Dodaj do ulubionych

Gry Haba - macie nowe spostrzezenia?

06.12.09, 20:44
Na innym watku czytalam, ze ktoras w Was podarowala dzieciom dzis
gre Pedzace zolwie. Czyzby Haba?

Kupilam te gre dzieciom (3,5 latka i prawie 8) na Gwiazdke i mam
jeszcze mozliwosc oddania.

Jesli jest ktos z nowycz uzytkownikow, to prosze o opinie.

Moj mlodszy dostal dzis gre "Owocowy Ogrod" Haby w wersji Mini (duza
ma dla mnie za wielkie opakowanie i jest przez to malo praktyczna).
Mini mi sie jakos bardziej podobala niz ta srednia.

Ale wg. mnie ta gra jest nudna. Moj mlodszy tez sie nia szybko nudzi
i nawet nie chce do konca grac sad
Starszy lubi, ale raz, dwa zagramy i koniec. Dosc monotonna wg. mnie.

Dziwi mnie, ze ta gra robi taka kariere (przynajmniej w
Niemczech). Jest b. popoularna. Czyzby ta duza wersja byla o wiele
lepsza? Sa tam jakies nowe opcje?

A moze macie pomysl na jakas inna gre Haby, ktora akurat
wyprobowalyscie?
Obserwuj wątek
    • sdec Re: Gry Haba - macie nowe spostrzezenia? 06.12.09, 21:00
      Dziś synkowi dałam Zwierzęce uszka 4470 i w ogóle to nie był zainteresowany,
      problem w tym, że nie jest zainteresowany za bardzo żadnymi grami. Mamy Kiki
      Ricki, Spadające małpki, nic, jedynie co, to trochę powrzucał małpek na kijki i
      to wszystko, z Kiki tylko zrzuca jajko, nie pozwala zagrać w żadną grę.
      Mam jeszcze kupione Kamień na kamieniu i tak rodzinnie Zwierzak na zwierzaku,
      ale już się boję, czy moim dzieciom jest sens kupować jakiekolwiek gry!
      Zwierzęce uszka mi się bardzo podoba, duże plansze, uszka też duże - ok. 1,5-2
      cm, wykonanie śliczne, jeśli ktoś jest zainteresowany, mogę taniej odsprzedać.
      • 77iwona do Sdec 06.12.09, 21:14
        wysłałam na priv
        • sdec Re: do Sdec 06.12.09, 21:56
          Wyślij na sylwiad2812@poczta.onet.pl bo nie mogę się dostać do poczty gazetowej!
      • pinik Re: Gry Haba - macie nowe spostrzezenia? 06.12.09, 21:15
        kiki ricki i te wszystkie gry z tej serii (mamy jeszcze banana
        express) sa wg mnie nic nie warte. Nuda i wielkie pudla.

Tier auf Tier teraz sie moim dzieciom nagle zaczelo podobac.
        • magda79pn Re: Gry Haba - macie nowe spostrzezenia? 07.12.09, 01:08
          pinik napisała:

> kiki ricki i te wszystkie gry z tej serii (mamy jeszcze banana
          > express) sa wg mnie nic nie warte. Nuda i wielkie pudla.
          >---------------------------------------
          ja kupiłam i dzisiaj starszy syn dostał kiki ricky i jest zachwycony, nie chciał
          iść spać smile mam też lotti karotti ale to jako dodatek pod choinkę więc zobaczymy
          czy się spodoba...
          od ok tygodnia mamy make n break i myślałam że to będzie hit, a okazała się zbyt
          prosta dla mojego prawie 7 latka, potrafi w bardzo szybkim tempie ułożyć
          wszystkie te budowle sad będę musiała mu kupić tą trudniejszą wersję bo ogólnie
          gra jest bardzo fajna.
          Gier haba nie mamy.
      • patatajowa Re: Gry Haba - macie nowe spostrzezenia? 07.12.09, 08:13
        sdec napisała:
        > Dziś synkowi dałam Zwierzęce uszka 4470 i w ogóle to nie był
        zainteresowany,problem w tym, że nie jest zainteresowany za bardzo żadnymi
        grami. Mamy KikiRicki, Spadające małpki, nic, jedynie co, to trochę powrzucał
        małpek na kijki i to wszystko, z Kiki tylko zrzuca jajko, nie pozwala zagrać w
        żadną grę.
        hehe a juz sie bałam ze to tylko moje młodsze dziecko jakos nie kumate wink bo
        gier nie lubi.
        ma 3,5r myślałam ze po uproszczeniu zasad zagra ze starsza siostra w cokolwiek
        ale jedyne co go zainteresowało to przekrecanie marchewki w lotti karotti smile
        nawet memo odpada bo na wzmianke o jakichkolwiek zasadach czy kolejce reaguje
        zloscią albo obrazeniem sie na wszystkich grających. chociaz memo na kompie
        uwielbia smile
        chyba poczekamy, dorośniemy wink
    • mamachlopca1 Re: Gry Haba - macie nowe spostrzezenia? 06.12.09, 21:19
      Pędzace żółwie to nie Haba.ma ta gre moj syn-dostal jak mial troszke ponad 3
      lata i choc na pudelku jest chyba 5+ to ciut ciut uproscilismy zasady i swietnie
      sobie radzi i bardzo ja lubi
      • morelka80 Re: Gry Haba - macie nowe spostrzezenia? 06.12.09, 21:31
        U nas "Pędzące żółwie" czekają na choinkę wink
      • sdec Re: Gry Haba - macie nowe spostrzezenia? 06.12.09, 21:49
        Haba ma "Wyścig żółwi":
        www.haba.de/haba/produktAnsicht.htm?c=PC_AK_71
        • sdec Re: Gry Haba - macie nowe spostrzezenia? 06.12.09, 22:57
          Wyścig żółwi mam też do odsprzedania.
          • pinik Re: Gry Haba - macie nowe spostrzezenia? 07.12.09, 08:18
            Dzieki za uwage, ze pedzace zolwie to nie gra haby smile

Mieszkam w Niemczech i znam jedynie niemieckie nazwy gier. Z
            zolwiami znalam jedynie habe (wyscig zolwi jak sie okazalo). Sorry!
            Zle to skojarzylam.

A co do Make&Break, Magda:

jasne, ze dziecko siedmioletnie potrafi kazda budowle zbudowac. Ale
            tu przeciez chodzi o to, zeby zbudowalo ich jaknajwiecej w danym
            czasie. To dla doroslego nie jest za latwe. Tzn. technicznie nie
            jest to wyczyn, ale sie trzeba przy tym b. spieszyc, zeby jak
            najwiecej punktow zdobyc. My w to czesto gramy (rowniez w gronie
            doroslych) i nikt nie stwierdzil, zeby to za nudne ze wzgledu na
            latwosc budowli bylo. NIe bardzo to wiec rozumiem (nie zlosliwie to
            pisze, tylko z ciekawosci). A graliscie na czas? Tak jak jest w
            instrukcji gry?

Choc tez moze byc tak, ze kazde dziecko ma inne upodobania. U nas
            gry typu Kicki ricki sie wogole nie sprawdzily. To jest chwila
            zabawy, bo zwykle jest ciekawy jakis mechanizm, a za chwile juz
            zadnego zainteresowania. I stoi potem wielkie pudlo w szafie, z
            ktorym nie wiadomo, co zrobic.
            • donkaczka Re: Gry Haba - macie nowe spostrzezenia? 07.12.09, 08:45
              ja tez popularnosci ogrodu nie rozumiem, wersje sie roznia od siebie, ta mala
              faktycznie nudna jest, duza lepsza ale i tak nic oszalmiajaco fajnego

ja z dziecmi gram od malego, zaczynam od gier dla dwulatkow, ucza sie zasad i
              kolejnosci, z trzylatka juz popychamy w rozne rozniste
              jak z kazda zabawa im wczesniej sie zaczyna tym szybciej i lepiej dziecko lapie
              zasady

jesli mieszkasz w niemczech kupuj gry na ebayu, do 10 euro spokojnie mozna kupic
              rozne, a starsze gry bywaja swietne i jakby co sprzedasz bez straty
              mozna sie tez oblowic na kinderbazar, polecam, ja sterty przynosze

u nas kroluje:
              haby-
              rund und bunt
              mahlzeit
              tier auf tier
              pepe postflieger
              frechdachs
              socken zocken
              nanu nana

drei magier spiele:
              geistertreppe
              ruesselbande

z selecty
              pino sortino
              bella lanella
              pico bello
              affen angeln
              viva topo- to dla 4 latkow i jeszcze sie ciut gubia

to sa gry dla 3 latkow i naprawde fajne
              dla starszych tez juz kilka sila rozpedu kupilam, ale czy sie spodobaja to sie okaze

haba ma swietne te male gry w blaszanych pudelkach, karciane sa ciekawe i
              swietnie wykonane, lotto fajne tez

wlasnie moja dwulatka affen angeln przyniosla i cwiczy malpkami
              • pinik do donkaczka 07.12.09, 09:05
                Wielkie dzieki za twoj post!

Obejrze notowania kazdej gry, ktora opisalas smile

Tak, kupuje tez czasami na ebayu gry. Wiem, ze wtedy sie wlasciwie
                nie traci. To jest super sprawa. TEraz sobie tez z sasiadami
                pozyczamy gry na przetestowanie (w ten weekend mielismy wer war's,
                ale to dla troche starszych).

Ja bardziej szukam gier, zeby tez sie siedmiolatkowi podobaly.

Viva Topo selecty tez juz mam kupiona (jak nowka na ebay) i Schildi
                Schildkröte haby tez na ebay nowiutka, jeszcze w folii, ale ich
                jeszcze nie pokazalam dzieciom.

Z gier blaszanych-karcianych mamy haby schlafmütze i nam (rodzicom)
                oraz mojemu starszemu sie b. podoba. Przedostatni weekend przy niej
                spedzilismy, jak przyjechal moj brat z zona smile

A ktore konkretnie blaszaki sa fajne? Ja jakos jak kupuje, to lubie
                jak jest mniej papieru, a wiecej drewna smile Jakos tak podswiadomie
                wybieram takie gry, bo o tych malych jest malo opinii w necie.
                • pinik do donkaczka 07.12.09, 09:06
                  Nie wiem, czy interesuja Cie tez gry dla starszych/dla doroslych.
                  Dzis w realu jest Tabu XXL (podobno super smieszna zabawa) za 24,95
                  euro. Ja zaraz lece kupic na Sylwestra, bo my ze znajomymi na ten
                  czas wyjezdzamy zawsze razem i duuuuzo czasu spedzamy razem przy
                  grach.
                  • donkaczka Re: do donkaczka 07.12.09, 19:04
                    pinik, dzieki wrzucaj swoje typy, mi kolezanki jeszcze gry polecaly, pozniej
                    wrzuce co to bylo

moje dzieci maja 1,2,3 lata, wiec dla starszych dzieci czasem kupie jesli dobra
                    cena i od tego samego sprzedawcy cos biore, moze lezec jesc nie wola smile

blaszaki zaraz lukne, poki dzieci w wannie
                    • pinik Re: do donkaczka 07.12.09, 20:33
                      Fajnie, ze odpisalas smile

Ja dzis za twoja namowa, wyszukalam sobie kilka gier na ebayu,
                      nastawilam snipa i sporo gier wygralam smile Zawsze to taniej niz w
                      sklepie. Zrobilam tez czystke w szafie z grami i wywalilam z niej
                      te, w ktore wogole nie gramy, a zawalaja miejsce. Dam je do
                      przedszkola synka, albo niektore tez sprzedam.

Zrobilam miejsce na nowe gry, bo w te zimowe dni duuuuzzo z dziecmi
                      gramy, wiec bedzie troche atrakcji.

Mam wiec 6 nowych gier haby smile

Przetestujemy i te co sie nie sprawdza, pojda znow na ebay.
                      Faktycznie lepiej tak, niz kupowac nowe smile
                      • donkaczka Re: do donkaczka 07.12.09, 20:46
                        haha no widzisz, ja robie tak samo smile
                        kupuje jak leci, co tanio, czasem dzieciaki chwile sie pobawia i puszczam na
                        kinderbazar - tam sie lepiej sprzedaja nawet, zawsze odzyskuje co zaplacilam i
                        prawie wszystko sprzedaje, chyba jedna gra mi zostala

nanu nana jest ravensburgera, faktycznie

choc fajne gry chodza drozej, wszystkie kiderspiel des jahres, a na pewno warto
                        je kupic

bardzo fajne sa drei magier spiele, popatrz co jest dla starszych dzieci, na
                        pewno sa fajne scenariusze i wykonanie tez niezle
                        • pitu_finka Re: do donkaczka 07.12.09, 21:26
                          Pinik, donkaczka, dzieki - tez spbie gier kupie na ebay-u. kuzyn bedzie mi
                          przywozil do polski. mam tylko pytanie - do pinik chyba - jak placisz za te gry
                          (jestes w Polsce?). malo kto widze akceptuje platnosci paypal
                          • pinik Re: do donkaczka 07.12.09, 22:35
                            Masz na mysli gre NANU czy Nanu Nana???? Chyba to pierwsze, bo to
                            drugie to siec sklepow i pod tym haslem gry nie znajduje.

Czy chodzi ci o ta mala gre Nanu???

Co do platnosci (ktos tu pytal) to ja place przelewem, ale mieszkam
                            w Niemczech. Niemcy (osoby prywatne) niestety rzadko akceptuja
                            paypal.
                            • donkaczka Re: do donkaczka 07.12.09, 22:43
                              no niestety, dla osob prywatnych przymusu paypalowego nie ma i przelewy prawie
                              zawsze, za gry bardzo rzadko place paypalem

z ebayowego doswiadczenia - szukajcie aukcji ktore sie nie koncza w weekend, a
                              jesli juz to w dzien
                              aukcje sobota-niedziela po poludniu chodza najwyzej, w tygodniu najtaniej
                              no i snip rzadzi, ludzie podbijaja ceny po euro, zazwyczaj daja minimum po
                              prostu, duzo gier kupilam za grosze

puzzle tez polecam, wybor w sklepach marny, a ravensburgery rozne fajne z
                              bohaterami bajek - krowka mu, nemo, pettsonem i findusem, janoschem, carsami co
                              tam komu potrzebne tez po 1-3 euro sie poluje
                              i zawsze w idealnym stanie

a haba i selecta dosyla brakujace elementy gier, to tak na wszelki wypadek,
                              gdyby cos brakowalo
                            • donkaczka Re: do donkaczka 07.12.09, 22:45
                              tak, nanu, zakrecona jestem

cgi.ebay.de/Nanu-Mitbringspiel-Ravensburger-230631-NEU_W0QQitemZ170396877033
                              • pinik Re: do donkaczka 07.12.09, 22:57
                                Tak, wiem. Ja b. duzo na ebayu kupuje i tez sporo sprzedaje. Ale
                                malo gier do tej pory, bo jakos wymyslilam, ze gry chce nowe, bo
                                tego uprac, ani kartonu wymyc za bardzo nie mozna. Ale stwierdzilam,
                                ze to bzdura. W przedszkolu te gry, w ktore dzieci graja dotyka
                                dziesiatki dzieci i co?

Tak wiec dzis upolowalam troche gier. Tylko jedna za 1 euro, ale
                                kazda znacznie taniej niz nowa.

Nanu jakos nie wzbudzila mojego zainteresowania, bo mi sie to z
                                opisu z memory kojarzylo jakos, a ja memory nie znosze.
                                Ale moze sie myle.

POstanowilam, ze przetestujemy teraz troche nowych gier. A z
                                puzzlami to tez dobry pomysl. Moj maly na Mikolajki dostal wymarzone
                                puzzle z thomasem (z aldiego). Co je w sklepie widzial, to b. je
                                chcial. Bardzo sie z tego ucieszyl i duzo to uklada.
                              • sdec Re: do donkaczka 07.12.09, 22:57
                                Ja kupiłam w Polsce grę 4268 Schildi Wyścig żółwi i 4221 Stein auf stein i
                                powiem, że grą Żółwie nie jest w ogóle zainteresowany. Wykonana jest cudownie.
                                Stein i Tier auf Tier (też kupiłam) zostawiłam pod choinkę, ale mam złe myśli.
                                Wydałam sporo kasy, a efekt marny. Z opisów polskich mało można się dowiedzieć o
                                grze.
                                Czytając instrukcję do gry 4268 po polsku, myślę, że gdybym miała tylko w języku
                                angielskim lub niemieckim nie zrozumiałabym jej zasad.
                                Gry niemieckie z Niemiec nie mają polskiej instrukcji i tu byłby problem.
                                Czy gra 4268 jest wg Was fajna? Bo ja nawet sama nie rozumiem jej zasad!
                                • pinik Re: do donkaczka 07.12.09, 23:12
                                  Dla mnie te opisy na pudelkach gier Haba sa beznadziejne. Nie bardzo
                                  wiadomo, jak sie w to gra. Tylko opisane sa historie do gry jakby.

U mnie tez zolwie tez czekaja na Gwiazdke. Tam jest kilka mozliwosci
                                  grania w ta gre. Ma w necie duzo pozytywnych opinii. Jak sie nie
                                  przyjmie, to sprzedam ja dalej.
                                  To nigdy nie wiadomo, ktora gra bedzie lubiana, ktora nie.

Na dzis zmienilam reguly Ogrodka troche (wersja mini to chyba to
                                  samo, co ta duza, tylko nie ma koszykow i owoce mniej fajnie
                                  zrobione, ale ok). Za zebrane jablko dostajemy 4 pkt, za gruszke 3,
                                  sliwke 2, a wisnie 1. Odrazu sie gra ciekawsza dla mnie i mojego
                                  starszego synka zrobila.
              • magda79pn Re: Gry Haba - macie nowe spostrzezenia? 07.12.09, 09:08
                PINIK- jasne że gramy na czas, mój syn zazwyczaj wyrzuca kostką "3" (w chińczyku
                też zawsze ma same "6" wink -szczęściarz jakiś czy co?) on w tym czasie jest w
                stanie ułożyć ok 7 budowli - zależy też na co trafi, idzie mu to bardzo szybko,
                wiadomo że jego to cieszy ale jednocześnie gra jest taka monotonna gdy wszystkim
                wszystko tak łatwo wychodzi, ta trudniejsza wersja byłaby ciekawsza gdyby czasem
                nie dał rady czegoś ułożyć smile
                A macie "piranie atakują"? bo też dostali w sobotę i albo ja jestem głupia albo
                ta gra jest głupia wink zupełnie nie mogę pojąć o co w niech chodzi...
                • pinik Re: Gry Haba - macie nowe spostrzezenia? 07.12.09, 09:29
                  Magda, my np. zmieniamy sobie troche reguly, jak chcemy ulatwic, czy
                  utrudnic. Mlodsze dziecko nie ma w Make&Break szans. Dlatego np.
                  matti ma u nas zawsze najdluzszy czas na budowanie, zeby mu to tez
                  przyjemnosc sprawialo. Tak samo mozna zrobic, ze najlepszy nie rzuca
                  kostka, tylko uklada zawsze na srodkowy, lub najkrotszy czas.

Ja slyszalam z koleji, ze M&B Extreme juz nie jest taka fajna (to
                  tylko w sklepie, od ludzi, ktorzy tez grami sie interesowali).
              • pinik do donkaczka 07.12.09, 09:27
                > u nas kroluje:
                > haby-
                > rund und bunt
                > mahlzeit
                > tier auf tier
                > pepe postflieger
                > frechdachs
                > socken zocken
                > nanu nana

Obejrzalam juz te gry i bede na niektore polowac.
                Czy nanu nana to gra haby czy ta mala ravensburger??

U nas z tego typu gier to moj synek uwielbia Das bunte Türmchenspiel
                (zasady podobne do Flotte Flitzer zdajsie haby - taka mniejsza gra.
                Haba ma autka, a ta nasza koraliki). Sa w niej dwie wersje do grania.

• pinik Re: Gry Haba - macie nowe spostrzezenia? 07.12.09, 09:40
      BArdzo fajne te gry, co wymienilas, choc niestety czesciowo troche
      dla mlodszych dzieci.

A znasz tez jakies godne polecenia dla starszych i najlepiej jakies
      male, bo mnie te ogromne pudla w domu strasznie denerwuja smile

Sorry, ze ci tu tak marudze, ale wreszcie jest ktos, kto zna gry,
      ktore sa na niemieckim rynku smile

Szukalam juz podobnego forum na niemieckich stronach, ale jakos nie
      widze nic fajnego.

Jest chyba tu jeszcze jedna mama, ktora tez obeznana w Habie byla
      (albo to ty
    • pinik Do donkaczka 08.12.09, 09:49
      Hej,

napisalam do Ciebie na adres gazetowy.
      • pitu_finka Re: Do donkaczka 08.12.09, 10:35
        Kurcze, szkoda. A nie wiecie ile kosztują przelewy do DE?
    • sto.krotka79 gdzie można kupić Habe w Polsce? 08.12.09, 11:37
      Czy gry HABA są dostępne w Polsce? Jak ta to gdzie?
      • sdec Re: gdzie można kupić Habe w Polsce? 08.12.09, 12:07
        Wpisz w wyszukiwarce google: haba, wyskoczą tam sklepy internetowe, w W-wie z
        forum wiem, że są też sklepy, gdzie można kupić te gry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka