Dodaj do ulubionych

pomoc w interpretacji testów

01.04.07, 10:39
prosze o pomoc, czy taki wynik testów to wskazuje na alergię, czy tez tej
alergii nie ma.
roztocze kurzu domowego -5x5 +rumień
roztocze zbożowe -4x5 +rumień
olcha - 3x4
histamina -4x5 +rumień
czytałam gdzieś, że porównuje się z histaminą - czyli właściwie moje dziecko
nie ma alergii? będę bardzo wdzięczna za pomoc.

i dodatkowe pytanie - ile razy maksymalnie moge podać prawie pięciolatce
berodual w nebulizacji? pomaga jej to rozszerzyc oskrzela, ale musiałabym
bardzo często stosować, przynajmniej co 4 godziny. czy jest jakis silniejszy
lek do nebulizacji, dłużej działający?
Obserwuj wątek
    • izatka Re: pomoc w interpretacji testów 01.04.07, 13:17
      Porównuje się z histaminą, ale kontrolą ujemną jest wstrzyknięcie z soli fizjologicznej i teoretycznie wszystko, co jest większe i czerwieńsze od soli wskazuje na dodatni wynik testu. Histamina jest próbą tzw. silnie dodatnią, więc na pewno Twoje dziecko jest uczulone na obydwa gatunki roztoczy, a jeżeli odczyn na olchę jest większy od kontr.ujemnej, to na olchę też, tylko w mniejszym stopniu. Co do berodualu, to się nie wypowiadam, bo nie chcę wprowadzić w błąd. Może trzeba zmienić lek na dłużej działający? Pozdrawiam.
      • dziubelek2 Re: pomoc w interpretacji testów 01.04.07, 16:50
        dziękuję ci ślicznie.
        moje dziecię "przerobiło" juz salbutamol w syropie, berodual i ventolin
        wziewnie, theovent w tabletkach, w tej chwili na dłużej pomaga jej tylko
        berodual w inhalacji bądź dexaven w zastrzykach - pomału zaczyna mnie to
        przerażać - co będzie dalej???
        • izatka Re: pomoc w interpretacji testów 01.04.07, 17:15
          LoMatkoBosko! A jak masz w domu? Ja musiałam usunąć wszystkie dywany, chodniczki, zabawki chowane w pudełkach, pluszaki wyjątkowo do zabawy, wszystkie tapicerki, zasłony materace, kołdry, koce itp. psikane co pół roku Allergoffem, ubrania zmieniane codziennie, zwłaszcza te przy ciele, ale bluzy i spodnie też, wietrzenie na okrągło, zwłaszcza przy temp.<zera. Kupiłam też oczyszczacz powietrza. U Ciebie bardziej by się sprawdziły te bez nawilżania, z wymiennymi filtrami, ale to i tak od 600 do 1800 niestety. I wiesz co? Mam wrażenie, że najbardziej pomogła mu zaprzyjaźniona bioenergoterapeutka. Ja jestem po AMed. i za Chiny nie wierzę w takie rzeczy, ale często jeździmy do niej, no bo jak wytłumaczyć fakt, że 3latek(wtedy) po 15sek. zeskakuje z kolan i ucieka wrzeszcząc wniebogłosy "mamo parzy". Autosugestia odpada w tym wieku, bo nie wie, po co przyszedł. W każdym razie teraz ma 6 lat i jesteśmy tylko na Flixonase do nosa 2x i okresowo Flixotide we wziewach. A pasożyty badałaś?
          • dziubelek2 Re: pomoc w interpretacji testów 02.04.07, 08:29
            dokładnie tak, jak u ciebie - polikwidowane, co się dało + zakup specjalnego
            odkurzacza, którego zbiornik jest w garażu - kurz nie wraca przy odkurzaniu.

pasozyty zbadane, brak, a oprócz tego i tak dwa razy do roku sie odrobaczamy.

mieszkamy w małej miejscowosci, czyste powietrze, nikt w domu nie pali, a z
            małą jest coraz gorzej - jedyna moja nadzieja, to , że z tego wyrośnie..

co do alternatywnych metod leczenia - sama nie wiem, waham się.

w każdym razie dzięki, życzę duużo zdrowia, pozdrawiam cieplutko.Anka
            • izatka Re: pomoc w interpretacji testów 02.04.07, 20:13
              A miała próbowane sterydy wziewne (zmniejszają reaktywność oskrzeli - nam dopiero to pomogło), albo Intal wziewnie? Może zasięgnij porady innego alergologa (myśmy przerobili czterech). A co do bioenergoterapii, jakbyś się decydowała, to taka osoba powinna mieć certyfikat Polskiego Towarzystwa Bioenergoterapii, być wpisana do odpowiedniego Cechu Rzemiosł i egzamin mistrzowski zdany na co najmniej "dobry", bo "dostatecznie" dają podobno dla świętego spokoju. I dopiero wtedy można zaczynać jakąkolwiek dyskusję. Pozdrawiam również i życzę Wesołych Świąt.
              • dziubelek2 Re: pomoc w interpretacji testów 04.04.07, 09:10
                dziękuję za życzenia i również życzę Wesołych i Zdrowych Świątsmile

mamy wziewnie flixotide, alergologa właśnie zmieniamy - tyle, że teraz chyba
                trafimy wreszcie do dobrego - bardzo dużo pacjentów ma, cięzko się do niej
                zapisać.

Dziękuję za porady dotyczące bioenergoterapeuty.Pozdrawiam .Anka
                • brises73 Re: pomoc w interpretacji testów 05.04.07, 23:55
                  Poczytaj proszę co tu jedna Emam pisze:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=60130682&a=60226653
                  • dziubelek2 Re: pomoc w interpretacji testów 06.04.07, 07:54
                    niestety, w przypadku mojej córci ciężko byłoby wprowadzić taką dietę, a
                    przynajmniej niektóre jej elementy - ona w ogóle sprawia wrażenie , ze żyje
                    powietrzem - mało je, a gdy choruje to już prawie wcale.
                    --
                    szczęście to po prostu dobre zdrowie i zła pamięć.
      • akaja Re: pomoc w interpretacji testów 04.04.07, 12:13
        Izatka
        Dlaczego piszesz nieprawdę?
        Lepiej się nie wypowiadać niż wprowadzac w błąd.
        Dodatni test skórny to bąbel powyżej 3 mm (średnia z najdłuższej przekątnej
        bąbla i prostopadłej przekątnej poprowadzonej w 1/2 najdłuższej przekatnej).
        Bąbel poniżej 3mm to wynik UJEMNY!Nawet jeżeli jest większy od kontroli.
        Kontrola może być dodatnia gdy ktoś ma silny dermografizm, przewlekłe pokrzywki
        i wtedy trudno jest interpretować wyniki testu. Jeżeli histamina jest ujemne
        świadczy to o niskiej reaktywności skóry i najprawdopodobniej zblokowaniu
        receptorów histaminowych przez leki przeciwhistaminowe lub uspokajające.
        Poza tym dodatni wynik testu skórnego NIE ŚWIADCZY o alergii, dwa razy więcej
        osób w naszym społeczeństwie ma dodatnie testy a nie ma objawów alergii.
        testy skórne są tylko oinformacją pomocniczą- najważniejszy jest obraz
        kliniczny - kiedy , w jakim sezonie , przy kontakcie z jakimi alergenami
        dziecko ma objawy.
        Pozdrawiam
        Akaja
        • izatka Re: pomoc w interpretacji testów 05.04.07, 22:20
          Czytamy dokładnie posty. Wszystkie trzy alergeny - bąbel powyżej 3 mm (włącznie z olchą 3x4 mm), czyli według Twojego postu wprowadziłam w błąd, twierdząc, że dziecko jest uczulone na te trzy alergeny? Moja pani alergolog troszkę inaczej interpretuje testy u mojego dziecka (i myślę, że u innych też) i zgadzają się z objawami klinicznymi niestety. Zapomniałaś dodać, że ujemny wynik testu skórnego również o braku alergii nie świadczy. Wesołych Świąt
          • czajka30 Re: pomoc w interpretacji testów 07.04.07, 11:53
            W tym przypadku zgadza się, ale weź pod uwagę, że takie posty czytają też inni
            rodzice i mogą się kierować generalnymi zasadami które opisałaś a które nie sa
            zgodne z wiedzą medyczną. To,że Twoja alergolog opisuje tak a nie inaczej testy
            nie znaczy, że robi dobrze. Zasady które opisałam są zgodne z wytycznymi:
            amerykańskiej akademii alergologii, astmy i immunologii, europejskiej akademiii
            immunologii klinicznej, alergologii i astmy, polskiego towarzystwa
            alergologicznego i światowej organizacji alergii. Ustalone na podstawie tysięcy
            badań i doświadczenia najwybitniejszych specjalistów w dziedzinie alergologii.
            Więc pozwól , że bardziej im wierzę. Masz rację, że ujemny wynik testu nie
            świadczy o braku alergii (zwłaszcza w przypadku alergii pokarmowej gdzie
            czułość niektórych alergenów jest poniżej 50%), dlatego powinno się wykonywać
            testy z alergenami natywnymi a złotym standardem w diagnostyce jest próba
            prowokacyjna.
            Wesołych Świąt.
            Pozdrawiam
    • chalsia Re: pomoc w interpretacji testów 05.04.07, 23:48
      moja alergolog zaleca przy silnych dusznościach/kaszlach Berodual 3 x dziennie
      1 psik oraz Budesonid 2-3 x dziennie 2 psiki we wziewach tubą - tak przez ok.
      tydzień a potem schodzenie z tej dawki stopniowo w dół, z tym że Berodual
      pociągnąc na koniec sam przez 3-4 dni po 1 psiku na noc.
      U nas działało pozytywnie.
      Chalsia
      • dziubelek2 Re: pomoc w interpretacji testów 06.04.07, 07:50
        u nas początkowo pomagał salbutamol w syropie, później przez długi czas właśnie
        berodual we wziewach, gdy przestał działać dano małej ventolin, który nie
        pomógł wcale - znalazła się w szpiatalu z obturacją i zapaleniem płuc -
        ostatnio podaję jej berodual, ale w nebulizacji plus singulair plus flixotide
        plus zyrtec. miała jeszcze serevent, ale po epizodach bolu w klatce piersiowej,
        pani doktor kazała odstawić.

najgorsze jest to, że u małej jednego dnia jest katar a następnego już duszność
        i za każdym razem zapalenie oskrzeli lub płuc .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka