Dodaj do ulubionych

Jaka podstawka do samochodu dla dużego 7,5 latka.

20.04.10, 12:02
Witam, muszę kupić podstawkę do samochodu dla 7,5 latka, jest duży
140 wzrostu, chciałabym , żeby był możliwie jak najszerszy, żeby
było mu wygodnie, do tej pory jeżdził w Concord Lift Evo, ale chce
do niego przesiąść 4 latka.

Pozdrawiam
Dorota
Obserwuj wątek
    • magda79pn Re: Jaka podstawka do samochodu dla dużego 7,5 la 20.04.10, 13:51
      Ja mam dla syna (7 lat, 140cm) podstawkę baby design junior, przymierzaliśmy się
      do kilku różnych m.in graco, chicco i ta baby design była najszersza i
      najwygodniejsza (bardzo miękka, bo pod pupą ma podwójną gąbkę)
      Ponieważ w tego typ podstawkach jakość jest bardzo zbliżona, to wybraliśmy
      najwygodniejszą i najszerszą nie patrząc na firmę (cenowo wszystkie podobne, w
      granicach 80-85zł)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/wa/ki/ddgs/qednUyYSOaabkW3DtX.jpg
      • magda79pn Re: Jaka podstawka do samochodu dla dużego 7,5 la 20.04.10, 13:53
        mój syn też przesiadł się z concorda lift evo, ale model PT smile
        jak będziesz chciała to mogę ci zmierzyć tą podstawkę smile
        • dador1 Re: Jaka podstawka do samochodu dla dużego 7,5 la 20.04.10, 14:42
          byłam w sklepie i polecano jako najszersze siedzisko renolux'a ale
          kosztowało 239 zł, także sporo i miało szerokośc 30 cm, jak byś
          mogła zmierzyć twoje, to bym była bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam
          Dorota
          • magda79pn Re: Jaka podstawka do samochodu dla dużego 7,5 la 20.04.10, 15:26
            jak mąż wróci z pracy to ci dokładnie pomierzę (czyli dopiero wieczorem)
            nasze na pewno jest szersze niż 30cm...
            • agusia_h Re: Jaka podstawka do samochodu dla dużego 7,5 la 20.04.10, 16:04
              "Koniec z siedziskami! Siedziska, podstawki, czy potocznie poddupniki nie zapewniają bezpieczeństwa ich użytkownikom.
              Obecnie wiadomo, że samo siedzisko nie stanowi gwarancji bezpieczeństwa, a demontaż oparcia z zagłówkiem jest zdecydowanie odradzany.

Wiodący producenci fotelików tacy jak: Maxi-Cosi, Roemer, Concord, BeSafe już od dawna wycofali się z pozwolenia na użytkowanie ich fotelików 15-36 w wersji bez wysokiego oparcia. Choć fizycznie jest to możliwe, ponieważ samodzielny demontaż oparcia nie sprawia trudności, to producenci ci podkreślają, że ich produkty są obecnie homologowane z wysokim oparciem i pozwalają wyłącznie na takie ich użytkowanie. W toku własnych testów wewnętrznych doszli do przekonania, że fotelik bez wysokiego rozbudowanego oparcia nie zapewnia ochrony dziecku podczas zderzenia bocznego. (...)
              Rekomendacja do powstrzymania się od dalszego produkowania i oferowania siedzisk podwyższających bez oparcia wynika nie tylko z analiz testów zderzeniowych, ale również z analizy wypadków samochodowych z udziałem dzieci. Wszystkich rodziców zachęcamy do zaprzestania używania tego typu urządzeń."

https://fotelik.info/images/bib/fotelik_Maxi_Cosi_AirProtect-1226L.jpg
              • magda79pn Re: Jaka podstawka do samochodu dla dużego 7,5 la 20.04.10, 16:50
                to istne głupoty co tam piszą...
                co w takim razie zrobić z dzieckiem które nie mieści się w foteliku (i na
                wysokość i na szerokość) a nie może siedzieć jeszcze bez podstawki bo pas
                przechodzi mu przez szyję i grozi uduszeniem ???
                Racją jest to że te foteliki nie chronią dziecka np przy zderzeniu bocznym , ja
                też długo byłam wrogiem jazdy na podkładce, ale skoro dziecko wyrosło z
                największego fotelika dostępnego na rynku (ma lat 7 a wygląda na 9, waży ok
                34kg) to co mam zrobić??? pozostaje wybrać podstawkę wygodną i w naszym
                przypadku taką, w którą zmieści się tyłkiem.
                I nie jest to w moim przypadku wybór że wybieram podkładkę zamiast fotelika (u
                autorki wątku chyba jest podobnie) to jest poprostu jedyne rozwiązanie.
                • patatajowa Re: Jaka podstawka do samochodu dla dużego 7,5 la 20.04.10, 17:24
                  mam wrażenie ze niedługo wolno sie bedzie przesiąść z fotelika po uzyskaniu
                  pełnoletności.... wink
                  czasem jeżdze z corka(skonczone 9 l) małym autkiem w którym siedzi ona z przodu
                  w cybexie(całym). jest wtedy wyższa ode mnie- wniosek taki ze ja z racji wzrostu
                  tez powinnam zakupić sobie fotelik dla kierowcy wink
                  a polecane przez magde podstawki widziałam, sa naprawde fajne i duze. kiedys
                  były tez firmy wygodne "nania"-z renoluxa ale ciezko je teraz upolowac.
                  • mira31 Re: Jaka podstawka do samochodu dla dużego 7,5 la 20.04.10, 18:20
                    tiny.pl/hg6hm
                    mam taką - długo szukałam, to najszersza podstawka na rynku. jeździ
                    9 latka - 145 cm, 36 kg i nawet zimą spokojnie się mieściła.
              • patatajowa Re: Jaka podstawka do samochodu dla dużego 7,5 la 20.04.10, 18:12
                agusia_h napisała:
                > Wiodący producenci fotelików tacy jak: Maxi-Cosi, Roemer, Concord, BeSafe już
                od dawna wycofali się z pozwolenia na użytkowanie ich fotelików 15-36 w wersji
                bez wysokiego oparcia. Choć fizycznie jest to możliwe, ponieważ samodzielny
                demontaż oparcia nie sprawia trudności, to producenci ci podkreślają, że ich
                produkty są obecnie homologowane z wysokim oparciem i pozwalają wyłącznie na
                takie ich użytkowanie."

nie wiem skad masz takie info ale wchodzac na strone maxi-cosi jest fotelik rodi
                xr -okreslony jako dla wieku 4-8 lat. w opisie czytamy ze jest:" 2in 1, easily
                converts to a backless booster for children 40-100 lbs"
                czyli fotelik 2w1 ,łatwo zamienic w samą podstawke dla dzieci w predziale
                wagowym 40-100 funtów, funt to ok.45 dag.

co wiecej wchodzac na strone britax-roemer produkuja oni i zalecaja wozenie
                dzieci do 6mies w specjalnej gondoli przystosowanej do auta- dla nas zgroza!!!!
                o zgrozo dla starszych dzieci sprzedaja nadal samą podstawke o nazwie HORIZON"!
                na stronie besafe info o iZi up x2:
                >Therefore we have got a new European law saying that all children up to 135cm
                shall sit in a child seat."

czyli dzieci do 135 cm jezdza w foteliku a wyzsze juz nie musza bo sie nie
                mieszcza? chwalą sie ze mają najwyższy fotelik na rynku w tym przedziale własnie
                do 135 cm. jesli dziecko jest wieksze to chyba znaczy ze wogóle nie musi jezdzic
                w niczym nawet bez podstawki skoro ich foteliki sie nie rozkładają na podstawke
                i plecy??

to sa dane z dzisiaj smile

• agusia_h Re: Jaka podstawka do samochodu dla dużego 7,5 la 20.04.10, 19:03
                  To są dane z fotelik.info:

fotelik.info/pl/news/siedziska_bez_oparcia_nie_gwarantuja_ochrony,76.html
                  • patatajowa Re: Jaka podstawka do samochodu dla dużego 7,5 la 20.04.10, 20:04
                    weszlam sobie na ich strone i co pisza?

"Dziś większość producentów dokonała już gruntownej przebudowy tych zagłówków.
                    Ich wysokość jest taka, że w rzeczywistości fotelik z oparciem i zagłówkiem
                    służy dziecku aż do końca, tzn. do 12 roku życia lub 150 cm wzrostu."
                    w rzeczywistosci to najwyzsze oparcie w foteliku Besafe jest dla dziecka o
                    wzroscie 135 cm- jak pisze sam producent na swojej stronie.
                    jak sie dziecie miesci to ok, a jak nie to co robic?upchać?
                    • magda79pn Re: Jaka podstawka do samochodu dla dużego 7,5 la 20.04.10, 20:24
                      podstawka bebe confort jest super, ale trochę droga wink
                • ksiezniczka256 Re: Jaka podstawka do samochodu dla dużego 7,5 la 27.04.10, 13:20
                  > co wiecej wchodzac na strone britax-roemer produkuja oni i zalecaja wozenie
                  > dzieci do 6mies w specjalnej gondoli przystosowanej do auta- dla nas zgroza!!!!
                  No tylko że ta gondola ma lepsze wyniki w testach zderzeniowych niż większość
                  zwykłych fotelików 0-13 wink A o tym zapomniałaś wspomnieć.
                  • patatajowa Re: Jaka podstawka do samochodu dla dużego 7,5 la 28.04.10, 09:49
                    ksiezniczka256 napisała:
                    >No tylko że ta gondola ma lepsze wyniki w testach zderzeniowych
                    niż większość zwykłych fotelików 0-13 wink A o tym zapomniałaś
                    wspomnieć.
                    chodziło mi o sam fakt ze gdyby tu ktos napisał o wożeniu dziecka w
                    gondoli to ... wiadomo co by było wink
                    a gondola ta jest również przewożona bokiem na siedzeniu tak jak
                    inne co jest głownym argumentem przeciwników wozenia dzieci w
                    takowych.
                    ktoś tu robi wodę z mózgu rodzicom bo wie ze matka nie dośpi, nie
                    doje ,zyły sobie wypruje a kupi nowy najdroższy fotelik bo aktualny
                    jest już 3-letni( cyt z innego watku).
                    odniosłam sie do informacji ze jakoby producenci juz nie robią
                    jakihś fotelików, umieszczają info o tym na stronie, ja znalazłam co
                    innego i tyle.
                    • ksiezniczka256 Re: Jaka podstawka do samochodu dla dużego 7,5 la 28.04.10, 15:47
                      głównym argumentem przeciwko przewożeniu dzieci w gondolach są ich słabe wyniki
                      w testach zderzeniowych.

Ale oczywiście masz rację - wystarczy poczytać to forum czy każde inne
                      dzieciowe, żeby zobaczyć, jak jesteśmy podatni na reklamę. Wszystko, co
                      najlepsze dla dziecka - i rodzice płacą, bo jakże to, na bezpieczeństwie/
                      zdrowiu/ wygodzie dziecka oszczędzać nie będą.
    • nellyssima Re: Jaka podstawka do samochodu dla dużego 7,5 la 20.04.10, 20:38
      Moja 7 latka jeżdzi na podstawce Graco. W dłuższe trasy jeżdzi w foteliku
      jeszcze.
      • magda79pn zdjęcia baby design junior 20.04.10, 22:06
        trochę mało ostre bo w rzeczywistości podstawka ma kolor soczyście turkusowy wink

szerokość w najszerszym miejscu 39cm, w najwęższym 26cm po środku 30cm, głębokość 40cm
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/wa/ki/ddgs/g8AwklVVSQSaNDQkVB.jpg

odległość miedzy podłokietnikami to w najszerszym miejscu 39cm a w najwęższym 35cm
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/wa/ki/ddgs/JVFHxlMDBl5yABVIaB.jpg

fotki "dookoła" wink
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/wa/ki/ddgs/jeyf2rSzHukUmzBziB.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/wa/ki/ddgs/9lH0sOJTKIKBc22WSB.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/wa/ki/ddgs/1dn6FabEb5gYrsUnbB.jpg
        • agusia_h Re: zdjęcia baby design junior 27.04.10, 09:55
          uwaga.onet.pl/32657,wideo,171898,niebezpieczne_foteliki_samochodowe_dla_dzieci,niebezpieczne_foteliki_samochodowe_dla_dzieci,reportaz.html
          Tu reportaż, też o poddupnikach jest.
          • tedesca1 Re: zdjęcia baby design junior 27.04.10, 10:17
            ale Ty rozumiesz co dziewczyna 2 razy Ci napisała??
            chyba nie bardzo
            przecież nie wybiera podstawki, bo ma takie widzimisię
            tylko dlatego, że dziecko w foteliku się już nie mieści

napisz do producentów niech stworzą fotelik dla dużego dziecka
            nie będziesz musiała przekonywać, że podstawki są be
            • agusia_h Re: zdjęcia baby design junior 27.04.10, 12:59
              Rozumiem.
              Piszę dla ogólnej wiadomości. Przecież z tego topiku może mnóstwo osób korzystać
              teraz i w przyszłości.

Spore są podobno:
              CasualPlay Protector
              Besafe Izi Up
              Sunshine Monterey
              • lewsa Re: zdjęcia baby design junior 27.04.10, 18:50
                Ja niedawno zakupiłam siedzisko Renolux i jest naprawdę wygodne. Duże i miękkie,
                cena ok 170zł
              • tedesca1 Re: zdjęcia baby design junior 27.04.10, 20:41
                Oczywiście, że mnóstwo osób, ale przypuszczam, że jeden no dwa wpisy
                by wystarczyły, a tu trzeci za chwilę byłby czwarty..
    • pacynka27 Re: Jaka podstawka do samochodu dla dużego 7,5 la 28.04.10, 13:06
      Mój syn też duży na 7 lat miał 134 cm i 26 kg.
      Od kilku miesięcy jeździ na samej podstawce od maxi-cosi rodi bo mu pół głowy
      znad oparcia wystawało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka