Dodaj do ulubionych

Dwa nagie miecze

29.08.11, 23:26
"Tusk: przecinaliśmy komplikacje mieczem Damoklesa".
Tam gdzie decydowaliśmy się na przerwanie tego, co robili nasi poprzednicy, udało się wyjść z tych zapaści i przeciąć czasami niczym mieczem Damoklesa tę pętlę niemożności i prawnych komplikacji

Matoł, mieczem Damoklesa przecina węzeł gordyjski.
Czego uczą na historii w UG.

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10195010,Adamczyk__Autostrady_sa_z_ilu___Tusk__Trzeba_to_zglosic.html
Obserwuj wątek
    • Gość: login_t Re: Dwa nagie miecze IP: *.t-mont.net.pl 29.08.11, 23:44
      Nie mogę ustalić kto onego czasu walnął "puszką z Pandorą".
      Raz mi wywala Wałęsę, raz Napieralskiego, a pamięć podsuwa jakiegoś ZChNowca.
      • Gość: nicelus Re: Dwa nagie miecze IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.11, 23:54
        login_t napisał(a):

> Nie mogę ustalić kto onego czasu walnął "puszką z Pandorą".

"Kiedyś przed laty w dyskusji na temat lustracji wziął udział w TVP info poseł Grzegorz Napieralski. Zapamiętałem to wydarzenie gdyż zwijałem się ze śmiechu, kiedy dzisiejszy szef SLD powiedział, że upublicznienie archiwów IPN to „otwieranie puszki z pandorą”. Pierwsza według mitologii greckiej kobieta na ziemi, Pandora, to według rozdawcza jabłek z SLD, makrela w sosie pomidorowym w puszce."

• blic Re: Dwa nagie miecze 30.08.11, 16:40
          O, nie, nie, pierwszy raz był dużo przed Napier(dal)alskim.
          • Gość: login_t Re: Dwa nagie miecze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.11, 16:51
            blic napisał:

> O, nie, nie, pierwszy raz był dużo przed Napier(dal)alskim.
            Sytuacyjnie to mi się kojarzy 1994 rok.
            Ale nikt nie pamięta kto to .
            Taki Groński napisał książkę pod tym tytułem i też nie wie.
            • blic Re: Dwa nagie miecze 01.09.11, 12:37
              Tu nam się podpowiedź objawia.
              • Gość: nicelus Re: Dwa nagie miecze IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.11, 12:49
                Dawno temu, jeszcze za rządów Rakowskiego, jeden z ministrów chciał błysnąć erudycją i powiedział, że "otworzyła się puszka z Pandorą".

któryż to?

ktoś powinien prowadzić kronikę klasyków tego gatunku.

• e_werty Re: Dwa nagie miecze 01.09.11, 13:02
                  któryż to?

... ktorys pan doradca ministra.
                  • Gość: nicelus Re: Dwa nagie miecze IP: *.dip.t-dialin.net 03.09.11, 09:25
                    e_werty napisał:

> któryż to?
                    >
                    > ... ktorys pan doradca ministra.

teraz pewnie doradza prezydentowi.

ps. informacja dla wyborców platformy. platforma obywatelska w powiecie sulęcińskim przekazuje pałeczkę rządów w ręce sld. być może nowym starostą zostanie sld-owski zięć pani poseł bożeny sławiak z peło. skazanego prawomocnym wyrokiem kubiaka z peło bierze w obronę jedynie przewodniczący rady z sld. lemingi z platformy nadal myślą, że wybierając platformę mają wpływ na to, kto i z kim będzie kręcił lody...

• e_werty Re: Dwa nagie miecze 03.09.11, 11:27
                      ktorys pan doradca ministra

... ktorys pandora dca ministra

zacietrzewiasz sie... to tylko forum
                      nikt na nim biegu planet nie wstrzyma...
                      najwyzej moze je połaskotac...
    • Gość: nicelus Re: Dwa nagie miecze IP: *.dip.t-dialin.net 29.08.11, 23:46
      pyttacz napisał:

> Matoł, mieczem Damoklesa przecina węzeł gordyjski.

pewnie mu się śni po nocach, dlatego głupotę palnął.

• e_werty Re: Dwa nagie miecze 30.08.11, 10:23
      Matoł, mieczem Damoklesa przecina węzeł gordyjski.

...sam jesteś matoł - w cytowanym fragmencie nie ma mowy o "węźle gordyjskim"!
      To twoje urojenie...
      • Gość: login_t Re: Dwa nagie miecze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.11, 11:32
        Miecz Damoklesa nie służy do przecinania tylko do wiszenia. Oznacza stałe zagrożenie, a nie przecinanie czegokolwiek.

Do przeciania, rozwiązywania spraw skomplikowanych służył miecz Aleksandra Wielkiego, który przeciął węzeł gordyjski
      • Gość: nicelus fanatyzm platfusów nie zna granic. IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.11, 11:33
        e_werty napisał:

>
        > ...sam jesteś matoł - w cytowanym fragmencie nie ma mowy o "węźle gordyjskim"!
        > To twoje urojenie...

sugerujesz, że w cytowanym fragmencie premier przyznał, że jest tyranem i chciał wyrazić swój strach przed utratą władzy? nie uważasz, że masz urojenia i wychodzisz na matoła? chyba że chcesz zademonstrować solidarność i poparcie dla premiera pod hasłem "wszyscy jesteśmy matołami"?

"... i przeciąć czasami niczym mieczem Damoklesa tę pętlę niemożności i prawnych komplikacji - powiedział szef rządu."

premier wyraźnie mówi o "pętli niemożności i prawnych komplikacji". premier absolutnie nic nie mówi że jest on tyranem pełnym pełnym strachu przed utratą władzy i dobrobytu. tak więc premier wyraźnie mówi o "węźle gordyjskim" który nie ma nic wspólnego z mieczem damoklesa, który przecież wisiał na prostym końskim włosie.

• e_werty Re: fanatyzm platfusów nie zna granic. 30.08.11, 12:00
          pętli niemożności i prawnych komplikacji

... nadal nie jest to "węzel gordyjski" :)

"mieczem damoklesa, który przecież wisiał na prostym końskim włosie."

... bo to był wlos prostego konia! :)
          • Gość: nicelus Re: fanatyzm platfusów nie zna granic. IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.11, 12:09
            e_werty napisał:

> pętli niemożności i prawnych komplikacji
            >
            > ... nadal nie jest to "węzel gordyjski" :)

to jest ewidentny "węzeł gordyjski". fanatyzm cię zaślepia.

• e_werty Re: fanatyzm platfusów nie zna granic. 30.08.11, 12:15
              to jest ewidentny "węzeł gordyjski".

.. dla PiS'u?

To moze powinni sobie dac spokój z wyrywaniem wladzy?
              • Gość: nicelus Re: fanatyzm platfusów nie zna granic. IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.11, 13:54
                e_werty napisał:

> to jest ewidentny "węzeł gordyjski".
                >
                > .. dla PiS'u?

nie tylko dla pisu. dla każdego kto potrafi normalnie myśleć i kojarzyć. tylko osoba z "kompleksem damoklesa" może to skojarzyć z mieczem damoklesa.
    • Gość: nicelus Re: Dwa nagie miecze IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.11, 11:44
      pyttacz napisał:

premier podświadomie ujawnił swój "kompleks damoklesa".

gdyby coś takiego powiedział lech kaczyński, to nie trudno sobie wyobrazić co by mówił palikot i co by nie schodziło z czołówek wielkich przekaziorów.

• e_werty Dwa nagie miecze 30.08.11, 12:08
      login_t i nicelus?

Nagrobek bliźniaków

Śmierć ich była chwalebna i liczne zasługi;
      Jeden zginął od szabli, a od pochwy – drugi !

Tadeusz Szyfer
      • Gość: nicelus Re: Dwa nagie miecze IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.11, 12:13
        e_werty napisał:

> Nagrobek bliźniaków

a co w temacie objawionego u premiera "kompleksu damoklesa"?

• e_werty Re: Dwa nagie miecze 30.08.11, 12:22
          a co w temacie objawionego u premiera "kompleksu damoklesa"?

...nic - nie bywam u psychiatrow...
          • Gość: emsiziomal A ja myślałem, że .... IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.11, 13:56
            ...mieczem Damoklesa przebito pietę Achillesa!
            :)
            • Gość: nicelus Re: A ja myślałem, że .... IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.11, 14:14
              emsiziomal napisał(a):

> ...mieczem Damoklesa przebito pietę Achillesa!
              > :)

pieta jest michała anioła, a nie achillesa. natomiast strzała parysa ugodziła piętę achillesa, a wcześniej achilles wybrał miecz zamiast pachnideł, ale to był miecz odyseusza, a nie damoklesa.

• e_werty Re: A ja myślałem, że .... 30.08.11, 16:23
                pieta jest michała anioła

A Michał Anioł jest w Gorzowie! Nie wiem czy z Pietią, ale jest!
                • Gość: nicelus Re: A ja myślałem, że .... IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.11, 22:48
                  e_werty napisał:

> A Michał Anioł jest w Gorzowie!

ale nie di lodovico buonarroti simoni...

• Gość: nicelus miecz damoklesa wisi nad premierem ... IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.11, 13:59
            ... w związku za odpowiedzialność jego rządu za liczne katastrofy samolotów wojskowych, a w tym za katastrofę smoleńską. dlatego pewnie to pojęcie mu po głowie chodzi.

• Gość: nicelus 剣道 IP: *.dip.t-dialin.net 30.08.11, 15:48
      pyttacz napisał:

> "Tusk: przecinaliśmy komplikacje mieczem Damoklesa".

w warszawie raczej nie wytrzymali napięcia widoku zastygłego w powietrzu miecza tak jak nie wytrzymał damokles. był to "miecz andrzeja wyszyńskiego" - jednego z pierwszych, którzy uprawiali w polsce kendō (ken = miecz, dō = droga, sposób). ta droga się opłaciła. moje gratulacje dla szanownego kolegi. mamy kolejny nagi miecz. tym razem w warszawie.

:)

• blic Re: Dwa nagie miecze 30.08.11, 16:46
      pyttacz napisał:

> przecinaliśmy komplikacje mieczem Damoklesa

A przecież wiadomo, że to lekarze składają przysięgę Damoklesa. Tego samego, który z krzyknął 'Eureka!' kiedy mieszkał w beczce z cykutą. :))
      • Gość: emsiziomal A ja myslałem, że ten od eureki to.... IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.11, 18:48
        Sedes z Ebonitu był......
        • Gość: nicelus Re: A ja myslałem, że ten od eureki to.... IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.11, 23:32
          emsiziomal napisał:

> Sedes z Ebonitu był......

nie pamiętam żeby był z ebonitu.

był:

- tales z miletu
          - erazm z rotterdamu
          - sedes z bakelitu

• e_werty Re: A ja myslałem, że ten od eureki to.... 02.09.11, 00:38
            Jeszcze byl Sedes z Osrany...
            • Gość: nicelus Re: A ja myslałem, że ten od eureki to.... IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.11, 01:00
              e_werty napisał:

> Jeszcze byl Sedes z Osrany...

i osama z al-kaida.

• Gość: nicelus Re: A ja myslałem, że ten od eureki to.... IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.11, 09:03

e_werty napisał:

> Jeszcze byl Sedes z Osrany...

i ramy z castoramy,
              i gwazda z gdańska,
              i taniec z gwiazdami,
              &c.

• Gość: nicelus Re: Dwa nagie miecze IP: *.dip.t-dialin.net 31.08.11, 10:17
      też wolfenstein3d ma predyspozycje, aby zostać premierem III rp.

• Gość: emsiziomal Gubię sie w zawiłosciach mitologicznych. IP: *.adsl.inetia.pl 31.08.11, 10:55
        A Domestos to od czego bogiem był?
        • e_werty Re: Gubię sie w zawiłosciach mitologicznych. 31.08.11, 13:29
          Domestos to

...patron podpalaczy...
          • Gość: nicelus Re: Gubię sie w zawiłosciach mitologicznych. IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.11, 13:12
            e_werty napisał:

> Domestos to
            >
            > ...patron podpalaczy...

raczej rządzących, którzy mają poukładane.

• Gość: nicelus Re: Gubię sie w zawiłosciach mitologicznych. IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.11, 13:09
          emsiziomal napisał:

> A Domestos to od czego bogiem był?

według tekstów źródłowych: "Chateau de la Domestos" to rodzaj bardzo słodkiego ale niezbyt smacznego szampana. nazwę użył po raz pierwszy otto waalkes.

• Gość: gość Re: Dwa nagie miecze IP: 204.45.133.* 01.09.11, 12:46
      ok
      • Gość: nicelus Re: Dwa nagie miecze IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.11, 21:30
        gość napisał(a):

> ok

co ok?

• Gość: login_t Re: Dwa nagie miecze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.11, 07:51
          Gość portalu: nicelus napisał(a):

> co ok?
          James Cook
          • Gość: nicelus Re: Dwa nagie miecze IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.11, 08:55
            login_t napisał(a):

> James Cook

aaa, dżejms kók.

jeszcze był miecio:
            "kto z mieciem wojuje,
            od miecia ginie."

• caesar_pl Re: Dwa nagie miecze 04.09.11, 00:39
      nie ma pojecia historycznego - dwa nagie miecze..to wymysl Sienkiewicza,,tego faceta ktory zrobil z bitwy miedzy jakims tam zakonem z 600setsoma Bracmi i armia krolestwa Polsko-Litewskia powod do sukcesu..??(Olbrzymie krolestwo walczy z klasztorem..he,he..)no tak,,wygrali bitwe z klasztorem przegrali historie ..
      • blic Re: Dwa nagie miecze 04.09.11, 13:48
        caesar_pl napisał:

> bitwy miedzy jakims tam zakonem z 600setsoma Bracmi i armia krolestwa Polsko-Litewskia powod do sukcesu..

Napisz jeszcze, że tak naprawdę tam były dwa nagie Miecie. Bo to był zakon gejów.
        Dpiero wtedy będziemy mieć całą prawdę historyczną.
      • Gość: nicelus Re: Dwa nagie miecze IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.11, 00:10
        caesar_pl napisał:

> nie ma pojecia historycznego - dwa nagie miecze..to wymysl Sienkiewicza, ...

ale taka bitwa była, czy też wymyślona?
        • Gość: login_t Re: Dwa nagie miecze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.11, 09:48
          Gość portalu: nicelus napisał(a):

> ale taka bitwa była, czy też wymyślona?
          Bitwę wymyślił Aleksander Ford.
          • e_werty Re: Dwa nagie miecze 05.09.11, 10:44
            Bitwę wymyślił Aleksander Ford

... Ford to volkswagena wymyslił...
            • Gość: nicelus Re: Dwa nagie miecze IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.11, 11:49
              e_werty napisał:

> ... Ford to volkswagena wymyslił...

który ford? amerykański, czy niemiecki?

• Gość: nicelus pilzner, wielbłąd i bitwa pod grunwaldem ... IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.11, 12:15
            login_t napisał:

> Bitwę wymyślił Aleksander Ford.

jest też teoria, że bitwę wymyślili mieszkańcy pilzna w celach marketingowych równocześnie z odkrciem dolnej fermentację złotego napoju z chmielu i umieszczeniem złotego wielbłąda na zielonym tle w herbie miasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka