Dodaj do ulubionych

alergia pokarmowa - gastrolog czy alergolog?

11.06.07, 22:41
No właśnie, dziewczyny, do którego z tych lekarzy powinnam się udać, bo mi się
wydaje, że alergolodzy to raczej jednak lepiej się znają na alergiach
wziewnych a gastrolodzy na pokarmowych, ale może się mylę, co sądziecie?

Jutro idę do lekarza po skierowanie i nie wiem na którego specjalistę naciskać.
Pomóżcie, proszę.
Obserwuj wątek
    • 2006.mea1 Re: alergia pokarmowa - gastrolog czy alergolog? 11.06.07, 23:08
      Oczywiście alergolog, gastrolog zalmuje się problemami żywieniowymi i ustala
      diety np na niktóre uczulenia jak gluten itd.Jeśli chodzi o alergologa to
      możesz się dopytac jak się będziesz umawiac,bo jak ja się umawiałam z córeczką
      bo ma wypryski na skórze to mnie zapisali do takiego od alergi pokarmowych.
    • jj555 Re: alergia pokarmowa - gastrolog czy alergolog? 12.06.07, 20:59
      Dzięki za info, ale niestety nie dostałam żadnego skierowania, bo dziecko które
      jest zwolnione ze szczepienia MMR nie może mieć podono robionych testów
      skórnych, a ja chciałam przede wszystkim zrobić z krwii smile

Pójdę prywatnie. I tak właśni działa służba zdrowia.
      • adolka1 Re: alergia pokarmowa - gastrolog czy alergolog? 12.06.07, 21:21
        Witam.Tak z innej beczki dlaczego twój maluch jest zwolniony z szczepienia MMR?
        Pozdrawiam.
        • jj555 Re: alergia pokarmowa - gastrolog czy alergolog? 13.06.07, 11:46
          z powodu drgawek, które już w tej chwili są bardzo żadko (niedojrzały układ
          nerwowy - wyrasta z tego), ale jeszcze się zdarzają tak raz na 2 m-ce.
          Zwolnienie mam na pół roku.
    • kruffa Re: alergia pokarmowa - gastrolog czy alergolog? 13.06.07, 06:34
      Nie wiem dlaczego opowiada się takie bzdury, że do alergologa chodzi się jak
      dziecko ma alergię wziewną!!!??? W alergii mamy tzw. marsz alergiczny, który
      zaczyna się od alergii pokarmowej lub skórej, a potem najczęściej przechodzi we
      wziewną, która może skończyć się astmą. Czyli najpierw będziemy leczyć dziecko u
      gastrologa, a jak już będzie mu lecieć z nosa lib/i będzie wypluwało sobie płuca
      pójdziemy do alergologa? Tylko że wiele osób, w tym lekarzy zapomina, że temu
      katarowi i kaszlowi można było zapobiec i nie doprowadzić do zmian.

Dziecko z objawami alergii powinno być leczone przez alergologa, a jeśli ten
      uzna że mogą być jeszcze jakies inne przyczyny problemów z bruszkiem to powinien
      skierowac do gastrologa.
      Sama mam syna, który nigdy nie reagował skórą, ale właśnie brzuszkiem. Leczę go
      tylko u dobrego alergologa. Gastrolog nigdy nie był potrzebny.

Kruffa
      • kasiabru a gastro-enterolog? 13.06.07, 10:16
        poza tym proponuje chodzic do obu, bo co dwie glowy to nie jedna.
        Oczywiscie obaj lekarze musza sie specjalizowac w alergiach u dzieci. I ja
        mozesz to idz do samego profesora a nie asystenta.

Ja robilam testy skorne, ktore nic nie wykazaly. Robilam tez krew i tez nic sie
        pokazala. Czeka nas test serologiczny (na choroby genetyczne), proby watrobowe
        i eynzofilia bezwzgledna.
      • jj555 Re: do Kruffa 13.06.07, 11:48
        Pytam, bo mam koleżankę, której testy przeprowadzał właśnie dobry gastrolog
        dziecięcy i specjalnie na te testy wziął ich do szpitala.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka