wind-eye 07.05.03, 13:31 czy ktoś ma WŁASNĄ podkreślam własną ) teorię na temat powstania takich języków jak baskijski czy albański? pozdrawiam słonecznie w-e Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: baskijski, albański itp. 07.05.03, 13:57 wind-eye: > czy ktoś ma WŁASNĄ podkreślam własną ) teorię na temat powstania takich > języków jak baskijski czy albański? Takich, to znaczy jakich? Co jest ,,takiego'' w albańskim? - Stefan Odpowiedz Link
wind-eye Re: baskijski, albański itp. 07.05.03, 15:42 > Takich, to znaczy jakich? Co jest ,,takiego'' w albańskim? o ile wiem nie klasyfikuje się do żadnej z indoeuropejskich grup językowych, tak samo jak baskijski Odpowiedz Link
kuba214 Re: baskijski, albański itp. 07.05.03, 23:12 wind-eye napisała: "O ile wiem, nie klasyfikuje się do żadnej z indoeuropejskich grup językowych, tak samo jak baskijski". Język albański jest językiem indoeuropejskim. Albańczycy są prawdopodobnie zromanizowanymi potomkami starożytnych Illirów. Albański jest językiem odosobnionym, tzn. nie wchodzi w skład żadnej grupy języków indoeuropejskich. Odosobnionymi językami indoeuropejskimi są także języki grecki i ormiański. Polski należy, jak wiesz, do grupy słowiańskiej, niemiecki – germańskiej, włoski – romańskiej itd. Baskowie natomiast stanowią szczątek przedindoeuropejskiej ludności Półwyspu Iberyjskiego. Ich język wykazuje pewne podobieństwa typologiczne z językami kaukaskimi, do których należą m.in. języki: gruziński, abchaski i czeczeński. Odpowiedz Link
wind-eye Re: baskijski, albański itp. 09.05.03, 09:22 kuba214 napisał: > wind-eye napisała: "O ile wiem, nie klasyfikuje się do żadnej z > indoeuropejskich grup językowych, tak samo jak baskijski". > Albański jest językiem > odosobnionym, tzn. nie wchodzi w skład żadnej grupy języków indoeuropejskich. napisałam to samo, n'est-ce pas?)) > Odosobnionymi językami indoeuropejskimi są także języki grecki i ormiański. > Ich (Basków- przyp.w-e) język wykazuje pewne podobieństwa typologiczne z językami > kaukaskimi, do których należą m.in. języki: gruziński, abchaski i czeczeński. no tak, o tym wszystkim można sobie gdzieniegdzie poczytać, ale ja pytałam o Wasze własne teorie....wciąż czekam Odpowiedz Link
kuba214 Re: Baskijski, albański itp. 09.05.03, 12:18 Wind-eye odpowiedziała: „Albański jest językiem odosobnionym, tzn. nie wchodzi w skład żadnej grupy języków indoeuropejskich. Napisałam to samo, n'est-ce pas?))" Sans doute. Ale ponieważ zestawiłaś albański z baskijskim, a więc przedindoeuropejskim, sądziłem, że odmawiasz albańskiemu indoeuropejskości, i to mnie pobudziło do pisania. Jeśli się myliłem, to – je te prie de m’excuser. A własnej teorii na temat powstania tych języków rzeczywiście nie mam. Zadowalam się tym, co poczytałem.)) Odpowiedz Link
ja22ek Re: baskijski, albański itp. 12.05.03, 11:35 Jeśli własna, to własna... Siedzi sobie kiedyś paru Albanów przy piwie i nudzą się niebotycznie. W końcu jeden powiada - "A może byśmy tak co zasiali?" "Iiii..." odpowiadają zgodnie pozostali. No to drugi "A może byśmy jaki język wymyślili?" "Noooo!". "Ale taki" rzecze trzeci "żeby językologom oko zbielało". "I dobrze, żeby był ergatywny" dodaje czwarty "co by to zresztą nie znaczyło". Minęło czasu mało- wiele, i już wedle płota stał nowiusieńki język baskijski. a że sąsiad akurat wybierał się do Hiszpanii na wakacje, wziął go ze sobą i tam podrzucił niczego nie podejrzewającym tubylcom. Język znalazły dzieci, przyniosły do domu, a za dwie niedziele już cała rodzina mówiła po baskijsku, ku utrapieniu reszty obywateli. Odpowiedz Link
kaj.ka Re: baskijski, albański itp. 12.05.03, 12:23 Dooobre! Tylko: jeśli Albany wymyślili język Baskom, to należy się domyślić,że Baski odwzajemnili się Albanom i też wymyślili im język chociaż może nie tak ergatywny. Odpowiedz Link
wind-eye Re: baskijski, albański itp. 12.05.03, 23:19 drogi Ja22ku ) to było ciekawe ale miałam raczej na myśli jakąś poważną własną teorię ...) taką jakąś dobrze uzasadnioną Odpowiedz Link
ola2010 Re: baskijski, albański itp. 19.06.03, 12:36 smiejcie sie, smiejcie... A malo kto wie ze w 1375 baskijkie Krolestwo Nawarry podbilo Albanie... Wiec sliczna teorie Ja22ka mozna wzbogacic o dodatkowy albanski slad... Odpowiedz Link
wind-eye Re: baskijski, albański itp. 20.06.03, 19:46 ola2010 napisała: > smiejcie sie, smiejcie... A malo kto wie ze w 1375 baskijkie Krolestwo Nawarry > podbilo Albanie... Wiec sliczna teorie Ja22ka mozna wzbogacic o dodatkowy > albanski slad... a ile trwała okupacja? Odpowiedz Link