sloncezaoknem 09.08.08, 18:46 Aby adoptować dziecko, trzeba - jak piszą - zarabiać odpowiednio dużo, aby utrzymać powiększoną rodzinę. To znaczy, ile? Są jakieś progi finansowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leli1 Re: Jakie warunki materialne? 09.08.08, 18:58 nie ma progów. Dostarczasz zaswiadczenie o zarobkach (nam powiedziano ze tak w zasadzie bardziej do Sądu niz dla nich) i tyle Nie słyszałam, aby komus odmówiono kwalifikacji ze względu na niskie zarobki. Sami musicie ocenić czy stac was na utrzymanie dodatkowej osoby. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Jakie warunki materialne? 09.08.08, 20:35 Nie słyszałam, aby komus odmówio > no kwalifikacji ze względu na niskie zarobki. Ja słyszałam. Progi ustalają sobie ośrodki wedle własnych obrachunków, oczywiście nie wszystkie ośrodki. W moim ośrodku było to minimum 800 zł na osobę (licząc także dziecko), po odliczeniu wszystkich rachunków, w innym - 2000 zł. W innych ośrodkach znów zwracają uwagę głównie na to, żeby było stałe zatrudnienie czy stałe dochody przynajmniej jednego z rodziców. Sąd chyba raczej nie odmawia kwalifikacji ze względu na finanse. -- Nornica Pictures przedstawia flagową wersję "Wichrowych wzgórz". Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: Jakie warunki materialne? 09.08.08, 23:10 Przynajmniej jedno z rodziców powinno mieć stałe źródło dochodów i nie może to być zasiłek z opieki. W razie wątpliwości czy zarobki są wystarczające trzeba się liczyć z koniecznością udokumentowania, że nie ma się zadłużeń np. w opłatach za mieszkanie. Dziecko musi mieć zapewnioną normalną, stabilna sytuację i zaspokojone potrzeby także bytowe. Poza tym, jeśli ludzie nie są w stanie zapewnić samemu sobie utrzymania na normalnym poziomie, to dla sądu może oznaczać, że są niezaradni i dlatego nie można im powierzyć odpowiedzialności za los malucha. Odpowiedz Link Zgłoś
sloncezaoknem Re: Jakie warunki materialne? 10.08.08, 14:53 Oboje pracujemy w służbie zdrowia, razem zarabiamy 2500 netto. Nie jest to dużo wg np. korporacyjnych standardów, ale powinno nam wszystkim wystarczyć. W razie czego mąż może odejść ze szpitala i otworzyć prywatny gabinet. Tu zarobki byłyby większe, ale za to bardzo nieregularne. Stąd moje pytanie - nie wiemy, czego się trzymać... Odpowiedz Link Zgłoś
jam-agru Re: Jakie warunki materialne? 19.10.08, 16:33 Jestem samotna, wtedy zarabiałam ok. 1400 zł na rękę - ale udało się m.in. dlatego, że jestem nauczycielką. Liczy się nie tylko kwota, także rodzaj zawodu i stabilność zatrudnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Jakie warunki materialne? 19.10.08, 17:15 udało się m.in. > dlatego, że jestem nauczycielką. Naprawdę? Nam cały czas powtarzano, że pedagogiczne wykształcenie, zawód nauczyciela zupełnie nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś