nowaprawica 24.11.05, 09:37 www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=1030&news_id=75126 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przemyslaw_samociak Wolontariusze przed Prokuratorem 26.11.05, 12:33 Byli wolontariuszami, dziś chcą ode mnie 17 000,00 zł… za co? Na jakiej podstawie? Zwykle nie odnoszę się do plotek i pomówień. Tym razem będzie inaczej. Panowie Krzysztof Bula oraz Mariusz Wójcik zgłosili się do Sztabu Wyborczego jako społeczni wolontariusze. Nie były to osoby znane mi wcześniej. W trakcie kampanii brało również udział 50 innych wolontariuszy. W trakcie kampanii wyborczej, Panowie byli bardzo przyjaźni i pomocni. Po kampanii dowiedziałem się, że oczekują ode mnie niewyobrażalnego wynagrodzenia za pracę. K. Bula i M. Wójcik. Twierdzili, że praca w sztabie wyborczym jest tym co chcieliby robić. Chciałem dać im szansę. Pomóc po ludzku. Podczas kampanii, widząc ich pełne zaangażowanie, wspominałem im, że mogliby pracować w mojej firmie, która zajmuje się szkoleniami. W moich projektach zatrudniam zazwyczaj wykładowców, trenerów, menadżerów logistyki i pracowników organizacyjnych - kierowców. Uważałem że są świetni. Teraz widzę, ze chcieli zrobić interes życia. Mariusz Wójcik w rozmowie, którą odbyliśmy 25 października br., poinformował mnie, że za dwa miesiące swojej pracy wolontariackiej życzy sobie 6 000,00 zł. Krzysztof Bula wycenił się na dodatkowe 10 000,00 zł. Stawki te potwierdzili w obecności dziennikarza Gazety Wyborczej Pawła Krysiaka, który opublikował te informacje. Krzysztofie, Mariuszu. Czy nie było tak, że staraliście się stworzyć grupę aby wymusić wypłacenie dodatkowych, nienależnych środków finansowych? 2. Agnieszka: Bula i Wójcik – cel kasa… OŚWIADCZENIE W trakcie kampanii wyborczej Kandydata do Senatu Przemysława Samociaka odpowiedzialna byłam za kontakty ze współpracownikami sztabu wyborczego. W związku z informacjami prasowymi w sprawie Kandydata do Senatu Przemysława Samociaka oświadczam, że: 1. W październiku br. Panowie Krzysztof Bula i Mariusz Wójcik sugerowali mi przyłączenie się do grupy osób, która zamierzała spowodować uzyskanie nienależnych korzyści w związku z trwającym rozliczeniem kampanii wyborczej kandydata do Senatu Przemysława Samociaka. Podczas rozmów padały informacje o przekupnych i znajomych dziennikarzach, których będą mogli pozyskać do publikacji niekorzystnych informacji prasowych względem Samociaka; 2. 25 października 2005 roku przekazałam Panu Krzysztofowi Buli zaliczkę w wysokości 2000,00 zł na poczet rozliczenia kosztów związanych z kampanią wyborczą prowadzoną na rzecz Kandydata do Senatu Przemysława Samociaka, do dnia dzisiejszego Pan Krzysztof Bula nie rozliczył zaliczki, to znaczy nie udokumentował poniesionych i kwalifikowanych do rozliczenia kosztów ramach prowadzonych działań wyborczych; 3. 25 października 2005 roku wyznaczyłam ostateczną datę na 27-10-2005 do przedłożenia faktur związanych z kosztami kampanii do których był upoważniony Pan Krzysztof Bula. 4. 27-10-2005 roku Pan Krzysztof Bula nie stawił się do rozliczeniem a do dnia dzisiejszego żaden kontakt z Panem Krzysztofem Bulą nie był skuteczny; 5. Pan Krzysztof Bula oraz Marcin Wójcik zawsze dostawali zaliczki związane z wykonywaniem prac w ramach Sztabu; 6. Żaden współpracownik Sztabu nie pożyczał środków finansowych na cele kampanii wyborczej; nie wniosłam doniesienia do Prokuratury przeciwko Panu Samociakowi; Jest mi niezmiernie przykro, że Panowie Bula i Wójcik wprowadzają opinię publiczną w błąd prezentując P. Samociaka w nieprawdziwym i niekorzystnym świetle. Byłam świadkiem kilku rozmów, w których Pan Samociak wzywał Pana Bulę i Wójcika do rozliczenia z ewentualnych kosztów, które mogli ponieść ponad uzyskane zaliczki. (-) Agnieszka Witerscheim Gorzów Wlkp., 23 listopada 2005 roku pobierz oryginał oświadczenia www.axp.pl/oswiadczenie_agn_wietsch.jpg 3. Adamski: to nie mój podpis w Prokuraturze Rafał Adamski nie wniósł żadnego doniesienia do Prokuratury. Bula czy Wójcik podpisał zawiadomienie… pewnie grafolog to wyjaśni… oj panowie, panowie… Gorzów Wlkp., 24 listopada 2005 roku Rafał Adamski ul. Waryńskiego 13/6 Gorzów Wlkp. OŚWIADCZENIE Oświadczam, ze nie udzielałem żadnych informacji dziennikarzom piszącym artykuły w sprawie Kandydata do Senatu Przemysława Samociaka. Odnosząc się do treści artykułów informuję, że nieprawdą jest podana w „Życiu Warszawy” informacja (24- 11-2005) jakoby Pan Samociak zalegał mi z płatnością jakichkolwiek środków finansowych. Nie poniosłem żadnych strat wynikających ze współpracy z Przemysławem Samociakiem. Oświadczam również, że nie wniosłem żadnego pozwu ani doniesienia do Prokuratury przeciwko Panu Przemysławowi Samociakowi co sugerują media. Informuję również, iż Pan Marcin Wójcik oraz Krzysztof Bula stale nachodzi mnie i moją żonę w moim domu namawiając do składania fałszywych zeznań względem Przemysława Samociaka w celu uzyskania dodatkowych korzyści finansowych. (-) Rafał Adamski Pobierz oryginał oświadczenia www.axp.pl/oswiadczenie_rafal_adam.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
harimatrix Re: Wolontariusze przed Prokuratorem 26.11.05, 12:54 Popieram absolwenta Kozminskiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: SAMOCIAK W ZYCIU WARSZAWY -odnośnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 14:24 Jakas dziwna ta windykacja. Jesli chodzi o pomoc w "zalatwianiu funduszy wuropejskich" to nie zadna "platna protekcja" a calkiem normalna dzialalnosc doradcza. Takich firm jest przeciez setki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nike Re: SAMOCIAK W ZYCIU WARSZAWY -odnośnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.05, 14:52 Takiego steku bzdur jak w "Życiu Warszawy " nie czytałam.Podobnie i w "Gazecie wyborczej".Z P.Samociakiem kontaktowałam się bez problemu i po wyborach.Gorzej z P.Bulą - był nieuchwytny,ani pod nr.kom.swojej jak i jego znajomej.O zgrozo! Źle było dzwonić do niego,bo obrywało się wiązanką wyzwisk przez telefon!Z tego co wiem, osoby,którym pomógł w sprawie pracy, sa bardzo zadowolone, aczkolwiek same mówiły że się tego nie spodziewały takiej pomocy.Wiedziały,że praca w sztabie będzie na ten czas i cieżko pracowały. Odpowiedz Link Zgłoś