magdaomar 28.08.10, 17:00 mam upatrzone buciki dla synka.Synek ma 15 miesięcy stopę ok 13,5 cm czy buty 15,5 będą dobre na całą zimę.Nie będą zbyt duże? to są buty śniegowce.Za pomoc z góry dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anjazzielonego Re: proszę o pomoc w zakupie butów-pilne 28.08.10, 17:23 MAX 1.2 cm większe się kupuje, nigdy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
klara_0204 2 cm to 4 numery 28.08.10, 17:31 Bez przesady dziecku nie rośnie stopa o 4 numery w kilka miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
cyprysiowa Re: proszę o pomoc w zakupie butów-pilne 28.08.10, 17:33 stanowczo za duze dopiero nauczyl sie chodzic, beda niewygodne i bedzie sie przeracac a za rok moga byc juz za małe wiec kasa wydana w błoto 14,5 cm powinny byc oki, nawet 15cm jak dla mnie za duzy luz stopa tak szybko naprawde nie rosnie i ten 1 cm starszy do lutego spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
cyprysiowa Re: proszę o pomoc w zakupie butów-pilne 28.08.10, 18:29 z ciekawosci sprawdziłam wkładke u mojego smyka we wrzesniu skonczy 3 latka, wkładka w adidaskach w ktorych smiga to 15,5cm i sa akurat i nie nalezy do niskich w bucikach dla maluszkow 0,5cm to jeden rozmiar Odpowiedz Link Zgłoś
agata9991 Re: proszę o pomoc w zakupie butów-pilne 28.08.10, 18:39 łapię się za głowę jak czytam o ile większe buty niektóre z nas zamierzają kupić swoim dzieciom. Dziecku przez kilka miesięcy nie urośnie noga o 2cm! W zupełności wystarczy jak kupisz o 1cm większe, czyli 14,5cm. Odpowiedz Link Zgłoś
anjazzielonego Re: proszę o pomoc w zakupie butów-pilne 28.08.10, 18:42 Producenci zalecają kupno butów o wkładce dłuższej o min. 0.6 cm - max 1.2 cm niż stopa. Nie kupuj większych, to naprawdę nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
agusia_h Re: proszę o pomoc w zakupie butów-pilne 28.08.10, 19:19 But ma mieć 5mm nadmiaru przeznaczonego na "pracę stopy", do tego parę mm zapasu "wzrostowego" - sumarycznie około 1cm dłuższy niż stopa. Tak zresztą, jak dziewczyny tu piszą. Strasznie duże te "zapasy" biorą niektóre mamy, to już któryś topik tego typu. Ja rozumiem, że to dopiero wrzesień, ale... Może się lepiej wstrzymać z zakupami, jak się nie ma wyczucia, niż zakładać, że stopa 3 rozmiary urośnie...Za duży but jest tak samo do kitu, jak za mały. Moja córa ma stopę 15,5cm od zeszłej jesieni Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: proszę o pomoc w zakupie butów-pilne 28.08.10, 19:25 Moja córka ma taką samą stopkę jak twój synek (13,5cm) ja zamierzam jej kupić teraz buty zime bo znalazałm fajną promocję rozm 23 (15cm) chyba większych nie ma sensu Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.lisiak do ivaz 28.08.10, 20:33 Jeśli możesz, to napisz proszę, gdzie są teraz fajne promocje, bo ja teraz też szukam zimówek w tym rozmiarze. Odpowiedz Link Zgłoś
listopadowka2008bis Re: do ivaz 28.08.10, 22:47 ja tez poprosz o namiar swoja droga, czy taka dlugosc stopy u 15msc. to normal? Mi sie wydaje strasznie duza jak na ten wiek, ale moze sie myle Odpowiedz Link Zgłoś
magdaomar Re: do ivaz 29.08.10, 06:14 taka stopa jest normalna.Znajoma ma synka miesiac mlodszego i ma taki sam rozm.Mój synek raczej w przyszłość mały stóp nie bedzie miał. Ma 15 miesięcy i mierzy 84 cm.Jest wyższy niż niektóre 2 latki. ps.mój maż ma stopę 44,5 Odpowiedz Link Zgłoś
tosieuda Re: do ivaz 29.08.10, 08:29 to nie jest wcale duza stopa, mój 10-m. syn ma 12,5cm, a jego rówieśnicy nawet więcej, tylko but o 2cm to za duzy, nie będzie mu się wygodnie chodziło, będzie się potykał, taki maluch musi miec dobrze dopasowane buty Odpowiedz Link Zgłoś
nadzieja78 Re: do ivaz 29.08.10, 22:15 A ja się nie zgodzę z mamami, że stopa nie urośnie tyle. Mojemu synkowi kupowałam buty w kwietniu - był to rozmiar 19, a teraz ma tej samej firmy rozmiar 22 i wcale buty nie są duże bo byly sprawdzane synek wstawal na wkładce i byl zapas ok 0,5cm. Dzieci rosną skokowo wiec jesli akurat taki skok byl to mozna zalozyc, ze o rozmar wieksze buciki bede ok. Ja pewnie zimówki kupie malemu rozmiar 23, ale to jak się poajwią w sklepach to przymierze i zobacze. Wystarczy, że założysz dziecku grubsze skarpety już może być ok. Aha synek ma 15 miesięcy i mi się nie wydaje, że ma duze stopy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: do ivaz 29.08.10, 22:28 Bo malutkim dzieciom, takim, które noszą np rozmiar 19, jak Twoje, stopy rosną szybciej i czasami faktycznie potrafią i o 3 rozmiary w ciągu pół roku, tak jak i takie maluszki całe rosną szybciej niż dzieci trochę starsze. Sama zobaczysz, jak Ci dzieciak podrośnie, że już tak gwałtownie przyrost ciała i stóp nie przebiega. Odpowiedz Link Zgłoś
magdaomar Re: do ivaz 29.08.10, 22:37 moj synek mial kupione buty letnie pod koniec kwietnia nosił je od polowy maja.A od jakiś 2 tyg już mu mocno palce wychodzily.Dodam ze butyb byly kupione o ponad 1,5 rozm wieksze niz powinien miec. Odpowiedz Link Zgłoś