kropkacom 18.09.09, 16:03 Tak czytam niektóre posty i zastanawiam się po co kupować na zimę w Polsce jakieś super ciepłe kurtki. W końcu nasz klimat to nie Alaska Mi na przykład odpowiada grubość kurtek "puchowych" Next. Już nie raz czytałam że są one za cienkie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bentley31 Re: Super ciepłe kurtki. Po co? 18.09.09, 16:06 no to w pierwszym tygodniu stycznia tego roku troszkę byś zmarzła w cienkiej kurtce. Byliśmy w Zakopanem i temp w ciągu dnia była ok -15st. Jak dla mnie może nie Alaska, ale ciut chłodno. G. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Super ciepłe kurtki. Po co? 18.09.09, 16:09 Rozumiem że jak się wyjeżdża w zimne klimaty. U nas temperatura skoczyła na maksa w dzień -10 na kilka dni. Potem było cieplej. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Super ciepłe kurtki. Po co? 18.09.09, 16:10 Zawsze można włożyć ciepły sweter dodatkowy Odpowiedz Link Zgłoś
bentley31 Re: Super ciepłe kurtki. Po co? 18.09.09, 16:31 w sumie nie wiem, co oznacza "puchowa z Next" moja córka nosi puchową z GAPa z cienką bluzką pod spodem... G. Odpowiedz Link Zgłoś
mielin Re: Super ciepłe kurtki. Po co? 18.09.09, 16:35 My Polacy już tak mamy , że przegrzewamy dzieci serio. Ja na przykład jestem zamrźlakiem i zimą nosze prawdziwą kurtkę puchową + cienki sweter i moją córkę ubieram tak samo jak siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Super ciepłe kurtki. Po co? 18.09.09, 16:47 pamietam, ze zeszłej zimy były dni z temp. -15 i zimniej. Ja musialam odbierac dzieci z przedszkola pieszo, mialam tez ze soba 2- latkę. żebym nie wiem jak ciepło (w moim mniemaniu) ja ubierała, to i tak w pewnym momencie zaczynala mi doslownie wrzeszczeć z zimna. A spacer do przedszkola i z powrotem zamykal sie w godzinie, wiec nie bylo to przejście do i z samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
miesiakk Re: Super ciepłe kurtki. Po co? 18.09.09, 17:03 dużo zależy od tego gdzie się mieszka, kiedyś mieszkałam w Szczecinie i zimy tam są dużo cieplejsze niż w mazowieckim gdzie mieszkam teraz, zależy też czy dziecko jeździ do p-la samochodem czy chodzi piechotką i jak daleko choć też nie przepadam za grubymi puchówkami Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: Super ciepłe kurtki. Po co? 18.09.09, 17:39 No własnie: twidzenia zależy od punktu siedzenia, a dokładniej mieszkania U ubiegłym roku w styczniu i lutym temp w warszawie spadły do ponad - 15 st. W Lublinie, w tym samym czasie, było minus 20. Podobnie w górach. Sama zawsze nosiłam zimą kurteczki "wiatrem podszyte", ale gdy w ubiegłtym roku chwycił mróz, pobiegłam czym prędzej po puchowy, długi płaszcz z wielkim kołnierzem nauczona tym doświadczeniem w tym roku już mam kupione na zimę super ciepłe buty emu i puchową kurtkę za pupę Odpowiedz Link Zgłoś
tosieuda Re: Super ciepłe kurtki. Po co? 18.09.09, 18:21 w Trójmieście tez nie ma jakiś mega mroźnych zim, i tez kupuję kurtki z Nexta, są wystarczająco grube, nigdy nie zdazyło mi się zakładac pod nie nawet swetra dziecku, jak było zimno to miała body, kamizelke i kurtkę Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: Super ciepłe kurtki. Po co? 18.09.09, 18:43 ja tez kupuje tylko next'a kurtki na zimę, do tego pod spód TYLKO lekka bluzeczka, bo inaczej młoda mokra. Zawsze mnie dziwiło, kiedy dziewczyny zamawiały kurtki zimowe, a potem pisały, ze to raczej jesienne, bo na zimę za cienkie ale co się dziwic, skoro juz teraz widuję dzieci w kurtkach jesiennych! Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Super ciepłe kurtki. Po co? 18.09.09, 19:23 Chyba wyjaśniłysmy wyzej, dlaczego kupujemy bardzo cieple kurtki? Przy minus 15 stopni cienka kurtka zalozona na bluzeczke nie sprawdzi się. Jesli u ciebie nigdy nie ma takich mrozow, to faktycznie nie potrzebujesz takiej kurtki. Po co negowac te potrzebe u innych? Odpowiedz Link Zgłoś
wiola_wd Re: Super ciepłe kurtki. Po co? 18.09.09, 22:13 moja córka też tylko "zimowe" nexta i cienka bluzka. Ona zawsze lubiła chłód, rajtuz nie założy od marca do października co najmniej, nawet do spódniczki bo ją "gryzą" i jej za ciepło Ja raczej ciepłolubna i teraz noszę polar a ona bawełnianą bluzę i koszulkę bo w polarze jej za ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Super ciepłe kurtki. Po co? 18.09.09, 18:19 moja córka chodzi duzo w kurtkach puchowych - po nartach w górach, w mieście nie muszę zakładać grubych swetrów. Dodam, ze córka nie znosi rajstop i nawet przy -10C chodzi w jeansach i skarpetkach, dłuższa ciepła kurtka jest niezbędna. Odpowiedz Link Zgłoś
wszystko_gra .. 18.09.09, 19:34 Czasami tez sie zastanawiam..Kupuje Reimę, kożuszki,puchówki, płaszczyki puchowe.Czasami wiszą w szafie Może lubię je mieć na wszelki wypadek? nie wiem. Ale wiem, że zawsze kupuje za dużo rzeczy. Zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: wszystko_gra 18.09.09, 19:51 czy ty nie pisywałaś kiedyś pod nickiem weronka77, czy jakoś tak? Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: wszystko_gra 18.09.09, 19:53 tez mam czasami takie wrażenie Ale Weronka77 była jedyna i bardzo za nią tesknię Odpowiedz Link Zgłoś
kaliaa weronko wroc 18.09.09, 20:58 no weronka nadawala temu forum kolorytu brakuje jej Odpowiedz Link Zgłoś
mielin Re: wszystko_gra 18.09.09, 22:26 Też od dawna tak myślę, tyle, że Weronka zapierała się, że będzie miała tylko jedno dziecko... no i to mi nie gra Reszta pasuje Brak mi tez fajnej dziewczyny z Konstancina zapomniałam teraz Nicka Odpowiedz Link Zgłoś
wszystko_gra gra 18.09.09, 21:46 Nie, ale... jesteśmy "blisko" Nastąpiła zamiana ról i sposobu pisania. A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
bluestarfish Re: gra 20.09.09, 19:15 A co, wszystko_gra, Ty też, jak Weronka77, "research" dla TVN tu robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
wszystko_gra Re: gra 20.09.09, 21:06 Dokładnie tak "wszystko się nagrywa". Zatem...autoryzuj swoją wypowiedż póki jeszcze czas Odpowiedz Link Zgłoś
bluestarfish Re: gra 21.09.09, 18:10 A swoją drogą to ciekawa jestem w takim razie w jaką rolę wcieliła się teraz nieodżałowana "Weronka" - jakiejś biednej matki samotnej, przez męża porzuconej, przez życie doświadczonej, ledwo koniec z końcem wiążącej?... Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: gra 21.09.09, 22:13 A to niespodzianka! nie miałam pojęcia, że poczciwa weronka zaangażowała sie tak bardzo w działalność opiniotwórczą ku chwale telewidzów Swoja drogą ciekawe, cóż to za badania tak dzielnie prowadziła? Szczerze mówiąc bardziej mi wygladała na typ forumowej mitomanki niż badacza reakcji internetowych społeczności, no ale może się mylę) Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj21 Re: Super ciepłe kurtki. Po co? 18.09.09, 19:41 A ja nie lubię zimna i czasem noszę po dwie kurtki jedna na drugą Co innego jak się przechodzi z domu do samochodu a co innego jak się stoi na przystankach czekając na autobusy. Odpowiedz Link Zgłoś
mielin Re: Super ciepłe kurtki. Po co? 18.09.09, 22:24 A ja nawet prawie nie jeżdżę autobusami (mieszkam blisko centrum), staram się zawsze wszędzie dotrzeć na piechotę lub tylko kawałek podjechać. Dodatkowo nawet zimą po pracy spacerujemy z córką co najmniej dwie godziny dziennie... Nawet przy +5C bywa nam wtedy zimno Odpowiedz Link Zgłoś
wszystko_gra ciepło/zimno 18.09.09, 22:31 Ja ubieram dzieci za ciepło, mimo że staram się z tym nie przesadzać.Bo sama jestem zmarzluch i wydaje mi się, że dzieci odczuwają skoki temperatur podobnie jak ja. Ale zawsze, kiedy chcę ograniczyć ilość ciepłych rzeczy do kupienia wydaje mi się, że to właśnie TA zima będzie "zimą stulecia" a ja będę nieprzygotowana kompletnie,nic już nigdzie nie kupię i będę żałowała ,ze nie posłuchałam intuicji i nie kupiłam. Więc kupuję i efekt co roku ten sam. Zimy stulecia jak nie było tak nie ma. Teraz nie kupiłam jeszcze nic Jestem na etapie zamawiania i oglądania. I już nawet nie chcę myśleć co będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: ciepło/zimno 19.09.09, 08:34 ubieram cienko dziecko bo w przedszkolu tropiki/ wolę ciepłą kurtkę a pod nią koszulka i lekka bluza niż podkoszulka, koszulka, bluza, sweter i cieńsza kutrka - acha nie mam samochodu więc podróżujemy autobusem i daleko z buta do przedszkola/ W autobusie jak kurtkę rozepnę to jest akurat a tak - miałby jeszcze kupę warstw - nie mówiąc o ubieraniu i przebieraniu w przedszkolu gdzie z rana rodzicowi zależy na czasie a paniom w przedszkolu też chyba wygodniej/ Odpowiedz Link Zgłoś
kalina886 Re: ciepło/zimno 19.09.09, 11:22 Zgadzam się. U nas w tym roku to samo. Rano mąż córkę zawozi samochodem, a ja odbieram i idziemy spory kawałek na piechotę do przystanku i od przystanku też spory kawałek do domu (Z jazdą i w córki tempie chodzenia to jakaś godzina). W zimie o 16-17 będzie już ciemno i zimno. Poza tym przedszkolak sam nie ubierze się w te wszystkie warstwy. Odpowiedz Link Zgłoś
kasbitt Re: Super ciepłe kurtki. Po co? 20.09.09, 19:54 Nie wiem jaki musiałby byc mróz, żeby córce nie było za gorąco w takiej puchowej kurtce dodatkowo jeszcze ocieplanej. Oczywiście zawsze mamy min. jedną cieplejszą kurtke na zime w razie czego.. Córka tak jak i ja jest typem , któremu zawsze gorąco. Zawsze jest najlżej ubrana ze wszystkich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
nowokaina123 Re: Super ciepłe kurtki. Po co? 21.09.09, 22:32 Naprawde "uwielbiam" te licytacje kto lżej ubiera dziecko. Oczywiscie oswiecone mamy nigdy w zyciu nie przegrzewają swoich maluchow, a przy minus 10 puszczają dziecko w spodniach i bez rajstop pod spodem. A w pazdzierniku, gdy temperatura spadnie do 5 st. beda ubierac dzieci w tiszerty i co najwyzej lekki sweterek, oczywiscie bez czapki Kobiety, naprawde potrzebujecie takich "emocji"??? Co komu do tego, jak ubiera sie swoje dzieci? Jedne to zmarzluchy, inne lubia byc ubrane lekko. I co w tym nadzwyczajnego? Ja nie wyobrazam sobie nawet lekkiej zimy bez puchowki. Tak mam i juz. Bedzie pytac po co mi to? Bo lubie Odpowiedz Link Zgłoś
kasbitt Re: Super ciepłe kurtki. Po co? 22.09.09, 07:18 A jednak i Ty bierzesz udział w tych "emocjach"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eryk2601 Re: Super ciepłe kurtki. Po co? 22.09.09, 09:50 No cóż, ja potrzebują dla syna ciepłej kurtki, mieszkamy na polskim biegunie zimna.Poza tym spędzamy dużo czasu na świerzym powietrzu, nie tylko do przedszkola i z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś