Dodaj do ulubionych

Allegro-kłopot z kupującym

14.10.09, 13:41
Wysyłałam mnóstwo maili z pytaniem o zapłate.Nie było żadnej odpowiedzi.W końcu zadzwoniłam,okazało się,że konto założone na osobę niepełnoletnią nie wiem czy tak można.Osoba,która ze mną rozmawiała potwierdziła chęć zakupu i poinformowała,że zapłaci za paczkę.Nie wpłaciła.W kolejnym telefonie przekonywała,że wpłaciła pieniążki w banku i wyjaśni sprawę i da mi znać.Jednak do tej pory żadnego kontaktu z tą Panią.Pieniążków oczywiście nie ma na koncie.Rozpoczęłam,więc procedurę zwrotu prowizji.Wysłałam przypomnienie.Dzisiaj wysłałam formularz.Od zakończenia aukcji minęło 26 dni.Mam teraz pytanie kiedy będę mogła wystawić przedmiot ponownie.Pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • sinceramente Re: Allegro-kłopot z kupującym 14.10.09, 13:52
      z AllegroJeśli w ciągu 7 dni od momentu wypełnienia formularza zwrotu prowizji Kupujący nie prześle wyjaśnienia, pobrana prowizja zostanie automatycznie przelana na Twoje konto w Allegro.
      Czyli najpewniej za tydzień dostaniesz zwrot prowizji i wtedy możesz znów wystawić aukcję.
    • monikaa13 Re: Allegro-kłopot z kupującym 14.10.09, 13:55
      W sumie już możesz smile a według regulaminu to chyba dopiero po
      zwrocie prowizji, przynajmniej ja tak zrobiłam.
      A niepełnoletni konta mogą mieć, jest taka opcja konto junior ale
      nic więcej nie wiem na ten temat.
    • rafakoral2 Re: Allegro-kłopot z kupującym 14.10.09, 14:05
      Dziękuje Wam za pomoc.Poczekam tydzień i wtedy wystawie.
      • sylki Re: Allegro-kłopot z kupującym 14.10.09, 14:22
        Niepełnoletni konto może mieć, ale jest ono oznaczone, że to konto
        dzieciaka. Niestety nie pamiętam tylko jak.
    • didith.b Re: Allegro-kłopot z kupującym 14.10.09, 14:39
      Konto niepełnoletniego ma przy jego nazwie (nicku) dopisek JUNIOR, jeśli nie ma
      a używane jest przez niepełnoletniego można to zgłosić Allegro- oni zablokują konto.
    • carpediem30 Re: Allegro-kłopot z kupującym 14.10.09, 15:16
      Dziewczyny ratunku, mam podobną sytuację!
      Sprzedałam pod koniec sierpnia kurtkę narciarską z ceną wywoławczą 50 zł(i za
      tyle poszła). W aukcji miałam zaznaczone, że wysyłka kurtki za 2 tyg. po moim
      powrocie z urlopu. OK, dostałam maila z potwierdzeniem zakupu, adresem do
      wysyłki. Potem kolejnego z informacją o wpłacie. Wpłata kilka dni nie pojawiała
      się na koncie, a jak się pojawiła okazało się, że kupująca wpłaciła mi 20 zł
      (wartość kurtki 50 + koszty wysyłki). Odpisałam jej maila, że wyślę kurtkę jak
      mi dopłaci różnicę. Od tej pory brak kontaktu. Wysyłałam kilkanaście maili przez
      serwis allegro i przez prawie 1,5 miesiąca nic cisza. W końcu ponieważ to
      artykuł wybitnie sezonowy postanowiłam ponownie wystawić kurtkę na licytację,
      weszłam więc w centrum sporów celem odzyskania prowizji, a tam gapa ze mnie
      zobaczyłam, że przekroczyłam termin ubiegania się o zwrot. No trudno myślę, mimo
      wszystko wystawiłam ponownie aukcję, która jutro się kończy. Aż tu nagle ni z
      gruszki ni z pietruszki dostałam wczoraj maila od kupującej, że wpłaciła mi na
      konto pozostałe 40 zł, a nie odzywała się bo była w szpitalu!
      Ponieważ sytuacja zrobiła się dziwna i nie wiedziałam co zrobić z aukcją, która
      toczy się teraz i w której są już licytujący wysłałam tej pani zaraz maila
      zwrotnego z prośbą o skan dowodu wpłaty (lub potwierdzenie wpłaty) i po
      otrzymaniu takiej gwarancji, że wpłaciła byłam skłonna wczoraj zakończyć
      powtórną aukcję i odwołać oferty w niej. Jednakże do tej pory jest cisza: na
      maila nie dostałam odpowiedzi, na koncie do tej pory nie mam od tej pani wpłaty,
      telefon do niej jest zagraniczny więc nie uśmiecha mi się do niej dzwonić i
      nabijać sobie rachunku sad
      Dodam tylko, że powtórna aukcja cieszy się dużym powodzeniem i za tą kurteczkę
      już teraz cena jest sporo wyższa niż kiedy sprzedałam ją w sierpniu. CO ROBIĆ?
      Dodam tylko, że aukcja kończy się dziś wieczorem...

• anjazzielonego Re: Allegro-kłopot z kupującym 14.10.09, 15:21

Zwróć jej 20 zł na konto, wystaw negatyw i nie przejmuj sięsmile
        to jakaś żenada....
      • nglka Re: Allegro-kłopot z kupującym 14.10.09, 15:23
        Wysłać mail poprzez "wyślij e-mail do tego Użytkownika" z pełnym podsumowaniem:
        1. Brak kontaktu przez x czasu
        2. Brak pełnej kwoty przelanej do x czasu
        3. Zgodnie z regulaminem allegro wystawiłaś przedmiot ponownie
        4. Zwracasz pieniądze z powodu powyzszych 3 punktów
        5. W przypadku, jeśli wystawi Ci komentarz negatywny, odwdzięczasz sie tym samym i zgłaszasz sprawę do allegro
        • carpediem30 Re: Allegro-kłopot z kupującym 14.10.09, 15:32

Dziewczyny - a to, że nie wystąpiłam o zwrot prowizji nie zabiera mi prawa do
          ponownego wystawienia przedmiotu?
          • nglka Re: Allegro-kłopot z kupującym 14.10.09, 15:35
            Nie. Jedynie kasa za nieudaną sprzedaż Ci przepadła, trudno.
    • rafakoral2 Re: Allegro-kłopot z kupującym 14.10.09, 16:09
      Konto nie jest oznaczone junior.Nie wiem czy jest sens zgłaszania,że konto założone przez osobę niepełnoletnią,ponieważ chyba i tak będzie zablokowane z powodu niesfinalizowania transakcji.
      • nglka Re: Allegro-kłopot z kupującym 14.10.09, 16:16
        Jedno niesfinalizowanie nie spowoduje zablokowania, dopiero jak 3 osoby zgłoszą, więc warto zainterweniować w kwestii niepełnoletności.
        Ja nie po to mam u siebie ograniczenia dot. nieletnich, by ktoś to omijał, licytował i nie płacił. Zgłaszałam od razu jesli transakcja nie została sfinalizowana z winy nieletniego kupującego występującego pod nickiem osoby dorosłej.
      • didith.b Re: Allegro-kłopot z kupującym 14.10.09, 16:20
        Za pierwszą niesfinalizowaną transakcję nie blokują, a dają ostrzeżenie, ale
        jeśli zgłosisz, że nie było konto oznaczone, a korzysta z niego osoba nieletnia
        to najpewniej zablokują.
        --
    • rafakoral2 Re: Allegro-kłopot z kupującym 14.10.09, 18:25
      Jak mam zgłosić,że konto założone na osobę niepełnoletnią.W jaką zakładkę mam wejść.Nie ma znaczka junior.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka