ajlii
15.03.07, 15:55
Mam kilka pytań odnośnie warunków adopcji. Czy mogę prosić o rozwianie wątpliwości? Mam wrażenie że jesteście lepiej zorientowane niż panie pracujące w ośrodkach (a przynajmniej w jednym z którym miałam do czynienia).
2) stałe miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i
korzystanie z pełni praw cywilnych i obywatelskich
Czy konieczne posiadanie mieszkania własnościowego? Czy mieszkanie może należyć do rodziców jednej z osób adoptujach? Oczywiście osoby adoptujace są tam zameldowane i zamieszkują od lat.
5) stan zdrowia umożliwiający właściwą opiekę nad dzieckiem
Czy przewlekła, aczkolwiek uregulowana choroba jest przeszkodą? Choroba ta nie zagraża życiu, nie wymaga hospitalizacji nawet okresowej, jedynie przyjmowania regularnie leków. Czy jeśli nie ma orzeczenia o niepełnosprawności, można wogóle o niej wspominać w ośrodku?
6) odpowiednie warunki mieszkaniowe (nie dotyczy to kandydatów do prowadzenia
rodzinnego domu dziecka)
Czy są wymagania co do metrażu bądź ilości pokoi? Czy warunki tez różnią się w przypadku niemowlęcia a dziecka starszego?
Czy młodzi ludzie (praca+dodatkowo studia) mieszkajacy w 1-pokojowym mieszkaniu (plus kuchnia, łazienka, przedpokój) mają szansę na adopcję?
Jeśli warunkiem jest osobny pokój dla dziecka - czy mogą chociaż ukończyć kursy i być zakwalfikowani do adopcji zanim zmienią mieszkanie na większe?
7) stałe źródło utrzymania.
Czy kryteria dochodu na osobę lub całą rodzinę? Czy lepiej jak oboje pracują, czy jeśli jedna osoba zajmuje się domem (i ew. adoptowanym dzieckiem)?
Czy jedna z osób może mieć pracę na etat, a druga zlecenia?
Proszę, powiedzcie mi jeszcze czy w różnych rejonach Polski są takie same wymagania w kwestii adopcji? Czy mieszkając w mieście gdzie są ośrodki adopcyjne, można starać się o adopcję w zupełnie innym?