Dodaj do ulubionych

ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ

14.04.02, 16:04
Nie podoba się nam treść ślubowania radnych. Do tej pory przyrzekali jakiejś gminie, obiecywali
służbę jakimś mieszkańcom. A w tekście roty powinno stać: Gorzów, gorzowianie. Jest okazja by to
zmienić. Dzisiaj rota brzmi tak: �Ślubuję uroczyście jako radny pracować dla dobra i pomyślności
gminy, działać zawsze zgodnie z prawem oraz z interesami gminy i jej mieszkańców - godnie i
rzetelnie reprezentować swoich wyborców, troszczyć się o ich sprawy oraz nie szczędzić sił dla
wykonania zadań gminy�. Tekst jest standardowy, dla całego kraju taki sam, napisany urzędniczym
językiem i nie ma w nim ani słowa o Gorzowie. A po 12 latach polskiej samorządności, miasta i
gminy powinny się coraz częściej odwoływać do lokalnych tradycji, wartości najbliższych sercu
mieszkańca miasta. Mamy w Gorzowie herb, mamy barwy miejskie, mamy nawet hejnał. Kolejnym
krokiem niech będzie nasza, gorzowska rota ślubowania rajców. Trzeba jednak najpierw zmienić
ustawę. Parlamentarzyści dolnośląscy opracowali już projekt takiej zmiany. Będzie więc część roty
odnosząca się do wierności Konstytucji i Rzeczpospolitej, ale potem radni będą mogli uchwalić
lokalny fragment. Miejmy nadzieję, że taką uchwałe zdąży podjąć obecna rada Gorzowa i nowi rajcy
będą ślubować gorzowianom, a nie �mieszkańcom gminy�.
Jak powinna jednak brzmieć rota z �miejską duszą�, na co radni powinni przyrzekać, do jakich
wartości się odwoływać?
Obserwuj wątek
    • Gość: Blic Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 14.04.02, 16:43
      redakcja_gorzow napisał(a):

> Jak powinna jednak brzmieć rota z �miejską duszą�

Tu się nie ma co wysilać, wystarczy:
      "Ślubuję uroczyście jako radny pracować dla dobra i pomyślności Gorzowa, działać
      zawsze zgodnie z prawem oraz z interesami Gorzowa i jego mieszkańców - godnie i
      rzetelnie reprezentować swoich wyborców, troszczyć się o ich sprawy oraz nie
      szczędzić sił dla wykonania zadań Gorzowa."

pzdr
      Bx

• kajzerka Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ 14.04.02, 17:14
        Ja sie jednak powysilam:
        Dumny z dokonań naszych poprzedników (np. tow. Korola, albo tow. Kaczanowskiego), majac na
        wzgledzie piekne tradycje naszego
        miasta (np. tradycyjnie juz falisto-syfiaste dziurawe ulice), z głebi serca nienawidząc Zielonej Góry (
        anienawisc ta jest motorem naszego dzialania), uroczycie slubuje nie spoczac póki ostatni falubaz
        nie peknie z zazdrosci, widząc jak nasze miasto kwitnie i rozwija sie
        ku pomyslnosci naszych dzieci i wnuków.
        To dla smichu. A na powaznie moze poźniej :)
        • marek_p Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ 14.04.02, 22:20
          kajzerka napisał(a):

> Ja sie jednak powysilam:
          > Dumny z dokonań naszych poprzedników /.../ z głebi serca nie nawidząc Zielonej
          > Góry (a nienawisc ta jest motorem naszego dzialania), uroczycie slubuje nie
          > spoczac póki ostatni falubaz nie peknie z zazdrosci...

Nie jesteś rodowitym gorzowianinem, prawda ?

To zielonogórzanie mają we krwi porównywanie oby miast..., większość gorzowian
          ogranicza się do określenia Zielonej jako drugiego co do wielkości miasta naszego
          województwa i ewentualnej kwestii tramwajowej...

Ja im szczerze życzę dalszego pomyślego rozwoju, byle nie naszym kosztem.
    • borys-krakow Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ 14.04.02, 18:19
      redakcja_gorzow napisał(a):

> Mamy w Gorzowie herb, mamy barwy miejskie, mamy nawet hejnał.
      A propos: czy rzeczony hejnał jakoś funkcjonuje, czy spoczął złożony do futerału
      w sali Rady Miejskiej?
      Mieli go trąbić z ex-Katedry...
      • Gość: Blic Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 14.04.02, 19:47
        borys-krakow napisał(a):

> A propos: czy rzeczony hejnał jakoś funkcjonuje, czy spoczął złożony do
        > futerału w sali Rady Miejskiej?
        > Mieli go trąbić z ex-Katedry...

Też bym chciał wiedzieć.
        Nie udało mi się być ostatnio w okolicy katedry w południe.

pzdr
        Bx
    • Gość: coy Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ IP: *.teleton.pl 14.04.02, 19:00
      Witam wszystkich gorzowiaków.
      Pewnie, że dobrze by było mieć ładny tekst roty. Tylko szkoda, że nie będzie to
      miało żadnego wpływu na jakość pracy naszych radnych. A więc dobro naszego
      miasta. Boję się że kontrast między tym co ślubują a tym co robią będzie
      większy. Jestem w tym względzie pesymistą. Wolałbym pomyśleć wspólnie nd tym
      jak się zabezpieczyć przed prywatą, pieniactwem a także zwykłą głupotą naszych
      radnych. Ciekaw jestem ilu gorzowiaków było by chętnych zapisać się do tego
      klubu?
      • Gość: Blic Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 14.04.02, 19:51
        Gość portalu: coy napisał(a):

> Witam wszystkich gorzowiaków.

Czołem! :)

> Pewnie, że dobrze by było mieć ładny tekst roty. Tylko szkoda, że nie będzie to
        > miało żadnego wpływu na jakość pracy naszych radnych.

Zgoda 100%.

> Boję się że kontrast między tym co ślubują a tym co robią będzie
        > większy.

To możemy chyba przyjąć za pewnik.

> Wolałbym pomyśleć wspólnie nd tym
        > jak się zabezpieczyć przed prywatą

Jak na razie zauważyłem, że jedyną formą skutecznej obrony przed tego typu
        zachowaniami jest organizowanie się w stowarzyszenia prawne.
        Zaskakujące jest czasami jak odmiennie traktowana jest Kowalski jako osoba
        fizyczna (z kumplami) a Kowalski jako reprezentant stowarzyszenia
        zarejestrowanego.

> Ciekaw jestem ilu gorzowiaków było by chętnych zapisać się do tego
        > klubu?

Marek, daj głos! ;)

pzdr
        Bx
        • Gość: Blic Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 14.04.02, 19:53
          Gość portalu: Blic napisał(a):

> Zaskakujące jest czasami jak odmiennie traktowana jest Kowalski

"traktowanY", oczywiście... :)

Bx
        • borys-krakow Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ 14.04.02, 21:04
          Gość portalu: Blic napisał(a):

> Jak na razie zauważyłem, że jedyną formą skutecznej obrony przed tego typu
          > zachowaniami jest organizowanie się w stowarzyszenia prawne.
          > Zaskakujące jest czasami jak odmiennie traktowana jest Kowalski jako osoba
          > fizyczna (z kumplami) a Kowalski jako reprezentant stowarzyszenia
          > zarejestrowanego.
          Cóś tam nawet mniemałem na ten temat, przy okazji wałkowania szpitala
          dziecięcego, ale chętnych nie stało. Tzn. Arwena z pomocą i jeden członek
          potencjalny oraz ja z Krakowa.
          Czyli Siedmiu muzykantów z Bremy.;)
          • hiro Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ 14.04.02, 21:07
            Tzn. Arwena z pomocą i jeden członek?
            pozdro członka:-)

• marek_p Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ 14.04.02, 22:11
              hiro napisał(a):

> Tzn. Arwena z pomocą i jeden członek?
              > pozdro członka:-)

Bądź kolegą, Hiro.
              Nie rób złośliwości tym, którzy są w stosunku do Ciebie przyjacielsko nastawieni.
          • marek_p Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ 14.04.02, 22:10
            borys-krakow napisał(a):

> Cóś tam nawet mniemałem na ten temat, przy okazji wałkowania szpitala
            > dziecięcego, ale chętnych nie stało. Tzn. Arwena z pomocą i jeden członek
            > potencjalny oraz ja z Krakowa.

Pamiętam ! Wtedy gdy Mariusz Ł. opowiedział nam o szpitalnej przygodzie swego
            dziecka.
            Niestety chętnych nie było, a i sam Mariusz, z którym wymieniłem wiele mailów
            zrezygnował. Brak czasu, ciężka wysysająca z człowieka całą energię praca,
            a z drugiej strony sprytne zagospodarowanie nas przez tivi...

Fakt jest faktem, gdyby wtedy to stowarzyszenie powstało, pacjent miałby
            możliwość wypowiedzenia się na temat tego całego ... gnojstwa związanego
            z likwidowaniem przepełnionych oddziałów szpitalnych.
            Bocheński miałby jeden kamień więcej w jamie ustnej, przy uczcie zamykającej
            kolejny etap zaorywania Gorzowa.
            • borys-krakow Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ 15.04.02, 07:41
              marek_p napisał(a):

> Bocheński miałby jeden kamień więcej w jamie ustnej, przy uczcie zamykającej
              > kolejny etap zaorywania Gorzowa.
              Mareczku! Cóż za piętrowa metafora!
              • j24 Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ 15.04.02, 07:57
                borys-krakow napisał(a):

> marek_p napisał(a):

>> Bocheński miałby jeden kamień więcej w jamie ustnej, przy uczcie zamykającej
                >> kolejny etap zaorywania Gorzowa.
                > Mareczku! Cóż za piętrowa metafora!

No cóż, namawiać do rękoczynów nie wypada, ale gdyby tak straty w marszałkowym
                uzębieniu dokonały się właśnie w ten sposób... Chyba zbytnio bym się nie zmartwił.
                • borys-krakow Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ 15.04.02, 08:09
                  j24 napisał(a):

> No cóż, namawiać do rękoczynów nie wypada, ale gdyby tak straty w marszałkowym
                  > uzębieniu dokonały się właśnie w ten sposób...
                  Na wontku o netykiecie domagam się czatu z Zośką. I sugeruję, ze sa chętni na
                  inne czaty - np. z Bocheńskim. Może wspólny front?

Twoja ulubiona Gazeta nauczy się organizować czaty...
                  • j24 Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ 15.04.02, 08:23
                    borys-krakow napisał(a):

> Na wontku o netykiecie domagam się czatu z Zośką. I sugeruję, ze sa chętni na
                    > inne czaty - np. z Bocheńskim. Może wspólny front?

Nie ma sprawy. Kilkadziesiąt razy różne osoby dopraszały się większej ilości
                    podforów (m.i. takiego na rosssmufki). OLEWAJĄ NAS, Szanowna Gazeta.

> Twoja ulubiona Gazeta

... tak mówił symapatyczny dzielnicowy, może czas na złego glinę ?

> ...nauczy się organizować czaty...

Powątpiewam, ale spróbować można.
      • marek_p Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ 14.04.02, 22:08
        > Witam wszystkich gorzowiaków.

Cześć i czołem !

> ... szkoda, że nie będzie to miało żadnego wpływu na jakość pracy naszych
        > radnych. A więc dobro naszego miasta. Jestem w tym względzie pesymistą.

Może masz jakiś pomysł na to jak wyeliminować ludzi, którzy w sposób jawny
        działają na szkodę wyborców ?
        Taki Jan Korol, co to czerwony sztandar ważniejszy dla niego od dobra wyborców i
        sąsiadów, dalej sobie jeździ nas reprezentować na sesje lubuskiego sejmiku i
        śmieję się nam w twarz.
        Jest bezkarny, nic nie możemy mu zrobić, mimo iż on bezpośrednio doprowadził do
        tego, że po blisko 30 latach gorzowski pacjent nie będzie miał wyboru między
        szpitalem, w którym od lat się leczył, a tym znienawidzonym, w którym spieprzono
        mu operację i mało nie odjechał ?

> Wolałbym pomyśleć wspólnie nd tym jak się zabezpieczyć przed prywatą,
        > pieniactwem a także zwykłą głupotą naszych radnych.

Pieniactwo to bardzo trafne określenie. Wydaje mi się jednak, że część polityków
        potrafi działać wspólnie dla dobra miasta, nie bacząc na układy partyjne. Ale to
        jednostki.
        Większość jest taka jak Jan Korol. Wywodzą się oni z różnych obozów.
        Wiele wiem na ten temat...

> Ciekaw jestem ilu gorzowiaków było by chętnych zapisać się do tego klubu?

Ja jestem zainteresowany.
        Działam w Stowarzyszeniu Forum Gorzowa od blisko dwóch lat (nie przeszkodzi mi to
        w udziale w innym stowarzyszeniu).

Udało się nam "ruszyć" jedną, czy drugą sprawę. Nie mamy żadnych wielkich
        wpływów, nasza siła polega na tym, że jesteśmy uparci, spotykamy się regularnie,
        wracamy dostarych spraw.

Inicjatyw takich nigdy nie za wiele. Zwykle na początku jest wiele zapału. Dobrze
        by było, gdyby to była grupa młodych ludzi i gdyby jedynym katalizatorem jej
        działania nie były zbliżające się wybory :(

Ps.
        Gdybyś nie nazbierał chętnych, zapraszam do nas. Pozdrawiam.
    • klin! Re: Rota z miejską duszą 15.04.02, 08:44
      Proponuję wprowadzenie do tekstu roty następującego punktu:
      "Ślubuję, że jeśli podczas pełnienia przeze mnie zaszczytnej funkcji radnego
      zostanę bezinteresownie obdarowany sfinansowaniem podróży i pobytu na
      Igrzyskach Olimpijskich, nie omieszkam poinformować Szanownych Wyborców o
      szczegółach dotyczących darowizny, z uwzględnieniem nazwisk darczyńców".
      • borys-krakow Re: Rota z miejską duszą 15.04.02, 09:01
        klin! napisał(a):

> sfinansowaniem podróży i pobytu na Igrzyskach Olimpijskich,
        Nie dotyczy piłki kopanej i Korei???
        • klin! Re: Rota z miejską duszą 15.04.02, 09:07
          Taaaaaak... no cóż, opierałem się na empirii. Wynika z tego, że akt ślubowania
          powinien trwać parę godzin.
          • kajzerka Re: Rota z miejską duszą 15.04.02, 10:39
            �większość gorzowian ogranicza się do określenia Zielonej jako drugiego
            co do wielkości miasta naszego i ewentualnej kwestii tramwajowej...�

Nie jestem rodowity, masz racje Mareczku, ale to raczej w tym wypadku in plus - dystans
            pozwalajacy na ironie (moze troche za mocna przyznaję).
            Nie wiekszosc gorzowian - ale Ty. Swoją droga to wielce chwalebna dobrodusznosc, ze przenosisz
            swój racjonalny poniekąd sposob myslenia w tej dziedzinie na wiekszosc gorzowian. Ale ja mam
            inne doswiadczenia. (Natomiast gorzowianie maja duzo racji 6rzeba przyznac)
            • borys-krakow Re: Rota z miejską duszą 15.04.02, 11:15
              kajzerka napisał(a):

> �większość gorzowian ogranicza się do określenia Zielonej jako drugiego
              > co do wielkości miasta naszego i ewentualnej kwestii tramwajowej...�
              >
              > Nie jestem rodowity, masz racje Mareczku
              No, Mareczku.
              Nie zauważyłem tego wcześniej.
              To może ja też się wyniosę?
              Rodowity nie jestem (mój ród raczej z Górnej Wildy i Galicji), rodzice w Gorzowie
              od 45 i 65 roku...
              A teraz geograficznie i kulturowo bliżej korzeni Kajzerki niż Gorzowa.

Większość gorzowian w moim otoczeniu (22 lata życia) niechęć do Zielonej
              manifestowała na meczach z Falubazem a wcześniej jeszcze Zastalem. Jakieś
              wspominki z okresu województwa zielonogórskiego, wypominanie lotniska i
              amfiteatru. Trochę zdrowej, młodzieńczej nienawiści na podwórku. W sumie proste
              żarty, protekcjonalizm podszyty zazdrością o urzędy i instytucje.
              Teraz część znajomych którzy otarli się o politykę, czy wręcz w niej robią, mają
              z Zieloną problem wynikający z istnienia wspólnego województwa. Ale chyba raczej
              jest to problem fotela niż samej Zielonej.
              Nie wiem jak Większość gorzowian. Tym co nie piasują stanowisk ani nie są
              pismakami poglądy na sąsiadów raczej nie zmieniły się. Choć zawzięcie walczyli o
              województwo.

Rozłóżmy województwo, problem zniknie.
              A dystansik jest ok.

Kajzerka, Ty spod Przeworska?
              • kajzerka Re: Rota z miejską duszą 15.04.02, 11:46
                borys-krakow napisał(a):
                > Kajzerka, Ty spod Przeworska?
                Jaroslaw nad Sanem

• kajzerka Re: Rota z miejską duszą 15.04.02, 11:52
                  wyemigrowalem stamtad dosc dawno do szkół wszelakich.
                  Ale o ile pamietam Jaroslaw mial podobna zawisc do Przemysla. Podobna, na podobnym tle, ale nie
                  az tak podsycaną i zarliwą. Tam sie tylko tliło. Tu sie prawie pali. A do tego dochodzi to ze tamte miast
                  jeden region galicyjski, a tu sztucznie chce sie polaczyc ogien z woda.

Zreszta niwazne, przepraszam za dygresje. Temat zdjae sie byl inny - slubny....

• borys-krakow Re: Rota z miejską duszą 15.04.02, 12:45
                    Jarosław - piękne miejsce. Tylko czemu najpiękniejsza jest tam cerkiew?
                    Wykładałem gdzieś na tym forum o urodzie galicyjskich miasteczek
                    (przeciwwstawiałem ją szpetocie Dębna i Międzyrzecza).
                    Pośród najprzedniejsze włożę Gorlice, Jarosław, Krosno, Sanok.

A o ślubach i tak nikt nie chce pogwarzać. Nawet Marek. Być może temat jest
                    naprawdę zastępczy?
              • j24 Re: Rota z miejską duszą 15.04.02, 12:33
                borys-krakow napisał(a):

>> Nie jestem rodowity, masz racje Mareczku
                > To może ja też się wyniosę?
                > Rodowity nie jestem...

Kto śmiał Was wyganiać ?

> Większość gorzowian w moim otoczeniu (22 lata życia) niechęć do Zielonej
                > manifestowała na meczach z Falubazem...

Kibole rządzą sie swoimi prawami. Na stadionie nawet wypada trochę pogwizdać :)

> Teraz część znajomych którzy otarli się o politykę, czy wręcz w niej robią,
                > mają z Zieloną problem wynikający z istnienia wspólnego województwa.

Walka o miejsca pracy i perespektywy na przyszłość (nie tylko wybranych
                znajomych, administracja wojewódzka zatrudnia w Gorzowie prawie 3 tys. ludzi).

> Nie wiem jak Większość gorzowian.

Faktycznie, za Większość nie wypada się wypowiadać.
                Nazwijmy to tak: większość ludzi, z którymi mam do czynienia...

> Rozłóżmy województwo, problem zniknie.

... i wtedy dopiero zapanuje... marazm. Nikomu nie będzie chciało się wysilać,
                starać, rywalizować. Zdrowa rywalizacja jest wskazana.

My ich zjeść nie mamy zamiaru, no cóż ONI..., niektórzy pewnie mają nas
                w jadłospisie :)
                • kobyla Re: Rota z miejską duszą 15.04.02, 14:47
                  Slubuje stać na straży wojewodzkiej stolecznosci Gorzowa i nie dpuscić do
                  dominacji Zielonej Gory w żadnej dziedzinie. Nawet na smokach wontory latajace
                  mnie nie zatrwożą.
                  • j24 Re: Rota z miejską duszą 15.04.02, 15:13
                    kobyla napisał(a):

> Slubuje stać na straży wojewodzkiej stolecznosci Gorzowa i nie dpuscić do
                    > dominacji Zielonej Gory w żadnej dziedzinie.
                    > Nawet na smokach wontory latajace mnie nie zatrwożą.

Nieźle, nieźle (ale, czy na pewno nisko latający jeźdźcy smoków Cię nie
                    zatrwożą ?)

W takich układzie po wygraniu wyborów, jeszcze trzeba by przejść test odwagi...
                    Chyba nie myślisz, że wielu tak odważnych radnych się znajdzie (chociaż za dobrą
                    kasę i wpływy, to i smoków na wontorach można się nie bać, a nawet z procy
                    jednemu czy drugiemu przyłożyć :))) ).
                  • ula_ Re: Rota z miejską duszą 16.04.02, 01:00
                    kobyla napisał(a):

> Slubuje stać na straży wojewodzkiej stolecznosci Gorzowa i nie dpuscić do
                    > dominacji Zielonej Gory w żadnej dziedzinie. Nawet na smokach wontory latajace
                    > mnie nie zatrwożą.

:))
                    • j24 Re: Rota z miejską duszą 16.04.02, 09:21
                      ula_ napisał(a):

> kobyla napisał(a):

>> Slubuje stać na straży wojewodzkiej stolecznosci Gorzowa i nie dpuscić do
                      >> dominacji Zielonej Gory w żadnej dziedzinie. Nawet na smokach wontory
                      >> latajace mnie nie zatrwożą.

> :))

Faktycznie jeden z lepszych "numerów" jakie ostatnio pojawiły się na forum :)))
                      Gratulacje dla Kobyly !
                      • gnomek Re: Rota z miejską duszą 20.04.02, 18:09
                        Przed podjęciem decyzji w kwestiach gorzowsko-zielonogórkich obiecuję zasięgać
                        opinii Marka P. i jego stowarzyszenia.
                      • gnomek Re: Rota z miejską duszą 20.04.02, 18:13
                        W celu zrównoważeniu budżetu i uczynienia inwestycji miejskich opłacalnymi
                        ślubuję przekazywać połowę swojej diety na zakup biletów na baseny i lodowisko
                        Słowianki. Wyżej wymienione bilety w imię solidaryzmu społecznego i
                        samoogranicznia władzy obiecuję ofiarować biednym dzieciom.
                      • gnomek Re: Rota z miejską duszą 21.04.02, 16:02
                        j24 napisał(a):

> Faktycznie jeden z lepszych "numerów" jakie ostatnio pojawiły się na forum :)))
                        > Gratulacje dla Kobyly !

Ja głosuję na propozycję Klina odnośnie wyjazdów na olimpiady i mistrzostwa piłki
                        nożnej.
    • kobyla Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ 15.04.02, 15:21
      Pomny krzywd jakich doznali mieszkańcy przedwojennego Landsberga i świadom
      tułaczego losu pierwszych polskich obywateli miasta przysięgam dbać o
      wszechstronny rozwój Gorzowa i dbać o dobro wszystkich obywateli.
      • borys-krakow Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ 15.04.02, 19:27
        kobyla napisał(a):

>(...) o dobro wszystkich obywateli.
        ... i żeby każdy dostał po kawałku sernika.

• kobyla Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ 16.04.02, 07:45
          I żeby każdy raz w roku dostał bezpłatny bilet na baseny
    • borys-krakow Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ 18.04.02, 20:52
      Z GW, wersja elekrtoniczna, wynika, że hejnał jest jednak w futerale.
      Nie wiadomo jak i gdzie będzie grany.
      • hiro Re: ROTA Z MIEJSKĄ DUSZĄ 21.04.02, 19:19
        borys-krakow napisał(a):

> Z GW, wersja elekrtoniczna, wynika, że hejnał jest jednak w futerale.
        > Nie wiadomo jak i gdzie będzie grany.
        wszystko wiadomo.oj borys nie w temacie :-)
        będzie grany na flecie i to marszałka woj.gorzowskiego/lubskiego wg. polityków/
        albo na nosie wyborców-i ta wersja jest bardziej prawdopodobna!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka