Dodaj do ulubionych

badania kału

21.10.08, 11:11
Witam, ostatnio robiłam badania kału u mojej córeczki, z badań wyszło że nie wykryto pasożytów przewodu pokarmowego i że wyhodowano Candida sp. co to znaczy?
Czy powinnam powtórzyć badania a może zrobić jeszcze inne? Co się kryje pod słowem pasożyty (robaki, glista ?)
Nie bardzo się orientuję w tym wszystkim i jestem już lekko zakręcona.
Córeczka w zeszłym roku przedszkolnym często chorowała, ma suchą skórę , sińce pod oczami, często łapie katar, od czasu do czasu boli ją brzuch, kupki robi raz na 4-5 dni. Jest też uczulona na pyłki.
Obserwuj wątek
    • martinetka Re: badania kału 21.10.08, 17:10
      podnoszę do góry, proszę o jakąś odpowiedź
      • oli.nek Re: badania kału 21.10.08, 17:19
        candida to też rodzaj pasożyta a powyższe wypisane przez ciebie objawy, jak
        najbardziej mogą na nią wskazywać. u nas podobnie.
    • cici68 Re: badania kału 21.10.08, 19:21
      Candida są to grzyby i należy z tym wynikiem zwrócić się do lekarza,
      ponieważ to trzeba wyleczyć a pasożyty najlepiej powtórzyć bo mogło
      się tak zdarzyć, że w tej próbce kału nie było nic. Najlepiej
      badania powtarzać co 4-5 dni i nie wkładać kału do lodówki tylko do
      badania pobrać świeżysmile
      • martinetka Re: badania kału 22.10.08, 13:15
        Trochę poczytałam postów na temat Candida i wszędzie piszą o jakiś + im więcej +
        tym gorzej a w wyniku mojej córeczki nie ma żadnych + ani nie zrobiono
        antybiogramu, więc co to może znaczyć, czy moja córcia może być tylko nosicielem
        tego, czy powinno się to leczyć? Jakaś mama w którymś tam poście napisała że
        lekarz przy jednym + powiedział że tego się nie leczy, więc jak to jest?
        • madaw Re: badania kału 22.10.08, 18:36
          Moj lekarz tez powiedział zeby sie nie przejmowac jak jest candida +.
          • oli.nek Re: badania kału 22.10.08, 18:54
            martinetka, twój wynik znaczy tyle, że grzyba wyhodowano, ale nie piszą w jakich
            ilościach, choćby te znaki + są po to, by wiedzieć czy przerost jest mały czy
            duży. po ilu dniach kazali odebrać ci wyniki na candidę? (candida sp. to po
            prostu candida).
            • martinetka Re: badania kału 23.10.08, 08:48
              oli.nek, kał zaniosłam 16.10, a data zakończenia badania jest 20.10.
              Co w takim razie powinnam robić iść z tym wynikiem do lekarza, czy zacząć dawać
              córeczce np. lakcid , i powtórzyć za jakiś czas badanie.
              Nie chcę wyjść na przewrażliwioną mamusię która co chwile lata do lekarza a
              ostatnio tak się dzieje.
              • oli.nek Re: badania kału 23.10.08, 13:52
                probiotyki nigdy nie zaszkodzą a nawet pomogą, to raz. co do badania, 4 dni
                hodowali grzyba... z tego co pamiętam, minimum tydzień było by najlepiej, tzn.
                wynik byłby najbardziej miarodajny. bo to, że wyszedł grzyb o niczym nie
                świadczy, bo grzyba każdy ma. ważne w jakich ilościach...

wiesz co, moja córa też jest b. zagrzybiona. czekam na przesyłkę z balsamem
                kapucyńskim. dużo wiary w nim pokładam. dodam, że nystatyna nic nie dała. może
                pójdź w stronę diety i ziół. jeśli znajdziesz dobrego lekarza to ok. ale ja
                najczęściej sama leczę dzieci i szukam źródła. tak, wyciągnęłam je (córy) z
                wielu dolegliwości. pozdr!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka