Dodaj do ulubionych

Do Sigvaris .

07.07.07, 22:01
Nie zaglądam często na to forum jednak zauważyłam że jesteś ekspertem od
pasożytów . Mój problem polega na tym że od ponad roku walcze z glistą ludzką
u mojego prawie trzy letniego syna . Dziecko jest po leczeniu Vermoxem,
Pyrantelum i Zentelu po tym ostatnim wyniki były negatywne przez dwa miesiące
teraz badanie kontrolne i znowu sie pojawiły .Stosowałam się do twoich zasad
przy kazdyn leczeniu odnośnie czystosci w domu poprostu już mi ręce opadają a
najdziwniejsze jest to ze Miłosz czyli mój syn ma siostre bliżniaczke która
jest zdrowa (z czego się bardzo ciesze) . Ostatnio ktoś mi poradził żebym
podała dziecku wrotycz i moje pytanie dotyczy tego czy może próbowałaś tych
ziół? Już nie wiem co mam robić Miłosz ma iść od września do przedszkola a z
pozytywnym wynikiem na pasożyty nie zostanie przyjęty . Proszę doradz co mam
robić?
Obserwuj wątek
    • luty71 Re: Do Sigvaris . 08.07.07, 00:36
      witaj, ja nie sigvaris ale mam pewne doświadczenia w boju z glistą, która
      uporczywie trzymała sie mojego synka przez prawie rok - pierwszy wynik z
      obecnościa jaj tego pasożyta otrzymaliśmy 30 czerwca zeszłego roku a ostatni
      Zentel Wojtek dostał w marcu tego roku - w sumie podałam mu kilkanaście razy
      Zentel i mam nadzieję, że wreszcie udało nam sie wykończyć gada. W naszym
      przypadku zadziałało podawanie leku odrobaczajacego do skutku - obserwowaliśmy
      synka i po objawach (zawsze takich samych) podawaliśmy Zentel. Przeprowadziłam
      też kurację balsamem kapucyńskim.
      Twój przypadek potwierdza tezę, że glista to bardzo trudny do wytępienia
      pasożyt.

O wrotyczu nie słyszałam. Pozdrawiam Kasia
      • basfx Re: Do Sigvaris . 08.07.07, 22:08
        Wrotycz Pospolity
        Tanacetum vulgare
        Surowce lecznicze
        Zastosowanie
        Występowanie i uprawa
        Składniki
        Dawkowanie
        Zbiór i konserwacja
        Kombinacje ziół
        Woreczki na ćmy
        Bukiety

Znany pod łacińską nazwą jako Tanacetum vulgare L., wrotycz pospolity
        charakteryzuje się długą historią swojego użycia w medycynie ludowej. To silnie
        aromatycznie zioło, które osiąga wyskość około 90cm, pochodzi z Europy. Jest
        również kultywowane w Ameryce Północnej.

Suszone liście i kwiaty wrotycza pospolitego znalazły zastosowanie w różnego
        rodzaju herbatkach i naparach. Wrotycz pospolity dzięki swoim właściwościom
        przeciwrobacznym jest stosowany w celu pozbycia się robaków z organizmu.
        Wrotycz pospolity działa jako tonik, jest środkiem pobudzającym i wywołującym
        miesiączkę. Zioło to stosuje się jako przyprawę do ciast i budyniów (jadanych
        zwłaszcza podczas Swiąt Wielkanocnych). Wrotycz pospolity zyskał reputację jako
        środek odstraszający owady, szczególnie muchy.

Swieże zioło wrotycza pospolitego produkuje od 0.12% do 0.18% olejku lotnego,
        który jest niezmiernie zróżnicowany w swojej chemicznej kompozycji. Naukowcy
        podają, że istnieje liczba chemicznych ras (gatunków) wrotycza pospolitego,
        która uwiecznia swój własny, zróżnicowany skład olejku, po prostu tak, jak inne
        rośliny, np.kwiaty uwieczniają swój kolor. Zgodzono się, że fizjologiczne
        działania przypisane temu ziołu pochodzą głównie z thujone. Należy przy tym
        wspomnieć, że niektóre olejki wrotycza pospolitego pozbawione są całkowicie
        thujone, a niektóre zawierają go aż 95%. Skład chemiczny jest uwarunkowany
        przez genetyczną budowę rośliny, a nie przez wpływ czynników środowiska.
        Ponadto, thujone jest stosunkowo toksycznym związkiem, zdolnym aby wywołac
        zarówno konwulsje, jak i psychiczne skutki u ludzi. Istnieją bardziej
        efektywne, i co za tym idzie bardziej bezpieczne lekarstwa niż wrotycz
        pospolity na pozbycie się i walkę z robakami w organiźmie. W samej rzeczy,
        odkad istnieją na rynku bardziej efektywne metody na odstraszanie owadów, nie
        ma powodu, aby używac tego zioła na wszystko. Chociaż należy zauważyć, że
        wrotycz pospolity jest używany do produkcji niektórych napojów alkoholowych,
        np. Chartreuse, ale jako wyrób końcowy musi być pozbawiony owego związku
        chemicznego jakim jest thujone.

Wrotycz pospolity wytrzymuje przymrozki i chłodne dni. Jego atrakcyjne, żółte
        kwiaty są wyjątkowo długotrwałe, zarówno w czasie kwitnięcia, jak również
        ususzone. Suszony wrotycz pospolity nadaje się do bukietów ziołowych. Zółte
        kwiaty długo utrzymują swój żołtawo-złoty kolor. Wrotycz pospolity potrafi
        rosnąć w jednym miejscu przez dziesiątki lat.

Wrotycz pospolity dzięki swojemu silnemu zapachowi stał się naturalnym środkiem
        odstraszającym owady. W wieku średnim suszony wrotycz pospolity był rozkładany
        na podłogach w celu odstraszenia owadów. Gospodynie domowe wieszały wrotycz
        pospolity w domach, wkładały go między pościel, nacierały mięso, żeby
        odstraszyć muchy, wszy, oraz inne robactwo. W ostatnich czasach zioło to było
        używane na ćmy oraz odstraszało pchły.

Wrotycz pospolity to również długa historia jego użycia jako zioło lecznicze i
        używane w kuchni. W Anglii, liście były używane do przyprawiania małych
        ciasteczek jedzonych podczas postu - ich gorzki smak symbolizował cierepienia
        Chrystusa. Herbata zrobiona z liści wrotycza pospolitego była używana w czasie
        przeziębienia, bólu brzucha, na robaki. Ludowi uzdrowiciele robili maści z
        liści, które były przykładane na rany i siniaki.

SUROWCE LECZNICZE
        Cześci nadziemne.

ZASTOSOWANIE
        W przeszłości wrotycz pospolity był stosowany jako środek wiatropędny. Dzięki
        tej właściwości pomagał w trawieniu. W dzisiejszych czasach, w związku z
        możliwością toksyczną, wrotycz pospolity nie jest zbyt często używany. Kiedy
        zioło to jest używane, jego głównym zadaniem jest pozbycie sie robaków z
        oraganizmu oraz pomoc w wywołaniu krwawienia miesiączkowego. Wrotycz pospolity
        może być zastosowany zewnętrznie do walki ze świerzbem, pchłami oraz wszami.
        Ale nawet zewnętrzne zastosowanie tego zioła niesie ze sobą ryzyko
        toksyczności,dlatego ostrożność powinna być zachowana.

WYSTĘPOWANIE I UPRAWA
        Wrotycz pospolity znajdziemy w umiarkowanych strefach półkuli północnej. Zioło
        to rośnie w bliskiej odległości od wody, wzdłuż poboczy, na otwartych
        przestrzeniach. Kwiaty są zbierane w lecie. Wrotycz pospolity to roślina
        wieloletnia. Rozmnaża się z nasion lub z podziału. Potrafi się sama rozsiewać,
        dlatego wymaga kontroli, żeby nie stała się chwastem. Wrotycz pospolity należy
        sadzić w pełnym słońcu lub w półcieniu, robiąc odstępy co najmniej 1.2m.
        Wrotycz pospolity nie jest wymagający co do gleby (średniej klasy gleba).

SKŁADNIKI
        Wrotycz pospolity zawiera olejki lotne (thujone) oraz gorzkie glikozydy,
        terpenoidy, flawonoidy, garbnik.

DAWKOWANIE
        Napar: zalać szklanką gotującej się wody 1 łyżeczkę suszonych kwiatów i
        zostawić na 10 - 15 minut. Napar powinien być pity dwa razy dziennie.
        Nalewka: brać 1 - 2ml nalewki 3 razy dziennie.

ZBIÓR I KONSERWACJA
        Liście i kwiaty wrotycza pospolitego są zbierane w czasie kwitnienia rośliny
        pomiędzy czerwcem a wrześniem.

KOMBINACJE ZIÓŁ
        W celu pozbycia się robaków z organizmu, wrotycz pospolity może być używany
        razem z bylicą piołunem, wiatropędnym ziołem takim jak rumianek, czy łącznie z
        przeczyszczającym senesem wąskolistnym.

WORECZKI Z WROTYCZEM POSPOLITYM NA ĆMY
        3 szklanki suszonej bylicy Bożego drzewka (Artemisia abrotanum)
        2 szklanki suszonego tymianku
        2 szklanki suszonych liści wrotycza pospolitego
        1/3 szklanki mielonych goździków
        Zgnieść wszystkie składniki w misce, następnie rozdzielić w równych proporcjach
        do małych, muślinowych woreczków. Zawiązać woreczki ściśle i umieścić w szafie
        między ubraniami.

BUKIETY Z WROTYCZA POSPOLITEGO
        Bukiet z liści zioła powieszony w pokoju jest tradycyjnym sposobem na
        odstraszanie much.

• sigvaris Re: Do Sigvaris . 10.07.07, 00:26
      Im bardziej zgłębiam kolejne przypadki różnych pasożytów u ludzi tym bardziej
      dochodzę do przekonania, że one są niezwykle mądre...

Glista ludzka - 1 samica wydala w jednym rzucie 200 tys. jaj. Jak one trafiają
      do ziemi skąd się zarażamy już larwami glisty to te larwy też są w jakimś
      większym skupisku.. Ciężko przy tej ilości jaj byłoby zarazić się 1 larwą
      glisty, prawda? Jak one są już w organiźmie człowieka to jest tak, że jak trafią
      do płuc, to nie ruszają wszystkie na raz do przewodu pokarmowego - one w jakiś
      tajemniczy dla swojego przetrwania sposób wiedzą, że muszą w tym organiźmie żyć
      tak, aby nie wykończyć swojego żywiciela. Więc najpierw przewód zasiedla tylko
      część larw i tam dojrzewa do postaci dorosłej.. potem znów następne...
      Rozumiesz?
      U Miłosza i wielu dzieci zarażonych glistą ludzką problem polega na tym, że to
      nowe "partie" glisty z tego samego zarażenia znów zasiedlają przewód pokarmowy,
      wyłażą sobie z płuc, odkaszlnięte znów i znów trafiają do przewodu pokarmowego,
      gdzie składają jaja i badania wychodzą pozytywne, dziecko ma dalej objawy..

Musisz nastawić sie na wielokrotne leczenie. Weź także pod uwagę metody
      niekonwencjonalne. Możesz Miłoszowi podawać zioła o. Grzegorza na pasożyty. Np.
      3 tygodnie, 10 dni przerwy, 3 tygodnie.
      Generalnie wtedy te zioła możesz też zastosować u wszystkich, parzy się je na
      wodzie. Nie zaszkodzą, a synkowi będzie raźniej je pić.
      Wrotycza nie próbowałam i nie testowałam. Mam zbyt małą wiedzę i boję się
      przedawkowania (wiele ziół może być niebezpiecznych, wręcz trujących, np.
      piołun), dlatego opieram się na gotowych mieszankach lub preparatach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka