Dodaj do ulubionych

alat i aspad???

19.01.07, 20:05
zaczynam podróż po lekarzachsad mała ma potworną wysypkę, alergolog przypuszcza
że to AZS, ale póki co pewności nie ma, dostaliśmy skierowanie do
gastroenterologa do górnośląskiego centrum dziecka i matki. tam powiedziano
nam że potrzebne jest zrobienie pewnych badań w tym właśnie Alat i Aspad. co
to są za badania, z czego się je robi, i dlaczego mam je zrobić, w jakim
celu??? szukałam w necie i znalazłam, że są to jakieś próbu wątrobowe??? ale
nie wiem co to ma wspólnego z uczuleniem mojego dizecka????? proszę o
odpowiedź, bo bardzo się denerwuje i niepokoje......
Obserwuj wątek
    • marki0 Re: alat i aspad??? 19.01.07, 20:27
      Mój syn tez miał potworny azs jako niemowlak, zrestą teraz jako pieciolatek tez
      jestszce nie jest jego pozbawiony.Gdy miał ok 8mcy trafilismy z polecenia do
      Pani dr dermatolog, która równiez kazała nam wykonac badanie alatu i aspatu i
      bilirubiny oraz zrobic usg brzuszka-głównie watroby.Mały był ciagle wysypany a
      temu towarzyszył przerazliwy swiad, a podwyzszenie prób watrobowych daje
      schorzenie typu cholestaza, które powoduje straszne, wrecz przerażliwe swedzenie
      skóry/bardzo czesto maja to ciezarne-ja miałam w obu ciazach wiec takie badania
      alat,aspat,bilirubine,kwasy złóciowe miałam robione najpierw co miesiac a potem
      juz co 7 dni/. zatem dlatego dopstalisciue takie skierowanie i nie przejmuj sie
      bo to ze je wam zlecił swiadczy o jego niebylejakiej wiedzy.Generalnie mało
      który lekarz kojarzy swiad ze zle pracujaca watroba. U nas badania i usg były
      ok, za to teraz jako 5,5 latek ma lekko podwyzszone.Diecko powinno miec je rzedu
      nastu tj 12,13,16 a mój miał ostatnio ok 30 wiec co prawda w normie ale w górnej
      granicy.Nie wiem czy ci troszke wyjasniłam.Pozdrawiam.
    • doralia Re: alat i aspad??? 19.01.07, 21:10
      Moja córka też ma alergię i miała zlecone to badanie, były lekko podwyższone,
      ale lekarz uznał, że jeszcze mieszczą się w normie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka