Dodaj do ulubionych

Test alergiczny poraz pierwszy- jakie alergeny?

28.02.07, 18:24
Jestem ciekawa na jakie alergeny wykonywane są pierwsze testy alergika? Czy o
tym decyduje tylko lekarz czy ja też mogę coś zasugerować? Czy jest jakieś
ograniczenie w ilości alergenów? Dodam że bedą to testy z NFZ a nie prywatne.
Obserwuj wątek
    • iwciad Re: Test alergiczny poraz pierwszy- jakie alergen 28.02.07, 19:07
      Podnoszę wątek
      • 87lnbv Re: Test alergiczny poraz pierwszy- jakie alergen 28.02.07, 22:12
        dziwi mnie że dziwczyny tu nie pomogą-te doświadczone
        napisz proszę ile dziecko ma lat
        mój 6 latek miał na raczce robione testy skórne, nie wiem jak to fachowo brzmi,
        ale w tym wieku u dzieci jest podejrzenie alergii wziewnej, nie pokarmowej,
        więc to były próbki, pyłków drzew, sierściuchów, kurzu, itp, te robiłam na
        kasę, prywatnie 124zł robiłam tzw panel wziewny-testy z krwi, pozdrawiam
        • mloda121 Re: Test alergiczny poraz pierwszy- jakie alergen 01.03.07, 05:17
          nawet z krwi powinni zrobić na wszystko, właśnie tzw. panel, u mnie prywatnie
          kosztuje to ok. 150 zł
          • iwciad Re: Test alergiczny poraz pierwszy- jakie alergen 01.03.07, 08:43
            Mam pytanie, gdzie można takie testy zrobić? Czy trzeba koniecznie udać się do
            alergologa czy np. niektóre laboratoria też robią?
            Mój syn nigdy nie miał robionych testów, bo nie ma do niego podejścia. Poprostu
            mdleje ze strachu.Wolałabym na własną rękę wykonać mu takie testy z krwi bo raz
            popłacze i zapomni.Jeżeli możecie coś doradzić to będę wdzięczna.
            • iwciad Re: Test alergiczny poraz pierwszy- jakie alergen 01.03.07, 12:31
              Właśnie dzwoniłam do jednego z laboratoriów. Taki pakiet 20 sztuk alergenów
              kosztuje 150 zł. Nie trzeba mieć skierowania od alergologa. Uff, odetchnęłam z
              ulgą.Będę przynajmniej miała obraz ogólny czy moje dziecko wogóle jest
              alergikiem.
              • kruffa Re: Test alergiczny poraz pierwszy- jakie alergen 01.03.07, 13:00
                Tylko, że jak badania wyjdą w normie to oznaczac może, że nie ma alergii lub ma
                alergię IgE niezależną.

Kruffa
                • ana256 Re: Test alergiczny poraz pierwszy- jakie alergen 01.03.07, 13:31
                  O tym jakie tesy należy wykonac decyduje szczegółowo przeprowadzony wywiad.
                  Oczywiście mozna testy wykonac prywatnie, ale tak jak pisze Kruffa moga wyjśc
                  negatywnie ( czyli brak przeciwciał).
                  Potem są te dyskusje że testy są mało wiarygodne i nie wychodzą.
                • iwciad Re: Test alergiczny poraz pierwszy- jakie alergen 01.03.07, 14:41
                  Sama już tracę rozum.Dzieciak się drapie od x-czasu.Pani doktor twierdzi, że
                  pewnie alergia. Wizytę mamy dopiero w maju i dlatego takie moje pomysły aby coś
                  zrobić na własną rękę. Kupkę już zbieramy aby zbadać w kierunku robali i
                  lamblii. No i aby ( przed wizytą u alergologa) nie faszerować go lekami
                  przeciwhistaminowymi mój pomysl z tymi testami.
                  • 87lnbv Kruffa 03.03.07, 18:36
                    co to znaczy "nie ma alergii lub ma
                    alergię IgE niezależną", tzn że testy nie wychodzą, a alergia jakaś i tak jest?
                    dziekuje Iwona
    • joaska26 Re: Test alergiczny poraz pierwszy- jakie alergen 01.03.07, 13:36
      dziękuję za informację. Moja pocieszka ma 20mies. Przypuszczam że zrobią jej
      testy z krwi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka