Dodaj do ulubionych

baskijski, albański itp.

07.05.03, 13:31
czy ktoś ma WŁASNĄ podkreślam własną smile) teorię na temat powstania takich
języków jak baskijski czy albański?

pozdrawiam słonecznie
w-e
Obserwuj wątek
    • stefan4 Re: baskijski, albański itp. 07.05.03, 13:57
      wind-eye:
      > czy ktoś ma WŁASNĄ podkreślam własną smile) teorię na temat powstania takich
      > języków jak baskijski czy albański?

Takich, to znaczy jakich? Co jest ,,takiego'' w albańskim?

- Stefan
      • wind-eye Re: baskijski, albański itp. 07.05.03, 15:42
        > Takich, to znaczy jakich? Co jest ,,takiego'' w albańskim?

o ile wiem nie klasyfikuje się do żadnej z indoeuropejskich grup językowych,
        tak samo jak baskijski
        • kuba214 Re: baskijski, albański itp. 07.05.03, 23:12
          wind-eye napisała: "O ile wiem, nie klasyfikuje się do żadnej z
          indoeuropejskich grup językowych, tak samo jak baskijski".

Język albański jest językiem indoeuropejskim. Albańczycy są prawdopodobnie
          zromanizowanymi potomkami starożytnych Illirów. Albański jest językiem
          odosobnionym, tzn. nie wchodzi w skład żadnej grupy języków indoeuropejskich.
          Odosobnionymi językami indoeuropejskimi są także języki grecki i ormiański.
          Polski należy, jak wiesz, do grupy słowiańskiej, niemiecki – germańskiej,
          włoski – romańskiej itd.

Baskowie natomiast stanowią szczątek przedindoeuropejskiej ludności Półwyspu
          Iberyjskiego. Ich język wykazuje pewne podobieństwa typologiczne z językami
          kaukaskimi, do których należą m.in. języki: gruziński, abchaski i czeczeński.

• wind-eye Re: baskijski, albański itp. 09.05.03, 09:22
            kuba214 napisał:

> wind-eye napisała: "O ile wiem, nie klasyfikuje się do żadnej z
            > indoeuropejskich grup językowych, tak samo jak baskijski".

> Albański jest językiem
            > odosobnionym, tzn. nie wchodzi w skład żadnej grupy języków indoeuropejskich.

napisałam to samo, n'est-ce pas?smile))

> Odosobnionymi językami indoeuropejskimi są także języki grecki i ormiański.

> Ich (Basków- przyp.w-e) język wykazuje pewne podobieństwa typologiczne z
            językami
            > kaukaskimi, do których należą m.in. języki: gruziński, abchaski i czeczeński.

no tak, o tym wszystkim można sobie gdzieniegdzie poczytać, ale ja pytałam o
            Wasze własne smile teorie....wciąż czekam smile
            • kuba214 Re: Baskijski, albański itp. 09.05.03, 12:18
              Wind-eye odpowiedziała: „Albański jest językiem odosobnionym, tzn. nie wchodzi
              w skład żadnej grupy języków indoeuropejskich. Napisałam to samo, n'est-ce
              pas?smile))"
              Sans doute. Ale ponieważ zestawiłaś albański z baskijskim, a więc
              przedindoeuropejskim, sądziłem, że odmawiasz albańskiemu indoeuropejskości, i
              to mnie pobudziło do pisania. Jeśli się myliłem, to – je te prie de m’excuser.
              A własnej teorii na temat powstania tych języków rzeczywiście nie mam.
              Zadowalam się tym, co poczytałem.smile))
    • ja22ek Re: baskijski, albański itp. 12.05.03, 11:35
      Jeśli własna, to własna...

Siedzi sobie kiedyś paru Albanów przy piwie i nudzą się niebotycznie. W końcu
      jeden powiada - "A może byśmy tak co zasiali?" "Iiii..." odpowiadają zgodnie
      pozostali. No to drugi "A może byśmy jaki język wymyślili?" "Noooo!". "Ale
      taki" rzecze trzeci "żeby językologom oko zbielało". "I dobrze, żeby był
      ergatywny" dodaje czwarty "co by to zresztą nie znaczyło". Minęło czasu mało-
      wiele, i już wedle płota stał nowiusieńki język baskijski. a że sąsiad akurat
      wybierał się do Hiszpanii na wakacje, wziął go ze sobą i tam podrzucił niczego
      nie podejrzewającym tubylcom. Język znalazły dzieci, przyniosły do domu, a za
      dwie niedziele już cała rodzina mówiła po baskijsku, ku utrapieniu reszty
      obywateli.
      • kaj.ka Re: baskijski, albański itp. 12.05.03, 12:23
        Dooobre! Tylko: jeśli Albany wymyślili język Baskom, to należy się domyślić,że
        Baski odwzajemnili się Albanom i też wymyślili im język chociaż może nie tak
        ergatywny.
      • wind-eye Re: baskijski, albański itp. 12.05.03, 23:19
        drogi Ja22ku smile)

to było ciekawe ale miałam raczej na myśli jakąś poważną własną teorię ...smile)
        taką jakąś dobrze uzasadnioną smile
        • ola2010 Re: baskijski, albański itp. 19.06.03, 12:36
          smiejcie sie, smiejcie... A malo kto wie ze w 1375 baskijkie Krolestwo Nawarry
          podbilo Albanie... Wiec sliczna teorie Ja22ka mozna wzbogacic o dodatkowy
          albanski slad...
          • wind-eye Re: baskijski, albański itp. 20.06.03, 19:46
            ola2010 napisała:

> smiejcie sie, smiejcie... A malo kto wie ze w 1375 baskijkie Krolestwo
            Nawarry
            > podbilo Albanie... Wiec sliczna teorie Ja22ka mozna wzbogacic o dodatkowy
            > albanski slad...

a ile trwała okupacja? wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka