Dodaj do ulubionych

czy to w ogóle była alergia???

22.07.07, 13:26
hej, u maluszka % miesie.) od 3 miesiąca pojawiała się krwe w kupce. pediatra
oczywiśc,e że to alergia. druga poleciła nam zrobic wymaz z pupki i okazała
się tam byc klebsiella pneumoniae. od urodzenia Barti miał skórkę taką sobie,
tzn nie był to azs, od czasu do czasu pojawiały się suche placki, które
niedługo schodziły. miewał też krosetczki przypominające potówki. podaję mu
dicoflor 30 ( od ok 2,3 tyg.) oraz miał 7 dniową kurację BACTRIMEM. w piatek
zrobilismy 3 wymaz i jest juz flora fizologiczna smile))). od czasu kuracji
bactrimem skórka wygląda IDEALNIE, naprawdę nie przesadzam, jest po prostu
idealna. karmie go piesria i właściwie sie już nie ograniczam (jem pomidory,
banany, nabiał).
moje pytanie: tak jak w temacie, czy to możliwe, aby właśnie ta bakteria
dawała takie objawy, jak alergia? jeszcze wspomnę, że kupki tez nie za
ciekawie pachniały, a teraz po kuracji sa ok. już sama nie wiem. myslę, ze
moja pediatra jak zwykle nie będzie nic wiedziec i powie, że alergia....
z góry dziękuję z a Wasze info, bo dzięki Wam wiem o wiele więcej!!!!!
Obserwuj wątek
    • nadi25 Re: czy to w ogóle była alergia??? 22.07.07, 13:26
      sorki, mały ma 5 miesięcy smile
      • malgorzatka76 Re: czy to w ogóle była alergia??? 22.07.07, 18:17
        Reakcja skórna mogła być wyowłana przez tę bakterię. Jeśli dziecko ma osłabione
        jelita (a tak musiało być przy zakażeniu tą bakterią), to wszelkie alergeny i
        toksyny przedostają się do organizmu i może to znaleźć odbicie na skórze.
        • blueluna Re: czy to w ogóle była alergia??? 22.07.07, 19:09
          Plus jeszcze to ze u malutkiego dziecka kazda niemal infekcja moze sie objawiac
          zmianami skornymi.
          I jeszcze - uszkodzone jelita to nie tylko w nadmiarze wchlaniane toksyny - ale
          takze zle trawienie i w efekcie niedobory. Co rowniez widac na skorze.

Szkoda ze tylu lekarzy w zmianach skornych i krwi w kale widzi jedynie alergie :
          (
          A przeciez alergia jest dla organizmu infekcja. Niczym wiecej. A raczej -
          reakcja obronna na zakazenie.
          I wszystkie te objawy ktore daje alergia - moga dawac tez prawdziwe infekcje.
          Nie ma zadnego objawu pokarmowego czy skornego ktory bylby charakterystyczny
          jedynie dla alergii.
    • karolla88 Do nadi25! 25.07.07, 22:46
      Hej.Zainteresowalo mnie to co napisalas.Mam pytanie: czy te zmiany na skórze
      pojawialy sie co jakis czas i ginely czy byly stale? I czy na calym ciele czy
      tylko np na twarzy?Pytam bo mam podobny problem z moim synkiem (teraz juz ma 9
      m-cy) wlasciwie od urodzenia.Nie mam juz pojecia na co moze miec ta alergie,
      Coraz to od czegos innego.Dodam ze ani ja ani maz nie jestesmy alergikami a
      badanie na eozofilie bezwzgledna (czy jakos tak)wskazal na brak sklonnosci do
      alergii.
      • nadi25 Re: Do nadi25! 26.07.07, 13:26
        Karolla, więc:
        u nas plamy pojawiały się co jakiś czas. było to najpierw niezbyt intensywnie
        czerwone placki, nieduże, które po jakiś 2 dniach stawały sie suche i bledsze.
        po 3, 4 dniach znikały. pojawiały się najczęściej na udkach, po zewn stronie,
        często tez na ramionkach. bardzo dobre rezultaty dawało smarowanie kremem
        specjalnym emolium. dla mnie rewelacja. suche placki znikały o wiele szybciej,
        właściwie na drugi dzień od smarowania. skórka maluszka nigdy nie była idealna,
        jak porównywałamz eskórką sóreczki koleżanki, to synek miał jednak taką
        bardziej szorstką, choc nie była jakaś strasznie sucha, szorstka. podaję małemu
        tez dicoflor 30 ( probiotyk dla alergików, bez mleka). gdzie piszę, żeby
        podawac do 9 miesiąca, wtedy ryzyko alergii znacznie sie zmniejsza.
        podaje mu 1 kaspułkę podzieloną na 2 razy.
        jeśli także u Was jest problem z krwią w kupce, polecam zrobic wymaz z pupki.
        zycze zdrówka!!!
        • karolla88 Re: Do nadi25! 26.07.07, 21:07
          Dzieki za odpowiedz. U Filipa nie ma krwi w kupce,ale sa za to zielone (zgnila
          zielen) i bardzo geste (plastelina) niezaleznie co by nie zjadl.Tu akurat
          podejrzewam ze zawinila zmiana mleka (z Bebiko HA na Nan ha),którego moze nie
          toleruje.Wysypka pojawia sie co kilka dni tylko i wylacznie na twarzy(wokól
          oczu, nos wokól ust i nosa) i mam wrazenie ze tez niezaleznie od tego co zje.
          Jutro ide po skierownie do alergologa,zobaczymy co on powie?
          Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka