Dodaj do ulubionych

skaza i wprowadzanie nabiału

31.05.07, 08:59
dziewczyny. Bardzo proszę o Waszą radę. Szkrabek ma 17 m-cy i ma niestety
skazę białkową. Cały czas jesteśmy na bardzo rygorystycznej diecie, jednakże
postanowiliśmy sprawdzić, czy ona nadal się utrzymuje. W związku z powyższym
zwracam się do Was z serdeczną prośbą o doradzenie co i w jakiej kolejności i
jak długo testować (mój lekarz od razu kazał wprowadzić i żółtko i od razu
ser biały, ale ja chciałabym zachować większą ostrożność).
Za pomoc będę serdecznie wdzięczna
Obserwuj wątek
    • lisabette Re: skaza i wprowadzanie nabiału 31.05.07, 12:51
      Jestem świeżo po wizycie u alergologa i mamy następujące zalecenia : przez 5
      kolejnych dni poawać np. jogurt naturalny i oberwować, potem 5 dni przerwy i
      podać twarożek znowu przez 5 dni. Jak nic się nie będzie działo można dawać na
      przemian, żeby urozmaicić. Ja zaczynam jutro od jogurtu, będę miksować z
      owocem, np. bananem.
      • kruffa Re: skaza i wprowadzanie nabiału 31.05.07, 13:08
        To lekarzowi coś się pomyliło. Nabiał wprowadza sie w następującej kolejności:
        masło klarowane
        masło
        biały ser przetworzony (np. leniwe)
        biały ser
        jogurt
        mleko HA

Nigdy nie zdecydowałabym się zacząć prowokacji od jogurtu. I nie robi się tego
        przez 5 dni, ale jeden produkt wprowadza co najmniej przez 10 dni, zwiększając
        dawkę. Ja dla spokoju sumienia robię to przez 2-3 tygodnie.

Kruffa
        • lisabette Re: skaza i wprowadzanie nabiału 01.06.07, 21:11
          kruffa napisała:

> To lekarzowi coś się pomyliło.
          Nic się nie pomyliło, tylko każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie.
          Moje dziecko ma bardzo niskie IgE, po kuracji maściami piękną skórę, alergolog
          właściwie nie potwierdził, że to skaza (pediatra tak nam sugerował), więc
          dostaliśmy takie zalecenia.
    • agasegd Re: skaza i wprowadzanie nabiału 31.05.07, 14:44
      Serdecznie wam dziękuję za odpowiedź.
      Proszę jeszcze tylko powiedzieć jakie masło klarowane?? Możecie podać konkretny
      przykład??
      • agasegd Re: skaza i wprowadzanie nabiału 31.05.07, 14:45
        Acha i być może lekarz u nas tak powiedział, bo szkrabek dostaje cały czas
        troszku masełka do zupki i wszystko jest w porzosmile
        Zatem my pewnie zaczniemy od sera...
        • marioleska Re: skaza i wprowadzanie nabiału 31.05.07, 14:54
          moje dziecko toleruje już twaróg i ser topiony, po jogurcie była reakcja
          natychmiastowa w tym samym dniu, więc nie polecam jogurtu na początek,
          natomiast mam pytanie, kiedy można włączyć serek homogenizowany? po jogurcie?
          • kruffa Re: skaza i wprowadzanie nabiału 31.05.07, 15:15
            To zależy od dziecka. U mojego nie wchodzi w grę, bo silnie reagowała na chemię
            w jedzeniu, a na dodatek nie lubi takiej ilości cukru na raz. Zresztą taki serek
            mozna w 1-2 min. zrobić samemu z białego sera.
            Jeśli jednak twoje dziecko może jesć sery topione, które są chyba najbardziej z
            serów naszpikowane chemią to homogenizowany też będzie ok.

Kruffa
            • marioleska Re: skaza i wprowadzanie nabiału 31.05.07, 15:21
              dziękuję za szybką odpowiedź smile w takim razie spróbuję z serkiem homo, a czy
              ktoś może ma jakieś linki, gdzie można znaleźć info na temat zawartości różnych
              białek w produktach nabiałowych, bo wiem np. że pierwszym białkiem tolerowanym
              przez alergików jest kazeina (podobno twaróg tylko zawiera to białko), ale nie
              wiem jak jest z innymi serami...
            • emfj do Kruffy :)))) 31.05.07, 20:05
              Kruffa, dla mnie serek homogenizowany to jest Bieluch. Wg mnie on nie ma w
              ogóle cukru i chemii stosunkowo mało. Rozumiem, ze Tobie nie chodzi Bielucha?
              Pozdrawiam z domu smile)))
              • marioleska Re: do Kruffy :)))) 05.06.07, 11:33
                włączyłam serek homo, po 2 dniach była reakcja i to dość silna, silniejsza
                zdecydowanie niż po jogurcie...
    • aniaijacek Re: skaza i wprowadzanie nabiału 31.05.07, 21:23
      Mój alergolog zalecał wprowadzanie kolejnych produktów pojedynczo przez 14 dni w rosnącej dawce - tak długo bo są różne typy odpowiedzi alergicznej. Jeżeli masło nie wywołało objawów to czas na biały ser.
      • agasegd Re: skaza i wprowadzanie nabiału 01.06.07, 14:46
        Dziewczyny bardzo gorąco Wam dzięuję za odpowiedzi. Ciągle jednak nie podałam
        nic bo się ociągam. Jakl się zdecyduję, to dam Wam znać jak poszło (może za
        bardzo boję się rozczarowania, tak bardzo bym chciała, aby przeszło)
        Życzę wszystkim Skarbom Zdrówka Zdrówka, Zdrówka i wiele miłoścismile (bo w niej
        się zawiera wszystko...)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka