Dodaj do ulubionych

Dieta przed kolonoskopią

09.03.26, 15:48
Bliska mi osoba ma badanie kolonoskopię w środę popołudniu. Jestem odpowiedzialna za jej dietę.
Od kilku dni bez owoców, pełnoziarnistego pieczywa. Dziś malutka kromeczka z szynka drobiowa rano i serek homo. Obiad bulion. Ewentualnie jakąś galaretka na kolację.
Zastanawiam się nad jutrem. Oczywiście wjeżdżają paskudne saszetki Fortrans. Jutro mają być 3 i w środę jedna.
Zauważyłam spore rozbieżności w podawanych zaleceniach. Nasza klinika bardzo restrykcyjnie. Jutro w zasadzie tylko płyny i saszetki. W zaleceniach innych ośrodków dzień przed pozwalają na sucharka rano, bulion, sok jabłkowy.
Jak u was było, czy saszetki faktycznie są takie niedobre ?
Jakieś patenty przy przetrwać wtorek i środę tylko na płynach?
Wiem, że kisiele też polecane ale się nie chwyci.
Badanie będzie w znieczuleniu ogólnym.
Mnie też pewnie w przyszłości czeka🤦.
Ale bardziej się stresuje ogarnięciem diety osoby, za która jestem odpowiedzialna.

Proszę o dorady doświadczonych.
Obserwuj wątek
    • malia Re: Dieta przed kolonoskopią 09.03.26, 15:57
      Dzien przed jadłam lekkostrawne śniadanie, potem tylko piłam. Miałam przygotowany rosół, kompot jabłkowy, słabą herbatę z cytryną, kolejnego dnia rano miałam badanie. Lek miałam inny, było go mało, tylko trzeba było dużo płynów przyjmować
    • ib_k Re: Dieta przed kolonoskopią 09.03.26, 15:59
      sylwianna2018 napisała:

> Bliska mi osoba ma badanie kolonoskopię w środę popołudniu. Jestem odpowiedzial
      > na za jej dietę.
      > Od kilku dni bez owoców, pełnoziarnistego pieczywa. Dziś malutka kromeczka z sz
      > ynka drobiowa rano i serek homo. Obiad bulion. Ewentualnie jakąś galaretka na k
      > olację.
      > Zastanawiam się nad jutrem. Oczywiście wjeżdżają paskudne saszetki Fortrans. Ju
      > tro mają być 3 i w środę jedna.
      > Zauważyłam spore rozbieżności w podawanych zaleceniach. Nasza klinika bardzo restrykcyjnie. Jutro w zasadzie tylko płyny i saszetki. W zaleceniach innych ośro
      > dków dzień przed pozwalają na sucharka rano, bulion, sok jabłkowy.
      > Jak u was było, czy saszetki faktycznie są takie niedobre ?
      > Jakieś patenty przy przetrwać wtorek i środę tylko na płynach?
      > Wiem, że kisiele też polecane ale się nie chwyci.
      > Badanie będzie w znieczuleniu ogólnym.
      > Mnie też pewnie w przyszłości czeka🤦.
      > Ale bardziej się stresuje ogarnięciem diety osoby, za która jestem odpowiedzialna.
      >
      > Proszę o dorady doświadczonych.

Nie ma jedynie słusznej odpowiedzi na twoje pytania.
      Pamiętaj że to badanie ma pokazać stan jelit. Im lepiej będziesz oczyszczona tym wynik będzie bardziej wiarygodny. Zależy również od tego jak w ogóle przebiega twoja perystaltyka.
      Spokojnie przetrzymasz nawet więcej niż dwa dni na płynach. Możesz pić buliony oby tylko nie tłustye, kisiele, soki klarowane, wodę.
      Nie musisz jeść chleba czy sucharów, uwierz mi z głodu nie umrzesz.
      Do fortransu możesz dodać sok z cytryny, trochę łagodzi ten słodko -słony smak.

• sylwiastka Re: Dieta przed kolonoskopią 09.03.26, 16:07
      Ja nie bylam glodna na dziecie plynnej wlasnie dzieki temu, ze mialam odtluszczony bulion. Byle tez slony, a dla mnie wytrawne smaki sa bardziej sycace niz slodkie. Generalnie dieta nie jest taka zla, ale dla mnie gorsze bylo picie tego srodka. Smak byl fatalny, cytryna nie pomagala. Mialam wypic pierwsza porcje w przeciagu godziny, a pilam prawie dwie. No i wtorek i sroda to siedzenie w domu, blisko lazienki.
      Od stopnia przygotowania zlezy wierygodnosc badania, wiec lepiej tak do tego podejsc i sie przylozyc.
    • tania.dorada Re: Dieta przed kolonoskopią 09.03.26, 16:41
      Kilka dni przed - bez nasion (czyli bez pieczywa z ziarnami, pomidorów itd), dzień przed - samo płynne, buliony, galaretki owocowe, byle bez czerwonego barwnika, dzień przed - na chyba 6 godzin przed zabiegiem nic.
      Ja miała, jakieś dwie butelki takiego uliczka który miałam wypić w dwóch dozach, wszyscy mówili że straszliwe ale było dużo znośniejsze niż picie kontrastu czy tego czegoś do krzywej cukrowej, taki Red Bull tylko bez kopa.
    • princy-mincy Re: Dieta przed kolonoskopią 09.03.26, 17:01
      U mnie w rozpisce były przejrzyste plyny- piłam bulion i jadłam kisiel cytrynowy.
      Najgorsze dla mnie było odwodnienie w dniu badania.
    • pepsi.only Re: Dieta przed kolonoskopią 09.03.26, 17:50
      Nie ma patentów. Trzeba przetrwać, i tyle.

Dawno robiłam, i z tego co pamiętam, to dwa dni wcześniej- miałam płynną dietę- klarowny rosół i sok jabłkowy, landrynka. Tyle mi było wolno. Na dzień przed badaniem nic już nie jadłam, tylko piłam ten fortrans.
      Fortrans jest średni w smaku, ale do przeżycia, pierwszy litr spoko, drugi też spoko, i dopiero trzeci litr był dla mnie trudny i aż mnie odrzucało (bo w ogóle mnie mdliło z głodu). No ale powoli, powoli... I w dniu badania ostatnia saszetka fortransu, też powoli, powoli...
      Badania wcale źle nie wspominam. I badanie to pikuś, w porównaniu z tym kilkudniowym przygotowaniem się.
      Jak wróciłam do domu, to planowałam, że rzucę się na jedzenie, i czego to ja nie zjem. big_grin No i otóż wcale nie, na nic nie miałam ochoty ani apetytu- wypiłam jedynie jogurt do picia. A dopiero później zjadłam coś, ale też malutko, lekkie. Taki brak ochoty na normalne jedzenie utrzymywał mi się po badaniu przez kilka dni.
      • default Re: Dieta przed kolonoskopią 09.03.26, 19:26
        badanie to pikuś, w porównaniu z tym kilkudniowym przygotowaniem się.

Święta prawda !
    • zerlinda Re: Dieta przed kolonoskopią 09.03.26, 18:03
      Ja przetrwałam na czystym bulionie. Bez problemu.
    • nieobiektywnie Re: Dieta przed kolonoskopią 09.03.26, 19:16
      Każdy lekarz i każda klinika ma inne wytyczne i trochę inne leki i masz się kierować tymi które dostałaś a nie tym kto ci coś napisze w internecie.
      • ib_k Re: Dieta przed kolonoskopią 09.03.26, 19:35
        nieobiektywnie napisała:

> Każdy lekarz i każda klinika ma inne wytyczne i trochę inne leki i masz się kie rować tymi które dostałaś a nie tym kto ci coś napisze w internecie.
        >

Bez przesady z tą różnorodnością zaleceń. Raczej każdy zaleca dietę lekkostrawną, co najmniej 24 godziny dieta płynna, oczyszczenie jelit i na czczo (nawet bez płynów) co najmniej 4 -5 h przed badaniem.
    • boggi_dan Re: Dieta przed kolonoskopią 09.03.26, 20:13
      Jakie kisiele z barwnikami. W przedzień dieta i woda. Ja robiłem w szpitalu, dwie szaszetki i leciało wszystkimi otworami.Mimo zalecenia zacząłem wcześniej i w nocy trochę się przespałem. Rano znieczulenie i po bólu. Bez znieczulenia nie wyobrażam sobie kolonoskopi. Robiłem kiedyś gastroskopię i kolonoskopię, bez znieczulenia i nigdy więcej. Myślałem, że pielęgniarce co asystowała i wypychała mi rękę w brzuch to chciałem odgryź. Gastro jakoś wytrzymałem. Dzięki kolonoskopi żyje i mojej lekarce prowadzącej.

• swiezynka77 Re: Dieta przed kolonoskopią 10.03.26, 12:41
      to ja przy okazji zapytam, bo nie widzę tego w zaleceniach - czy rano w dzień badania (badanie po południu), przed pierwszą dawką lekarstwa, można wypić małą czarną kawę?
      • majaa Re: Dieta przed kolonoskopią 10.03.26, 13:04
        Mnie powiedzieli, że nie.
      • maslova Re: Dieta przed kolonoskopią 10.03.26, 13:35
        A mnie powiedzieli, że tak, do 2 godzin przed badaniem (jeśli jest ze znieczuleniem) można pić dowolną ilość płynów, w tym kawę, herbatę, byle bez mleka.
        • swiezynka77 Re: Dieta przed kolonoskopią 10.03.26, 14:09
          jest nadzieja... bez kawy cały dzień nie wytrzymam
          • majenkirr Re: Dieta przed kolonoskopią 10.03.26, 14:25
            A dlaczego masz cały dzień wytrzymywać? Od razu po badaniu możesz jeść i pić na co masz ochotę.
            • swiezynka77 Re: Dieta przed kolonoskopią 10.03.26, 14:29
              bo badanie mam wieczorem
            • droch Re: Dieta przed kolonoskopią 10.03.26, 14:58
              U mnie po badaniu przez jakiś czas po spożyciu czegokolwiek gwałtownie aktywowały się jakieś resztki fortransu...
              • majenkirr Re: Dieta przed kolonoskopią 10.03.26, 16:16
                Serio? U nas w przy wyjściu jest cały stół z jakimiś przekąskami dla głodomorów😂
                • boggi_dan Re: Dieta przed kolonoskopią 10.03.26, 17:21
                  Bez znieczulenia, pierwszy to wszystko mnie bolało. Na resztę do usunięcia w szpitalu, po znieczuleniu już. Przywieźli mnie na salę i mogłem jeść. Żadna kawa i barwniki. Dwa dni diety nikomu nie wyszły na złe.

• droch Re: Dieta przed kolonoskopią 10.03.26, 17:27
                  Niestety, serio 🤢
          • maslova Re: Dieta przed kolonoskopią 10.03.26, 21:41
            swiezynka77 napisał:

> jest nadzieja... bez kawy cały dzień nie wytrzymam

Ja miałam badanie o 14.00, ostatnią czarną herbatę piłam po 10.00. Przygotowanie do badania wyszło mi 9/9.
            • swiezynka77 Re: Dieta przed kolonoskopią 11.03.26, 09:48
              ja pytam o kawę smile
              • maslova Re: Dieta przed kolonoskopią 11.03.26, 11:01
                Analogicznie, informacja od pielęgniarki przed przygotowaniem do badania. Ja po prostu nie lubię kawy, dlatego piłam herbatę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka