Dodaj do ulubionych

zupa rybna - kto potrafi ugotować?

20.02.13, 20:11
Chciałabym spróbować, ale nigdy jeszcze nie robiłam, więc będę wdzięczna za rady. Czy dobrze kojarzę, że taką zupę robi się na głowach i płetwach? (te głowy to z oczami?). Czy oprócz takich resztek jeszcze filety? Jaka kolejność, jak przy rosole, czy inaczej? Podajcie swoje przepisy proszę.
Obserwuj wątek
    • adwarp Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 20.02.13, 20:26
      kiedyś gotowałam na głowach, płetwach, ale teraz gotuję w wersji uproszczonejsmile

gotuję marchewkę, pietruszkę, por, seler, ziemniaki - pokrojone w drobną kostkę, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, albo groszek zielony,
      osobno gotuję kawałek łososia,
      rybę obieram ze skóry, ości, wrzucam do ugotowanych warzyw dodaję wywar z łososia,
      doprawiam chili, i voila smile
      • aqua48 Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 20.02.13, 20:35
        Na głowach (bez oczu) i płetwach to się gotuje wywar, który ma się ściąć do ryby w galarecie.
        Do zupy rybnej taki wywar nie jest potrzebny, choć daje więcej smaku.
        • bombastycznie Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 20.02.13, 20:38
          to w takim razie jak robisz zupę rybną skoro nie z WYWARU?
    • moofka Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 20.02.13, 20:32
      robie
      ale ryba i ogon to duzo za malo zeby zupa byla dobra niestety
      co najwyzej ryba smierdzi
      ostatnio znalazlam dobry przepis
      i to faktycznie bylo geste pyszne i sycace
      ale do tego trzeba sporo dobrej ryby i nie jest tanie
      ja robie tylko z pstraga i krewetek
      paletasmaku.blogspot.com/2012/01/pikantna-zupa-rybna-z-ososiem-dorszem-i.html
    • bombastycznie Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 20.02.13, 20:36
      anjaxgotuje.pl/przepisy/Zupa%20rybna.html
    • ichi51e2 Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 20.02.13, 20:41
      Nie robie bo czegos mi potwornie gorzka wychodzi. Do dzis niemwiem czemu uncertain
      • mirszy Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 20.02.13, 20:47
        Jeasli robisz z glową to powodem mogą być nieszczęsne oczęta wink
      • jakaha Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 21.02.13, 14:12
        Trzeba wyciąć skrzela (całe!) - to one sprawiają, że niestety zupa rybna może stać się gorzka.
    • mirszy Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 20.02.13, 20:45
      Gotuję wywar - włoszczyzna + ziele angielskie, liść laurow,y koperek, kostka lub vegeta. Do tego głowa pstrąga BEZ OCZU smileWyjmuję głowę. Potem wkładam dzowonka pstrąga. Chwilę gotuję, bo ryba szybko jest mięka (można też wyfiletować i pokroić w kawałeczki bez skóry). Do tego lane kluseczki. Mhmmmm, chyba jutro zrobię.
    • feniks_z_popiolu Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 21.02.13, 15:02
      Zupa rybna to jak dla mnie wywar rybny z warzywami i pikantnymi przyprawami.Ja używam tylko tuszek, bez łbów i ogonów.
      A na szybko to czasami używam www.hungaricum.pl/Halaszle_kocka_Kostka_do_zupy_rybnej_12_szt_120g-116.html
    • imasumak Mój przepis: 21.02.13, 15:21
      5-6 filetów białej ryby trzeba skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki.
      Przygotować 2-3 marchewki, pietruszkę korzeń i nać, pora, kawałek kłącza imbiru, 2-3 cebule, kilka ząbków czosnku, trochę selera, kawałek chili. Wszystko poza imbirem i natką dowolnie pokroić, imbir zetrzeć na dużych oczkach - podsmażyć jarzyny z imbirem na oleju, przełożyć do garnka, zalać wodą, trochę posolić, dodać nać pietruszki i ugotować do miękkości.
      W drugim garnku zagotować litr wody, dodać sosu sojowego, trawę cytrynową, liść laurowy i ziele angielskie, ugotować w tym rybę i 20-30 dkg krewetek królewskich.
      Rybę i krewetki wyciągnąć, ugotowane wcześniej jarzyny zmiksować blenderem wraz z wywarem w którym się gotowały, dodać do wywaru z ryb i krewetek, wymieszać, dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego i około 250 ml mleka kokosowego. Dosmaczyć według uznania sosem sojowym, ostrą papryką, imbirem w proszku, podawać w miseczkach z kawałkami ryby i krewetkami .
      Można też zrobić t zupę z całej ryby, wtedy należy zrobić wcześniej wywar z głowy, płetw i innych niejadalnych członków ryby .
    • nabakier Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 21.02.13, 15:30
      Mój chłop ma w zakładkach stronę netową z zupami rybnymi. Włoskimi. I je gotuje. wczoraj był bulion rybny ma łososiu- rewelacja.
      Najpierw włoszczyzna ze skórami rybnymi gotowana z cebulą i pieprzem (niewiele wody) bez soli, potem odcedzić i w tym bulionie ugotować rybę, Osobno podsmażył cebulę i czosnek na oliwie, gasić dwoma łyżkami wódki, potem zalać to tym bulionem. Z przypraw tylko pieprz i sól. Pycha.
      • nabakier Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 21.02.13, 15:35
        Inna rybna to węgierska. Na dnie kociołka kładzie się łby, płetwy, ogony i grubo pokrojoną cebulę, zalać wodą, trochę soli, papryki ostrej i słodkie, trochę wody i podgotowujesz. Potem dodać grubo pokrojonej papryki świeżej, dodać kawałków ryby i dalej gotować. Na końcu dodać pomidory. Papryczki ostre muszą być w sporych ilościach (my dajemy nasze hodowane w mieszkaniu, bardzo ostre).
        • nabakier Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 21.02.13, 15:41
          A jeszcze inna to aiole. Najpierw trzeba zrobic majonez: duża ilość czosnku (6 ząbków czosnku), jedna dża bulka biała, 6 zółtwke i oliwa. To trzeba zmiksować na gładko, posolić i zostawić w lodowce na kilka godzin.
          Gotować rosół rybny (na włoszczyznie) - normalny rosół, ryby obojętnie jakie. Po ugotowaniu wyjąć rybę, zlać rosół, w małej ilości rosołu rozprowadzić majonez, zmieszać z resztą rosołu. Na talerz kłaść kawałki ryby, zalewać zupą, jeść z grzankami.
    • ste3fa Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 21.02.13, 15:39
      robię na wzór węgierskiej halaszle - jak dotąd wszyscy chwalasmile
      Ryba powinna być świeża. Jaki gatunek użyjesz to rzecz wtórna, najlepsza jest na rybach słodkowodnych, z kilku gatunków ryb, ale to rzadko tak się składa. Zwykle robię tylko na karpiu. Kupuję świeżo ubitego.
      Rybę należy oczyścić ze szlamu i łusek, wypatroszyć, odciąć głowę i ogon i płetwy. Resztę najlepiej wyfiletować.
      NAjpierw gotuję rosół z głowy, płetw, ogona i szkieletu po filetowaniu. Z głowy koniecznie trzeba usunąć oczy i skrzela. Jak mam dużą rybę to do rosołu dorzucam jeszcze kawałek ryby.
      Oprócz ryby do rosołu wrzucam warzywa, podobnie jak na mięsny rosół: marchew, pietruszkę (korzeń), seler, por. Z przypraw: sól, pieprz/chili/ostra papryka, słodka papryka, troszkę korzenia imbiru, odrobinka kolendry, trawa cytrynowa (dość dużo, można zastąpić wyciśniętym sokiem z cytryny - niweluje mułowaty zapach), liść laurowy, ziele angielskie.
      rosół gotuję tak z półtorej godziny, musi być esencjonalny i aromatyczny (zapach powinien być intensywny ale przyjemny). Odcedzam na gęstym sicie. Z ugotowanych warzyw wykorzstuję zwykle marchewkę, pozostałe wyrzucam razem z rybimi resztkami.
      Do rosołu dodaję ugotowaną marchew, pokrojoną w kawałki paprykę i pomidory (zwykle z puszki, mogą być też pokrojone i obrane ze skóry świeże pomidory, albo sok pomidorowy, w ostateczności koncentrat) oraz kwałki foletu z ryby. to wszystko jeszcze gotuję około kwadransa (dłuższe gotowanie spowoduje, że filet się rozpadnie), doprawiam ewentualnie solą i pieprzem i gotowe.
      Najlepiej smakuje następnego dnia.
      • imasumak Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 21.02.13, 15:59
        O, na pewno zrobię smile
        • nabakier Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 21.02.13, 16:08
          Są fajne tutoriale na YT. Wrzuć "halaszle". Po węgiersku, ale wszystko da się zrozumieć, bo ładnie pokazują wink
          • imasumak Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 21.02.13, 16:35
            Eee tam, węgierski mam w małym paluszku big_grin
    • klubgogo Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 21.02.13, 20:56
      Mój mąż robi, z 3 rodzajów ryby, na głowach oczywiście, ale nie zaglądam mu do gara, jak on gotuje, więc szczegółów nie znam. To chyba jego popisowe, najlepsze danie.
    • karra-mia Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 21.02.13, 21:32
      robię, ale do tego potrzeba duzo glów, bo zupa ma smakowac rybą, a nie tylko nia cuchnąc smile
      duzo jarzyny
      potem przecedzam, robię zasmazkę, dodaję zieloną pietrzuszkę, duuuzo pietrzuszki
      i do tego grzanki
    • franczii Re: zupa rybna - kto potrafi ugotować? 22.02.13, 00:09
      Moja tesciowa robi genialna zupe rybna pomidorowa. Ja jeszcze nie probowalam. Strasznie duzo rodzajow ryb tam wrzuca niektore lacznie z glowami. Filetow zadnych. Czesc ryb jest do jedzenia a czesc do tego, zeby nadac smak np takie wstretne robale. Nawet plaszczka jest. Poza tym krewetki, male homary, muszle, pokrojone kalamarniczki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka