Dodaj do ulubionych

prosze o pomoc i podpowiedż....

13.03.07, 08:11
co może oznaczać świąd w zgięciach łokci?
dziecko ma prawie 3 latka
nigdy na nic nie było uczulone...
od kilku dni skóra-z przerwami-swędzi a mała ją rozdrapuje...
w miejscu swędzenia powstają drobne grudki i pęcherzyki a skóra jest czerwona
i ciepła, świeci się trochę i jest bardziej napięta-wygląda jak poparzona?
kiedy zgięcia nie swędzą na skórze pozostaje małe zgrubienie i wygląda to jak
blizna?
co to może być?
proszę o radę i podpowiedź bo właściwie pierwszy raz mam do czynienia z czymś
takimsad
...
P.S. mamy kota od pół roku...
czy to może być powód ?
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: prosze o pomoc i podpowiedż.... 13.03.07, 19:32
      To najprawdopodobniej pokrzywka na tle alergicznym. Wybrałabym sie do alergologa
      aby objeżał te zmiany i ocenił czy to alergia czy też nie.

Kruffa
      • sigvaris Re: prosze o pomoc i podpowiedż.... 13.03.07, 22:49
        Żaden alergolog nic na oko nie oceni. Tzn. oceni. Ale na oko.
        Zmiany o których piszesz moga dawać też pasożyty, jednak tego na "oko" nikt nie
        stwierdzi, że to właśnie one sa odpowiedzialne za takie zmiany skórne a nie
        inne (mogą być bowiem identyczne do alergicznych, pokrzywkowych itp.)
        Dziecko jest w wieku wyjątkowo sprzyjającym zarażeniom.
        Zrób badania.
        Nieinwazyjne, bezbolesne badania kału.

Zrób wg. takiego skrótu info o tych badaniach:

Są 3 różne grupy pasożytów ludzkich. Więc na początek trochę przydatnych info.
        Pasożyty przewodu pokarmowego to :

1. grzyby i pleśnie - żeby je sprawdzić nalezy zrobic osobne badanie kału
        nazywane w kierunku grzybów i pleśni. Powinno przy metodzie hodowlanej trwać
        ok. 14 dni. Niestety laboratoria robią je ok. 4-7 dni, więc nie są w stanie w
        tym czasie sprawdzić większości z badanych rzeczy. Prawidłowo te badania
        przeprowadzają laboratoria przy przychodniach parazytologicznych
        (czyli "pasożytniczych"), mykologicznych (czyli właśnie specjalizujące się w
        mykologii nauce o grzybach), czasami przy szpiatalach zakaźnych. Czasami też
        można uprosić laborantów o owe 14 dni hodowania próbki. Grzyby można leczyć
        dietą. Nawet profilaktycznie bez badań. Taka podstawowa dieta opiera się o 4
        zasady:
        - zero mleka
        - zero słodkiego
        - więcej tłuszczy
        - więcej cebuli, czosnku i kiszonek.

2. pierwotniaki i ameby. W tej grupie są lamblie, które w Polsce występują
        terytorialnie. Osobne badanie kału trzeba zlecić żeby je znaleźć, nazywa się w
        kierunku lamblii. Z laboratoriami jest źle. Badania nie wychodzą. Trzeba szukać
        laboratoriów, które miewają chorych. Próbka kału MUSI BYĆ ŚWIEŻA, lub
        przynajmniej trzymana w lodówce zanim trafi do badania. Badanie można
        powtarzać, ale odstępy czasu powinny być ok. 5-7 dni, między badaniami.
        Niektórzy lekarze leczą w ciemno na podstawie objawów. Lamblia wydala jak
        pozostałe pasożyty toksyny, to dużo gorsze od 7-10 dniowego leczenia. Jednak
        taką decyzje powinien podjąć lekarz. Leki, które stosuje się przy leczeniu
        lamblii:
        - Furazolidon u dzieci
        - Macmiror - u dorosłych
        - Metronidazol - przy powtórzeniach leczenia lub u dorosłych lub w innych spec.
        warunkach.

Niektórzy lekarze stosją Tynidazol. Zdania co do niego są podzielone. Nie wolno
        go podawać poniżej 12 roku życia.

3. robaki - powszechnie to właśnie ich badanie z kału nazywa się "na pasożyty"
        (dlaczego akurat tylko ich, nie wiem). Badanie kału można powtarzać ponieważ
        nie wychodzą baaardzo, baardzo często. Jednak powtórki robimy co ok. 3-5 dni.
        Niektóre z nich np. owsiki skąłdają jaja pozaustrojowo i nawet sanepid poleca
        badać je tzw. badaniem plastrowym, bo wbrew powszechnej opinii ich nie widać w
        kale (tylko w stanach robaczyc totalnych).
        Robaki są ich dwa rodzaje:
        a) obłe - w tej grupie są owsiki, tęgoryjce, włosogłówka, glista ludzka itd.
        Często leczy się je w ciemno po objawach. Stosuje się leki:
        - Pyrantelum u małych dzieci
        - Zentel u starszych dzieci i dorosłych
        - Vermox u starszych dzieci i dorosłych
        Kuracja powinna byc powtarzana 3-krotnie, ponieważ wszystkie te leki działają
        głównie na osobniki dorosłe. A problem w usunięciu robaków polega na wybiciu
        wszystkich lęgów z jaj.
        b) płaskie - tu są tasiemce. Leczy się je jeszcze innymi lekami w zależności od
        kalibru tasiemca. Najlepiej udać sie wtedy do parazytologa (w wielu miastach
        nie ma)lub lekarza chorób zakaźnych.

Są też pasożyty zwierzęce. Ich zarażenie u ludzi jest bardzo niebezpieczne.
        Nazywa się toksokarozą. Jest wykrywane z badań krwi lub badań okulistycznych
        (toksokaroza oczna). Wykrywa się i bada toksokaroze w przychodniach
        parazytologicznych lub zakaźnych.

• washoe Re: prosze o pomoc i podpowiedż.... 20.03.07, 03:30
          Kiedyś mieszkając w internacie zaraziłam się świerzbem . Dawało bardzo podobne
          objawy. Występowało szczególnie w zgięciach łokci, pachwinach i wszystkich
          "ciepłych" miejscach. Radzę Ci sprawdzić też taką ewentualność. A na lekarzy
          radzę uważać. Byle coś skórnego się działo, nie sprawdzają tylko od razu krzyczą
          że alergia i kota trzeba oddać.
          • mazeb Re: prosze o pomoc i podpowiedż.... 21.03.07, 14:30
            co do świerzbu - faktycznie to sprawdz... bo samo badanie kalu na pasozyty i
            grzyby to jedno, ale ocena dermatologa, to drugie (tylko zasugeruj, czy to moze
            świerzb, bo zwykle lekarze doszukuja sie jakichs cudow) wink

pozdr
            g.
    • matulina Re: prosze o pomoc i podpowiedż.... 20.03.07, 08:51
      Mój synek trzylatek miał dokładnie takie same objawy plus dodatkowo zapalenie
      spojówek, nigdy do tej pory nie był uczulony na nic. Pierwszy krok to wizyta u
      alergologa który oczywiście stwierdził alergie. Całe szczęście, że trafiłam na
      to forum. Alergolog z którym ja miałam doczynienia niechciał powiązać grzybów z
      objawami u mojego synka do dziś dnia twierdzi, że alergia to alergia a grzybica
      to grzybica jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Fakty są zupełnie inne. Ja nie
      neguję istnienia alergii i na pewno są dzieci, które mają i candidę i alergię
      ale nie wszystkie.
      Nasza diagnoza candida glabrata wzrost średni gronkowiec złocisty w niosie. Od
      momentu zastosowania alantanu na skórę, probiotyków i diety przeciwgrzybicznej
      skóra się wygoiła już nie swędzi w ogóle, zapalenie spojówek również przeszło i
      nie nawraca.
      Pozdrawiam matulina
      Najpierw zrób proste badania kału tak jak radzi Ci Sigvaris a później myśl o
      alergii.
    • a.e.l.i.t.a Re: prosze o pomoc i podpowiedż.... 20.03.07, 15:09
      lekarz "rzucił okiem" i stwierdził AZS...? przepisał ZYRTEC w kroplach i
      cutivate do smarowania i polecił się nie przejmować bo to nic groźnego-"trzeba
      tylko uważać na niektóre produkty i obserwować dziecko i jego reakcje po
      zjedzeniu danej grupy produktów"...
      AZS?
      na jakiej podstawie?
      nie wiem co myśleć o tej wizycie i co dalej robić?
      plamki przybladły po posmarowaniu ale katar dziś się nasiliłsad i teraz mam
      pewność że nie jest to katar przeziębieniowy jak do tej pory myślałam sad
      co robić?sad(
      zgłupiałamsad(
      czy na badanie kału trzeba mieć skierowanie? i jeśli nie to jaki jest koszt
      jeśli wiecie?
      dziękuje z góry i mam zamiar szukać dalej przyczyny bo nie pasuje mi TAKA
      diagnoza:///
      • mazeb Namiary ;)) 21.03.07, 13:19
        podrzuce tylko link...
        pasozyty i inne:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=53999696
        bakterie, grzyby i inne

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=53045105&v=2&s=0

warto zainwestowac w prywatne badanie, wtedy skierowanie nie bedziepotrzebne...

pozrawiam i znikam, bo Malutka sie obudzila wink)
        gosia

• washoe jaka diagnoza? 05.04.07, 09:21
          a.e.l.i.t.a jak już będziesz miała prawidłową diagnozę to napisz co to było, tak
          z ciekawości (a na pewno i innym mamom się przyda). Pozdrawiam i trzymam kciuki
          za nic groźnego.
          • a.e.l.i.t.a diagnoza 08.05.07, 10:29
            troche to trwało ale wreszcie odpowiadam...
            jestem po wizycie u alergologa-dermatologa
            Mała ma stwierdzone atopowe zapalenie skóry z którym mamy walczyć za pomocą
            maści robionych z witaminami i doraźnie sterydowych (cutivate) plus CLARITINE
            no i przyzwyczajac się mamy choć to wcale łatwe nie jestsad lekarka stwierdziła
            że to raczej będą pyłki i zaproponowała testy we wrześniu ale z samych tylko
            objawów póki co wykluczyła pokarmy (choć niektóre moga dawac reakcje krzyzowe z
            pyłkami) i kota (póki co stwierdziła że się kota nie czepia).
            Z jedzenia mamy jedynie uważać na cytrusy i ostroznie z czekolada (może ale w
            ograniczonych ilościach) no i tak już się to ciagnie po dzis dzień-rano
            zapchany nos póxniej troche kichania i pod wieczór często swędzoce zgięcia
            łokci, czasem zaswędzą oczy, czasem nos...
            oby tylko gorzej nie było!
            zarówno pediatra jak i alergolog pocieszaja że z pyłków powinna wyrosnąć (nie
            mamy alergika w rodzinie) wiec powinna wyrosnać z wiekiem gdy organizm się
            rozwinie i dojrzeje, ale skóra bedzie się odzywac już zawsze i będzie miała
            skłonności do uczuleń a to na mydło a to na proszek a to na jakieś kosmetyki,
            biżuterię etc.
            a i teraz walczymy jeszcze z pecherzem bo od kilku dni dał nam popalić
            (podejrzewam zyrtec-o tym w innym watku) i furaginum nie wystarczyło no i mamy
            antybiotyksad(
            mam nadzieję że kiedyś jakiejś mamie ten post się przyda
            dziękuję wszystkim za pomoc
            pozdrawiam
            aelita
            • kerstink Re: diagnoza 08.05.07, 10:40
              Mysle, ze to jakas srednia lekarka, dzialajaca wdlg. schematu X.

Mojemu synowi kiedys tez wrozyla jedna alergie wziewna na podstawie objawow i
              testow skornych. Tylko dziwnie, ze po wycofaniu pokarmow (zalecenie innej
              alergolog) niezyt nosa zniknal kompletnie. Nie daj sobie wmowic, ze pokarmy nie
              maja znaczenia - maja ogromne znaczenie, tylko lekarze te sprawe czesto olewaja,
              bo to zbyt skomplikowane.
              Powinnas tez zrobic badanie kalu na obecnosc pasozytow, warto. Bardzo w zwiazku
              z tym zastanawia mnie to, ze macie problemy z pecherzem.
              • a.e.l.i.t.a Re: diagnoza 08.05.07, 10:48
                witam
                mała była odrobaczana w ubiegłym miesiącu ale i owszem w tym miesiacu chce jej
                zrobic badanie kału pod tym kątem
                krestink czy mozesz rozwinąć swoja myśl o problemach z pęcherzem? cos
                zasugerować...:/...?
                • kerstink Re: diagnoza 08.05.07, 11:01

Cytuje 'Grzybice' Paul Mohr:
                  www.medbook.com.pl/medhome/product.php?pline=2&code=5722&med_id=fc3c7b0676b091b9c47f5ab2db9a9145
                  'Zapalenie drog moczowych

Kolejnym objawem potwierdzajacym wystapienie zakazenia grzybiczego jest
                  przewlekle zapalenie odprowadzajaych drog moczowych.
                  ...
                  W przypadku gdy mimo zastosowania kuracji przeciwbakteryjnej dolegliwosc .. nie
                  ustepuja nalezy sprawdzic, czy rzeczywiscie bakterie sa sprawcami schorzenia.
                  Byc moze odpowiedzialne sa jednak grzyby.'

Jeszcze co do schematu takich lekarzy: zaleczaja objawy liczac na to, ze za pare
                  lat dziecko wyrosnie. Pewnie spora liczba dzieci jakos wyrosnie z tych objawow,
                  byc moze jednak przeoczy sie przyczyne i cos nowego z tego wyniknie. Objawy sa
                  sygnalem dla nas, ze cos jest nie tak, ze cos trzeba zmienic, a nie tylko smarowac.
                  • a.e.l.i.t.a Re: diagnoza 08.05.07, 12:32
                    dziekuje za informacje i na kolejnej wizycie u pediatry zasugeruje mu taka
                    mozliwość...
                    a swoją drogą jakie badania można zrobic małemu dziecku żeby sprawdzić czy to
                    nie grzybica?
                    hm...
                    kurcze że tez się musiało coś przyplatac znowusad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka