Dodaj do ulubionych

"becikowe"

20.02.07, 21:46
Mam pytanie, czy po adopcji dziecka należą się jakieś pieniądze z
tytułu "urodzenia"? (ZUS, ubezpieczalnia, MOPS itp.) Słyszałam różne wersje
na ten temat i nie bardzo wiem jak sprawa faktycznie wygląda...Pozdr
P.S. Niekoniecznie chodzi mi akurat o becikowe tylko w ogóle.
Obserwuj wątek
    • chrosna Re: "becikowe" 21.02.07, 07:52
      Cześć ja odpowiem ci na swoim przypadku nasza córcia miała 6 tyg. jak ja
      "urodziliśmy" i najpierw dostawałam macierzyński płatny z firym, teraz obecnie
      jestem na wychow. płatnym (jeszcze rok) bo tylko 2 lata są płatne , becikowe też
      dostaliśmy i zaś rodzinny też. Przecież to jest nasze już dziecko. A co do
      becikowego to zależy od tego czy matka biol. go nie dostanie jak nie to tobie
      sie należy.
      • kasiapfk Re: "becikowe" 21.02.07, 08:24
        Wychowawczy płatny??? być może to o czym piszesz Chrosna to zasiłek
        opikuńczy/wychowawczy, ale na pewno nie wynagrodzenie z tyt. urlopu
        wychowawczego w PL.
    • am20051 Re: "becikowe" 21.02.07, 08:43
      Jeżeli Ty lub mąż posiadacie dodatkowe ubezpieczenie np. w PZU (urodzenie
      dziecka lub adopcja) to również otrzymacie pieniądze z PZU. Najczęściej w
      zakładach pracy płaci się składkę 50zł miesięcznie. PZU wypłaca około 1000zł.
      • am20051 Re: "becikowe" 21.02.07, 08:47
        Z becikowym to jest prawdopodobnie tak, że jeżeli adoptujesz dziecko powyżej 3
        miesięcy to nie dostaniesz becikowego.
        Osobiście jestem za zniesieniem tej formy pomocy.
        • maja750 Re: "becikowe" 21.02.07, 11:13
          Dziękuję za odpowiedzi. Moja córeczka niedługo kończy roczek, ale dopiero
          niedawno nadali Jej PESEL i dopiero teraz mogę pomyśleć o sprawach finansowych.
          Pozdrawiam
          • am20051 Re: "becikowe" 21.02.07, 12:41
            ale pieniądze z Zus-u za urlop macierzyński przysługują Tobie od pierwszego
            dnia zabrania dziecka do domu.
    • jkl13 Re: "becikowe" 22.02.07, 16:40
      Oboje z mężem byliśmy ubezpieczenia w ramach grupowego ubezpieczenia
      pracowniczego w PZU. Po zakończeniu procesu adopcyjnego i uzyskaniu aktu
      urodzenia syna na nasze nazwisko wystąpiliśmy z wnioskiem do PZU o wypłatę
      świadczenia z tytułu urodzenia się dziecka. Nie było żadnych problemów,
      pieniądze odebraliśmy tego samego dnia w kasie PZU. Wiem, że PZU ma tylko jeden
      wymóg - od urodzenia się dziecka do złożenia wniosku nie może upłynąć więcej
      niż 3 lata.
      A co do becikowego to on też się należy, o ile dziecko urodziło się już w dacie
      obowiązywania ustawy becikowej. Nasz syn urodził się wcześniej, ale w gminie
      powiedziano nam, że dla rodzin adopcyjnych termin 3-miesięczny do złożenia
      wniosku liczy się od dnia wydania aktu urodzenia dziecka z nowym nazwiskiem.
      • jkl13 Re: "becikowe" 22.02.07, 16:42
        Nasz syn miał półtora roku, gdy zakończył się proces adopcyjny, choć zabraliśmy
        go ze szpitala, gdy miał 4 tygodnie. W tym czasie wykorzystałam pełnopłatny
        urlop macierzyński.
        Po zmianach kodeksu pracy tobie też przysługuje pełnopłatny urlop macierzyski,
        o ile adoptujesz dziecko do 7 roku życia.
        • sylwia27 jkl1 3 23.02.07, 20:16
          kochana masz może jakąś ustawę na to becikowe liczone do 3 miesięcy od wydania
          aktu urodźenia bo nam mówią że nam się to nie należy;a szkoda ba było to
          zaprzepaścić
          • jkl13 Re: jkl1 3 12.03.07, 11:19
            ustawy szczególnej na to nie ma. Nam w gminie urzędniczka powiedziała, że
            wszystko zależy od interpretacji "władzy", tzn. w jednej gminie dają becikowe,
            w innej nie. Ale w przypadku odmowy należy się odwoływać i są duże szanse na
            pozytywną decyzję...
    • klusqa Re: "becikowe" 24.02.07, 19:57
      Jeśli przysługuje Ci urlop macierzyński (dla dzieci przysposobionych do
      ukończenia przez nie 7 roku życia przysługuje urlop macierzyński na takich
      zasadach, jak w przypadku dzieci "urodzonych"), będziesz dostawała normalną
      pensję. Możesz też wziąć urlop wychowawczy, ale zasiłek wychowawczy przysługuje
      tylko w ściśle określonych przypadkach (gdy dochód rodziny na głowę jest
      naprawdę niski - teraz nie pamiętam dokładnych kwot). Nie wiem, jak to jest z
      becikowym.
    • alyssa Re: "becikowe" 03.03.07, 20:29
      Podbijam pytanie Sylwii27 - czy jest jakaś ustawa, która mówi wyraźnie, że
      becikowe mogą dostać rodzice adopcyjni, i czy liczy sie wtedy wiek dziecka?
      Nowy akt ur. naszego dziecka wydano w lutym, ale w gminie powiedziano mi, że
      becikowe się nie należy, bo dziecko ukończyło 3 miesiące.
      Czy możliwe, że gminy różnie interpretują tę ewentualną ustawę?
      • ariadna14 Re: "becikowe" 03.03.07, 23:11
        alyssa niestety u mnie było tak samo jak u Ciebie.
      • mars62 Re: "becikowe" 04.03.07, 01:25
        W przepisach nic się nie zmieniło. Przynajmniej pod tym względem.

Źródłem poglądu o terminie składania wniosków o "becikowe" w ciągu 3. miesięcy od daty wydania nowego aktu urodzenia stała się jakiś czas temu proadopcyjna - acz, niestety, formalnie nieprawidłowa - wykładnia prawa dokonana przez jeden z pomorskich ośrodków pomocy społecznej. Praktyka poparta także i Waszymi wypowiedziami świadczy o tym, iż była to interpretacja chyba raczej odosobniona.

Wydaje mi się, że twórcom becikowego nie zależało na "ulżeniu" doli rodziców adopcyjnych (w cudzysłowie, bo co to za ulga), lecz na "zachęceniu" rodziców biologicznych (w cudzysłowie, bo co to za zachęta). Osobiście nie liczę zatem na korzystne dla adopcyjnych zmiany, tym bardziej że "becikowe" tylko rzutem na taśmę zmieściło się w budżecie na 2007r. Gorzej, że na polskim horyzoncie prawnym nie widać żadnych znaczących rozwiązań prorodzinnych - jeśli nie liczyć projektu zmiany Konstytucji, no ale to ma być zmiana, której skutków w kieszeniach nie odczujemy. Z całym szacunkiem. I raczej na pewno nie przejdzie. Również z całym szacunkiem.

Warto dodać, iż w przypadku przysposobienia dokumentem poświadczającym uprawnienie do otrzymania "becikowego", który to dokument należy dołączyc do wniosku, nie musi być odpis skrócony aktu urodzenia. Może to być również odpis prawomocnego orzeczenia sądu rodzinnego stwierdzającego przysposobieni lub wręcz - tymczasowo - informacja sądu o toczącym się postępowaniu w sprawie o przysposobienie dziecka. Jest to ważne o tyle, że liczy się data złożenia wniosku, nie data wykazania faktu narodzin dziecka i osoby uprawnionego rodzica - wnioskodawcy.
        • ewamariusz7573 Re: "becikowe" 04.03.07, 09:08
          Zgadza się dopiero nowy akt urodzenia uparnia rodziców o ubieganie się o
          świadczenia.
          Mam tez pozytywną nowinkę-sejm(wiem to od kier.urzędu miasta),pracuje nad
          nowelizacją ustawy o becikowym"giertychowskim",aby dla naszych dzieci było nie
          do 3 ,a do 12 misiaca życia.Pani kier urzędu miasta Krakowa-miła osoba, pomogła
          nam też w tym drugim becikowym-gminnym.Złozyliśmy papiery przed upływem 6 m.ż
          (przysługuje właśnie do 6 m.ż.dzicka),a następnie zawiesiła postępowanie,aż do
          uzyskania nowego aktu ur.W ten sposób nie straciliśmy pieniążków.
          Czyli uzyskaliśmy niestety tylko tysiąc złotych.Nie liczyła sie data wydania
          nowego aktu a data złożenia papierów.
          pozdrawiam
          • am20051 Re: "becikowe" 05.03.07, 08:39
            Osobiście uważam, że ta nowina o wydłużeniu becikowego to tragedia, bo byłoby
            przetrzymywanie dzieci w rodzinach biol., aż do 12 m-c, a później oddawane lub
            zabierane do domów dziecka. Takie dzieci byłyby dłużej krzywdzone.
            • ewamariusz7573 Re: "becikowe" 09.03.07, 08:48
              am20051
              Nie wydłużeniu dla wszystkich,źle zrozumiałaś.Dla rodzin adopcyjnych,czyli
              wyrównanie praw i tyle.
              Pozdrawiam
              • maja750 Re: "becikowe" 13.03.07, 20:48
                To chyba pozostaje mi tylko PZU. Urlop macierzyński już wykorzystałam, teraz
                wybieram się na wychowawczy. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka