Dodaj do ulubionych

jak odróznić potowki od wysypki?

02.08.03, 20:26
witajcie!
Dokładnie tak, jak w temacie. Mój synek /6,5 m-ca/ma od ponad tygodnia na
klatce piersiowej taka plamke dł. ok. 4-5 cm, która sklada sie z maleńkich
czerwonych suchych i szorstkich w dotyku krosteczek. Od kilku dni ma takie
krosteczki pod ustami na bródce a dziś przy kapieli zauwzylam w zgięciach
rą. Nic nie ma na pleckach, ani brzuszku, ani w zgięciach nóg. Nie wiem, czy
to mogą być potówki, czy tez jakaś alergia- np pyłki it. Synek zostal
przestawiony na mleko sojowe, a od niedawna je zupki ze sloiczków- ale
jarzynowe z marchewką, żadnych nowości ostatnio nie jadł. Tylko od 2 dni je
biszkopty- takie paluszkowe i dzis rano teścioa dala mu kokosowa princessę.
czy biszkopt albo ta princessa mogła spowodować wysypkę w zgieciach łokci? A
może kilka godzin po podaniu to za wcześnie? co to może być?
pozdrawiam- Aurelia
Obserwuj wątek
    • anewtamm Re: jak odróznić potowki od wysypki? 04.08.03, 14:34
      Droga Aurelio,

Jeżeli są to potówki to powinny one blaknąć. Moj synek też przez te upały ma
      potówki na karczku, rączkach i pleckach ale rano sa blade i prawie ich nie
      widać a w dzień są czerwone. Co do princessy, biszkoptów i innych ciastek to
      chyba za wcześnie na gluten. Powinnaś z tym zaczekać aż twoje maleństwo skończy
      10 miesięcy. Princessa kokosowa ma w składzie czekoladę, mleko, cukier ja tego
      nie jadłam jak karmiłam a co dawać dziecku do jedzenia. Ja to alergia to może
      też tak sie objawiać i jeżeli tak w krótkim czasie to skończ z dawaniem takich
      rzeczy.Dawaj mu zupki, deserki owocowe a nie gluten. A co z kupami?
      • nicol-e Re: jak odróznić potowki od wysypki? 05.08.03, 08:43
        witaj!
        Kupki są w porządku, a co do princessy, to dała ją teściowa pod moją
        nieobecność i byłam bardzo zła- niestety nie zyjemy w super stosunkach i
        powiedzialam o tym tylko mężowi, a nie jej. co do tych kropek, to od wczoraj
        ma na klatce piesiowej a ze zgięc rąk kropki przenisły się na calą wewnętrzną
        część ramienia i przedramienia. pod kolankami dalej nic nie ma, a te na klatce
        piersiowej sa bardzo szorstkie.
        pozdrawiam- Aurelia
        • anewtamm Re: jak odróznić potowki od wysypki? 05.08.03, 10:56
          Aurelio,

Tak jak pisałam jeżeli to od biszkoptów zawierają żółtko kurze, które też
          wprowadza się w 10 miesiącu lub princessy bo chyba po tym krostki mogą jeszcze
          być kilka dni zanim znikną. Wiec odstaw wszystko niech mały je mleko, zupki,
          warzywa, owoce i nic nie dawaj więcej. Możesz dać jak bardzo chcesz chrupki
          kukurudziane takie żółte ale i tak uważam że zawcześnie. Twoja dziecina ma
          dopiero 6,5 miesiąca wiec poczekaj. A z teściową to pogadaj aby bez twojej
          zgody nie dawała nic do jedzenia dziecku bo tylko krzywdę robi. Moja też była
          obrażona jak jej na coś zwracałam uwagę. Tu chodzi o zdrowie maleństwa.
    • marzenus Re: jak odróznić potowki od wysypki? 05.08.03, 12:45
      A ja się dziś uspokoiłam ...
      Moja Ada od tygodnia ma wysypkę - czerwone drobne krosteczki, rano blade,
      zaogniające się w ciągu dnia. Najpierw na karku, potem na dekoldzie, zeszły w
      końcu na brzuszek. Smarowałam linomagiem, smarowałam balneum ... nic.
      Dziś zdecydowałam się iść do lekarza, szczególnie, że Ada w wieku niemowlęcym
      cierpiała na skazę białkową. Lekarz stwierdził wyjątkową potówkę i przepisał
      Sanofil - aerozol. Kazał kilka razy dziennie myć skórkę i na noc spryskać.
      Zobaczymy, może szybko przejdzie.
      A ja nadal jestem w szoku. Moje dziecko nawet jako noworodek nie miało potówek,
      nie chodzi grubo ubrana, w domu biega praktycznie nago.
      W każdym bądź razie cieszę się, że poszłam z nią do lekarza, jak pisałam -
      uspokoiłam się ...
      • nicol-e Re: jak odróznić potowki od wysypki? 05.08.03, 22:51
        witajcie!
        A ja sie nie uspokoilam. dzis przypadkiem sie zdarzyło, że spotkalam moja
        pediatre- obejrzala cialko synka dwukrotnie, dla pewności i :kropki na
        brzuszku to potówki, niektóre w zgięciach rączek też, natomiast to coś
        szorstkie w łokciach od wewnątrz i mala plamka na klatce piersiowej, również
        szorstka i czerwieniąca sie po kąpieli jeszcze bardziej to grzybica skóry-
        niestety. Wiem, ze potówki bledną w kąpaniu, nie są szorstkie, natomiast
        uczulenie jest podobne, z tym ,że dziecko usiłuje sie drapać. uczulenie
        mogłoby też być pod nózkami, na pleckach, a mój synek tam nie ma. Jutro
        porozmawiam z teściową i powiem, co myślę o takim dokarmianiu princessami,
        szczególnie, że dziecko po 2 m-cach śluzowatych, zielonych biegunek dostaje
        Isomil sojowy i wszystko było juz w porządku
        pozdrawiam- Aurelia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka