Dodaj do ulubionych

Łóżko piętrowe

16.10.10, 21:39
Bogate w doświadczenia własne i cudze- od jakiego wieku dziecka można bez trwogi myśleć o zakupie łóżka piętrowego?
Obserwuj wątek
    • a_gurk Re: Łóżko piętrowe 16.10.10, 21:58
      Znam rodziny, które za nic w świecie by nie położyły swojego dziecka na łóżeczko pietrowe przed ukończeniem przez nie 5 roku życia. Moja córa śpi na górnym łózku od roku czyli od ukończenia 4 lat, syn na dolnym od prawie 3 urodzin. Córa zaakceptowała górę od razu, syn dół uznał za swój dopiero od niedawna. Wcześniej wolał noce z nami smile. Znam również chłopczyka, który bez żadnego oporu wspinał się na swoje dość wysokie łożeczko pietrowe już w wieku 3,5 roku i nigdy nie miał żadnych przygód. Dużo zależy od charakteru danego dziecka/ dzieci.
    • slonko1335 Re: Łóżko piętrowe 16.10.10, 22:06
      Mam czteroipółlatkę i dwulatka. Poza tym, że uważam iż łóżka piętrowe są niepraktyczne, obawiałabym się o swojego dwulatka bardzo...

Moi znajomi położyli dziecko dwuletnie i roczniak na piętrówce i nie było nigdy najmniejszego problemu.
    • ewekub Re: Łóżko piętrowe 16.10.10, 22:33
      Mój synek zaczął spać na górnym łóżku, gdy miał niecałe 3,5 roku. Nie było żadnych problemów.
    • jeza_bell Re: Łóżko piętrowe 16.10.10, 22:50
      Dziękuję bardzo.
      Moje niespełna 2 letnie jest z kategorii "diabeł wcielony", więc pierwsze co przyszło mi do głowy, to że spadnie i skręci kark albo zabije się na miejscu.
      Może nie będzie tak źle, ale faktycznie jeszcze trochę się wstrzymamy.
      • slonko1335 Re: Łóżko piętrowe 16.10.10, 22:55
        Moje niespełna 2 letnie jest z kategorii "diabeł wcielony", więc pierwsze co pr
        > zyszło mi do głowy, to że spadnie i skręci kark albo zabije się na miejscu.

mam dokładnie te same obawy...skakanie z mebli i krzeseł to jego hobby....
      • epreis Re: Łóżko piętrowe 16.10.10, 23:04
        ja kupiłam swoim dzieciom mniej więcej taki:
        allegro.pl/lozko-podwojne-wysuwane-madzia-promocja-i1277661124.html
        (moje jest bez tej barierki).

córka "przeszła" z łóżeczka mając niespełna 21 miesięcy właśnie na taką piętrówkę.
        najpierw spała na górze,bo myślałam,że bęzie się zsuwać i mogłaby wtedy ew. piętro niżej,a teraz ona śpi na dole a jej brat na górze.

nie lubię normalnych piętrówek,ja na takiej spałam i średnio dobrze to wpsominam big_grin
        • panna_gapa epreis 16.10.10, 23:19
          to zalinkowane przez Ciebie łóżko jest fajne, zwłaszcza jeśli nie chcemy zagracać małego pokoju dwoma łóżkami, ale...
          ja widzę tu jedną, ale poważną wadę: otóż czasem tak jest, że jedno i drugie dziecko ma ochotę poleżeć w ciągu dnia na łóżku, poczytać książki i w tym przypadku trzeba za każdym razem rozkładać to łóżko
          jak jest z tym u Ciebie?
          • epreis Re: epreis 17.10.10, 20:51
            z moimi dziećmi nie ma takiego problemu - nigdy nie chcą w ciągu dnia "poleżeć"- "leżakowanie i dzienne drzemki są siłą konieczną przykazane przez wredną mamę,któa dzieci nie rozumie ;p"
            natomiast gdy chcą pooglądać książeczki to bez problemu mieszczą się na jednym łóżku- są wyjątkowo zgrani i średnio "wypasieni" smile
            albo przynoszą książki na kanapę...

w dzień podczas musowych drzemek leżą w różnych pokojach- śpi młoda (2,5),starszak ma 5 lat i on już w dzień nie sypia, czasem go kładę ale na kanapie w pokoju żeby poleżał....
    • magda2663 Re: Łóżko piętrowe 17.10.10, 09:04
      Córka 2 lata jak zaczęła spać na dolnym łóżku a syn 5,5 roku na górnym.
      • margo_kozak Re: Łóżko piętrowe 17.10.10, 09:09
        moje dziecko zaczelo spac na antresoli wówczas jak mialo 2,5 roku. dodam ze byla to wysoka antresola i tez jest z serii diabel wcielony.teraz spia z bratem na zwyklym łóżeczku pietrowym, oczywiscie starszak na górze.
        takie mamy
        allegro.pl/lozko-pietrowe-kubus-interbeds-letnia-promocj-i1258826736.html
        • monika19782 Re: Łóżko piętrowe 17.10.10, 15:58
          Moja 8 latka ma skłonność do lunatykowania, nieraz spadała z łóżka dlatego u nas takie niestety odpada.
    • gwen_s Re: Łóżko piętrowe 17.10.10, 18:20
      nasz ma 2,5 roku i na dniach (w zależności jak z kasą będziemy stali...) chcemy mu kupić takie łóżeczko big_grin
      www.esmebel.com/rodziny,sofie,9,Lozko_sosnowe_surowe_ze_szczebelkami_SOFIE_2,0907.html
      oczywiście ze zjeżdżalnią, też należy do tych "diabłów wcielonych", ale jego (z łóżeczka ściągane boki i szczeble) chcemy wziąć dla drugiego dziecia big_grin
      • ppaskuda Re: Łóżko piętrowe 17.10.10, 22:11
        mojej starszej kupilismy takie łóżko ze zjeżdżalnią właśnie jak miała 2,5 roku. ona jest z tych "diabeł wcielony" więc dla własnego spokojnego snu dorobilismy jej wyższą barierkę i nigdy nie było żadnych problemów. właśnie po nowym roku przymierzamy się do kupna normalnego piętrusa,ale z wysokimi barierkami,Młodzież będzie mieć 5 i 2 lata smile kupujemy takie,co by się potem dało rozłożyc na 2,jakby piętrus nie zdał egzaminu...
        • gwen_s Re: Łóżko piętrowe 18.10.10, 12:20
          dzięki za opinię, przyda mi się big_grin
    • aretahebanowska Re: Łóżko piętrowe 17.10.10, 19:24
      U nas było 4,5 (góra) i 2,5 (dół). Problemy zaczęły się dopiero jak mniejszy nauczył się włazić po drabince na górę, bo on głupi jest i jak 5 razy na łeb nie zleci to nie skuma, że skakanie na górnym łóżku jest niewskazane. Od tego momentu trzeba mieć oczy dookoła głowy, choć ostatnio jakby trochę rozumu mu przybyło.
      • slonko1335 Re: Łóżko piętrowe 17.10.10, 20:27
        roblemy zaczęły się dopiero jak mniejszy na
        > uczył się włazić po drabince na górę, bo on głupi jest i jak 5 razy na łeb nie
        > zleci to nie skuma, że skakanie na górnym łóżku jest niewskazane.

mój i 50 razy może zlecieć a to będzie silniejsze od niego...ja po prostu już widzę, włażenie na górne łózko i skoki z niego i to wystarczająca wizja aby mnie powstrzymać przed zakupemwink
        Przymierzamy się do zakupy łóżek wysuwanych właśnie jedno spod drugiego.
        • grzalka Re: Łóżko piętrowe 17.10.10, 22:14
          bliźniaki mają łózko piętrowe, ale wysuwane- jakoś im nie wierzę w kwestii spania na wysokości (mają 6 lat)
    • stypkaa Re: Łóżko piętrowe 18.10.10, 10:18
      Mamy piętrowe łóżko i to był strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o nas. Kupiliśmy takie, żeby można je było w przyszłości rozłożyć na 2 pojedyńcze. Nie jest wysokie (górne łóżko jest na poziomie mniej więcej ok. 1,30-1,40 cm.
      Chłopcy śpią od 2 albo 3 lat na nim, nie pamiętam dokładnie. A teraz mają 5,5 i 3,5 (na początku spał tylko starszy na górze). Pierwsze noce podkładaliśmy mu miękkie poduchy na podłodze, bo się obawialiśmy, ze spadnie. Ale nigdy nic takiego się nie stało. Mało tego, szybko nauczył się sam wchodzić i schodzić, i nawet w nocy, przychodząc do nas, dawał sobie radę.
      Poza tym łóżko piętrowe jest hitem jak przychodzą inne dzieci, jest świetne do zabawy, na niższym piętrze łatwo można zrobić domek wink
      • paulette Re: Łóżko piętrowe 18.10.10, 11:18
        4 latka łóżeczko o oryginalnej nazwiesmile kura Ikea
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka