gabrielle76 18.01.10, 15:32 musze zmienic córci fotelik bo ze swojego wyrosła, bardzo mi sie podoba coneco comet tylko czy jest dobry?? Macie moze ten fotelik, bede wdzieczna za Wasze opinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neptunka Re: fotelik Coneco comet 18.01.10, 20:41 ja mam i jestem zadowolona od razu zaznaczam, ze mój syn nie śpi w aucie Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: fotelik Coneco comet 18.01.10, 21:21 mysle ze w kwestii fotelikow wymierne sa testy ADAC a nie podobanie sie lub nie z takiej na przyklad ladnej emmaljungi 0-13 z isofixem dziecko pieknie koziolkuje przez caly smaochod przy zderzeniu czolowym razem z fotelem ktory wyrywa sie z bazy... polecam jednak kierowanie sie testami a nie walorami estetycznymi Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: fotelik Coneco comet 19.01.10, 00:00 oczywiscie bezpieczeństwo na 1 miejscu, ogladałam testy fotelików, niestety coneco comet nie był testowany, walory estetyczne tez sie tak nie liczą, chodziło mi raczej czy fotelik wygodny itp Moze jeszcze jakies mamy podziela sie opinia?? Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: fotelik Coneco comet 19.01.10, 13:24 ja w kwestii testów - polskie foteliki nie są testowane, bo ADAC to testy niemieckie - więc testują foteliki obecne na niemieckim rynku, a polskiego fotela to tam ze świecą szukać oczywiście, bezpieczeństwo na 1 miejscu - ale realnie. to, że jakiś fotelik nie byl tstowany, nie oznacza, że jest gorszy, choć oczywiście może tak byc. moje dzieci jeżdżą w polskich fotelikach, nie styropianowych z marketu, normanych, firmowych. mają atesty, certyfikaty i testy zderzeniowe, ale nie ADAC - bo to ogranizacja niemiecka w sumie to chciałabym, żeby ktoś się zająl testowaniem foteli w Polsce. wtedy miałabym ogląd na sytuację, a nie sugerowałabym się rynkiem niemieckim. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: fotelik Coneco comet 19.01.10, 13:34 ale widzisz są takie polskie firmy które mimo wszystko chcą poddać swoje foteliki crash testom i mimo, że nie mogą być w rankingu adac wyszczególnione to maja potwierdzenie na to że ich fotelik test przeszedł Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: fotelik Coneco comet 19.01.10, 13:49 wiem. i jak dla mnie bezsensem jest to, że nie ma tych fotelików w żadnym rankingu. bo byc powinny, skoro były testowane. a tak - jest panika na forach, bo fotelika nie ma na stronach ADAC... czekam na obiektywną ocenę fotelików - wszystkich - ale prędzej mi dzieciaki wyrosna, niż ją uzyskam Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: fotelik Coneco comet 19.01.10, 13:59 dodam jeszcze, że młodsza córka jeździ właśnie w foteliku polskim, firma robiła testy ADAC ale niepełne, tylko zderzeniowe, które wypadły dobrze. nie mogą się jednak pochwalić wpisem do ADAC, bo nie ma ich na niemieckim rynku, a po drugie - testy nie były pełne, nie ocenianio innych walorów, robiono tylko zderzeniówki. druga córka jeżdzi w innym foteliku, firma robiła testy, ale nie ADAC. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: fotelik Coneco comet 19.01.10, 14:00 niezupełnie jest bezsensem bo żeby się znaleźć w rankingu musi być spełnionych kilka rzeczy...wiesz jak są testowane foteliki w Adacu? wybierają 100 sztuk o ile dobrze pamiętam jednego modelu z rożnych przypadkowych sklepów i te właśnie testują żeby nie było, że producent wysyła im jakiś wzmocniony model specjalnie na okazje testu. O sto fotelików coneco raczej w Niemieckich sklepach będzie trudno, poza tym te testy kosztują. Musiałaby taka niezależna organizacja w Polsce być coby nasze foteliki testować a na to raczej nikogo nie stać....fakt skoro nie testowane to nie wiadomo jakby się zachowały w czasie zderzenia i czy nie lepiej niż niejeden testowany ale ja jednak wole mieć pewność bo idzie o moje dzieci i kupuję te najlepiej notowane, bardzo możliwe że przepłacam ale wolę jakiekolwiek sensowne potwierdzone czymś zapewnienie, że zwiększa szansę dziecku w razie jakby co niż nic. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: fotelik Coneco comet 19.01.10, 14:16 zasady ogólne znam, duzo o tym czytam, bo i na forum siedzę od 6 lat ale nie o to chodzi. dla mnie bez sensu jest niemożność zapisania przez producenta, że testowal fotelik choćby tylko zderzeniowo, jeśli nie ma pełnego pakietu testów. bo jakie ma znaczenie w kwestii bezpieczeństwa rodzaj i przydatność tapicerki, albo ocena wizualna? no i ja właśnie chciałabym , żeby testowano wszystkie fotele, pal juz licho gdzie, w Niemczech, w Belgii, na antakrtydzie. jest mi to obojętne. ale jak obie zresztą piszemy - wykaz ADAC nie jest jednak stuprocentowo miarodajny jak chodzi o nasz rynek . a w mamach, które nie mają kasy, żeby kupić fotelik z 1 miejsca w tescie za jedyne 1000 zł., od razu tworzy sie wyrzuty sumienia w sensie - oszczędzasz na bezpieczeństwu dziecka. a to przecież niekoniecznie jest prawdą ADAC - owszem, niech i będzie guru - ale po przetestowaniu wszystkiego. ale jak sama piszesz , czego i ja jestem świadoma - to nierealne. Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: fotelik Coneco comet 19.01.10, 14:01 a jakie maja testy zderzeniowe? ciekawam prawda jest taka, ze kazda firma moze skonstruowac badziewny fotelik i dobry fotelik, na oko tego nie widac a i marka nic nie gwarantuje poki testow nie przejdzie, to po prostu nie wiadomo wiec rozsadek mowi, zeby fotelikow bez testow nie kupowac, wiadomo, ze i tak sie chetni znajda, bo cena nizsza albo tapicerka ladniejsza, ale testowanie zderzenia na wlasnych dzieciach to duza odwaga sa rozne organizacje nie tylka adac, robiace crashtesty, nic nie stoi na przeszkodzie, zeby polska firma dala swoje wyroby do testow tez Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: fotelik Coneco comet 19.01.10, 14:17 polskie firmy robią testy, zamieszczają je w gazetach motoryzacyjnych - ale na forum i tak tylko ADAC Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: fotelik Coneco comet 19.01.10, 17:41 bo adac jest najpobszeniejszy i najbardziej znany - sorry wole np romera (ktorego kupilam dla syna kierujac sie wlasnie adac)niz Polski fotel firmy krzak testowany przez organizacje krzak... znajac polskie prawo i polskie przekrety wole jednak niemiecka solidnosc i dokladnosc - jesli w ADAC fotel ma cztery piec gwiazdek znaczy ze jest dobry... innym testom nie ufam - wole miec zawezone pole manewru niz nie daj Bog testowac bezpieczenstwo fotela na wlasnym dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: fotelik Coneco comet 19.01.10, 18:34 ja tam tez ufam Nimcno dlatego mam niemieckie auto chociazby ale uczciwie jest powiedzieć, że ADAC nie testuje wszystkiego, co równie dobrze może konkurować z maxi-cosi albo cybexem czy romerem. a przekręty niestety zdarzają się wszędzie, sądzę, że Niemcom także. oby nie - ale cóż, samo zycie Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: fotelik Coneco comet 19.01.10, 18:35 Niemcom miało być - nie mam pojęcia, jakim cudem ja to coś napisałam wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: fotelik Coneco comet 19.01.10, 20:45 ja to rozumiem sama kupilam swego czasu mlodszy fotelik bez testow ADAC bo nie do konca mialam to wszystko obcykane ale teraz z perspektywy czasu bym tego drugi raz nie zrobila... wiem ze moze one moga smialo konkurowac i tak dalej, jednak stres jest i dobrze ze prawdopodobnie niebawem przesiadziemy sie juz z ostatnim dzieckiem do nowego romerka od 15 kilo taka spokojnosc duszy nie wiem no to tak jak z kupowaniem butow sportowych wiadomo ze adidasy beda mialy jakosc gwarantowana, krzaki juz niekoniecznie, chociaz wiele z nich moze konkurowac z adidaskami (nie zebym byla zwolenniczka sportowego obuwia ale taka analogia mi sie nasunela) Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: fotelik Coneco comet 19.01.10, 23:31 dziewczyny piszecie o tym foteliku Romer?? www.allegro.pl/item877665505_fotelik_britax_romer_evolva_123_std_9_36kg_w_wa.html Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: fotelik Coneco comet 20.01.10, 09:04 nie. britaxy chyba też ciężko kupić w Polsce, koleżanka ma w Anglii i jest zadowolona z tego fotelika, chociaz jak patrzyłam na crashtesty, to on nie wypadl za dobrze. może nie ten model - nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: fotelik Coneco comet 20.01.10, 09:06 tak teraz przegądam crashtesty - i na przykład fatalnie wypadł fotelik chicco 9-36. a ile tego jeździ w samochodach! ludzie kupują, bo firma - a tu prosze, niespodzianka. bezpieczeństwo - ocena 1. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: fotelik Coneco comet 20.01.10, 10:19 o tym fotelu byl kiedys watek na forum na temat tego ze firma o niczym nei swiadczy, w artykule byla rowniez wspomniana przeze mnie emaljunga z isofixem ktora bez bazy ma piec gwiazdek... z baza jakas licha ocene wiec trzeba uwazac przy zakupie Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: fotelik Coneco comet 20.01.10, 09:18 Jakiego fotelika szukasz? z jakiego przedziału? ostatnio akurat poszukiwałam to jestem w miarę na bieżąco. Ta evolva którą wkleiłaś ma 3 za bezpieczeństwo czyli nie najgorzej no ale w tym przedziale to ciężko o wysokie oceny, bo wiadomo jak coś jest do wszystkiego, tez ja rozpatrywałam ale końcu zdecydowaliśmy się na węższy przeddiał...tak więc evolva jest jednym z lepszych, w tym zakresie wagowym najlepsze oceny ma kiddy ale z kolei ma system zapięcia taki, ze dziecku może nie odpowiadać zupełnie, więc warto najpierw przymierzyć do niego dzieciaka, no i cenę ma zabójczą niestety.... My mamy Romery King Plus Ts ale to przedział 9-18. Tutaj masz bardzo obszerny watek na temat fotelików, fajnie facet opisuje. forum.gazeta.pl/forum/w,583,102038711,102038711,wszystko_o_fotelikach_samochodowych.html Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: fotelik Coneco comet 20.01.10, 09:48 ja mam fotelik firmy coneco.nie wiem czy akurat comet.ale jakosc wykonania ,łatwosc wypięcia oraz fakt ze mozna regulowac pozycje dziecka powoduja ze jak dla mnie jest to fotelik idealny. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: fotelik Coneco comet 20.01.10, 10:22 ja o tym pisalam: www.autofoteliki.pl/dane1,140,Romer-Kid-TrendLine.html moze to nie tak grupa wiekowa jeszcze dla twojego dziecka ale to fotelw ktorym dlugo sie jezdzi fotelik 9-18 dobry jest maxi cosi rodi zdaje sie ja w tym przedziale mam ramatti i ciesze sie ze sie z niego niebawem przesiadziemy do romera oczywiscie co smieszniejsze w tym przedziale fotel z isofixem i bez ma taka sama ocene co do bezpieczenstwa Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: fotelik Coneco comet 20.01.10, 12:25 dzieki dziewczyny za linki, zaraz poczytam, córka ma ponad 3 latka wiec szukamy fotelika do 36 kg, zalezy mi zeby miał własne pasy Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: fotelik Coneco comet 20.01.10, 12:32 własne pasy w przedziale 9-36 ma niewiele fotelików. a przyznam , że dla mnie to dziwne, bo rozpiętość wagi ogromna, a dzieciom mniejszym pas samochodowy przechodzi dokładnie przez szyję. i katastrofa w razie czego gotowa. ja mam 3 foteliki bo 2 samochody szukałam też z pasami własnymi, bo venusa trzeba było oddać młodszej siostrze znalazłam tylko coneco i baby dreams. wybrąłam jednak baby dreams. oba fotele niestety nietestowane, ale dziecko od 15 kg nie może jeździć w foteliku z pasami wewnętrznymi, więc córka nie jeździła w nich długo. teraz przypinam ją zwykłym pasem samochodowym, i sadzę, że jakość fotelika / byle nie styropian!/ nie ma tu już większego znaczenia. dziecko przytrzymuje pas. niedawno z pasami znalazłam britaxa - ale tylko w necie. a tak w ogóle to jestem fanką cybexa. bardzo mi się te fotele podobają. ale mam już 3, to czwartego nie kupię Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: fotelik Coneco comet 20.01.10, 12:34 no własnie ogladam te foteliki do 36 kg i widzę ze nie maja własnych pasów, z pewnoscia to wygodne jak nie trzeba malucha zapinac małymi pasami, ale nie wyobrażam sobie mojej 3 latki zapietej tylko duzym pasem Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: fotelik Coneco comet 20.01.10, 12:44 dośc fajny ten baby dream , podobny do coneco comet nie ma w tym przedziale wagowym duzo fotelików z własnymi pasami Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: fotelik Coneco comet 20.01.10, 12:55 podobny, ale tapicerkę ma zdecydowanie lepszą. inna sprawa - ja kupowąłam fotelik ze 2 lata temu, może coneco poprawiło tapicerki no fakt, mało jest foteli z własnymi pasami praktycznie żaden z tych testowanych fotelików nie ma pasów własnych. ja przymierzałam córkę w sklepie do różnych fotelików, znanych i mniej znanych, w tym do mojego ulubionego cybexa - ale wszystkie pasy przechodziły przez szyję. dlatego zanabyłam baby dreamsa. własne pasy chyba ma jeszcze polski deltim mały podróżnik. on wygląda najsolidniej z tych wszystkich, ale nie widziałam go na zywo. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: fotelik Coneco comet 20.01.10, 13:06 Solaris a jesli moge spytac ile Twoja córcia ma lat i wzrostu?? chciałabym ja porównać z moja tzn jakby sie miesciła w foteliku Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: fotelik Coneco comet 20.01.10, 13:15 w tej chwili starsza już duża, wazy 21 kg, ma 5, 5 roku i wzrost w okolicach 122. jak kupowałam fotelik, miała niewiele ponad 3 latka, waga około 13 kg / chucherko - bo chorowała bardzo/, wzrostu nie pamiętam ale nie była wysoka na pewno, choroba nie pozwalała jej rosnąć. młodsza ma teraz 2, 5 roku, wazy 14 kg i jest do baby dreamsa moim zdaniem za mała. na pasy wewnętrzne absolutnie tak. ale na samochodowy absolutnie nie, bo jej przechodzi przez szyję. generalnie uważam, że waga jest mniej istotna. najwazniejszy jest wzrost dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: fotelik Coneco comet 20.01.10, 13:21 to Twoja córcia starsza do mojej o 2 lata moja ma teraz 3 latka i 4 miesiace, ma 100 cm wzrostu. Wygodniej zapiac by było duzym pasem ale kurcze miałabym stracha wożąc ja tak Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: fotelik Coneco comet 20.01.10, 13:28 jedna starsza, druga młodsza moja rada - weź dziecko do sklepu, weź fotelik do samochodu, przymierz, i wsadź córcię do otelika. może się okazać, że ten samochodowy pas wcale nie będzie na szyi. i wtedy kłopot z głowy ja się spieszyłam, bo trzeba było młodszej venusa dać, bo mi wyrosła z kołyski 0-13. i jeszcze jedno pytanie - jesteś pewna, że dziecko wyrosło z fotela 9-18? ja gdybym młogła, woziłabym w tej grupie dziecko jak najdłużej te foteliki 9-36 już nie są takie fajne, nie rozkładają się - chyba, że z siedzieniem. czytałam gdzieś, że dziecko wyrasta z fotelika jeśli oczy sa na wysokosci zagłówków. głow amoże wystawać, byl enie za wysoko. w momencie uderzenia bocznego zagłówki mają chronić głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: fotelik Coneco comet 20.01.10, 13:52 Na wysokośc fotelik jest na pewno dobry, niestety w ramionach sie nie miesci za szeroka sie zrobiła i siedzi jak scisniety kurczak a jesli pas nie przechodziłby przez szyje to taki fotelik jest bezpieczniejszy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: fotelik Coneco comet 20.01.10, 15:37 moj synek ma 110 cm wzrostu ma 4,5 roku nie wiem ile wazy, w romerze doskonale sobei daje rade - pasy trzymaja znakomicie, ten fotel ma takie ucho specjalne przez ktore przewleka sie pas aby dziecku nie zachodzil na szyje u dolu pas rowniez jest trzymany dosc scisle pod podlokietnikami fotelika, to nie jest tak ze ten pas sobie luzno wisi bo mojego mlodziaka mozna w tym fotelu spokojnie ciasno zapiac i nic sie nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś