Dodaj do ulubionych

Z czego znany jest Gorzow?

IP: *.gorzow.mm.pl 03.12.03, 01:33
W wielu witrynach miejskich w Polsce zadane jest powyższe pytanie.
Wpisy są niezwykłe i zaskakujące.
Może zacznę:

25 lat temu, gdy przenosiłem się do Gorzowa, wiedziałem tylko, że w Stali
Gorzów jeżdżą Jancarz i Plech.
A więc Gorzów znany był/jest? z żużla!
Z czego jeszcze?
Obserwuj wątek
    • Gość: 10-Amper Re: Z czego znany jest Gorzow? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.12.03, 04:06
      Teraz glosno o strachliwosci grodzian oraz niezwykle gorliwej policji na
      uslugach korporacji M. :) Lubie Gorzow rowniez za to ze, jest wlasciwie
      nieznany, taki dobry przecietny w sam raz - naprawde.
    • Gość: hej ! Z trudnegi i uciążliwego, i czasochłonnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.03, 04:35
      ......przejazdu przez miasto na trasie Warszawa - Szczecin(kołbaskowo,
      Świnoujście).
      Od Brzozowca do wyjazdu z Gorzowa na trasę , w sezonie to bakabra ! Kierowcy
      jadący nad morze z całej Polski klną na ten Wasz odcinek drogi.
    • Gość: open Re: Z czego znany jest Gorzow? IP: *.gorzow.mm.pl 03.12.03, 11:24
      Lokalny patriota nie zadaje takich pytań po prostu w tym temacie powinien
      wiedzieć wszystko lub ...
    • kompas2 Re: Z czego znany jest Gorzow? 03.12.03, 11:42
      Beznadziejne drogi!!!

Dobrze że wreszcie idzie ku lepszemu.
      • Gość: ttl Re: hejnał? IP: *.air.net.pl / 213.199.239.* 03.12.03, 16:29
        a co z hejnalem granym z tasmy?
        • Gość: Kibic Re: hejnał? IP: *.gorzow.mm.pl 05.12.03, 01:40
          W Gdańsku słyszałem opinię, że niedaleko Gorzowa Warta wpada do Noteci.
          Sprawdziłem - miał rację!
          • bart.q Noteć 05.12.03, 01:44
            Gość portalu: Kibic napisał(a):

> W Gdańsku słyszałem opinię, że niedaleko Gorzowa Warta wpada do Noteci.
            > Sprawdziłem - miał rację!

Nie niedaleko Gorzowa tylko w Santoku. Takie rzeczy Siewie.
            • lepian4 Re: Noteć 05.12.03, 10:13
              bart.q napisał:

> Gość portalu: Kibic napisał(a):
              >
              > > W Gdańsku słyszałem opinię, że niedaleko Gorzowa Warta wpada do Noteci.
              > > Sprawdziłem - miał rację!
              >
              > Nie niedaleko Gorzowa tylko w Santoku. Takie rzeczy Siewie.

I nie Warta do Noteci, tylko Notec do Warty.

Kiedys znane w calej Polsce byly gorzowskie kasety magnetofonowe.
              • micruz Re: Noteć 06.12.03, 08:49
                > Kiedys znane w calej Polsce byly gorzowskie kasety magnetofonowe.

I żyłki wędkarskie "Stilon" :)
    • Gość: tyczek Re: Z czego znany jest Gorzow? IP: *.gorzow.mm.pl 05.12.03, 01:51
      Gorzow znany jest z biedy,gigantycznego bezrobocia,obskornych
      budynkow,dzialaczy partyjnych ktorzy niewiedza w co wpakowac pieniadze(np nowa
      fontanna na gorczynie),niegospodarnosci.Jak widac Gorzow to piekne miasto w
      ktorym chce sie zyc!.
    • Gość: xgwiak Re: Z czego znany jest Gorzow? IP: *.cvx30-bradley.dialup.earthlink.net 05.12.03, 05:51
      Z prowadzeniem 'wojny obronnej' z zachlanna zielona wiocha.
    • Gość: borys Re: Z czego znany jest Gorzow? IP: *.bajt.krakow.pl / *.bajt.krakow.pl 05.12.03, 10:20
      W Krakowie Gorzów znany jest z tego, że myli się z Chorzowem.
      Coś jak Poland-Holand np. w Grecji.

Poza tym przez Gorzów przejeżdża się, jak się jedzie do Szwecji. I wtedy
      wszyscy się dziwią, bo widzą tramwaje. Chyba, że jadą nocą.

Żużel, poza wariatami, wszyscy mają tam, gdzie Gorzowianie mają rugby.
    • Gość: Myamoto Re: Z czego znany jest Gorzow? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.03, 11:50
      Mieszkam w Wawie i raz przejdżałem przez Gorzów:) Kojarzy mi się z obskórnym
      brzydkimi miatem i bazarem nad rzeką. Sorak może coś się zmieniło?
      • lepian4 Re: Z czego znany jest Gorzow? 07.12.03, 16:51
        Gość portalu: Myamoto napisał(a):

> Mieszkam w Wawie i raz przejdżałem przez Gorzów:) Kojarzy mi się z obskórnym
        > brzydkimi miatem i bazarem nad rzeką. Sorak może coś się zmieniło?

I vice Wawa.
      • bardgorzowski Re: Z czego znany jest Gorzow? 10.12.03, 21:37

> Mieszkam w Wawie i raz przejdżałem przez Gorzów:) Kojarzy mi się z obskórnym
        > brzydkimi miatem i bazarem nad rzeką. Sorak może coś się zmieniło?
        Twoj nick i jeszcze jedno slowo, przez ciebie uzyte jakos nie pasuje mi do Wa-
        wy. A i gwara warszawska tez nie zajezdzasz.
        A moze przejezdzales przez Chorzow i masz problemy z nazwami miast.
    • Gość: Kibic Re: Z czego znany jest Gorzow? IP: *.gorzow.mm.pl 06.12.03, 01:46
      Ze Schodów Donikąd. Niestety obecnie są one niedostępne, a z dołu widać dwa
      drzewa zasłaniające widok na miasto, posadzone przez jakiegoś idiotę ogrodnika.
      Kiedy Schody Donikąd znów staną się wizytówką miasta, ale taką, żeby gość
      mawiał: "Być w Gorzowie i ..., to tak, jak być w Rzymie...".

Barcie.g - Warta naprawdę wpada do Noteci - proszę sprawdzić.
      Poza tym Gorzów znany jest m.in. właśnie z ...Santoka.
      • Gość: mimi Re: Z czego znany jest Gorzow? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.12.03, 05:23
        wszystko w Gorzowie byloby ok, gdyby stad nie pochodzil benio, a nawet nasz
        kochany benio (NKB), czytaj zakala miasta i kraju
        super miasto, poza NKB, no i jedrzejczykiem, czy jak mu tam, tzw prezydentem
        roznica na korzysc tego drugiego jest taka, ze tadek buduje drogi, a NKB
        pomniki, a obaj dobrali sie w tych stu dwudziestu tysiacach, jak dwa ziarenka
        prosa
        ale - pocieszam Gorzow - nadchodzi koniec
        bo tak - NKB jest strasznie prohamierycki, czyli antylewicowy, a tadzik wprost
        przeciwnie, wiec zaraz dadza sobie po dziobie i obaj pojda do pierdli na cubie,
        jednego bedzie wiezil fidelek, a drugiego hamierykance w pomaranczowych swiniach

fajnie wymyslilem, co?
        • Gość: Bernard Re: Z czego znany jest Gorzow? IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 07.12.03, 17:01
          Hey mimi,
          Bardzo fajnie. Taki talent.
          Skoro lubie Prezydenta, to moze nie jestem az takim antylewicowym jak
          myslisz... Pomysl czasami...to pomaga.
          Pozdrawiam serdecznie
      • bart.q Re: Z czego znany jest Gorzow? 07.12.03, 17:37
        Gość portalu: Kibic napisał(a):

> Barcie.g

Barcie Q, jeśli już.

> - Warta naprawdę wpada do Noteci - proszę sprawdzić.

Noteć wpada do Warty. To skrzyżowanie z ruchem prawostronnym.

> Poza tym Gorzów znany jest m.in. właśnie z ...Santoka.

Katowice zaś są znane ze stadionu w Chorzowie.
        • lepian4 Re: Z czego znany jest Gorzow? 09.12.03, 10:34
          bart.q napisał:

> Gość portalu: Kibic napisał(a):
          >
          > > Barcie.g
          >
          > Barcie Q, jeśli już.
          >
          > > - Warta naprawdę wpada do Noteci - proszę sprawdzić.
          >
          > Noteć wpada do Warty. To skrzyżowanie z ruchem prawostronnym.
          >
          > > Poza tym Gorzów znany jest m.in. właśnie z ...Santoka.
          >
          > Katowice zaś są znane ze stadionu w Chorzowie.

Gorzow znany byl przeszlo 800 lat temu jedynie dzieki Kasztelani Santockiej,
          nie Santokowi. Pozniej Santok byl ostatnim bastionem naszych Piastow, a Gorzow
          militarna, brandenburska odpowiedzia na poczynania Krolow Polskich na naszych
          terenach.
    • Gość: Paprykarz Re: Z czego znany jest Gorzow? IP: 217.153.168.* 06.12.03, 08:38
      uwaga poniższy tekst może zawierać treści drastyczne !

- dom wariatów
      - kasety stilon
      - zawarcie
      - w młodych latach jako miłośnik dworców kolejowych, zostałem zatrzymany
      przez dworcowy patrol milicji i przez kilka godzin więziony. może
      jakaś renta kombatancka mi się należy ?
      - wujek sławek

• micruz Re: Z czego znany jest Gorzow? 06.12.03, 08:57
        > - dom wariatów

Właśnie - dom wariatów. U nas (w Gorzowie) w pewnych sytuacjach niektórych pyta się "Co ty z Walczaka uciekłeś?" - w innych regionach kraju spotkałem się ze zwrotem : "Co ty z Gorzowa jesteś?" - pytaniem zadawanym w tych samych okolicznościach. :)
        • lepian4 Re: Z czego znany jest Gorzow? 07.12.03, 17:00
          micruz napisał:

> > - dom wariatów
          >
          > Właśnie - dom wariatów. U nas (w Gorzowie) w pewnych sytuacjach niektórych
          pyta się "Co ty z Walczaka uciekłeś?" - w innych regionach kraju spotkałem
          się ze zwrotem : "Co ty z Gorzowa jesteś?" - pytaniem zadawanym w tych samych
          okolicznościach. :)

Inne regiony kraju, to tylko Zielona Gora. To zapytanie pochodzi tez ze
          starego zielonogorskiego dowcipu o Gorzowie i nie ma nic wspolnego z zakladem
          dla wrazliwych inaczej, jedynie z ich tramwajowa trauma:
          Klient, gdzies w Zielonce, prosi kioskarke: - Poprosze bilet tramwajowy.
          Kientka: Co pan glupi, czy z Gorzowa?

Pewnie wszyscy wiemy, iz wczesniej istnial jeszcze podzial na bilety
          tramwajowe i autobusowe?
    • Gość: Lokalny patriota Re: Z czego znany jest Gorzow? IP: *.gorzow.mm.pl 09.12.03, 03:59
      Gorzów znany jest z brudnej kopuły wieży katedralnej.
      Czy wyobrażacie sobie dojazd do Gniezna lub Częstochowy i wielu innych miast,
      gdzie brudne kopuły kościelne/katedralne, widoczne od ponad 10 km, witałyby
      przybyszów? Byłby to obciach i kompromitacja dla całej lokalnej społeczności.
      To jest po prostu niemożliwe. No cóż - widocznie w Gorzowie jest możliwe. Raz
      nawet kuzynka z daleka spytała mnie, czy pocztówka była wadliwa, czy
      rzeczywiście wieża jest taka.
      Nie wierzycie? Sprawdźcie gorzowskie fotki internetowe, jak to wygląda.

Kiedyś ktoś próbował namówić naszego operatywnego Benia na wielokrotne (czytaj:
      skuteczne) wypowiedzi na ten temat. Jednak ten nie zrozumiał problemu,
      odcinając się poetycznie: "Patyna cenniejsza od platyny". Ale nasz ulubiony
      Benio jak zwykle nie miał racji, bowiem pomylił mu się, nieborakowi, brud z
      patyną - hehehe.
      • Gość: Bernard Re: Z czego znany jest Gorzow? IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 09.12.03, 05:50
        Hey Lokalny patriota,
        Patyna to romantyzowany brud przyjacielu.. tlenki metali i zanieczyszczenia
        atmosferyczne dokladniej...
        Rzeczywiscie pamietam rozmowe na temat wiezy Katedry.
        Mozliwe ze kopula na wiezy katedry wygladalaby okazale w calej swej swiecacej
        wielkosci. Mysle ze mi tez by sie podobala....
        Pomysl jednak :
        Wieza jest wysoka.
        Koszty renowacji wysokich wiez sa proporcjonalnie do ich wysokosci... wysokie.
        Zaloze sie ze przy niezbyt wysokich sumach jakimi dysponuja wysoko postawione
        osobistosci w Gorzowie, remont wysokiej wiezy Katedry nie zostanie przez nie
        ustawiony na liscie waznosci zbyt wysoko...
        Jasne?
        Sa sprawy wazne i wazniejsze.
        A poza tym: jak nie popsute to nie naprawiaj.
        Pozdrawiam.
        PS. I czemu do mnie z tym?
        Amerykanie w Iraku - do Bernarda. Rosjanie w Czeczeni - do Bernarda .
        Bedrobocie w Gorzowie - do Bernarda. Kopule wyzlocic - do Bernarda...
        Zrob cos sam.... Wlez na wieze i zacznij polerowac - na przyklad
        he he he
      • lepian4 Re: Z czego znany jest Gorzow? 09.12.03, 10:27
        Gość portalu: Lokalny patriota napisał(a):

> Gorzów znany jest z brudnej kopuły wieży katedralnej.
        > Czy wyobrażacie sobie dojazd do Gniezna lub Częstochowy i wielu innych
        miast, gdzie brudne kopuły kościelne/katedralne, widoczne od ponad 10 km,
        witałyby przybyszów? Byłby to obciach i kompromitacja dla całej lokalnej
        społeczności. To jest po prostu niemożliwe. No cóż - widocznie w Gorzowie
        jest możliwe. Raz nawet kuzynka z daleka spytała mnie, czy pocztówka była
        wadliwa, czy rzeczywiście wieża jest taka.
        > Nie wierzycie? Sprawdźcie gorzowskie fotki internetowe, jak to wygląda.
        >
        > Kiedyś ktoś próbował namówić naszego operatywnego Benia na wielokrotne
        (czytaj:
        >
        > skuteczne) wypowiedzi na ten temat. Jednak ten nie zrozumiał problemu,
        > odcinając się poetycznie: "Patyna cenniejsza od platyny". Ale nasz ulubiony
        > Benio jak zwykle nie miał racji, bowiem pomylił mu się, nieborakowi, brud z
        > patyną - hehehe.

Moze to glupie, ale nasza katedre Matka Boska Czesatochowska nie wziela w swa
        opieke. Moze dla tego, ze wczesniej gromadzili sie tam ewangelicy. Nasza
        katedra od chili zalozenia pelnic miala, oprocz sakralnych funcji, rowniez
        militarne. W wiezy, podczas oblezen, ukrywali sie wszak mieszkancy miasta.
        Jesli sie dobrze przyjrzysz, dostrzezesz ubytki po licznych wojennych sladach.
        Wcale nie mam na mysli tylko II Wojne Swiatowa. Naszej katedrze przydalby sie
        gruntowny remont, nie szorowanie. Swoja droga, bardzo bym sie ucieszyl, gdyby
        nasza katedra byla by 10 km dalej widoczna. Jest wprawdzie kilka fajnych
        odleglych widokow, ale tylko dzieki naszym pagorkom. Cos takiego jest mozliwe
        jedynie w Kolonii, gdzie stoi 100-krotnie wieksza katedra, niz u nas.
        Na pocieszenie, tez sie sypie.
        • Gość: poznanianka Re: Z czego znany jest Gorzow? IP: 62.233.186.* 09.12.03, 13:10
          kocham Gorzów--spędziłam tam całe swoje dzieciństwo, dlatego kojarzyć mi sie
          zawsze będzie cudownie i beztrosko z najlepszym okrezem mojego dotychczasowego
          życia...niestety w P-niu niewiele osób kojarzy Gorzów...śmieją się jak słysza,
          ze mamy tu tramwaje, co najwyżej ktoś przejeżdżał, ale nie pamieta...Stilon,
          Świderski, koszykarki---powód do dumy...Agnieszka Szott na przykład...gra z
          Dydkowa teraz-w sobote widziałam w Arenie...a Walczaka wcale nie jest w Polsce
          znane...zdecydowanie częściej Gniezno jako wariatkowo...pozdrawiam Gorzowiaków-
          odwiedzam Was w piatek wieczorem i spędzam w tym cudownym mieście weekend;)
          • Gość: Pływak Re: Z czego znany jest Gorzow? IP: *.gorzow.mm.pl 09.12.03, 19:42
            Jakiś Poznaniak napisał niedawno na tym Forum, że Gorzów coraz bardziej znany
            jest ze Słowianki. Chyba miał rację. Wystarczy popatrzeć na rejestracje
            samochodów na parkingu. Jeszcze kilka lat temu szkoły gorzowskie organizowały
            wycieczki na basen do Leszna. Myślę, że klientów Słowianki odstraszają jednak
            włamania i kradzieże do skrytek ubraniowych. Sam dość często obserwuję jakieś
            podejrzane typy w szatni, które nie mają zamiaru pływać. Co oni tam roią? Czy
            ktoś tam myśli o tym?
    • Gość: Myamoto Re: Z czego znany jest Gorzow? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.03, 12:58
      Co prawda w oczy kole:)
      Nie poruwnujcie swojej wiochy do naszej Sto(l)ycy.
      • bardgorzowski Re: Z czego znany jest Gorzow? 13.12.03, 21:53

> Co prawda w oczy kole:)
        > Nie poruwnujcie swojej wiochy do naszej Sto(l)ycy.
        Ktora zostala od- i wybudowana przy naszej, czyt.calej Polski, pomocy. Przeciez
        stolica musi jakos wygladac.
        Jezeli Gorzow jest wiocha to w takim razie jak nazwiesz takie miejscowosci jak
        np.Mysliborz, Skwierzyne, Nowa Sol, Zary i tysiace innych ?
        Przeczytaj jeszcze raz swoj wpis. Do gornolotnych nie nalezy, a i z polska
        pisownia masz niemale problemy. Podejrzewam, ze twe problemy sa takze innej
        natury ...
      • lepian4 Re: Z czego znany jest Gorzow? 14.12.03, 20:35

> Co prawda w oczy kole:)
        > Nie poruwnujcie swojej wiochy do naszej Sto(l)ycy.

Twa ortografia powalan na kolana!!
    • Gość: Lokalny patriota Re: Z czego znany jest Gorzow? IP: *.gorzow.mm.pl 13.12.03, 05:13
      Gorzów znany jest z dogadania się z Zieloną Górą w sprawie podziału władz
      wojewódzkich. Udało się to jeszcze po ciężkich przepychankach tylko Toruniowi i
      Bydgoszczy. Nie dogadała się para Kielce-Radom, ale nasze problemy w stosunku
      do nich to juniorstwo (nowy wyraz wymyśliłem?). Są szanse dogadania się parze
      Koszalin-Słupsk. Tak się składa, że istniejące pary administracyjne mają okazję
      przeżywać derby żużlowe.
      W kolejnym temacie sprawa ociera się o żużel.
      A więc: ŻUŻLU WRÓĆ!
    • Gość: Pchełka Pokoleniu 40 i więcej latków - z żużla .... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.03, 06:42
      1. Żużel Pogorzelski,Migoś,Rogal,Jancarz,Plech itd
      2. Stilon- taśmy i kasety magnetofonowe. Towar bezcenny w latch 70-8oth
      3. Piłka wodna - czołówka kraju
      4. Zespół cygański Terno i poetka cygańska Papusza
      5. Pisarka Irena Dowgielewicz
      6. Szpital dla nerwowo i psychiczniechorych przy ul. Walczaka tzw wariatkowo
      7. Z charakterystycznego wiaduktu z wnękami (w tle katedra) widocznego przy
      wjeżcie od strony Poznania. Widok charakterystyczny i rozpoznawalny przez
      większość kierowców.
      8. Odmiana jabłek z sadów (poniemieckich-Górczyn) z Gorzowa o nazwie -
      Landsberska

Może cos pomyliłe ? Może zapomniałem ? Poprawcie.
    • Gość: Pchełka Re: Park Róż i Wenecja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.03, 06:46
      W latach m.in. 60th bardzo znany był w Polsce, piekny i zadbany wówczs Park
      Róż. Pózniej był nawet nakręcony w nim "teledysk" z Ireną santor, którą
      śpiewała m.in. płynąc na łódce.
      W tym parku (obok) znana była Restauracja dancingowa (!) Wenecja, leżąca w
      parku , nad kłodawką, nad wodospadem. O ile dobrze pamiętam to była drewniana.
      • Gość: Bernard Re: Park Róż i Wenecja IP: 5.5D* / *.ed.shawcable.net 14.12.03, 08:38
        Hey Pchelka,
        Pamietasz dobrze. I Park Roz i Wenecje i...reszte.
        Do Parku Roz chodzilismy w niedziele na spacery z rodzicmi.
        Byl tam niedaleko plac zabaw dla dzieciakow (nas) i muszla koncertowa...
        Serdecznie pozdrawiam
        Pamietam festyny w Parku Slowianski. Napoje (glownie piwo) sprzedawane z
        ciezarowek i tysiace ludzi piknikujacych wokolo. Na polaczonych przyczepach
        uzadzaona byla podloga do tanca. Orkiestra oczywiscie na zywo.... My (dziecaki)
        latalismy po wzgorzach i cieszylismy sie z kazdego balonu ( byl tez male i
        piszczace...)i cukrowej waty jaka otrzymalismy...
        Oczywiscie byla Oranzada i Lemoniada...
        Bylo duzo flag .. glownie czerwonych...i muzyki z glosnikow...
        Nikt nie sluchal ale one nadawaly...
        Za cholere nie pamietam z jakiej okazji te festyny sie odbywaly..
        Pozdrawiam
        • Gość: Anty-Bernard No właśnie... IP: *.gorzow.mm.pl 17.12.03, 00:23
          No i właśnie widać, że człowiek ten (zza oceanu) potrafi wystraszyć
          internautów, którzy mieliby jakieś ciekawe pomysły.
          Nie zrozumiał pytania wstępnego, a za to zebrało mu się na wspomnienia ze
          starych, dobrych czasów.
          Kolejny temat zablokowałeś koleś. 777.
    • Gość: NVT Re: Z czego znany jest Gorzow? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.03, 02:42
      Z CZEGO ZNANY JEST GORZÓW ?

TYLKO Z TVN
    • gregry Re: Z czego znany jest Gorzow? 18.12.03, 01:36
      z wielkopolowania ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka