Dodaj do ulubionych

adopcja a stan zdrowia

27.06.11, 10:25
Chciałabym zapytać osoby, które już przeszły proces adopcyjny,od jakiego lekarza jest wymagane zaświadczenie o stanie zdrowia do procesu adopcyjnego?Mój mąż leczy się u endokrynologa prywatnie, musi brać leki hormonalne już na stałe, do końca życia i nie może mieć dzieci.Czy zaświadczenie o stanie zdrowia od takiego lekarza jest wystarczające, czy musi być lekarz rodzinny, który notabene nic nie wie o przypadłości mojego męża.Czy jeżeli lekarz prowadzący wystawi zaświadczenie o stanie zdrowia, to na tej podstawie m.in. ośrodek adopcyjny wystawia kwalifikację, czy może zarządać dodatkowych zaświadczeń od swoich lekarzy? .Czy sąd może powołać również swoich lekarzy biegłych, którzy ocenią stan zdrowia mojego męża?Będę wdzięczna za odpowiedź.Majka
Obserwuj wątek
    • leli1 Re: adopcja a stan zdrowia 27.06.11, 22:11
      wymagane jest zaswiadczenie od lek. rodzinnego, trudno biegac po lekarzach wszystkich specjalnosciach i prosic o zaswiadczenie wink
      W aszym przypadku to wystarczylo, ale wiem, że sa Osrodki, ktore wymagaja tez zaswiadczenia z Poradni Zdrowia Psych.....ale Was to tez nie dotyczy.
      • lazurowe-wybrzeze Re: adopcja a stan zdrowia 30.06.11, 11:22
        my przedstawialiśmy w OA zaświadczenie od rodzinnego, psychiatry i ja od ginekologa
        • annakate Re: adopcja a stan zdrowia 05.07.11, 12:19
          powinno byc od internisty (lekarza rodzinnego), ale w waszym przypadku dobrze byłoby równiez od endokrynologa, trzeba poprosic go żeby CZYTELNIE napisał na co cierpi mąż, że jest pod stała opieka i czy schorzenie ma charakter postepujący, czy utrudnia codzienne funkcjonowanie, czy zagraża zyciu - z większościa chorób o ile sa stale leczone, kontrolowane mozna zupełnie normalnie zyc i w żadnym stopniu nie eliminuje to z adopcji. Z adopcji eliminują choroby uposledzające normalne funkcjonowanie, postepujące, o złym lub niepewnym rokowaniu, wymagające długotrwałego, kosztownego leczenia, czestych pobytów w szpitalu czy sanatorium oraz zakaźne (żółtaczka, gruźlica).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka