Dodaj do ulubionych

biedne Romane Dyvesa

07.07.02, 19:51
Czas chyba już zmienić pana Dębickiego z jego funkcji.
Przykro mówić, ale nie stara się. Można by zrobić lepszy festiwal. Jeśli już
nie lepszy to przynajmniej lepiej rozreklamowany.
Zrobił nam się festiwal podwórkowy.
Obserwuj wątek
    • kobyla Re: biedne Romane Dyvesa 07.07.02, 20:00
      Święta prawda. Ten festiwal to jedyna impreza, która ma szansę stać się
      naprawdę europejskim wydarzeniem. Dlaczego tak nie jest? Czy winien jest tylko
      Dębicki?
      • blic Re: biedne Romane Dyvesa 07.07.02, 20:09
        kobyla napisał(a):

> Czy winien jest tylko Dębicki?

A gdzie jeszcze szukać odpowiedzialnych? Jest szefem i podejmuje decyzje.
        W dodatku ciężko będzie podważyć jego pozycję. To jest też w końcu zależne od
        samych cyganów.
    • Gość: markon Re: biedne Romane Dyvesa IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 07.07.02, 20:01
      czyli poziom festiwali mamy równy (niski)
      • kobyla Re: biedne Romane Dyvesa 07.07.02, 20:09
        Niestety tak. Zielona też mogła z przekształconego festiwali piosenki
        radzieckiej zrobić fajną imprezę. Ale niestety baronowie SLD silne ZSMP wstydzą
        się przeszlosci i wymyslili festiwal Zjednoczonej Europy czyli takie ni to ni
        owo. A jak to byłoby fajnie jakby raz do roku do Zielonej przyjeżdżali młodzi
        pisosenkarze zespoły z Rosji, a do Gorzowa cyganie z całego świata. Szkoda.
        Festiwal Zjednoczonej Europy tonic innego jak bajka o tym jak mały chce być
        dużym.
        • kobyla Re: biedne Romane Dyvesa 07.07.02, 20:18
          Jeżeli za upadek festiwalu odpowiada tylko Dębicki to co robić. No future?
          • blic Re: biedne Romane Dyvesa 07.07.02, 20:28
            kobyla napisał(a):

> Jeżeli za upadek festiwalu odpowiada tylko Dębicki to co robić.

Podziękować za współpracę, wręczyć order i poprosić o namaszczenie następcy.
            • Gość: markon Re: biedne Romane Dyvesa IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 07.07.02, 20:55
              no właśnie, zawsze mnie to zastanawiało na jakiej zasadzie dokonuje się wybór
              mistrzów ceremonii. U nas dowodził festiwalem gość co z pieśnią ma do czynienia
              przy goleniu (jeśli śpiewa w tym czasie)
    • czarna_pantera_102 Re: biedne Romane Dyvesa 07.07.02, 21:54
      blic napisał(a):

> Czas chyba już zmienić pana Dębickiego z jego funkcji.
      > Przykro mówić, ale nie stara się. Można by zrobić lepszy festiwal. Jeśli już
      > nie lepszy to przynajmniej lepiej rozreklamowany.
      > Zrobił nam się festiwal podwórkowy.

Na początek proponuję zmianę dekoracji w amfiteatrze, od kilku lat ciągle ta sama.
      Na Romane Dyvesa, oczywiście.
      • j24 Jak długowłosy Żyd... 08.07.02, 07:45
        ... mieszkający w Polsce i śpiewający po niemiecku występuje 50 minut, zamiast
        na kameralnej imprezie w teatrze, na imprezie cygańskiej, gdzie wszyscy przyszli
        oglądać falujące spódnice i słuchać skocznej muzyki ... to o niesmak łatwo.

Nie byłem w niedzielę, ale w pierwszym dniu imprezy kilka wspaniałych akcentów
        było (m.i. rozpoczynająca imprezę Elena oraz zespół z Bułgarii, grający muzykę
        bałkańską, coś na czym zrobił furrorę Gregovic).

Co do Dębickiego, to Blic nie ma racji. Jeśli, nie daj Boże, skończy się Dębicki,
        skończy się festiwal !!!
        On ma kontakty, dzięki nim, bo przecież nie dzięki środkom przeznaczonym na
        promocję Gorzowa (poprzez ROMANE DYVESA) ten festiwal jest organizowany.

Jedno jeszcze - ci co bywają wiedzą, że nasz gorzowski zespół TERNO jest bez
        wątpienia jednym z najlepszych zespołów cygańskich w Europie (o ile nie
        najlepszym).
        Naprawdę nie mamy się czego wstydzić, TERNO to exstraliga, głupio by było stracić
        dwa zespoły z tej ligi w ciągu sezonu ... :(
        TERNO to Dębicki, a Dębicki to TERNO.

Blic, więcej powściągliwości zalecam!
        • pontifexmaximus Re: A mnie żal.... 08.07.02, 09:11
          reagge nad Wartą ;(
          to już przeszlość, ale smutek pozostał
          JAH BLESS U ;)
          • j24 Re: A mnie żal.... 08.07.02, 12:16
            pontifexmaximus napisał(a):

> reagge nad Wartą ;(

Bywałem, bywałem. Super było, mnóstwo różnorakich przebierańców, tyle,
            że muzyka się skończyła.

Gdyby ta impreza nie znikła z kalendarza gorzowskich imprez, kto wie,
            może dziś gościlibyśmy zagraniczne gwiazdy słonecznych rytmów.
        • blic Re: Jak długowłosy Żyd... 08.07.02, 10:42
          j24 napisał(a):

> Blic, więcej powściągliwości zalecam!

Powściągliwość to moje drugie imię. :)
          Czy to pomoże w walce z degradacją Romane Dyvesa? Czy może stwierdzasz, że nie ma
          takiej degradacji?
          • j24 Re: Jak długowłosy Żyd... 08.07.02, 11:11
            blic napisał(a):

> Powściągliwość to moje drugie imię. :)

Raczej bym dyskutował :))) Zresztą ja też często przeginam w ostrości sądów.

> Czy to pomoże w walce z degradacją Romane Dyvesa?

Chciałbym nie bać się, że za rok ta impreza w ogóle zniknie...
            Miasto buduje drogi i inne takie, na Kulturę środków brak...
            Może będą kiedyś lepsze czasy.

> Czy może stwierdzasz, że nie ma takiej degradacji?

Twierdzę, że w ubiegłym roku koncert był wyjątkowy.
            Rozmawiałem z kolegą, w niedziele było duuużo lepiej.
            Cyganie z Czech mówili, że zazdroszą zainteresowania i tolerancji dla kultury
            romskich sąsiadów. Potem przydżezowali aż miło...

Usłyszałem też anegdotę dlaczego rosyjscy cyganie z wyglądu tak bardzo się różnią
            od swoich kolegów zza zachodniej granicy :)

Podobno koncert finałowy z udziałem TERNO i rosyjskiego skrzypka był
            debeściarski, ekstraliga !
            • blic Re: Jak długowłosy Żyd... 08.07.02, 11:22
              j24 napisał(a):

> Podobno koncert finałowy z udziałem TERNO i rosyjskiego skrzypka był
              > debeściarski, ekstraliga !

Nie chodzi mi o jakość występów tylko o brak promocji. Festiwal podwórkowy może
              być niesamowicie wartościowym festiwalem. Bez reklamy jednak pozostanie
              festiwalem podwórkowym.
              • j24 ... promisja tivi 08.07.02, 11:36
                blic napisał(a):

> Nie chodzi mi o jakość występów tylko o brak promocji. Festiwal podwórkowy może
                > być niesamowicie wartościowym festiwalem. Bez reklamy jednak pozostanie
                > festiwalem podwórkowym.

... i tu zgoda ! (a telewizję podobno w mieście publiczną mamy, która podobno
                misję jakowąś ma, abonent sobie za NIĄ każe płacić)!

Może ktoś w tej telewizji ma też jakąś swoją prywatną misyjkę ???? (na tyłach
                wroga)
                • blic Re: ... promisja tivi 08.07.02, 11:42
                  j24 napisał(a):

> Może ktoś w tej telewizji ma też jakąś swoją prywatną misyjkę ???? (na tyłach
                  > wroga)

Bez przesady. Wystarczy się postarać. Znaczy, organizator musi się postarać. Samo
                  nie przychodzi. W Zielonej też samo nie przychodzi.
                  • j24 Re: ... promisja tivi 08.07.02, 11:56
                    blic napisał(a):

>> Może ktoś w tej telewizji ma też jakąś swoją prywatną misyjkę ????
                    >> (na tyłach wroga)

> Bez przesady. Wystarczy się postarać. Znaczy, organizator musi się postarać.
                    > Samo nie przychodzi. W Zielonej też samo nie przychodzi.

Zgoda, trzeba się postarać. Trzeba, żeby się znalazł ktoś, kto zechciałby
                    Dębickiemu pomóc. Może w Zielonce jest wielu co chce im się postarać?

Dębicki to starszy gość, muzykant... Chcesz, żeby całą robotę robił sam,
                    wystarczy, że ciekawych gości uda mu się zaprosić.
                    • blic Re: ... promisja tivi 08.07.02, 13:41
                      j24 napisał(a):

> Zgoda, trzeba się postarać. Trzeba, żeby się znalazł ktoś, kto zechciałby
                      > Dębickiemu pomóc.

To jest bardziej kwestia tego żeby Dębickiemu chciało się przyjąć kogoś kto by mu
                      pomógł. Wszystko zależy od niego.

> Może w Zielonce jest wielu co chce im się postarać?

Być może takimi imprezami zajmuje się więcej ludzi?

> Dębicki to starszy gość, muzykant... Chcesz, żeby całą robotę robił sam,
                      > wystarczy, że ciekawych gości uda mu się zaprosić.

Nie chcę żeby odwalał sam całą robotę. Chcę żeby się podzielił kompetencjami w
                      organizacji festiwalu.
                      Nie wiem, być może niesłusznie mu coś zarzucam, może faktycznie nie ma
                      zainteresowanych promocją tego festiwalu. Choć w takim wypadku nie bardzo wiem
                      czym mieliby zajmować się urzędnicy wydziału kultury.
                      • kobyla Re: Wiecej iskier 08.07.02, 21:36
                        Urzednicy miejscy od kultury powinni wreszcie zlikwidowac te głupie Dni Gorzowa i dac pieniadze na
                        estiwal cyganski. Niech sie cale miasto bawi przez trzy dni. Wieczorem koncerty w amfiteatrze a w dzien
                        cygenie na strym rynku, sprzedaz cyganskich gadzetow, nauka cyhganskiego tanca na starym rynku dla
                        wszystkich. To powinno byc swieto miasta.
                        A ze Debicki ma trudny charakter? Podobno ma. Ale to nie powod aby miasto odwracala sie od pomyslu
                        aby festiwal cyganski stal sie lokomotywa kulturalnej promocji miasta.
                        Niech sobie Debicki sprowadza kogo chce, zawsze kogos ciekaweo zaprosi. Trzeba tylko popracowac
                        nad promocja i niech to ma rozmach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka