Dodaj do ulubionych

ventolin,flixotide,aerochamber,ae roscopic!?!?

06.02.07, 19:20
poniewaz Jeremi znow sie pochorowal, wezwalam lekarza. przyjechal i
zaordynowal na kaszel wirusowy cuda wymienione w tytule postu - lomatko,
przeciez to wziewy i aplikatory do nich!!! na kaszel?! osluchowo czysty, ma
katar, nie umie czyscic nosa, wciaga gile, wiec kaszle, a uszy na granicy
zapalenia - no tak, rozumiem, ale dlaczego na to wziewy? co wy na to? czy to
nie przegiecie? bylam w robocie jak przyjechal, nie moglam od razu
zareagowac, a dr Zawadzka ma dyzur jutro, wiec od niej poki co niczego nie
wyciagne. dzieki.
Obserwuj wątek
    • alin9 Re: ventolin,flixotide,aerochamber,ae roscopic!?! 06.02.07, 19:34
      Moin zdaniem teraz modne wziewy i te leki.Nie wiem jak poważnie syn jest
      chory,czy alergik ale na kaszel wirusowy to na moje oko za silne leki.pozdrawiam.
    • mamcia_do_kwadratu Re: ventolin,flixotide,aerochamber,ae roscopic!?! 06.02.07, 20:52
      Zupełnie nie rozumiem paniki. Wziewy są przecież bezpieczne a do tego o wiele
      skuteczniejsze niż leki doustne bo trafiają odrazu tam gdzie są potrzebne (nie
      osłabiają np. wątroby jak leki doustne). Myślę więc, że to żadne przegięcie
      ale rozsądne postępowanie.
    • kruffa Re: ventolin,flixotide,aerochamber,ae roscopic!?! 06.02.07, 21:34
      W piętek byłam z młoda u laryngologa na kontroli uszu i dowiedziałam się, ze
      wcześniej powinnam był podac właśnie fixonase aby nie dopuścić do zapalenia ucha.
      I w ogóle zaleciła konsultację z alergologiem - jak postępowac w przypadku
      infekcji kataralnych.

Kruffa
      • isma Re: ventolin,flixotide,aerochamber,ae roscopic!? 07.02.07, 10:25
        Uprzjmie donosze, iz dziecko me wlasnie niedawno po raz pierwszy w zyciu
        przeszlo wirusowa infekcje tylko na wziewach i mukolityku, bez podawania - w
        zagrozeniu zapaleniem pluc - bactrimu.
        U nas takie postepowanie jest standardem: jesli katar jest przejrzysty, to jest
        on albo alergiczny, albo wirusowy, a wiec tak czy tak trzeba podac cos
        hamujacego stan zapalny. Zawsze wtedy podwajam dawke budesonidu, a jesli slysze
        pierwsze swisty, daje berodual.
      • emfj Re: ventolin,flixotide,aerochamber,ae roscopic!? 07.02.07, 10:32
        Flixonase to nie to samo co Flixotide smile Flixonase to spray do nosa na katar
        alergiczny.
        • sta.ania Re: ventolin,flixotide,aerochamber,ae roscopic! 07.02.07, 12:40
          Patrycja, właśnie Młody mój też chory, po raz pierwszy w życiu...Ma katar,
          wciąga wiec i właśnie kaszle - nawet kilkakrotnie zwymiotował - wszystko z
          powodu kataru, pediatra stwierdził że osłuchowo nic i zakazał dawania
          czegokolwiek...
          • patyska Staniu... 07.02.07, 13:09
            ... tak, spoko, faktycznie, moj tez sie porzygal od kataru jak poprzednim razem
            byl chory, zapalilo mu sie wtedy rowniez ucho (na kilka godzin, obeszlo sie bez
            antybiotyku), wiec nic swojemu nie dawaj, no, moze syrop z cebuli bo to fajna
            rzecz, tylko co 2 godziny disnemar (swietny jest) i frida gila hop! wink musisz
            to robic regularnie jesli maly nie umie czyscic nosa, inaczej skonczycie - tfu
            tfu! - z zapleniem ucha. jak bedzie bardzo zle to trudno, moze skuscie sie na
            nasivin soft - moj megaalergik nawet niezle go znosi, wiec moze to nie takie
            swinstwo jak myslalam wink
            zdrowenka!
            • sta.ania Re: Staniu... 07.02.07, 15:28
              tak, właśnie nasivin zastosowaliśmy dwukrotnie, lepsze to niż nie przespana
              noc, a wszystko inne na razie zignoruję, on sobie całkiem nieżle radzi z
              czyszczeniem nosa jednak zawsze tam dużo pozostaje, jeszcze jedną rade mi dał
              pediatra a było to po półgodzinnej sesji kaszlowo-rzyganiowej - kazał go ubrać
              i wystawić na balkon na kilka min - pomogło, myślę że u nas już końcówka,
              zdróweńka również dla Was!
    • patyska Kochane! 07.02.07, 13:05
      dzieki wielkie za odzew. podanie wziewow mialo na celu ulzenie Jeremiemu w
      meczacym kaszlu - jak dla mnie to za slaby powod. od dzis jestem na zwolnieniu
      pielegnujac malego i babcie, bo oboje chorzy uncertain wiec moje dziecko ma regularnie
      oczyszczany nos, podalam tez nasivin. znaczna poprawa, odpukac wink nadal kaszle,
      ale o wiele rzadziej, nie ma juz goraczki (pewnie wieczorem sie pojawi). ale
      mam jeszcze jedno pytanko: czy jesli nie ma goraczki to podawac paracetamol
      jako prewencje przed zapaleniem uszu (dzialanie przeciwzapalne)? czy tylko
      wyciagac gile i ladowac syrop z cebuli?
      dzieki!
      • isma Re: Kochane! 07.02.07, 13:43
        Glowy sobie uciac nie dam, ale MSZ paracetamol nie ma dzialania
        przeciwzapalnego (takowe ma ibuprofen). I po co obciazac watrobe i nerki?
        • mami7 Re: Kochane! 07.02.07, 13:46
          Nie podawaj paracetamolu, nie ma działania przeciwzapalnego.
          Jak juz to coś z ibuprofen. Niektórzy pediatrzy polecają podawać przez pierwsze 3 dni infekcji...Ja nigdy nie stosowałam, ale teraz jak bylismy na nartach sprobowaliśmy i Młody niestety się pochorował wink, na tyle, że łyka właśnie antybiotyk.
    • arim28 Patyska 07.02.07, 16:18
      Z tego co pozbieralam od lekarzy: paracetamol nie jest lek p.zapalnym zgadzam
      sie z poprzedniczkami.
      Ale dlaczego chcesz obnizac temp.? zawsze slysze, ze niewielka tep. to objaw
      walki organizmu z choroba. Brak tem. przy widocznej chorobie to znak, ze slaby
      organizm i nie radzi sobie.
      Rozne sa opinie o nor.temo. jedni mowia 38 inni 38,9.
      Ze swego doswiadczenia wiem, ze pow. 39 mam przygotowany czopek i obserwuje -
      idzie w gore - daje. Stoi - obserwuje.
      I jeszcze jedno, o czym ja dowiedzialam sie pozno. Na obnizenie temperatury nie
      podaje sie non-stop tych samych lekow. nie dzialaja. Ja corce obnizalam tem 42
      przez 4 godz. paracetamolem i dopiero oklady pomogly. Pozniej dowiedzialam sie,
      ze powinnam naprzemian dawac paracetamol i cos innego na obniz.temp.
      "Lomatko" ale sie rozpisalam :_)))
      Nie masz nic p.temu, ze zapozyczylam? Fajne to jest.
      • patyska no wlasnie nie ma temperatury... 07.02.07, 19:06
        ...wiec nie daje paracetamolu. dzieki smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka