catula 06.06.03, 13:36 Czytałam o miej w gazecie i poprosiłam pediatrę, aby ją przepisała dla mojego synka ( w aptece nie można kupić bez recepty ) niestety nie zna ona składu. Może ktoś mi go poda. Ula Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ulamama Re: maść cholesterolowa 06.06.03, 18:53 Podaję skład wg ulotki dołączonej do maści (receptę oddałam w aptece, ale dołączają skład przy lekach robionych): Ung. cholesteroli 60,0 Agn. dertil 40,0 M.f.mg. Oczywiście przepisałam "na małpę" bo nic nie rozumiem ale maść mam i jest podobno najbardziej neutralna. Pozdrawiam, też Ula Odpowiedz Link Zgłoś
anusia115 Re: maść cholesterolowa 08.06.03, 15:09 oto skład cholesterol 3,0 paraffinum solidum 15,0 parafinum liquidum 64,0 vaselinum album 18,0 z reguły apteki mają gotowe masci cholesterolowe, tylko odważją Ania Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: maść cholesterolowa 09.06.03, 08:24 Dla mojej corki przepisuje z wit. A: Wit A 100.000,0 Cholesteroli ad 100,0 Kerstin Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagleb Re: maść cholesterolowa 09.06.03, 13:49 od dwóch lat kupuję tą maść dla syna i nigdy nie mialam recepty można ją kupić w prawie każdej aptece na wagę bez recepty Kasia mama Jasia Odpowiedz Link Zgłoś
daga28 Re: maść cholesterolowa 09.06.03, 14:00 Tak duZo piszecie o tej maść. Dokładnie na co ją stosujecie. Czy na zmiany alergiczne, potówki też można. Ja ostatnio stosuje Cutivate a to jest steryd. Ile trzeba kupić tej maści żeby przeprowadzić kurację i ile ona kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagleb Re: maść cholesterolowa 09.06.03, 15:09 my stosujemy na wysypkę alergiczną lekarz kazal nam smarować Jasia po kąpieli a dodatkowo buzię, bo tam wysypka pojawia się najczęściej po każdym myciu można kupić pudełko 100 g - kosztuje 6-7 PLN Kasia mama Jasia Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasi Re: maść cholesterolowa 09.06.03, 16:05 Zwykłą maścią cholesterolową można smarowac dziecko bez ograniczeń. Bardzo pomaga na suchą alergiczną skórę. Natomiast lekarze przypisują również maści cholesterolowe z różnymi "dodatkami" np. z hydrokortizonem; taką maścią smaruje się tylko zmienioną skórę - np suche różowe plamki. Lekarz poradził mi, abym suchą skórę (bez liszajowatych zmian) smarowała zwykłym dobrym kremem dla dzieci . Natomiast w przypadku potówek pomaga kąpiel z dodatkiem OILATUM. (w aptekach) Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
km14 Re: maść cholesterolowa 16.06.03, 15:02 Mojego małego alergika smarowaliśmy po to, by jego skóra nie była sucha, bo wtedy pękała i mały się drapał. Mieliśmy niezłą zabawę - Maksio był taki śliski, że cięzko go było złapać, he he. Teraz smarujemy od czasu do czasu gdy coś się zaczyna na skórze dziać - zwykle pomaga i nie trzeba uciekać się do sterydów takich, jak Elocom. Niestety potwierdzam, iż recepta jest konieczna, przynajmniej w Poznaniu i że o maść tę nie zawsze jest tak łatwo, bywają braki w aptekach. Gdy już ją jednak znajdę, kupuję 500 g i trzymam w lodówce. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś