.Najlepsza jest biała herbata (bo nie jest
      fermentowana i nie zawiera tanin) a później zielona, no i owocowe.
      • kerstink Re: herbata a konserwanty 18.01.07, 11:26
        Nie slyszalam jeszcze o bialej herbacie, gdzie to sie kupuje ?
        • 5_monika Re: herbata a konserwanty 18.01.07, 11:43
          ja mam taką, rzeczywiście ma delikatny kolor
          bio-active.pl/sklep/k8-Herbata-biala.html
          • luty71 Re: herbata a konserwanty 18.01.07, 13:27
            Pytanie zadałam powizycie u koleżanki, która na moją prośbę o herbatę dla
            córeczki chciala mi zaparzyc Liptona - na mój protest, że mogą tam być
            konserwanty powiedziała, że przesadzam a ja właściwie nie potrafiłam powiedzieć
            jakie "be" siedzi w herbacie - dzieki za podpowiedzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka