hiro Re: dwa forum? 09.06.02, 18:10 blic napisał(a): > <a href="http://www2.gazeta.pl/forum/"target="_blank">www2.gazeta.pl/forum/</a> ja pierdolę !!!!!!a jak chodzi!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: dwa forum? 10.06.02, 09:03 arwena napisał(a): > forumy chyba??? No jak możesz! :) Jeśli cokolwiek to fora. Odpowiedz Link Zgłoś
borys-krakow Re: dwa forum? 10.06.02, 09:40 "W językoznawstwie Wy wiedziecie prym..." Z Arweną, rzecz prosta. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: dwa forum? 10.06.02, 10:58 fora to moze byc ze dwora zle sie kojarzy a poza tym: serum - sera? sebum - seba? a drugie poza tym: kto smie watpic we mnie???? Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: dwa forum? 10.06.02, 11:01 arwena napisał(a): > fora to moze byc ze dwora Te polonistki są takie przewidywalne... :)) > a poza tym: serum - sera? Dokładnie. Tak samo jak medium - media. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: dwa forum? 10.06.02, 11:14 blic napisał(a): > Te polonistki są takie przewidywalne... :)) ktore??????? > Dokładnie. Tak samo jak medium - media. no jak mi powiesz ze jeszcze kontinuum... Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: dwa forum? 10.06.02, 14:22 arwena napisał(a): > no jak mi powiesz ze jeszcze kontinuum... Kontinuumy? :)) Albo odmieniamy z -a albo wcale. Chyba, że nie mamy do czynienia z Łaciną tylko całkiem słowiańskim słowem. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: dwa forum? 10.06.02, 14:33 blic napisał(a): > Albo odmieniamy z -a albo wcale. a wiesz ze to ciekawe? serio mowisz - mozna nie odmieniac? dla mnie to oczywiste, z 'a' brzmi swietnie (choc czasami smiesznie), ale 'dwa forum' bardzo razi jakas tendencja ostateczniejsza? musze tego poszukac Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: dwa forum? 10.06.02, 14:54 arwena napisał(a): > a wiesz ze to ciekawe? serio mowisz - mozna nie odmieniac? Opieram się tylko na moim instynkcie natywnego i na obserwowanej praktyce. Weź na przykład stronę główną forum GW. Znajdziesz tam tylko jeden przykład 'forum' w odmianie (na spodzie - "kilkadziesiąt forów miejskich" - z pewnością nie 'forumów' ;)). > jakas tendencja ostateczniejsza? Miodek powiedziałby: Uzus! :) Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: dwa forum? 10.06.02, 15:02 hmm czy ja tak nieczytelnie mowie??? moim zdaniem wszystko lacinskie (tylko??) co konczy sie na 'um' ma w mianowniku l.mn. koncowke 'a' to oczywiste (agorowe 'forów' jak najbardziej do tego przystaje) zdziwila mnie zatem fraza 'dwa forum' - potraktowalam to w konwencji zartu ale przyznaje bez bicia ze byc moze nie wiem nic o najnowszych trendach jezykowych w tej dziedzinie (np. mozna juz pisać 'tą książkę' co w moich czasach szkolnych skutkowalo czerwonym podkresleniem) tak samo nie wiem co to 'uzus'??? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: dwa forum? 10.06.02, 15:15 okazuje sie nawet ze na te okolicznosc przyrody jest osobna grupa deklinacyjna!!! to cytat: Grupa deklinacyjna n VI Rzeczowniki zakończone w M. lp na ~um Przypadek Zakończenia Przykłady Liczba pojedyncza M. ~um akwarium D. ~um akwarium C. ~um akwarium B. jak M. akwarium W. jak M. akwarium N. ~um akwarium Ms. ~um akwarium Liczba mnoga MW. ~a akwaria D. ~ów akwariów C. ~om akwariom B. jak M. akwaria N. ~ami akwariami Ms. ~ach akwariach Odpowiedz Link Zgłoś
blic Re: dwa forum? 10.06.02, 15:24 arwena napisał(a): > hmm czy ja tak nieczytelnie mowie??? No, troszeczkę. :) Szczególnie kiedy podałaś przykład serum. :) > tak samo nie wiem co to 'uzus'??? Natywni użytkownicy decydują jaki jest język. Głosując językami (żeby nie powiedzieć nogami). Odpowiedz Link Zgłoś
borys-krakow Re: dwa forum? 10.06.02, 11:01 Wybacz, Arwena, ale "forumy" to na pewno nie. Myślałem, że żartujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: dwa forum? 10.06.02, 11:12 borys-krakow napisał(a): > Wybacz, Arwena, ale "forumy" to na pewno nie. napewno??? > Myślałem, że żartujesz... myslenie ma przyszlosc! Odpowiedz Link Zgłoś
kajzerka Re: dwa forum? 10.06.02, 14:30 proponuję nazwac to znimiecka �plac� i bedzie łatwiej, ( amoze klepisko?) Odpowiedz Link Zgłoś
arwena Re: dwa forum? 10.06.02, 14:34 a moze rynek? no bo agora to chyba nie bardzo;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
hiro Re: dwa forum? 10.06.02, 16:00 arwena napisał(a): > borys-krakow napisał(a): > > Wybacz, Arwena, ale "forumy" to na pewno nie. > napewno??? > > > Myślałem, że żartujesz... > myslenie ma przyszlosc! właśnie arwena! Odpowiedz Link Zgłoś