Dodaj do ulubionych

samotna adopcja

24.05.11, 10:31
Witam,

Czy może komuś udało się zaadoptować dziecko, pomimo tego, że nie jest w związku? poszukuję takich osób, które zechciałby się podzielić doświadczeniem w tej kwestii. Przejrzałam całe forum i nie znalazłam żadnych nowych wątków na ten temat. Może komuś udało się w międzyczasie przysposobić dziecko?
Obserwuj wątek
    • milka1951 Re: samotna adopcja 24.05.11, 20:49
      Wątek o tej treści znajduje się na forum Nasz Bocian. Z tego co wiem, samotna adopcja jest mozliwa, ale nie we wszystkich ośrodkach. No i raczej bez szans na niemowlaka.
      • adopcja-3 Re: samotna adopcja 11.06.11, 07:21
        dzięki za info. Weszłam na to forum, ale tam też mało wieści.... czy to znaczy, że w Polsce nikt samotny nie adoptował dziecko?
        • annakate Re: samotna adopcja 11.06.11, 22:32
          To duża rzadkość z bardzo prostego powodu - adopcja ma być dla dobra dziecka. Na dzieci "nadające się" (upraszczam) do adopcji jest zawsze kolejka chetnych rodzin, a dla dziecka nie da się ukryć, że lepiej jest wychowywac się w pełnej rodzinie.
          Jedyny znany mi przypadek - a miałam do czynienia osobiście mysle z około setką - to była kobieta o znakomitym "zapleczu" - rodzina wielopokoleniowa, mieszkająca po sąsiedzku, blisko dziadkowie i brat pani z rodziną (to ważne - jest na kogo liczyć, mozliwość pomocy, męskie wzorce w najblizszym otoczeniu), miała bardzo stabilna pracę, dostała dziewczynkę trzyletnią, ze specyficzną "przypadłością" (nie chorobą).
          • asia525 Re: samotna adopcja 22.06.11, 22:14
            To chyba wcale nie jest aż taka rzadkość w stosunku do osób starających się o adopcję samotnie - wiadomo, ze jest ich dużo mniej niż pełnych rodzin. Ja akurat znam kilka osób, które adoptowały samotnie, jest też kilka wpisów na bocianie. Nie wszystkie ośrodki pomagają, ale są też przyjazne samotnym osobom i taka adopcja jest możliwa.
    • ivoral7 Re: samotna adopcja 23.06.11, 18:05
      W tym samym osrodku co my adotowała samotna pani roczna dziewczynke. Dziewczynka byla zdrowa, chociaz miala dosc powaznie obciazony wywiad rodzinny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka