Dodaj do ulubionych

Podwyższone ASO - pomocy !!!

02.04.07, 16:46
Dziewczyny, jestem zielona w tym temacie, a wiem, że tutaj uzyskam jakieś
informacje.
Moja córka ma 5 lat, praktycznie od urodzenia ma jakieś wysypki na skórze
(leczona przez wielu alergologów, miała kilka testów, które nic nie
wykazały), ale to co się teraz dzieje, przechodzi wszelkie moje wyobrażenia.
10 kwietnia mam wizytę u alergologa, dostałam skierowanie na badania krwi, w
tym ASO. I wynik ASO wyszedł 400 IU/ml, przy normie poniżej 200 IU/ml. Może
któraś mnie oświeci o co w tym chodzi i czy muszę lecieć z tym wynikiem do
pediatry. Już nie mam siły sad
Obserwuj wątek
    • magdamroziuk Re: Podwyższone ASO - pomocy !!! 02.04.07, 19:26
      ASO to badanie na paciorkowca grupy A, wywołującego anginę, szkarlatynę i ich
      powikłania. Podwyższone może być przy zakażeniu, jak i jakiś czas po. Może
      wskazywać na powikłania po anginie, np reumatoidalne zapalenie stawów.
      • izatka Re: Podwyższone ASO - pomocy !!! 02.04.07, 19:46
        AO nie wskazuje na powikłania po anginie, a jedynie na aktualne, bądź przebyte zakażenie paciorkowcem. Jeżeli chcesz się uspokoić, to powtórz to ASO, ale nie wcześniej, niż 3-4tyg. po pierwszym badaniu. Poza tym wynik, który podałaś to tzw. miano, robione metodą półilościową, czyli, jeżeli jest 400j, to tak naprawdę jego wartość może być między 400 a 800 jednostek. Jeżeli będziesz powtarzać to poproś o oznaczenie metodą ilościową, wtedy można oceniać wzrost, lub spadek. Najważniejsze, żeby nie rosło, bo to świadczy o aktywnym procesie chorobowym i trzeba działać. Tylko nie denerwuj się na zapas, wiele dzieci ma kontakt z paciorkowcem i podwyższone ASO, które potem ładnie spada. Pozdrawiam
        • magdamroziuk Re: Podwyższone ASO - pomocy !!! 02.04.07, 19:50
          Jeszcze zajżyj np tu:

www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,207,ASO%20-%20podwy%C5%BCszone%20miano
        • bczerwin1 Re: Podwyższone ASO - pomocy !!! 02.04.07, 19:51
          Trochę się uspokoiłam, wcześniej moja córka też miała to badanie ale wyszło OK,
          dlatego dzisiaj trochę się zdenerwowałam.
          A powiedzcie mi jak to się leczy w przypadku wzrostu tych jednostek?
          • izatka Re: Podwyższone ASO - pomocy !!! 02.04.07, 20:39
            Antybiotyk celowany na paciorkowca, czyli penicyliny półsyntetyczne, ew. cefalosporyny. Jak się da (zależy gdzie siedzi to paskudztwo) to wymaz i celowany antybiotyk. Ale na razie się nie przejmuj, chyba, żeby Mała zaczęła mieć jakieś objawy, typu brak apetytu, bóle stawów, zmęczenie, ogólnie "nie to dziecko". I Wesołych Świąt!!!
            • bczerwin1 Re: Podwyższone ASO - pomocy !!! 02.04.07, 21:14
              Niby nic takiego się nie dzieje, ogólnie apetyt ma kiepski, ale nie jest to
              żadna nowość od dłuższego czasu. Zachowuje się normalnie tylko ma
              straszne "liszaje" na ciele, a głównie w zgięciach kolan i łokci. Zawsze
              miała "kiepską" skórę, ale teraz jest to nasilone, a ja nie wiem jak jej pomóc.
              Bierze Zyrtec, smaruję ją różnymi maściami, ale niestety nic nie pomaga. Czekam
              do wizyty u alergologa, mam nadzieję, że jej pomoże.
              Dzięki za pomoc, dobrze wiedzieć, że człowiek nie jest sam smile
              • izatka Re: Podwyższone ASO - pomocy !!! 02.04.07, 21:22
                Wydaje mi się, że powinnaś jej zrobić badanie na obecność pasożytów (jeszcze przed alergologiem) tylko w porządnym laboratorium i ew. posiew kału na grzyby, z tego, co wiem to świetnie mogą dawać takie objawy. Poczytaj posty Sigvaris.
    • bczerwin1 Re: Podwyższone ASO - pomocy !!! 02.04.07, 21:56
      Już kiedyś robiłam takie badania, właśnie za radą Sigvaris. Oczywiście wtedy
      też moja córka miała taką brzydką skórę, ale badania wyszły ok. Teraz i tak nie
      zdążę zrobić przed wizytą, więc narazie się wstrzymam.
      • micka72 Re: Podwyższone ASO - pomocy !!! 03.04.07, 19:21
        ASO mam podwyzszone od 3 lat , przeważnie miano 400-500. Porobili mi wszytskie
        wyniki i chcieli przeleczyc debeceliną. W końcu zawezwała mnie pani dr i
        oznajmiła mi, że teraz sa inne procedury i debecelinę stosuje się tylko jeśli
        wymaz z gardła jest zły tudzież test lateksowy. Jeśli nie ma zapelenia w
        organixmie to się z tym nic nie robi, bo przyczyna może leżeć w alergii, wtedy
        podobno ASO może wychodzic podwyższone. Generalnie uważałam, że nie mam
        alergii, ale po przeprowadzonych badaniach okazało się inaczej.
        • bczerwin1 Re: Podwyższone ASO - pomocy !!! 03.04.07, 21:00
          A u mojej córki odwrotnie, testy robione kilka razy, wszystkie negatywne, a
          alergia widoczna na skórze, oddechowa zresztą też. Już nie mam siły, nie umiem
          pomóc swojemu dziecku, a najgorsze jest to, że tak naprawdę żaden lekarz do tej
          pory nie postawił konkretnej diagnozy. Słyszałam, że do 4-5 roku życia testy
          mogą nie wychodzić, moja córka miała robiony ostatni test w zeszłym roku, zaraz
          po 4 urodzinach. Dla mnie jako laika niezrozumiałe jest, że testy nie wychodzą
          a alergia jest bardzo widoczna. Cały czas się łudzę, że w końcu trafię na
          jakiegoś lekarza, który pomoże mojej córeczce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka