anusia_kra 03.11.10, 10:39 Jaka firma kurierska dostarcza zam na terenie PL? Wysyłają niemieckim DHL i coś mam kłopot ze sprawdzeniem trackingu. Co zrobić jak prawdopodobnie kurier mnie nie zastał, tzn gdzie odebrac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 10:42 jak kurier cię nie zastał, to powinno być awizo w skrzynce, a dhl w Polsce też jest. Co znaczy,że masz problem ze sprawdzeniem trackingu? Co ci się pojawia za komunikat? Co jest napisane w twoim koncie odnośnie śledzenia przesyłki? Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_kra Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 10:45 Dzwoniłam do DHL i nie mają tego nr nadania, z tego co twierdził konsultant cytuje "pewnie nadane niemieckim DHL i to nie u nich" A Tobie kto dowiózł do PL zamówienie z amazona? Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 10:52 mi dowozi polski dhl, ale nadane jest niemieckim, na stronie www.dhl.de mozna sprawdzic postęp przesyłki, ale ostatnio ja widzialam postep 20 % a przesylka juz u mnie była, moze zadzwon do polskiego dhla i zapytaj zeby poszukali po adresie albo nazwisku, bo numery moga naklejac inne na terenie polski Odpowiedz Link Zgłoś
jusstinna Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 10:55 Ja sprawdzam na www.dhl.de, na polskim nie miałam takiego numeru, bo oni chyba nadają swój. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 10:54 do mnie już 5x był kurier dhl, kiedyś mnie nie zastał przesyłka była sąsiadów, wszystko ok a tracking jak atrzyłam to tylko wysyłkę miałam podaną i tyle iza Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 10:58 jesli wyslali DHL z Niemiec, to przesylka zostanie dostarczona do polskiej granicy przez DHL niemiecki, potem przejmie ja poczta polska i znow poczta polska przekaze ja DHL w Polsce i kurier DHL przywiezie Ci paczke. Status przesylek nadanych przez niemiecki DHL sprawdzasz na stronie: nolp.dhl.de/nextt-online-public/set_identcodes.do (bedziesz widziala status do chwili dotarcia paczki do granicy z Polska), a potem, gdy paczka jest juz w kraju, na www.dhl.com.pl/ albo dzwoniac pod numer: 42 6 345 345 Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 11:02 i rzeczywiscie po przekroczeniu granicy, numer paczki sie zmienia, ale nie musisz go znac, zeby znalezc przesylke. Dzwonisz do DHL w Polsce i podajesz ten numer, ktory dostalas od nadawcy i nie obchodzi Cie jak paczka zostala ponumerowana na terenie kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_kra Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 11:12 Dzięki dziewczyny za info o niemieckiej str DHL. Sprawdzałam na polskiej i na dhl.com i nic nie było a na niemieckiej faktycznie jest, tzn jest jedna cześć zam i ma dziś być dostarczone. Za to dziwne z pierwszą częścią zamówienia, która miała być wczoraj, na str trackingu info: "Order Data for this shipment was submitted electronically to DHL by sender." i nic więcej. Wg pani konsultantki DHL to zamówienie nawet nigdy nie wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
jusstinna Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 11:32 Ja też tak miałam przy przedostatnim zamówieniu, pokazywało mi to "Order data..." przez kilka dni, a później status przeskoczył od razu na "zustellung" czyli przedostatni etap dostarczenia paczki. Może to zależy od tego czy skanują tę paczkę czy nie. Dziś rano pokazało mi, że paczka jest na granicy, a przed chwilą, że paczka jest już u kuriera i będzie dziś dostarczona. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_kra Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 12:33 Tylko dla pierwszej paczki niby termin dostawy zamówienia minął wczoraj - nie wiem czy ma to jakieś znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka_81 Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 13:47 Ja mam podobny problem, w zeszłym tyg robiłam zamówienie, sami podzieli mi na dwie paczki. Jedna miała przyjść wczoraj, druga dziś. Ta pierwsza niestety nie doszła, kasa została pobrana a oni informują, że niby paczka została zwrócona do nadawcy i chcą mi oddać pieniądze. Drugą paczkę przed chwila przyniósł kurier. Zdarzyło Wam się tak? pierwszy raz tam zamawiałam i jestem "zielona". Nie doszła akurat ta paczka na której mi bardziej zależało Odpowiedz Link Zgłoś
anicaf Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 14:15 chyba Amazon nie pomyslał że tylu chetnych bedzie w Polsce. I coś kombinują. Do mnie napisali że jedna przesyłka została zwrócona, a nawet nie wyszła (prawdopodobnie). Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka_81 Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 14:31 To identycznie jak u mnie, ciekawe dlaczego skoro drugą wysłali dzień później... szkoda. Ciekawe czy jak zamówię drugi raz to samo czy zrobią podobnie. -- Iwona Mama Aniołka Zuzanki (17.12.06-01.05.07) i Aniołka *09.07.2010 Filipek - ur. 21.07.08 - 3280g, 55 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_kra Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 14:33 Drugą czesc zamówienia podobnie jak u Ciebie właśnie odebrałam Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_kra Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 14:32 I wszystko jasne dostałam przed chwilą kilka maili od amazona i tak 1.przesyłka niby wróciła do nadawcy - ta która wg DHL nigdy nie wyszła 2. zwróca mi kase 3.za 10 dni roboczych dostane tyle i tyle zwrotu - wychodzi na to ze pełna kwota tej części zamówienia Tym sposobem mata wodna Cars poszła sie ... buuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
anicaf Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 14:44 A TO CIEKAWE! BO MI TEZ MATY WODNEJ CARS NIE PRZYSŁALI!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jaroosi Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 15:39 Dziewczyny a kiedy zamawiałyście maty? Ja zamawiałam 27.10. Dzisiaj przeczytałam Wasz wątek i sprawdziłam w DHL, wszystko jest oki i jeszcze dzisiaj powinnam paczki mieć w domu. Mnie się więc udało z matą Kuzynka poprosiła mnie o zamówienie maty dla niej i teraz zastanawiam się czy jest sens. Co Amazon kombinuje, że akurat maty nie dochodzą? Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_kra Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 15:43 Jaroosi jestes z Krakowa jak pamietam. Jakbyś kupowała dla kuzynki to jestem tez chetna. Daj znać jakbym sie mogła podłączyc Odpowiedz Link Zgłoś
jaroosi Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 16:08 Tak jestem z Kraka. Nie ma sprawy, prawdopodobnie będę zamawiać jutro albo nawet dzisiaj wieczorem ( jak tylko dostanę szczęśliwie przesyłkę z pierwszego zamówienia ). Tylko, że teraz to się zastanawiam czy jest sens składać zamówienie skoro i tak nie przysyłają ? Odpowiedz Link Zgłoś
anicaf mata CArs 03.11.10, 16:32 Jaroosi nie ma sensu zamawiać, bo na stronie amazon jest napisane, że mają tylko 1 sztukę na stanie. sądzę że nie przewidzieli popularności mat na rynku polskim. ja niestety maty tez nie dostanę, bo dostałam maila, że zwrócą pienidze, choć widać w przesyłce, że wysłane. Dziwne!! Odpowiedz Link Zgłoś
tzka Re: Amazon - dostawa??? 04.11.10, 00:46 No, nie straszcie... Ja tez mam ta mate wydzielona z calosci przesylki. Pewnie za duzo tych mat nazamawialysmy i sie wyrobic nie moga. Odpowiedz Link Zgłoś
ywonkaa Re: Amazon - dostawa??? 03.11.10, 22:13 Mnie Amazon podzielił zamówienie na 3 paczki. Dwie przyszły kurierem a jedna poczta polską. Mata przyszła wczoraj kurierem. Odpowiedz Link Zgłoś
tzka Re: Amazon - mata Cars - pytanie 04.11.10, 00:50 "Dziewczyny od mat" - mam pytanie: czy ta mata jest rzeczywiscie fajna? Duza, skladana/rozkladna, rozwijana? Ktoras z Was ja juz rozpoakowala? Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_kra Re: Amazon - mata Cars - pytanie 04.11.10, 08:37 O właśnie pod to pytanie tez sie podłącze Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_kra Jaroosi 03.11.10, 22:50 Doszła dziś ta Twoja mata? Moją wysłali niby tez 27.10, druga czesc zamówienia 28.10 i dziś dotarła. Odpowiedz Link Zgłoś
jaroosi Re: Jaroosi 04.11.10, 11:21 Mata dotarła wczoraj, dokładnie 3.11 tak jak podano termin dostawy. Zamówienie podzielono na 2 części. 2 część miała dojść 4.11 czyli dzisiaj ale otrzymałam ją wczoraj , dzień wcześniej, razem z matą, dwa pudła równocześnie. Mata ma rozmiar 98 x 68 cm. Po bokach jest duży rysunek Cars auta ( identyczne jak na allegro ). Wolna, środkowa przestrzeń do malowanie nie jest więc ogromna ale uważam, że wystarczająca dla twórczości małych rączek. Łatwa do przechowywania, zwija się w cieniutki rulon. Powiem tak; warta ceny z Amazon, czyli ok. 35 zł, ale nie jestem przekonana czy ceny z allegro od 70 zł wzwyż. Mój szkrab jeszcze się nią nie bawił, nie wiem na ile fajna Na allegro dawniej były po 99 i 85 zł, teraz są po 60 ( + przesyłka ) tak więc handlujący na allegro też zaopatrzyli się w Amazon i magazyny opustoszały. Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: Jaroosi 04.11.10, 11:43 Własnie przed sekundą złożyłam zamówienie na 3 rzeczy w tym matę wodną Cars. Dostałam info, ze mata zostanie wysłana pojutrze, a dwie pozostałe rzeczy miedzy 11, a 17.11. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka_81 Re: Jaroosi 04.11.10, 13:16 To dziwne, ze Ty dostałaś paczkę a do mnie nie dotarła zamawiałam wcześniej i u mnie miała być 2.11. Ciekawe co się u nich dzieje... i czy warto zamawiać jeszcze raz... Odpowiedz Link Zgłoś
jaroosi Re: mata 04.11.10, 13:48 Złożyłaś zamówienie na ostatnia matę bo pisało, że 1 w magazynie. Teraz patrzę i pisze, że w magazynie nadal jest 1 mata. Odlot Odpowiedz Link Zgłoś
tzka Re: Jaroosi 04.11.10, 23:58 Dzieki za info nt. maty. Wyslali mi ja dzisiaj podobno, reszte rzeczy mam juz w drodze. Do kupujacych na Amazonie - napiszcie, co jeszcze zamawialyscie/zamawiacie. Ja dokupilam jeszcze walizeczke Trunki oraz zestawy kreatywne dla corci. Chcialam jeszcze Crocsy, ale nie wysylaja poza UK. W sumie, ciekawe, czemu...? Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_kra Re: Amazon - dostawa??? 04.11.10, 14:10 He he niezły zakret z matami Jakby ktos z Krakowa składał zamówienie to bardzo chetnie sie z mata podłacze Odpowiedz Link Zgłoś
jaroosi Re: Amazon - dostawa??? 04.11.10, 14:48 Normalnie czary mary z tymi matami. Jeszcze godzinę temu było, że dostępna jedna sztuka a teraz ta wiadomość zniknęła i spoko do koszyka przyjęło mi 2 sztuki mat. Z tego wynika, że nadal są dostępne Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: Amazon - dostawa??? 04.11.10, 14:55 Jestem z KRK więc jeśli chcesz i się uda to mogę domówić 1szt. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_kra Re: Amazon - dostawa??? 04.11.10, 15:26 O Ju_mi to bardzo Cie prosze o domówienie. Nie chce mi sie kombinować z dodstkowymi gadzetami z powodu maty bo jedno zamówienie już odebrałam. Jakbyś dała rade domówić to przyślij prosze priv to zrobie Ci przelew Odpowiedz Link Zgłoś
dammma Re: Amazon - dostawa??? 05.11.10, 00:23 a możecie mi powiedzieć ile płacicie za wysyłkę do Polski i czy można płacić kartą Visa mbanku? Będę wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś
tzka Re: Amazon - dostawa??? 05.11.10, 00:27 Ja akurat nic nie place. Mialam rzeczy z opcja FREE Super Saver Delivery. Za to VAT mi niezly dowalili... Wsrod kart do wyboru na Amazonie jest tez Visa, wiec nie powinno byc problemow. Visa to Visa. Odpowiedz Link Zgłoś
dammma Re: Amazon - dostawa??? 05.11.10, 01:28 to jeszcze Vat dokładają? To nieźle Odpowiedz Link Zgłoś
dammma Re: Amazon - dostawa??? 05.11.10, 01:31 Widzę, że jako jedyne na forum spać nie możemy Wytłumaczcie, bo ja dopiero zaczynam czy Amazon to sklep czy są też różni sprzedający i czy zawsze włączacie filtr darmowej przesyłki, czy patrzycie kto ma najniższą cenę + koszty wysyłki i która ofera ciekawsza. I czy można płacić kartą visa czy trzeba kredytową? Wydaje mi się, że są różni sprzedający a w tym Amazon-jeśli dobrze rozumiem i jeśli wybiorę opcję darmowej przesyłki u jednego na zamówienie na 15F, u innego na 11F, to mi się liczy, że przekroczyłam te 25F czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: Amazon - dostawa??? 05.11.10, 07:55 ja kupuje tylko rzeczy z amazonu, te od pozostałych dostawców chyba nie podlegaja pod darmową wysyłke Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: Amazon - dostawa??? 05.11.10, 07:54 vat doliczaja na tej zasadzie że oni maja chyba ok. 20 % więc musza doliczyc nam 2 % żeby było tyle ile u nas, więc ja zamawiałam zabawke za jakies 12,6 funta a ostateczna cena ok. 13,19 funta, więc to nie jest duza różnica, a kupuje zawsze za 25 funtów i tylko rzeczy które wysylają za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
tzka Re: Amazon - dostawa??? 05.11.10, 08:08 Mi doliczyli VAT pow. 9 funtow. No, to juz jest jakas kwota... Ale zamawialam za ponad 2 razy wiecej, niz 25 funtow. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: Amazon - dostawa??? 05.11.10, 08:28 to i tak dziwne bo róznica miedzy 20 a 22 procent przy zamówieniu 50 funtów nie moze byc az tak duza, mozeu nich na jakies produkty jest 0 vatu, kupowalas zabawki? Odpowiedz Link Zgłoś
jaroosi Re: Amazon - dostawa??? 05.11.10, 08:38 Ja też zamawiam tylko z Amazon i z przesyłką FREE. Zauważyłam, że inni sprzedawcy mają niższe ceny niż Amazon ale jakoś odstrasza mnie opłata za przesyłkę ( może źle robię ). Widziałyście "słynne" maty. Cena już ponad 13 funtów i nie sprzedaje Amazon tylko inny sprzedawca. Teraz to już ich cena nie jest okazyjna. Nie zamówiłam Kuzynce Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: Amazon - dostawa??? 05.11.10, 11:34 Chciałam domówić dla anusia_kra, ale też się nie udało Odpowiedz Link Zgłoś
witka55 do Tzka 05.11.10, 12:38 Mam prośbę, jak piszecie, co jeszcze zamawiacie na Amazonie - możecie też pisać nazwę po angielsku - żeby łatwiej było znaleźć? Np. zestawy kreatywne jak się nazywają? Odpowiedz Link Zgłoś
malpa513 Re: do Tzka 05.11.10, 12:45 nie wiem czy o to Ci chodzi ale min. crayola ma jakies zestawy z tym ze ja ich nie kupowalam jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
tzka Re: do Tzka 05.11.10, 21:55 Zestawy sa takie: W EMPiK-u tez sa podobne zestawy kreatywne, ale takich fajnych (wg mnie, oczywiscie ) nie widzialam. Sa jakies skarbonki czy wazoniki do malowania. A teraz sie przyznajcie, co Wy zamowilyscie na Amazonie. Poza mata Cars... Odpowiedz Link Zgłoś
tzka Re: Amazon - dostawa??? 05.11.10, 21:48 Tak, kupowalam zabawki. Wlasnie z mezem o tym vacie rozmawialam. Ze to przeciez slaby pomysl, zeby kraje, bedace w Unii, naliczaly VAT. A mam naliczone ok. 20%... Odpowiedz Link Zgłoś
tzka Re: Amazon - dostawa??? 06.11.10, 00:13 Moze z tym Vatem jest jednak ok, jesli przemyslec sprawe. Tylko czemu Amazon nie podaje cen brutto? To mnie chyba najbardziej dziwi... Odpowiedz Link Zgłoś
pyza_uk Re: Amazon - dostawa??? 06.11.10, 09:41 Alez podaje - tylko Amazon prowadzi sprzedaz z wysylka do roznych krajow, w krorych obowiazuje inna stawka vat; ceny podane na stronie amazon zawieraja vat obowiazujacy w uk, jesli kupujesz z wysylka do pl, to musisz doplacic roznice vat. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_kra Re: Amazon - dostawa??? 06.11.10, 09:15 Dzięki ju_mi za starania . Weszłam wczoraj w poszukiwaniu alternatywy dla maty i drugie zamówienie skompletowałam, bez maty rzecz jasna. Zablokuje sobie amazona chyba . Odpowiedz Link Zgłoś
tzka Re: Amazon - dostawa??? 06.11.10, 13:13 Pochwal sie, co kupilas. Moze to bedzie inspiracja, jesli chodzi o mikolajkowo-swiateczne prezenty? Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_kra Re: Amazon - dostawa??? 06.11.10, 14:59 Kupowałam akurat pościel we wzorki niedostępne w PL min. ładnie wygladający Scooby + gadzety bizuteryjno-domowe dla córki Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: Amazon - dostawa??? 09.11.10, 19:26 Właśnie przed chwilką przyszła pierwsza część zamówienia, a w niej mata Wysłali w piątek - dzisiaj (wtorek) paczka u mnie Przyniósł ją kurier DHL. Fajna ta mata i żałuję, że za tę cenę (36zł) nie kupiłam ich więcej - byłyby w sam raz na prezenty dla dzieci znajomych... Odpowiedz Link Zgłoś