mamuska5.pl 03.07.08, 14:14 Moj synek ma teraz 9 tygodni i ciągle ma zaciśnięte piąstki, zastanawiam się do kiedy mogę spokojnie na to patrzeć a od kiedy powinnam się zacząć martwić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: zaciśnięte piąstki 03.07.08, 16:46 a przejdź się do lekarza i poproś o skierowanie do neurologa, też niestety nie wiem, kiedy powinnaś zacząć sie martwić, bo moja córka miała dość długo zaciśnięte piąstki, ale jak się pogłaskało grzbiety dłoni, to je otwierała, więc było okej. Czy jest jeszcze coś w układzie ciała synka, co cię niepokoi? Np. odchylanie głowy do tyłu przy karmieniu, odwracaniu główki zawsze w jedną stronę? Mocno wygięte paluszki u stóp? Odpowiedz Link Zgłoś
mamuska5.pl Re: zaciśnięte piąstki 03.07.08, 20:14 hymmm wszystko co napisałaś po trochu ma...ale może panikuję za bardzo jak ze wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: zaciśnięte piąstki 03.07.08, 20:26 słucha, ja przy pierwszej córce nie panikowałam, tylko pokazywałam lekarce, a ona wzruszała ramionami, przy drugiej córce się nie certoliłam. Już lepiej być przewrażliwioną matką, niż potem całe życie sobie wyrzucać, że kiedyś człowiek był za głupi. Idź do neurologa i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
rachela25 Re: zaciśnięte piąstki 04.07.08, 00:46 Musisz głaskać rączki delikatnie swoją ręką. Tzn robić to tak żeby otwierać tą rączke ale delikatnie jednym rytmem.To cwiczenie które poleciła mi rehabilitantka i pomogło Odpowiedz Link Zgłoś
easyenglishpz Re: zaciśnięte piąstki 08.07.08, 09:10 moja skonczyla z zaciskaniem piastek po 3 m-cu, neurolog powiedziala, ze jesli mnie to denerwuje, mam jej sama probowac otwierac. Odpowiedz Link Zgłoś
itek_79 Re: zaciśnięte piąstki 04.07.08, 09:03 U mnie Maluszek do 4 miesiąca zaciskał piąstki. Byłam z tym u lekarza gdzieś w 2 mies, pani doc spytała tylko, czy mały cały czas zaciska, czy np. w czasie snu nie. Rzeczywiście, w czasie snu nie. Zrobiła małemu takie ćwiczenie: obróciła go na brzuszek, ale z rączkami nie wyciągniętymi do przodu, tylko wzdłuż tułowia. Malutki sam wyciągnął rączki do przodu- po dobrej chwili- pani doc stwierdziła, że jak to potrafi, to nie będzie miał rzadnych problemów, a przestanie zaciskać, jak nadejdzie "jego czas". No i nadszedł Odpowiedz Link Zgłoś
daavid nie zaciśnięte piąstki 04.07.08, 13:46 Moje dziecko urodziło się w poniedziałek, 4 dni temu. Wszędzie czytam, że niemowlaki mają zaciśnięte dłonie. Moje dziecko nie zaciska dłoni wcale. Dłonie i stopy są zimne. Nie wiem co mam o tym myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: nie zaciśnięte piąstki 04.07.08, 14:37 dłonie i stopy są zimne, bo to normalne u noworodków, ważne, by był ciepły karczek. Co do zaciskania dłoni, to radzę spytać pediatrę na wizycie patronażowej, co z odruchem Moro? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek_111 masaż shantala 08.07.08, 12:18 Polecam ci masaż Shantala. Mój mały zaciskał piąstki, świetnie podnościł główkę do góry w pozycji na brzuszku ale w ogóle jej nie podnosił jak leżał na pleckach, tak jakby ważyła tonę. Neurolog skierowała mnie do rehabilitantki a ta poleciła właśnie ten masaż. Ja stosuję go u mojego synka po każdej kompieli w trochę zmienionej wersji, bo na przewijaku ale w nieustającym kontakcie wzrokowym z maleństwem. Mały bardzo szybko rozlużnił miśnie dłoni i barków. A jaka przyjemność Jest to nasz codzienny rytuał mój synek to uwielbia. Polecam, na pewno znajdziesz opis krok po kroku w internecie lub poproś o szkolenie rehabilitantkę. Odpowiedz Link Zgłoś