Dodaj do ulubionych

ekspres do kawy mielący kawę

13.12.10, 12:09
taki żeby z tej świeżo zmielonej porcji robił od razu kawę. jak najmniejszy, do domu. za ile da się taki kupić? jaki polecacie/odradzacie?
Obserwuj wątek
    • ewelsia Re: ekspres do kawy mielący kawę 13.12.10, 13:40
      W sobotę zakupiliśmy nowe cudo, ekspres do kawy Saeco Syntia. Bardzo fajny, a kawa super. To jest pełen automat, wsypujesz kawę do pojemniczka, naciskasz przycisk, kawa się mieli i po chwili leci do kubeczka smile Koszt ok. 2000pln. Ale są też automaty o kilkaset złotych tańsze, ale to i tak wydatek powyżej 1000pln.
      Poprzednio miałam Krupsa, z tzw. kolbą, trzeba było samemu kawę zmielić i naładować sitko, a potem to umyć.
      • anma6 Re: ekspres do kawy mielący kawę 13.12.10, 13:57
        Ja mam Saeco Xsmall - koszt około 1400 zł - jest od 2 miesięcy i wspaniale się sprawuje.poprzednio miała Crupsa , ale to nawet nie ma co porównywać ( oczywiście na korzyśc Saeco).Sam mieli kawę która od razu leci do kubeczka , sama ustawiasz jaka wielkość jej ma być.
      • edit38 Re: ekspres do kawy mielący kawę 13.12.10, 14:08
        Mnie też się marzy ekspres ale powstrzymuje mnie oprócz ceny obawa że bardzo dużo czyszczenia i mycia jest przy ekspresie. Jak to wygląda? Czy za każdym razem trzeba rozbierać ekspres na wiele części czy może jest to urządzenie łatwe w czyszczeniu?
        • ewelsia Re: ekspres do kawy mielący kawę 13.12.10, 14:19
          Dużo roboty i czyszczenia jest przy ekspresie z tzw. kolbą. Każda część trzeba umyć i powiem szczerze, nie chciało mi się go wcale używać. Jeśli chodzi o automat, to tylko wsypujesz kawę/po jakimś czasie wysypujesz zmielone fusy/ nalewasz wodę do pojemnika/wylewasz wodę z tacki ściekowej. Tych czynności nie wykonujesz przy każdym parzeniu kawy. To bajka w porównaniu ze zwykłym ciśnieniowym.
          • edit38 Re: ekspres do kawy mielący kawę 13.12.10, 14:25
            ewelsia napisała:

Jeśli chodzi o auto
            > mat, to tylko wsypujesz kawę/po jakimś czasie wysypujesz zmielone fusy/ nalewas
            > z wodę do pojemnika/wylewasz wodę z tacki ściekowej. Tych czynności nie wykonuj
            > esz przy każdym parzeniu kawy.

Po jakimś czasie to znaczy co ile (tak mniej więcej). Szczerze to ja z tych bardziej leniwych jestem i nie chciałabym aby ekspres był tylko drogim gadżetem który zajmuje miejsce.
            Mam sokowirówkę i używam jej raz na miesiąc (pomimo że uwielbiamy soki) właśnie dlatego że za dużo zachodu przy myciu i nie chce mi się po zrobieniu pół szkalnki rozbierać tego i myć.
            • ewelsia Re: ekspres do kawy mielący kawę 13.12.10, 14:31
              Z sokowirówką to nie porównujsmile
              Zależy od tego, ile kaw dziennie pijesz. To "co jakiś czas" to tak raz na kilka kaw.smile
              Naprawdę, byłabyś zadowolona z takiego ekspresu.
        • havana28 Re: ekspres do kawy mielący kawę 13.12.10, 14:21
          Czyszczenia dużo nie ma- dolewa sie wody jak zabrakni, oproznia sie zbiornik fusów jak sie napełni, myje tacke i okresowo (u mnie srednio raz na rok) - odkamienia wrzucajac tabletke/wlewajac plyn i nastawiajac specjalny program. Nie trzeba rozbierac całego ekspesu, a elementy sa łatwo wyjmowalne. Mam ekspres Nivona.
        • marghe_72 Re: ekspres do kawy mielący kawę 13.12.10, 15:59
          edit38 napisała:

> Mnie też się marzy ekspres ale powstrzymuje mnie oprócz ceny obawa że bardzo du
          > żo czyszczenia i mycia jest przy ekspresie. Jak to wygląda? Czy za każdym razem
          > trzeba rozbierać ekspres na wiele części czy może jest to urządzenie łatwe w c
          > zyszczeniu?

Bardzo łatwe.
          co parę dni 3 ruchome częsci wrzucam do zmywarki
    • marghe_72 Re: ekspres do kawy mielący kawę 13.12.10, 15:57
      Saeco Incanto.
      Ale mały to on nie jest
      • ewelsia Marghe 13.12.10, 16:43
        Zadowolona jesteś z marki Saeco? Bo ja mam swój ekspres dopiero dwa dni, to jeszcze nie wiem, czy awaryjny, czy nie .
        • leli1 Re: Saeco awaryjny 13.12.10, 18:36
          mam model Talea Ring Plus- 3 lata uzytkowania i 3 razy w naprawie, oczywiscie zaczal sie psuc zaraz po skonczeniu sie gwarancji.
          Zdecydowanie nie polecam.
        • marghe_72 Re: Ewelsia 13.12.10, 21:40
          ewelsia napisała:

> Zadowolona jesteś z marki Saeco? Bo ja mam swój ekspres dopiero dwa dni, to j
          > eszcze nie wiem, czy awaryjny, czy nie .

Jestem zadowolona.
          Mamy go już ładnych parę lat. Odmówił posłuszeństwa jeden jedyny raz.
          Przegląd w serwisie dobrze mu zrobił
    • anik0987 Re: ekspres do kawy mielący kawę 13.12.10, 22:28
      Mam ekspres Jura ena 5. Kupowałam za jakieś 2 000. Teraz są nowe wersje. Bardzo go sobie chwalę, bo robi pyszną kawę, jest wąski i mieści się w mojej mikroskopijnej kuchnsmile W krótkim czasie nauczyłam się go obsługiwać, chociaż instrukcja po polsku jest byle jaka (może teraz jest lepsza). Jury mają tę zaletę, że są rzadko się psują (szwajcarska jakośćwink. Sam sygnalizuje, kiedy trzeba go czyścić, czasu to dużo nie zajmuje. Minusem jest to, że trzeba kupować specjalne tabletki do czyszczenia i odkamieniania (to się bardzie opłaca niż wymiana filtra), ale i tak go polecam.
    • bazylea1 Re: ekspres do kawy mielący kawę 14.12.10, 14:50
      gdzieś wyczytałam że Saeco są awaryjne sad a ten xsmall to chyba jest najmniejszy, na oko by mi pasował
      • pamelia Re: ekspres do kawy mielący kawę 14.12.10, 17:48
        Mam saeco Incanto od 3 lat. Sprawuje się super (odpukać !), robię kilka kaw dziennie. Z obsługi to: dolewam wodę, wyrzucam fusy (raz na kilka dni) i odkamieniam jak się upomni na wyświetlaczu (co ok 3 -4 mies.). raz na jakis czas, zwykle po dłuższym, np pourlopowym, nieużywaniu, wyjmuję mu wyjmowalne bebechy i płuczę. I tyle. U męża i u brata w firmie też są te ekspresy i momo intensywnego uzytkowania (ze 30 kaw dziennie) to działają bez zarzutu. A wadliwy egzemplarz może się zdarzyc u każdego producenta. Ja swój uwielbiam wink
    • aga.pier Re: ekspres do kawy mielący kawę 15.12.10, 16:40
      mam ekspres KitchenAid ciśnieniowy, w którym kolbę i sitko trzeba myć za każdym napełnianeim kawy ale to żaden problem a kawa jest świetna. Znajomi maja ten z mieleniem kawy i nie powiem ale fajniejszy jest o tyle, że kawa jest świeżutka i pachnie fajnie wokół

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka