betty69 30.05.07, 22:24 lepiej dac mlodego ziemniaka ekologicznego czy starego nieekologicznego z bazarku? alergolog mowila zeby nie dawac nowalijek, wiec poradzcie co z tym ziemniakiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kontra24 Re: stary czy mlody ziemniak 31.05.07, 11:11 Jak mówiła, żeby nie dawać to ja bym nie dawała. Ale możesz spróbować.. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia1912 Re: stary czy mlody ziemniak 31.05.07, 11:16 Ja tez zastanawialam sie na jakim ziemniaczku ugotowac jedna z pierwszyhz zupek. Polecili mi zdecydowanie starego bo tak naprawde nowy to sam nawoz!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bezsensu70 Re: stary czy mlody ziemniak 31.05.07, 15:13 przecież mowa o ekologicznych ziemniakach, więc bez chemii. Odpowiedz Link Zgłoś
asik37 Re: stary czy mlody ziemniak 31.05.07, 13:52 oczywiscie ze starego z bazarku Odpowiedz Link Zgłoś
betty69 Re: stary czy mlody ziemniak 31.05.07, 17:38 mowila o nowalijkach ale nie zapytalam czy tez chodzi o ekologiczne warzywa. niestety w ekologicznym nie ma juz starych ziemniakow Odpowiedz Link Zgłoś
asik37 Re: stary czy mlody ziemniak 31.05.07, 19:26 w takim radzie wybacz ale ten sklep jak to sklep ekologiczny jest z nazwy....kurcze nie ma mozliwosci zeby w maju wyrosły ziemniaki bez "ostrych wspomagaczy", podobnie, marchewm, kapusta. Kup ziemniaki stare na bazarze na pewno są. Odpowiedz Link Zgłoś
mw115 Re: stary czy mlody ziemniak 31.05.07, 19:55 a mlode eko z egiptu? ja takie kupilam ale w sumie to mam watpliwości czy dać dziecku Odpowiedz Link Zgłoś
magdamroziuk Re: stary czy mlody ziemniak 31.05.07, 20:03 Przecież te ziemniaczki eko nie muszą być z Polski. Nie przesadzajcie, stary ziemniak, nawet eko to obrzydlistwo o tej porze roku. Nie dałabym dziecku. A mówiąc "nowalijki" ma się na myśli pędzone, często pod folią warzywa. Więc moim zdaniem warzyw ekologicznie uprawianych to nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
betty69 Re: stary czy mlody ziemniak 31.05.07, 21:04 zadzwonie jutro do sklepu eko Organic w Galerii Mokotow i zapytam skad maja ziemniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
betty69 do Kruffa 01.06.07, 09:40 Kruffa napisz mi co z tym ziemniakiem mam zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: do Kruffa 01.06.07, 12:00 Jak masz naprawdę 100% że są eko to młode, a jak nie to lepiej stare. Mój syn ziemniaków nie dostaje, bo ich trochę nie trawi, a nie chcę dziecku wody z mózgu robić, ale gdybym dawała to stare z bazaru. Zresztą warzywa kupuję na bazarze od tych samych rolników - właśnie stare. Z pół roku temu przyniosłam do domu brokuły eko i niania oznajmiła mi że te to mogę sobie sama zjeść, bo ona nie wierzy, że taki brokuł może wyrosnąć sam i dziecku nie da )). A młode ziemniaki będą za chwilę już polskie z ziemi. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
justynaz2010 Re: stary czy mlody ziemniak 01.06.07, 09:58 Ja na poczatku dawalam stare, teraz daje tez mlode i zadnej zlej reakcji nie bylo. Niedlugo niestety i tak nasz dzieci beda jadly te same swinstwa co my i nic z tym nie zrobimy Odpowiedz Link Zgłoś
aneta_szu Re: stary czy mlody ziemniak 01.06.07, 10:03 ja spróbowała ostatnio młodego, bo starych za nic nie mogłam znalezc i wszystko było ok Odpowiedz Link Zgłoś
bezsensu70 Re: stary czy mlody ziemniak 01.06.07, 16:50 ludzie! Czy wy w ogóle macie pojęcie co to jest rolnictwo ekologiczne? Te warzywa ekologiczne nie rosną same, jak tu ktoś napisał, tylko są nawożone nawozami ekologicznymi, czyli dopuszczonymi przez rolnictwo ekologiczne np. nawóz z pokrzyw, czy innych chwastów, kompost, dolomity i inne skały, nawozy z alg i tym podobnymi środkami organicznymi, czyli całkowicie naturalnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
betty69 Re: stary czy mlody ziemniak 01.06.07, 19:19 jakby kogos to interesowalo to ziemniaki w Organicu sa polskie szklarniowe. Odpowiedz Link Zgłoś