Dodaj do ulubionych

Co pomoże w nauce literek i cyferek?

27.10.09, 14:21
Co Waszym zdaniem najlepiej pomoże mojej 2,5 latce w nauce literek i cyferek.Dużo czytamy i mamy różne książeczki typu Akademia 3 latka,w których są różne fajne ćwiczenia.Jednak mnie chodzi o jakąś zabawkę,która jej pomoże.Myślałam np.o uczonej słuchaweczce FP lub telefon FP a może jakiś laptop tylko nie wiem jaki odpowiedni w tym wieku lub też krzesełko uczydełko.Dodam,że ma problem z wyraźną wymową,według mnie z powodu smoczka-moja wina moja bardzo wielka wina i uciętego wędzidełka wargi górnej.Może macie doświadczenia co pomogło Waszym dzieciom.
Obserwuj wątek
    • magnolia1973 Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 14:33
      U nas bardzo się sprawdzały przy starszej, i sprawdzają przy młodszej, puzzle drewniane, kolorowe, w kształcie zwierząt z literkami i cyferkami (na jednej stronie literki, na drugiej cyfry). Babcia kupiła to kiedyś w Quelle i nigdzie indziej tego nie widziałam. Starsza błyskawicznie załapała literki i układanie puzzli. Była to atrakcja umilająca trenowanie korzystania z nocnika. smile Rozpoznawała literki i umiała na pamięć układać te puzzle gdy miała 1,5 roku. Nauczyła się tego niejako przypadkiem i przy okazji, wcale nie mieliśmy zamiaru uczyć takiego malucha liter. smile
      Teraz mamy jeszcze dodatkowo matę łazienkową z literkami.
      • mmala6 Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 14:54
        tia...
        • leigh4 Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 15:28
          I ja wpadłam w osłupieniewink
          Autorko wątku, Twoja córeczka ma dopiero niewiele ponad 2 latka. To
          naprawdę za wczesnie na naukę liter i cyfr. te umiejętności nabywają
          dopiero pięcio, sześciolatki! Oczywiście, bywają cudowne dzieci,
          które w wieku 3 lat czytają. Ale to są naprawdę wyjątki. I u nich ta
          umiejętność wychodzi z samego dziecka, a nie ze stymulacji rodziców.
          Bardzo dużo oczekujesz od takiego maluszka...
          • magnolia1973 Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 15:36
            > I ja wpadłam w osłupieniewink

Mnie samą to "osłupiało". wink
            Młodsza córka nie jest tak "genialna" jak starsza siostra. Ma 19 miesięcy i ani
            liter (chociaż niektóre to już zapamiętała), ani układania puzzli, ani co gorsza
            korzystania z nocnika, a to ostatnie to akurat już by się całkiem przydało. wink

Oczywiście taki dzieciak literki traktuje jak każde inne obrazki, a od
            znajomości liter do umiejętności czytania jest droga baaardzo daleka. Moja
            starsza ma teraz 5 lat. Czyta literując wyrazy od czasu gdy miała mniej więcej
            4,5 roku.

I zgadzam się, że nie ma potrzeby uczyć dzieci liter w tym wieku, co nie znaczy,
            że mojej starszej córce stała się jakaś krzywda, że poznała je tak wcześnie.
      • pasik Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 14:54
        Jest taka pomoc z której korzystamy, przydaje sie przez wiele lat
        klocki LOGO
        do tego możesz dokupić książeczki
    • dag_dag Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 14:54
      Moja córka nauczyła się dzięki książeczkom i laptopowi dla dzieci.
    • asiaooo1 Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 15:11
      Hmmm nauka literek w tym wieku to nieporozumienie. Co z tego,że dziecko zna pojedyncze litery i umie je pojedynczo odczytać, jeśli nie jest w stanie dokonać syntezy czyli złożyć je w całość. Taka nauka alfabetu może utrudnić w późniejszym czasie naukę czytania. Przy nauce czytania ważne jest zaczynanie od sylab. Polecam serię "Kocham czytać":

www.we.pl/index.php?s=karta&id=285
      A co do niewyraźnej mowy,to wystarczy poszukać,jest mnóstwo różnych zabaw, a najlepsze są zwyczajne książeczki zachęcające do mówienia, powtarzania. Ważne aby mówić przy dziecku bardzo poprawnie, nie zdrabniać, nie zmiękczać, a jeśli ktoś przy dziecku używa takiej infantylnej mowy (niestety słyszę często jak mama czy babcia mówią: ćo tam maś? itp...)należy zwrócić uwagę,aby tak nie mówić. Nie wiem na ile niewyraźna jest mowa Twojego dziecko - w tym wieku rozwój mowy jest niezakończony i dziecko ma prawo nie mówić wyraźnie niektórych głosek:sz,ż,cz,dż,r (niektóre dzieci nie mówią poprawnie).Przez zbyt długie używanie smoczka, butelki ze smoczkiem,dziecko może w czasie mówienia wkładać język między zęby (seplenienie międzyzębowe),często 2-3 latki przez pół dnia mają smoczek w buzi i ze smoczkiem mówią!!! Jeżeli Twoje dziecko wkłada język między zęby w czasie mówienia,to możesz proponować taką zabawę,że mówicie z zaciśniętymi zębami (żeby język był schowany)- jak jej pokażesz to może zechce Cię naśladować. To może pomóc,ale im wcześniej zaczniesz tym lepiej. Jeśli to faktycznie ten problem i nie będziesz widziała poprawy,to radzę udać się do logopedy. Powie Ci jak pracować z dzieckiem.
      • magda79pn Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 15:34
        biedny dzieciak... co ma wada wymowy do nauki liter? po co chcecie temu
        dzieciakowi w wieku 2,5 roku litery do głowy ładować? czy wam też ktoś odebrał
        dzieciństwo? pójdzie do zerówki to się liter nauczy a teraz do logopedy i
        ćwiczyć wymowę żeby potem nie było problemów, chyba że macie wygórowane ambicje
        i chcecie się chwalić wśród znajomych że 3 latka potrafi czytać (męcząc ją tym
        przez 5 godzin dziennie)
        • dag_dag Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 15:54
          Ciebie chyba w dzieciństwie męczyli przez 5 godzin dziennie krzycząc
          stereotypami? Nie wpadłaś na to, że niektóre dzieci w tym wieku po prostu chcą
          same się nauczyć literek i cyferek?
          • leigh4 Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 16:06
            Dziecko, które w wieku dwóch i pół roku chce poznawać literki robi
            to samo, niejako przy okazji, gdy czytamy mu książki lub gdy sie z
            nim bawimy. nie potrzebuje klocków logo rocławkisego, które służą do
            typowej nauki ani innych pomocy naukowych. Niestety z treści postu
            autorki wątku wynika, iz to raczej ona chciałaby nauczyc dziecko
            czytać, a nie nie to, że dziecko samo tę umiejętność posiadło. I
            jeszcze to kajanie sie, że maluch niewyraxnie mówi.. No litości!
            Przecież to maluszeksmile jasne, że o dziecko trzeba dbać, troszczyc
            sie o jego potrzeby, ale nie oznacza to, że mamy realizować swoje
            ambicje na dziecku.
            Teraz niestety, po kilku latach spokoju, znowu stało sie modne
            uczestniczyc w wyścigu "kto ma zdolniejsze dziecko i kto więcej ze
            swojego zdolnego dziecka wyciśnie".
            Trochę luzusmile
          • magda79pn Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 16:27
            dag_dag napisała:

> Ciebie chyba w dzieciństwie męczyli przez 5 godzin dziennie krzycząc
            > stereotypami? Nie wpadłaś na to, że niektóre dzieci w tym wieku po prostu chcą
            > same się nauczyć literek i cyferek?
            --------------------------------------------------------
            nie wpadłam na to bo nie znam żadnego 2,5 latka który sam zacząłby czytać i
            spośród różnych codziennych zabaw wybrał literki zamiast zwyczajnych zabawek.
            • dag_dag Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 16:46
              No tak, skoro ty nie znasz to już w ogóle przesrane... Nie masz więc o tym
              pojęcia i w tym temacie żadnych doświadczeń, ale pokrzyczeć warto coś o biednych
              dzieciach maltretowanych.
              Nikt tutaj nie pisał o żadnym wyborze literki kontra zabawki. Mama chce dziecku
              kupić zabawkę, dzięki której pozna literki i cyferki.
              • magda79pn Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 17:14

> Nikt tutaj nie pisał o żadnym wyborze literki kontra zabawki. Mama chce dziecku
                > kupić zabawkę, dzięki której pozna literki i cyferki.
                -------------------
                to zostało wyjaśnione dopiero w ostatnim wątku...
                Ja po prostu uważam że na taką zabawkę jest za wcześnie i mimo że mój młodszy syn ma tego typu zabawki w domu (starszy nie miał ich w tym wieku) to w ogóle się nimi nie interesuje i uwierz że nie jest jedynym mi znanym 3 latkiem którego książeczki rymowanki, laptopy z literkami i robocik fishera w ogóle nie interesują.
                Dlaczego piszesz że "przesrane" (pomijam już słownictwo...) wyobraź sobie że mój 6 letni syn doskonale sobie radzi w 1 klasie a nie dostawał w wieku 2,5 roku liter na mikołaja...
                • dag_dag Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 17:44
                  Wyobraź sobie, że moja 5-latka w pierwszej klasie też radzi sobie doskonale,
                  jako 4-latka w zerówce też radziła sobie super, pisze i czyta, mówi dwoma
                  językami i nie twoja sprawa, co dostaje na mikołaja... Na twoich dzieciach świat
                  się nie kończy. Twoje dziecko nie miało jakiejś zabawki - twoja sprawa. Inna
                  mama chce jakąś kupić - jej sprawa. Prosi o pomoc, a nie o twoją płytką ocenę.
                  "Biedny dzieciak", "odebrane dzieciństwo", itd - zobacz, inne mamy tu radzą w
                  nieco inny sposób...
                  • magda79pn Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 18:22
                    dag_dag napisała:

> Wyobraź sobie, że moja 5-latka w pierwszej klasie też radzi sobie doskonale,
                    > jako 4-latka w zerówce też radziła sobie super, pisze i czyta, mówi dwoma
                    > językami i nie twoja sprawa, co dostaje na mikołaja... Na twoich dzieciach świa
                    > t
                    > się nie kończy. Twoje dziecko nie miało jakiejś zabawki - twoja sprawa. Inna
                    > mama chce jakąś kupić - jej sprawa. Prosi o pomoc, a nie o twoją płytką ocenę.
                    > "Biedny dzieciak", "odebrane dzieciństwo", itd - zobacz, inne mamy tu radzą w
                    > nieco inny sposób...
                    ------------------------
                    kurcze, naprawdę zazdroszczę... takie dziecko wspaniałe mieć w domu... zapisz ją
                    może do "mam talent", a może już tam była???
                    kończę dyskusję z Tobą bo i tak mam inne zdanie i nie zamienię go na Twoje !!!
                    • dag_dag Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 18:31
                      Rzeczywiście, chyba nie ma sensu...
        • rafakoral2 Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 16:26
          Mnie chodziło tylko o kupienie jakiejś fajnej zabawki na Mikołaja,która przy okazji może czegoś by też nauczyła.Nie mam zamiaru męczyć ją narazie nauką całego alfabetu ale gdyby osłuchała się i zapamiętała parę literek i nauczyła się liczyć np do trzech to chyba nie zbrodnia.Po za tym zabawki o które się pytałam są przeważnie od 6 miesięcy do 3 lat,prócz laptopa.W takim razie moje pytanie jest kiedy je kupować.Moja córka jest z tych dzieci,które lubią zabawki interaktywne i sama by się nimi chętnie bawiła bez przymusu winkChociaż o czytanie książek sama się prosi i nie ma dnia bez czytania.A jeśli chodzi o wymowę to dużo czytamy i wykonujemy czasami ćwiczenia logopedyczne dla 2 i 3 latków, jeżeli to nie pomoże to oczywiście zgłosimy się do specjalisty narazie mamy czas.Wiem,że dzieci w tym wieku nie wymawiają wyraźnie niektórych głosek.W każdym bądź razie dziękuję za ciekawe propozycjesmile
          • mmala6 Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 16:57
            kiedy kupić? wtedy kiedy zobaczysz, że dziecko jest tym faktycznie
            zainteresowane i to zainteresowanie trwa dłużej niż trzy dni.
            Podam Ci przykład mojego syna (niestety nie znającego literek i
            cyferek mimo że ma AŻ prawie pięć lat)- kupiliśmy mu Duplo jak miał
            ok. dwa lata. Bo generalnie dobry wiek, dzieci lubią,działa na
            wyobraźnię, bla bla bla. No i był lekki zonk bo Młody olał je
            totalnie. W okolicach trzecich urodzin lekko się nimi zainteresował
            ale nie umiał sam nic budować. Uznaliśmy, że można go zainteresować
            tematycznie i na urodziny dostał wielką policję (miał oprócz tego
            sporo klocków do budowania). Zainteresował się....autami i
            helikopterem policyjnym. Na czwarte urodziny nie dostał Lego, bo nie
            wykazywał żadnego zainteresowania. Po czwartych urodzinach buchnęła
            nagle wielka i namiętna miłość do budowania, tworzenia i zabaw
            sytuacyjnych. Tak po prostu. Teraz nie może się doczekać Mikołaja a
            dziadek z radością kupuje mu nowe pojazdy Lego Citywink
            Miłość do literek i cyferek też przyjdzie. A jak nie, to będzie do
            tej miłości zmuszony w szkole i tyle.
            Aha, uwielbia słuchać bajek, czytanych i z płyty, lubi wszelkie
            zagadki i książeczki z naklejkami. Ale do cyferek i literek pociągu
            nie ma, więc jak widać niekoniecznie musi być związek.
            • iwek33 Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 17:33
              mmala6 napisała:

> kiedy kupić? wtedy kiedy zobaczysz, że dziecko jest tym faktycznie
              > zainteresowane i to zainteresowanie trwa dłużej niż trzy dni." -
              racja. Zgadzam się z przedmówczynią. To dziecko musi przejawiać
              gotowość do nauki liter i cyfr ( oczywiście myślę o dzieciach
              młodszych niż 6 latki). Mój starszy synek zaczął samodzielnie czytać
              w wieku 4 lat i naprawdę nie wiem jak i kiedy się nauczył. Miał
              literki-magnesiki i czasem pytał jaka to literka, na co uzyskiwał
              odpowiedź. I tyle. Po prostu dojrzał do przeprowadzania syntezy i
              analizy wrokowej, potrafił te literki poskładać i zaczął czytać.
              Młodszy ma w tej chwili 6,5 roku i dopiero zaczyna powolutku składać
              literki i czytać wyrazy, w wieku 4 lat nie interesowały go żadne gry
              z literkami, nawet edukacyjne gry komputerowe uczące literek. Po
              prostu nie był kompletnie gotowy.
              Myślę, że duże puzzle gąbkowe z literkami są fajne, służą do róznych
              zabaw, a przy okazji, jeśli dzieciak jest gotowy, może zapamiętać
              jakieś literki ( ale nic na siłę)
              ODRADZAM LAPTOPY- jestem ich zagorzałym przeciwnkiem- wymowa słów
              jest w nich niewyraźna, głoski są źle wymawiane, totalnym błędem są
              zadania typu: " co to za wyraz: i lektor czyta: "es-a-em-o-ce-ha-ó-
              de"- a dziecko ma usłyszeć "samochód" - takie ćwiczenia to więcej
              szkody, niż pożytku przynoszą.
              • anulajc Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 18:36
                Zgadzam się z wami dziewczyny, dziecko samo musi się zacząć
                interesować, moj 3 latek zna literki i cyferki, nawet nie wiem kiedy
                się nauczył. Kiedyś dostał puzzle takie z gąbki i przy okazji zabawy
                pytał się co to? i co to? To mu mówiłam i się nauczył. Choć też
                uważam, że to nie pora na nauke takich rzeczy ale jeśli samo się
                dopomina to czemu nie. Mnie przeraża inna rzecz, w grupie mojego
                syna są dzieci, które nie znają podstawowych kolorów i pani
                nauczycielka usłyszała, że dziecko po to do przedszkola poszło aby
                sie nauczyć a przecież takich rzeczy dzieci uczą się poprzez zabawe
                już w wieku ok roku.
                • anulajc Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 18:40
                  A wracając do pytania to polecam puzzle lub magnesy. U nas sprawdził
                  się też garnuszek z fisher prica, pomógł nam poznać kształty, kolory
                  i cyferki 1-5
    • s.ivona Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 27.10.09, 19:33
      mam 3letnia corke. ona bardzo szybko nauczyla sie cyfer na
      kalkulatorze z Fisher Price
      , dostala go (a raczej sobie
      przywlaszczyla, bo kupilam go dla starszego syna) gdy miala 2lata i
      3m (syn mial wtedy 4,5 roku i w ogole nie byl zainteresowany).
      jesli chodzi o litery, to ja jako logopeda jestem przeciwniczka
      uczenia dzieci liter w izolacji, lecz tylko w sylabach (ktos juz o
      tym tu pisal).
    • ktosco Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 10.11.14, 08:59
      Ostatnio w TVP2 i TVN byla rodzina ,ktora za pomoca muzuki nauczyla swoje dzieci literek i cyferek.Wydali plyte

dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/z-pomoca-muzyki-nauczyli-dzieci-liczyc,148562.html

To ich plyta

www.empik.com/literki-i-cyferki-z-rybka-mini-mini-various-artists,p1102584706,muzyka-p

• eesti_2005 Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 10.11.14, 18:22
      A jak uczą w przedszkolach czy zerówkach w Polsce? Właśnie tak "a, b, c"?
      Mojego starszaka w przedszkolu (za granicą, po rosyjsku) uczą "a, be, ce". Czyli to jest źle? I co wtedy mówić dziecku, jeśli ja mam uczyć je prawidłowo. Przedszkole uczy tak, mama inaczej... też bez sensu, bo się dziecku pomiesza.
    • uleczka99 Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 11.11.14, 13:44
      Szukam czegoś podobnego. Myślałam nad
      allegro.pl/ShowItem2.php?item=4767193232&ars_source=ars&ars_socket_id=16&ars_rule_id=91
      albo
      allegro.pl/mzk-literkowe-jabluszko-dumel-i4779421792.html
      Może ktoś miał do czynienia z takimi zabawkami i wypowie się na temat ?
    • uleczka99 Re: Co pomoże w nauce literek i cyferek? 11.11.14, 14:13
      Znalazłam taki filmik
      www.youtube.com/watch?v=dQ55Ig2kgaU
      może się przyda?
      w merlinie z kodem wychodzi po 55,24 zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka