Dodaj do ulubionych

Jakie warunki materialne?

09.08.08, 18:46
Aby adoptować dziecko, trzeba - jak piszą - zarabiać odpowiednio dużo, aby
utrzymać powiększoną rodzinę. To znaczy, ile? Są jakieś progi finansowe?
Obserwuj wątek
    • leli1 Re: Jakie warunki materialne? 09.08.08, 18:58
      nie ma progów. Dostarczasz zaswiadczenie o zarobkach (nam powiedziano ze tak w zasadzie bardziej do Sądu niz dla nich) i tyle Nie słyszałam, aby komus odmówiono kwalifikacji ze względu na niskie zarobki. Sami musicie ocenić czy stac was na utrzymanie dodatkowej osoby.
      Pozdrawiam.
      • kawka74 Re: Jakie warunki materialne? 09.08.08, 20:35
        Nie słyszałam, aby komus odmówio
        > no kwalifikacji ze względu na niskie zarobki.

Ja słyszałam.
        Progi ustalają sobie ośrodki wedle własnych obrachunków, oczywiście nie
        wszystkie ośrodki. W moim ośrodku było to minimum 800 zł na osobę (licząc także
        dziecko), po odliczeniu wszystkich rachunków, w innym - 2000 zł. W innych
        ośrodkach znów zwracają uwagę głównie na to, żeby było stałe zatrudnienie czy
        stałe dochody przynajmniej jednego z rodziców.
        Sąd chyba raczej nie odmawia kwalifikacji ze względu na finanse.
        --
        Nornica Pictures przedstawia flagową wersję "Wichrowych wzgórz".
        • annakate Re: Jakie warunki materialne? 09.08.08, 23:10
          Przynajmniej jedno z rodziców powinno mieć stałe źródło dochodów i nie może to
          być zasiłek z opieki. W razie wątpliwości czy zarobki są wystarczające trzeba
          się liczyć z koniecznością udokumentowania, że nie ma się zadłużeń np. w
          opłatach za mieszkanie. Dziecko musi mieć zapewnioną normalną, stabilna sytuację
          i zaspokojone potrzeby także bytowe. Poza tym, jeśli ludzie nie są w stanie
          zapewnić samemu sobie utrzymania na normalnym poziomie, to dla sądu może
          oznaczać, że są niezaradni i dlatego nie można im powierzyć odpowiedzialności za
          los malucha.
          • sloncezaoknem Re: Jakie warunki materialne? 10.08.08, 14:53
            Oboje pracujemy w służbie zdrowia, razem zarabiamy 2500 netto. Nie jest to dużo
            wg np. korporacyjnych standardów, ale powinno nam wszystkim wystarczyć. W razie
            czego mąż może odejść ze szpitala i otworzyć prywatny gabinet. Tu zarobki byłyby
            większe, ale za to bardzo nieregularne. Stąd moje pytanie - nie wiemy, czego się
            trzymać...
            • jam-agru Re: Jakie warunki materialne? 19.10.08, 16:33
              Jestem samotna, wtedy zarabiałam ok. 1400 zł na rękę - ale udało się m.in.
              dlatego, że jestem nauczycielką. Liczy się nie tylko kwota, także rodzaj zawodu
              i stabilność zatrudnienia.
              • kawka74 Re: Jakie warunki materialne? 19.10.08, 17:15
                udało się m.in.
                > dlatego, że jestem nauczycielką.

Naprawdę? Nam cały czas powtarzano, że pedagogiczne wykształcenie, zawód
                nauczyciela zupełnie nie ma znaczenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka