Dodaj do ulubionych

badania na pasozyty

13.07.08, 23:10
jakie wykonac badania na pasozyty i na jakie pasozyty? Chce zrobic "pakiet
podstawowy" badan synkowi, tylko nie wiem o co pytac. Przegladalam forum i
niewiele znalazlam. Kiedys byl tu zamieszczony taki wykaz, ale to bylo bardzo
dawno. Kolezanka cos mi np. wspominala, ze na lambie robi sie jakis test
enzymatyczny
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: badania na pasozyty 14.07.08, 09:33
      Podstawowe badanie na pasożyty nie obejmuje lamblii, więc musisz zrobić
      oddzielnie na pasożyty i oddzielnie na lamblie. Nie wiem czy tylko robale Cię
      interesują, bo możesz jeszcze zrobić na grzyby i pleśnie, na wirusy i bakterie.
      Metody są rożne w zależności od laboratorium, znajdź jakieś dobre bo robaki
      lubią nie wychodzić, i daj do badania kilka próbek, nam lamblie wyszły dopiero w
      6 i 7 próbie, wcześniejsze były negatywne, pozostałych pasożytów na 8 próbek
      niby brak....lamblie z dwóch próbek kału wyszły metodą zagęszczania oraz
      enzymatyczną, bo akurat Pani której dałam próbki do badania sprawdza obiema na
      raz na wszelki wypadek.
      • azoorek Re: badania na pasozyty 15.07.08, 21:41
        na lambie na pewno. Bo jest jeden przypadek z przedszkola. Bardziej chodzi mi o
        pasozyty. Synek sie poci, czesto jest podenerwowawny, ostatnio mial objaw jak
        przy alergii, a nie mial z czego, bo go teraz pilnuje. Zreszta niewiele zje z
        alergizujacych rzeczy, a zaraz ma rozstroj zoladka i biegunke. Nigdy tak nie
        mial. Co mozna zrobic z probki kupy?
        • slonko1335 Re: badania na pasozyty 16.07.08, 07:55
          Z kupki zrobisz wszystko o czym pisałam wyżej, tyle, że często laboratoria życzą
          sobie do każdego badania oddzielna próbkę, więc dowiedz się jak jest w Twoim i
          ile tych próbek ma być.
          • oli.nek Re: badania na pasozyty 16.07.08, 08:10
            skpiowałam z podświetlonego linku:

Są 3 różne grupy pasożytów ludzkich. Więc na początek trochę przydatnych info.
            Pasożyty przewodu pokarmowego to :

1. grzyby i pleśnie - żeby je sprawdzić nalezy zrobic osobne badanie kału
            nazywane w kierunku grzybów i pleśni. Powinno przy metodzie hodowlanej trwać
            ok. 14 dni. Niestety laboratoria robią je ok. 4-7 dni, więc nie są w stanie w
            tym czasie sprawdzić większości z badanych rzeczy. Prawidłowo te badania
            przeprowadzają laboratoria przy przychodniach parazytologicznych
            (czyli "pasożytniczych"), mykologicznych (czyli właśnie specjalizujące się w
            mykologii nauce o grzybach), czasami przy szpiatalach zakaźnych. Czasami też
            można uprosić laborantów o owe 14 dni hodowania próbki. Grzyby można leczyć
            dietą. Nawet profilaktycznie bez badań. Taka podstawowa dieta opiera się o 4
            zasady:
            - zero mleka
            - zero słodkiego
            - więcej tłuszczy
            - więcej cebuli, czosnku i kiszonek.

2. pierwotniaki i ameby. W tej grupie są lamblie, które w Polsce występują
            terytorialnie. Osobne badanie kału trzeba zlecić żeby je znaleźć, nazywa się w
            kierunku lamblii. Z laboratoriami jest źle. Badania nie wychodzą. Trzeba szukać
            laboratoriów, które miewają chorych. Próbka kału MUSI BYĆ ŚWIEŻA, lub
            przynajmniej trzymana w lodówce zanim trafi do badania. Badanie można
            powtarzać, ale odstępy czasu powinny być ok. 5-7 dni, między badaniami.
            Niektórzy lekarze leczą w ciemno na podstawie objawów. Lamblia wydala jak
            pozostałe pasożyty toksyny, to dużo gorsze od 7-10 dniowego leczenia. Jednak
            taką decyzje powinien podjąć lekarz. Leki, które stosuje się przy leczeniu
            lamblii:
            - Furazolidon u dzieci
            - Macmiror - u dorosłych
            - Metronidazol - przy powtórzeniach leczenia lub u dorosłych lub w innych spec.
            warunkach.

Niektórzy lekarze stosją Tynidazol. Zdania co do niego są podzielone. Nie wolno
            go podawać poniżej 12 roku życia.

3. robaki - powszechnie to właśnie ich badanie z kału nazywa się "na pasożyty"
            (dlaczego akurat tylko ich, nie wiem). Badanie kału można powtarzać ponieważ
            nie wychodzą baaardzo, baardzo często. Jednak powtórki robimy co ok. 3-5 dni.
            Niektóre z nich np. owsiki skąłdają jaja pozaustrojowo i nawet sanepid poleca
            badać je tzw. badaniem plastrowym, bo wbrew powszechnej opinii ich nie widać w
            kale (tylko w stanach robaczyc totalnych).
            Robaki są ich dwa rodzaje:
            a) obłe - w tej grupie są owsiki, tęgoryjce, włosogłówka, glista ludzka itd.
            Często leczy się je w ciemno po objawach. Stosuje się leki:
            - Pyrantelum u małych dzieci
            - Zentel u starszych dzieci i dorosłych
            - Vermox u starszych dzieci i dorosłych
            Kuracja powinna byc powtarzana 3-krotnie, ponieważ wszystkie te leki działają
            głównie na osobniki dorosłe. A problem w usunięciu robaków polega na wybiciu
            wszystkich lęgów z jaj.
            b) płaskie - tu są tasiemce. Leczy się je jeszcze innymi lekami w zależności od
            kalibru tasiemca. Najlepiej udać sie wtedy do parazytologa (w wielu miastach
            nie ma)lub lekarza chorób zakaźnych.

Są też pasożyty zwierzęce. Ich zarażenie u ludzi jest bardzo niebezpieczne.
            Nazywa się toksokarozą. Jest wykrywane z badań krwi lub badań okulistycznych
            (toksokaroza oczna). Wykrywa się i bada toksokaroze w przychodniach
            parazytologicznych lub zakaźnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka