Dodaj do ulubionych

Nutramigen i histeria:(

24.04.07, 21:06
Prosze o pomoc doświadczone mamy i wszelkie pomysły jak przekonać półroczne
dziecko- do tej pory tylko na piersi żeby jeden posiłek dziennie zastąpić
Nutramigenem2! Dzis był debiut i po pierwszych łykach od razu grymas, płacz,
histeria, odpychanie butli rękami i nogami.
Do tej pory za wiele nie wprowadzilismy- mamy za to alergie na jabłuszko i
marchewke ... no i na mleko. Za 2 tygdnie wracam do pracy więc bedzie to
kwestia jednego posiłku mlecznego. Moze kaszka zabije tan smak? Ale jaka
bedzie w miare bezpieczna?
Ogromnie dziekuje za wszystka pomoc!
Pozdrawiam serdecznie
Asia
Obserwuj wątek
    • kiniasek Re: Nutramigen i histeria:( 24.04.07, 23:16
      kaszki smakowe tylko potęgują syfny smak nutramigenu, Julka piła najpierw mleko
      nan przeszła na nutramigen w całości, potem dodawałam jej do tego sinlac,
      Młodej nie przeszkadzało
      • isa1001 Re: Sinlacu nie miesza się z mlekiem! 27.04.07, 09:57
        kiniasek napisała:

> kaszki smakowe tylko potęgują syfny smak nutramigenu, Julka piła najpierw
        mleko
        >
        > nan przeszła na nutramigen w całości, potem dodawałam jej do tego sinlac,
        > Młodej nie przeszkadzało.

Nie dodaje się mleka do Sinlacu, bo to za bardzo obiąża nerki dziecka. Tak w
        każdym razie twierdzi nasz pediatra. Sinlac jest tak przygotowany, że wystarczy
        mieszać go z wodą.
    • mirandag Re: Nutramigen i histeria:( 25.04.07, 01:12
      Młodego odstawiłam od cyca jak miał 5 m-cy, przeszliśmy na Nutramigen. Odbyło
      się to tak: ściągnęłam mleko mniej więcej tyle ile koleś zjadał, odlałam 1/5 i
      zastąpiłam Nutramigenem i nakarmiłam. Stopniowo zwiększałam proporcje
      Nutramigenu w moim mleku, aż tylko 1/5 była mojego pokarmu. Trwało to jakieś
      trzy dni i młodzieniec bez grymasów wcinał Nutramigen. Być może twoje dziecko
      ma delikatne podniebienie i jako smakoszowi maminego mleka nie podchodzi jakiś
      tam hydrolizat, po prostu nie spiesz się i bardzo powoli , co kilka karmień
      zwiększaj proporcje Nutramigenu. Powodzenia!
      • n17062000 Re: Nutramigen i histeria:( 25.04.07, 12:07
        ja też tak wprowadzałam nutramigen. stopniowo dodawałam do mojego sciągniętego
        mleka i udało się. Myslę że u was może być dodatkowo problem w ogóle z butelką
        i piciem przez smoczek. Ja najpierw uczyłam córkę pic moje mleko z butelki a
        potem dodawałam nutrę.
        • akujawska Re: Nutramigen i histeria:( 25.04.07, 15:32
          Z butelki nawet nie próbujemy - jeśli chodzi o picie czegokolwiek sprawdza sie
          tylko niekapeksmile Dzis było o tyle lepiej, że obyło sie bez płaczu i Martek
          pociągnął ok. 10ml smile Niby nic a zawsze cieszy... Zgodnie z zaleceniem
          alergologa dzis zaczynamy od piure z zielonego groszkuwink Trzymajcie kciuki!
          • akujawska Re: Nutramigen i histeria:( 26.04.07, 08:51
            Groszek tez odpadasad
            Nie wiem co bedzie teraz lepsze? Burak, brokuł czy coś z owoców - morele,
            śliwki, gruszka?
            • eska19 Re: Nutramigen i histeria:( 26.04.07, 09:14
              Ja polecam odciaganie swojego mleczka - jesli nie chcesz rezygnowac z karmienia
              piersia - ja po powrocie do pracy 1 z dzienie w pracy odciagalam porcje mleczka
              na nastepny dzien i dostawala kaszke na tym - lyzeczka, butli nie zna do dzis.
              Jesli koniecznie chcesz sprobopwac z nutramigenem to najlepie zaczac od
              mieszania twojego mleczka z nutramigenem zaczynajac od niewielkiem ilosic tego
              drugiego i stoponiwo zwiekszajac.
              Mozna tez sprobowac dac sinlac zamiats nutramigenu. Ale ja polecam "moja" metode
              bo u nas sie sprawdzila swietnie - odciagalam przez 2 mce, a potem w 8smym
              miesiacu dostawala juz mleczko w nocy, nad ranem , po moim przyjsciu z pracy,
              przed snem.. jesli dziecko ssie w nocy to taki system dostarcza wystarczjaca
              ilosc mleczka.
              Jesli chodzi o warzywa to ja bym sprobowala brokuly - sa chyba na poczatek zalecane.
              • akujawska Re: Nutramigen i histeria:( 26.04.07, 09:38
                Niestety z odciaganiem sie nie uda - mleczka mam na styk a maly ssak wszystko
                wyciaga, nawet w nocy karmie 3 x bo budzi sie dokładnie co 3 godz dlatego jest
                problem z dokarmieniem - ok. 18 kiedy jest glodna cos musze dac innego np
                jakies warzywko a pierś dopiero po kapieli. No i kiedy bedę w pracy tez bedzie
                kwestia 1 posiłku mlecznego
                Aska
                • eska19 Re: Nutramigen i histeria:( 27.04.07, 08:15
                  Czyli jak obecnie wyglada u was karmienie? Kiedy w dzien Maluch dostaje cyca?
                  Jesli dostawal w dzien np w poludnie to mam na mysli to karmienie wlasnie w pracy
                  zastapic odciaganiem. Odciaganie tez pobudza laktacje.
                  • akujawska Re: Nutramigen i histeria:( 27.04.07, 09:51
                    Też o tym myslałam - aczkolwiek trochę dziwnie będzie latać z laktatorem w
                    pracysmile
                    • dorism7 akujawska 27.04.07, 09:56
                      wiem co czujesz , od dzisiaj mam zalecenie by dawać memu 3,5 miesięcznemu
                      synkowi nutra. Artuś ma odruch wymiotny ja z resztą też . Moja alergolog kazała
                      mi to pić żeby mleko przeszło tym zapachem i smakiem. Po za tym stwierdziła że
                      muszę pić bo w wieku 60 lat będą mi się kości łamać. Za 3 tygodnie wracam do
                      pracy , jestem przerażona..
                      • akujawska Re: akujawska 28.04.07, 11:09
                        Kurcze... raz tylko spróbwałam dodac sobie troche Nutry do kawy zbożówki...
                        piłam ja chyba z godzinę. O tym sposobie żeby pić ją aby nasze mleczko przeszło
                        smakiem Nutry nie słyszałam- ile trzeba tego w siebie wmusić żeby poskutkowało?
                        Ja próbuję dodać kleiku ryżowego i troszkę glukozy - mała zjada tego ok. 6-8
                        lyżeczek i to wsio. Ze stresu przed pracą mam coraz mniej pokarmu dlatego
                        szkoda mi go marnować na mieszanie z tym ohydztwemsad(( Wczoraj mała dostała
                        dynię z ziemniakami a dzis ma lekko czerwone poliki - nie wiem czy tez z niej
                        zrezygnować? Wysypuje ją dosłownie po wszystkim. Czy to jeszcze może wyrzucać
                        ją po tym nieszczęsnym zielonym groszku który jadła i który ja uczulił 4 dni
                        temu??
                        • dorism7 Re: akujawska 01.05.07, 09:07
                          Zrezygnowałam z nutra , nie będę pić tego paskudztwa i nie wiem dlaczego pani
                          doktor na siłe próbuje wmusić to mleko we mnie i w mojego syna . Zmieniłam
                          lekarza , a tym samym mleko na bebilon pepti . Artuś go pije ze smakiem . Buzia
                          czyściutka ona najedzony i szczęśliwy i ja też . pozdrawiam
                          • akujawska Re: akujawska 01.05.07, 12:14
                            I rzeczywiscie jest roznica w smaku? Nie probowalam BP ale zawsze wydawalo mi
                            sie ze to jest podobne paskudztwo? Ciesze sie ze Twojemu maluszkowi
                            zasmakowalosmile U nas bez zmian - jako jeden posilek wprowadzilam Sinlac - małej
                            smakuje i na szczeście nie powoduje u niej wysypki.
                            • kasiabru a co powiesz na pregomin? 04.05.07, 15:52
                              jest tak samo antyalergiczny, te stosunkwo niedawno wypuszczony na rynek. I ma
                              zdecydownie lepszy smak (przeypomina nieco w smaku mleko ludzkie, chociaz tez
                              smierdzi jak nutramigen). Moje dziecko na poczatku nie chcialo za bardzo go
                              pic, ale pomalutku sie przyzwyczailo. Niestety, dla nas i to mleko (hydrolizat
                              soi) jest alergizujace. Probujemy z Neocate i histeria sie powtarza (ta sama co
                              z Nutramigenem). Nie moge go ani mieszac z niczym innym ani slodzic. No i
                              niedlugo zbankrutuje.
                    • eska19 Re: Nutramigen i histeria:( 27.04.07, 12:55
                      Ja moge tylko podzielic sie wlasnym doswiadczeniem - zaklady pracy niestety nie
                      sprzyjaja matkom karmiacym wiec ja odciagalam w lazience.. Kupilam sobie jakis
                      reczny odciagacz ale nie szlo tym najlepiej wiec ostatecznie wytrenowalam sobie
                      odciaganie reka - szlo rewelacyjnie i to polecam. Poczatki nie sa latwe, ale
                      szybko nabiera sie wprawy - z reguly w porze karmienia czulam ze mam "przyplyw"
                      mleka i szlam do lazienki - zajmowalo mi to ok. 20 minut z obu piersi (na
                      poczatku) i uzbieralam ok. 180 ml. mleczka. Sama nie sadzilam ze to bedzie takie
                      proste. Naprawde warto tak sprobowac, oczywiscie inne laktatory np. avent pewnie
                      sa wygodniejsze, ale czasowo wychodzi podobnie. Czyli do pracy tylko bralam dwa
                      pojemniczki zakrecane i juz - trzymalam je za oknem - bylo zimno na zewn. wiec
                      naprawde nie bylo z tym zadnego problemu. ZAwsze jest tak ze jak zaczyna sie
                      odciagac to leci niewiele po chwili jest moment wyplywu i "sika" ostro potem
                      znow spowolnienie i znow "przyplyw" - tak falami u mnie bylo ,wiec cierpliwosci.
              • maultier1 Re: Nutramigen i histeria:( 01.05.07, 13:05
                U mnie na szczescie wprowadzanie nutramigenu przyszlo latwo.Przez pierwsze 2
                dni mieszalam ze swoim mlekiem (choc pewnie niepotrzebnie) a na 3 jadl sam
                nutramigen.Poznij chwile bylismy na mleku sojowym i znowu pani dietetyczna
                zalecila nutramigen.Mam takie szczescie ze moj maly pije wszystko co mu sie da
                i nie wybrzydza.Na poczatek mozna tez dodac troche glukozy do mleka.I z tego co
                pamietam to na ulotce z nutramigenu bylo ze mozna laczyc go z sokiem
                marchwiowym lub owocowym.Odrobina kleiku ryzowego tez zabija ten okropny smak.
    • agulwa1 Re: Nutramigen i histeria:( 04.05.07, 22:07
      witam moja mała od urodzenia pije nutramigen nie miałam z tym problemu nawet
      odwrotnie chciałam jej dać bebiko by sprawdzić czy ma nadal alergie to wtedy u
      mnie było tak jak piszesz histeria,ale nawet nie wiedziałam że jest nutramigen 2
      lekarz mi nic o tym nie powiedział podaj mi czy na pewno na opakowaniu jest znak
      2??pozdrawiam Aga
      • aisha78 Re: Nutramigen i histeria:( 04.05.07, 22:08
        tak , na pewno jest 2 . Nie jest w każdej aptece -przynajmniej tak było u mnie w
        okolicy do tej pory
        • akujawska Re: Nutramigen i histeria:( 04.05.07, 22:26
          Dokładnie dla dzieci powyżej 5 miesiąca- dzis spasowałam i w aptece kupilismy
          Bebilon Pepti. Wedlug mnie ma o niebo lepszt smak- jutro zobaczymy jak przyjmie
          go Marta. Dleczego lekarze od razu przepisuja Nutrę wiedząc że jest ochydna?
          Czy nie mozna najpierw spróbować z BP jesli dziecko ma juz 6 miesięcy i od
          początku było tylko na piersi?
        • agulwa1 Re: Nutramigen i histeria:( 04.05.07, 22:28
          wiesz co a czy stosowałaś już je bo czytałam że są po nim reakcję alergiczne?i
          wogule czy trzeba dziecku podawać tą dwójkę??bo moja córcia ma 9 miesięcy a jak
          dotąd lekarz mi nic nie mówił o 2
          • kasiabru bo moze twoj lekarz 05.05.07, 15:09
            mial akurat trojke z pediatrii albo alergologii sad
            buuu, nie lubie takich historii o lekarzach-konowalach, co sie znaja na 50% w
            temacie. Tak jak moja lekarka, ktorej znajomosc mlek antyalergicznych skonczyla
            sie na Nutramigenie.
            • akujawska Re: Bebilon pepti 05.05.07, 19:20
              Dzis dalismy małej 30ml - o dziwo wypiła bez płaczusmile Teraz obserwujemy czy nie
              uczuliło... Czy ktoś słyszał że to mleko może uczulić?
              Dodatkowo okazało się, że i ja nie mogę zjeść jabłka bo karmiąc piersią i nawet
              ta ilość kończy się wysypką u malutkiejsad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka