Gość: behemot IP: *.punkt.pl 27.01.09, 03:41 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6204836,Sadny_rok_dla_spoldzielni.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nobber Re: Warto przeczytać IP: *.chello.pl 27.01.09, 15:00 Ci co zrobili tą ustawę czyli PiSory powinni zaplacić te kwoty z wlasnej kieszeni , a co njmniej na zawsze odejść z polityki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Warto przeczytać IP: *.punkt.pl 27.01.09, 15:44 PiSiory maja placic za to co już raz spółdzielcy zaplacili? Komu? Prezesom społdzielni? A co prezesy z tą kasą zrobią? Ulokują w akcje czy zajmą się deweloperką. czy sie na nich uwłaszczą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barry Re: Warto przeczytać IP: *.punkt.pl 27.01.09, 16:45 A nie przyszło ci do głowy, Behemot, że to nasza, spółdzielcza własność? I że nie ma darmowych obiadów - jak ktoś za złotówkę dostaje cos warte np. 200 tys. zł. to płaci za to ktoś inny? Nie byłoby problemu, gdyby to prawo było jednakowe dla wszystkich. Tymczasem spośród tych "co zapłacili" sa tacy, którzy wykupili swe mieszkanaia za ciężkie pieniądze, tacy, którzy kupili je "za pół ceny" (młode lata 90.) i wreszcie tacy, co to za "przysłowiową złotówkę". Choć z drugiej strony - a niech im, jakos przecierpię. W nadziei, że później zaczną trochę dbać o swe mieszkania i płacic czynsze (ilu dziś nie płaci?). A jeśli nie będą płacić, to straca te swoje mieszkanka na rzecz spółdzielni. Czyli nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Warto przeczytać IP: *.punkt.pl 28.01.09, 02:15 Nie przyszło mi, bo od początku siedzi mi to w głowie. Wkład mieszkaniowy plus kredyt zaciągnięty na budowę mieszkania obciążał spółdzielcę. Kredyt spłacał spółdzielca, który mieszkał w danym lokalu. Ludowe państwo umarzało kredyty spółdzielcom lokatorom i III RP też. Ty w czynszu spłacałeś tyko swój własny kredyt a nie innych spółdzielców. Spłaciłeś kredyt, mieszkanie jest Twoje i nie musisz go wykupywać od spółdzielni, bo mieszkanie nie jest własnością społdzielni. Jakby to było gdybyś w banku zaciągnął kredyt na budowę mieszkania, bank by Ci część umorzył, spłacił go, a administrator kazał za nie zapłacić? Ty kupując mieszkanie powinieneś zapytać wtedy w spółdzielni skąd taka cena, ile ci zostało kredytu, co z amortyzacją itd. Ale ponieważ cena była grubo niższa od rynkowej, to ci co mieli kasę to brali jak ciepłe bułeczki. Teraz zaś podnoszą rwetes ile oni zapłacili i jak są pokrzywdzeni bo ma być przecież po równo. Jak za długi właściciel mieszkania je traci to spółdzielni nic do tego bo komornik się sprawą zajmuje i zaspokaja wierzycieli. Spółdzielni lepiej się pozbyć najemcę mieszkania lokatorskiego bo wtedy jest pole do przekrętów i kaski, która nie trafia bynajmniej do spółdzielców. Stąd taki opór prezesów przed uwłaszczeniem się spółdzielców bo własnościowcom nie podskoczą, założą wspólnotę i podziękują prezesom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: Warto przeczytać IP: *.punkt.pl 30.01.09, 02:47 A tu jest dowód na to, co napisałem powyżej. serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,4922095.html 1400 pln to zaległość maksymalnie 3 czynszów. Podejrzana jest szybkość z jaką rada nadzorcza podjęła decyzję. Nie wiem czy ja płacę za dłużników bo w zobowiązaniu czynszowym nie ma takiej pozycji. Zapewne są członkowie, którzy mają większe zadłużenie i nie podejmuje się w stosunku do nich takich sankcji. Gdyby ten pan miał mieszkanie własnościowe to sąd by decydował o spłacie zadłużenia i w ostateczności komornik, gdyby nie było czego zająć, mógłby zlicytować mieszkanie. Sprawa ciągnęłaby się latami. Odpowiedz Link Zgłoś