Dodaj do ulubionych

nosidełko - co polecacie?

05.10.10, 22:49
witam. szukam czegoś wygodnego do chodzenia na krótkie spacery i po domu, szybko zakładającego się, bezpiecznego dla mamy i dziecka (11 mies.) wpadło mi w oko coś takiego?:

www.mavero.pl/pl/
ma ktoś?

a z czego korzystacie wy?

myślałam jeszcze o MT. jednak chusta u nas się nie sprawdziła (choć baaaaaadzo chciałam). mała nie chciała w niej siedzieć, bez przerwy z niej uciekała, płakała, denerwowała się. więc nie wiem, jak to tym MT by było....
Obserwuj wątek
    • patkag Re: nosidełko - co polecacie? 05.10.10, 23:11
      ja mam ONO i polecamsmile
    • easy_martolina84 Re: nosidełko - co polecacie? 06.10.10, 09:00
      Poszukaj w wyszukiwarce.Było dużo o nisidłach.
      • easy_martolina84 Re: nosidełko - co polecacie? 06.10.10, 09:01
        *nosidłach
    • alarme Re: nosidełko - co polecacie? 06.10.10, 10:44
      Moja bratowa na wakacjach nosila w czyms takim, nie narzeka, maluch tez
      womar.com.pl/section2.php?page=produkty&zm2=nosidelka&zm3=19
      ja nosilem raz, moza dwa razy i moim zdaniem optymalne rozwiazanie na krotsze wizyty po za dom albo po domu.
      • pagaa Re: nosidełko - co polecacie? 06.10.10, 10:53
        w tym to dziecko wisi, nie ma rozstawu nóżek odpowiedniego-tzw. żabka
      • fasol-inka Re: nosidełko - co polecacie? 06.10.10, 10:53
        na pierwszy rzut oka wygląda na wisiadło
        • mondo.cane Re: nosidełko - co polecacie? 11.10.10, 13:55
          ta pozycja zabki to wcale nie to co lansuja dzisiejsi troskiliwi rodzice, ktorzy znaja sie na ortopedii, fizjologii i "najzdrowszych", "ekologicznych" sposobach opieki nad dzieckiem
          Pawel Zawitkowski nawet o tym pisal
          www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79405,4558745.html?as=2&startsz=x
          swoja droga jak to jest, tyle lat ludzie nosza w nosidlach (baby bjorn jest na rynku od lat 60 bodajze) i nikt wczesniej nie widzial w nich nic zlego, dzieciom nie dziala sie krzywda i nikt nikogo nie straszyl "wisiadlami"
          dopoki nie pojawily sie produkty konkurencyjne typu chusta czy nosidelko azjatyckie
          • zajacowa Re: nosidełko - co polecacie? 11.10.10, 15:53
            Przyznam, że nosze moje dziecko w Ono i chuście i jestem z obu bardzo zadowolona. Ono juz powoli staje się za male i zamierzam wymienić na coś większego, pewnie Manduca. Byłam ostatnio w Anglii i zdziwiłam się podejściem do dzieci. Byłam na kilku spotkaniach mam będąc i równie świeżej jak ja mamy i tam nie ma takiego strachu przed nosidełkami, chodzikami itp. Jest cała masa różnych produktów polecanych przez lekarzy i położne oraz inne osoby zajmujące się dziećmi. Nie ma takiego jak u nas strachu i takiej paniki odnośnie tego typu produktów. Zaczęłam się zastanawiać na tym - czy Polacy są tacy drobiazgowi i tylko my mamy tego typu badania czy po prostu przesadzamy odnośnie bezpieczeństwa i ostrożności? Swoją pociechę nadal zamierzam nosić tylko w ergonimikach itp, ale to ciekawe dlaczego u nas jest tak silna opozycja wobec tych produktów....
            • mondo.cane Re: nosidełko - co polecacie? 12.10.10, 15:58
              Odpowiedzi jest prosta. Po pierwsze nie widzę nic złego w byciu ostrożnym w sprawach bezpieczeństwa i opieki nad dzieckiem.
              Po drugie - my Polacy potrafimy dopiec drugiej osobie, bywamy zawistni, złośliwi i zajadli. I niestety na tym opiera się też w dużej mierze dzialalnosc srodowiska, ktore promuje noszenie w chustach, nosidelkach azjatyckich, ergonomikach. Popularnosc tej - swoja droga ciekawej mody - probuja przeciwstawic innym, znanym do tej pory w Polsce sposobom - wozkowi i nosidelkom zwanym przez nich "wisiadelkami". Po prostu brakuje im dystansu i zdrowego rozsadku by ocenic na trzezwo jak agresywne jest ich podejscie do drugiego czlowieka, ktory moze miec inne zdanie na temat przemieszczania się ze swoim dzieckiem. Atak, atak i jeszcze raz atak i negowanie wszystkiego co nie jest zgodne z przekonaniami ruchu chustomanii. I ta agresja zniecheca innych rodzicow.
              W GB pewnie jest to nieznane, bo szanuje sie zdanie innych..
              • sueellen Re: nosidełko - co polecacie? 14.10.10, 23:06
                Ja juz bardzo dawnona ten temat pisalam na forum. Moda na chusty to IMO tylko moda. Sama tejmodzie uleglam, noszę dziecko w chuście od czasu doczasu (od 5 miesiąca coraz mniej) ale zaczełam szukać i nie znalazlam żadnych obiektywnych i rzetelnych publikacji, które by uznawały wyzszość chusty nad nosidłem np typu baby bjorn.

Chusta jest problematyczna i w wielu sytuacjach niewygodna. Mieszkam w UK i chusty są tu prawie nieznane - wiekszość moich angielskich koleżanek wozi dzieci w w wózkach a malutkie niemowlęta nosi ewentualnie w nosidlach typu baby bjorn. Na chustę patrzą jak na latajacy spodek.

forum.gazeta.pl/forum/w,572,107988719,108152699,Re_Do_mam_uparcie_zachwalajacych_chusty.html
    • pagaa Re: nosidełko - co polecacie? 06.10.10, 10:52
      to na biodro jest ok, ale tak na szybko, na krótko
      na dłuższe wyprawy w sensie spacer itp. to raczej manduca, tuli, nawet infant o dziwo wypuscił ostatnio miękkie nosidełko ergonomiczne-przodem do rodzica, podobno jest spoko. ja mam manducę i bardzo sobie ją chwalęsmile
    • fasol-inka Re: nosidełko - co polecacie? 06.10.10, 10:55
      ja ostatnio zgłębiłam temat, popytałam tu na forum (ze dwa tygodnie temu) i kupiłam manducę; drogi to biznes, ale rewelacja - mały szczęśliwy, ja mam wolne ręce; chusty nie zaakceptował, mimo że też bardzo chciałam
    • ponponka1 Re: nosidełko - co polecacie? 06.10.10, 12:17
      Mam takie cos, swietne na krotkie noszenie, np. jak dziecko chce na rece, idziesz do piwnicy, ale nie na spacer. Pomimo, ze na krotkie trzymanie, uzywam czesto w domu. Moja mala ma 20 miesiecy. Bedzie to swietne jak mala bedzie strasza by wziasc na spacer. Swietnie odciaza kregoslup. To jest cos co robi wygodniejszym noszenie na biodrze. Aha IMHO dziekco musi samo siedziec by w tym nosic. Siedzisko jest na tyle szerokie ze dziecko ma roszezone nozni ktore tez opieraja sie na biorach.
      Dla mnie to hit.
      Na dluzsze wyprawy jednak Manduca
      • zonajana Re: nosidełko - co polecacie? 06.10.10, 12:26
        bondolino
    • saras-wati Re: nosidełko - co polecacie? 06.10.10, 21:42
      Polecam beco. Jest naprawdę świetne, używam go od kilku miesięcy i ratuje mi życie.

Podejrzewam, że będziesz zadowolona z: beco, manduca, bondolino, tuli i ono. Choć to ostatnie na krócej starczy.
    • srebrno-listka Re: nosidełko - co polecacie? 06.10.10, 23:33
      Mam manducę - to jeden z najlepszych dzieciowych zakupów jaki zrobilismy smile. I jest do 20 kg, więc na długo starczy.
    • cotti Re: nosidełko - co polecacie? 07.10.10, 09:50
      ale dziwadło to mavero... wink
      • ponponka1 Re: nosidełko - co polecacie? 07.10.10, 10:10
        Nie dziwadlo ale fajny patent. Tylko, ze to nie nosidlo ale siedzisko biodrowe smile
        • twitti Re: nosidełko - co polecacie? 07.10.10, 10:58
          Ja mam ONO i jestem bardzo zadowolana. Dodatkowy plus to cena. Pozostale fajne, ale cena bardzo wysoka (przynajmniej dla mnie).
          • to.ja.esmeralda Re: nosidełko - co polecacie? 07.10.10, 23:34
            dzięki dziewczyny, popatrzę na stare wątki i coś wybiorę. moja mała jest "naręcznym" dzieckiem, więc muszę w coś zainwestować, bo mi kręgosłup siądzie. to movero wydaje się szybkie i proste w obsłudze. dziwne, ze tak mało popularne.
            a co do pozycji dziecka - czy będzie zachowana tu tzw żabka??
    • azomim tuli- polecam!! 11.10.10, 19:19
      www.babytuli.pl/products/nosidelkobalboa
      • mieszadelko Re: tuli- polecam!! 18.10.10, 14:06
        Tak tak TULI jest the best jesli chodzi o nosidla. I jest POLSKIE! smile
        Albo mei tai tez fajowy z polskich mei taie robia Tuli,a lennylamb i Polekont maja opcje szycia na zamowienie pod wymiar malucha, kuszace...
        • pr0mete Re: tuli- polecam!! 19.10.10, 20:50
          Zgadzam się, Tuli jest fajne, bo nie dość, że ergonomiczne, to pozwala nosić dziecko i z przodu i z tyłu. A poza tym wzornictwo tez nie najgorsze, jest w czym wybierać. W jednym ze sklepów( na Tublu.pl )widziałam kilkanaście wzorów.
    • glizda79 Re: nosidełko - co polecacie? 11.10.10, 20:20
      Mam menducę i mimo, że młody ma już 17m. to jeszcze z niej korzystamy. Szczególnie jak na spacerach nóżki go bolą i chce na ręce. A jest już co dźwigać. Naprawdę polecam.
    • amarulla Mei Tai 11.10.10, 20:35
      my początkowo nosiliśmy w elastyku, od kilku tygodni mamy mei tai od Pani Olo i baaaaaaaaaardzo sobie chwalimy. wiąże się to w sekund pięć, wygoda olbrzymia no i... większe zaufanie mam do supła niż do najbardziej atestowanych klamer wink ale każdy wybiera co komu pasuje smile

natomiast nie wydaje mi się, żeby dziecko, które chusty nie lubiło polubiło nosidło - idea bliskiego noszenia ta sama, ruchy ograniczone tak samo... jakiegokolwiek byś nie wybrała moim zdaniem, czy ergonomik którejś z podanych firm, czy mei tai, problem nie zniknie. w twojej sytuacji ten hipseat może się nieźle sprawdzić, tylko pamiętaj, że ręce przy nim wciąż masz zajęte (o ile dobrze rozumiem?), a z nosidłem wygodniej. może wybierz się na jakieś warsztaty i popróbuj? wejdź na forum chustowe i poszukaj czegoś w okolicy.

ps. jeśli zdecydujesz się na MT, to polecam w/w stronę - niezła cena, świetnie uszyte smile
      • saszka.hajdamak pseudoreklama 14.10.10, 11:43
        reklama bije po oczach

• amarulla Re: pseudoreklama 14.10.10, 22:31
          nie reklama słonko, bo by reklamy pisać musiałabym jakieś profity z tego czerpać. po prostu polecenie czegoś (kogoś - osób, których na oczy nie widziałam, ale z produktów których jestem hepi) z czego jestem zadowolona - tak jak poleca się wózek jakiejś marki, butelkę czy kaszki, proszek i pieluchy wink po to jest to forum żeby sobie doradzać, jak ci przeszkadza to nie czytaj wink
          • to.ja.esmeralda Re: pseudoreklama 16.10.10, 20:00
            Kurczę, dałas mi do myślenia tym, ze dziecko może nie lubić nosidła, nie lubiąc chusty....ja tak bardzo chciałabym nosić!!! Bo JA to uwielbiam. No i nie ukrywam, że wygoda zrobienia czegoś dodatkowo w domu jest bardzo kusząca.
            Jeszcze nie kupliłam tego movero, właśnie najbardziej przeszkadza mi to, ze ręce są nadal zajęte, a w nosidłach wolne. Dziś na próbę zamotałam jeszcze raz moją córę w elastyku (choć już nie powinnam bo waży ona z 10 kg), no i...bardzo jej się podobało. Dość długi czas (ok pól godz) wytrzymałasmile Kiedyś było to nie do pomyślenia;P
            • mieszadelko Re: pseudoreklama 18.10.10, 14:10
              a moze sprobuj ja na plecy wrzucic?
              nowa perspktywa, nowy widok? zreszta jak wazy juz 10kg to ze wzgledu na wlasny kregoslup lepiej na plecy.
              zycze powodzenia w oswajaniu z noszeniem! smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka