imasumak 03.01.11, 14:34 Drewniany czy silikonowy? Czy drewniany też się zbryla? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morgen_stern Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 14:35 Zbryla. I można go wrzucać do kibla to dla mnie wystarczający argument, by go używać Odpowiedz Link Zgłoś
sonia-3 Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 14:39 Drewniany. Nie pyli i jest bardzo wydajny. Jak dla mnie nie ma lepszego Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 14:44 A kupujecie jakiejś konkretnej firmy, czy co akurat jest? Obecnie wykańczamy silikonowy, ale chyba przejdę na drewniany, skoro mówicie, że lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 14:44 Ima, wysłałam ci maila na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
aniela_z_gazowni Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 14:48 drewniany: + można wywalać do kibla - mój kot roznosił go po całym mieszkaniu wolę już wynosić codziennie kocie pozostałości do śmietnika niż latać z odkurzaczem mój kot używa żółtego benka, ani to drewniane ani silikonowe, ale sobie chwalę, a i kot nie narzeka Odpowiedz Link Zgłoś
next_exit Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 14:53 Ale uwaga bo nie kazdy drewniany sie zbryla, musi byc w wersji compact (tak jak zwirki bentonitowe sa w wersji zwyklej i compact czyli zbrylajacej). Zwykly drewnaniy zwir typu pigwa sie nie zbryla tylko rozpada na drobne trocinki - wiem bo uzywam go jako sciolki dla szczurow. Dla kota za to ostatnio uzylam drewnianego compact i rzcezywiscie sie zbryla. Odpowiedz Link Zgłoś
next_exit Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 14:59 Przyklady drewnianych zwirkow zbrylajacych: Odpowiedz Link Zgłoś
nelamela Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 14:56 Drewniany Pinio.Najlepszy wedlug mnie no i do kibelka go wrzucam a nie latam do smieci.Ten zwykly znajdowalam w calym mieszkaniu a ten jakby mniej... Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 20:56 > mój kot używa żółtego benka, ani to drewniane ani silikonowe, Benek jest bentonitowy. Używam głównie bentonitowych, choć wyrzuca się do śmieci, nie do kibla. Jako kociara wielokotna i niezamożna testuję najtańsze opcje. Moje najnowsze odkrycie to Reno (4 zł za 5 l) z Carrefoura, dosypuję odrobinę intensywnie zapachowego Sanicatu i jest ok. Przy 4 kotach wydaję teraz na żwirek ok. 30 zł miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 23:37 ja też mam dużo kotów i dużo obliczeń przeprowadziłam - u mnie zdecydowanie drewno wychodzi taniej niż cokolwiek innego. Bo drewna sypie się maleńko, a dużo trocin z tego robi od razu. Bentonitu trzeba nasypać dużo, po nim zawsze szorować intensywnie kuwetę (po drewnie nie jest brudna, wystarczy spłukać wrzątkiem czy trochę przetrzeć jakimś środkiem), do tego śmierdzi. Silikon u nas się też nie sprawdza, przy pewnej liczbie kotów zaczyna śmierdzieć od razu, w ciągu jednego dnia. Najmniej śmierdzi Catsan, ale jego cena jest wręcz absurdalna. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 14:54 Ja się tylko podpiszę pod tymi, które przekonują, że tylko drewniany. U mnie kuweta stoi obok kibelka, więc możliwość wrzucania żwirku do rzeczonego jest nie do przecenienia. Kupuję tylko Cat's best eco - moim zdaniem jest najlepszy, choć może nienajtańszy. Ale jest wydajny, zbryla się świetnie, nie łapie zapachu. Moje koty bardzo go lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
madalenka25 Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 14:56 u mnie tylko niebieski benek compact - każdy inny - kupale obok kuwety Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 15:07 To ja jako jedyna zagłosuję na silikonowy - nie pyli się, mało przy nim zachodu, kupy bezpośrednio do kibelka, reszta wymieniana u mnie raz na dwa tygodnie przy jednym kocie. Mam małą łazienkę i brzydki zapach jest jedynie wtedy, kiedy te dwa tygodnie się trochę wydłużają. Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 16:25 Kupy do sedesu, często trochę oblepione żwirkiem, ale niewiele. Bo on się nie zbryla i mało przykleja. A sam żwirek do śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 [...] 03.01.11, 15:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
miaowi Re: Bentonitowy 03.01.11, 15:31 Hilton albo Benek. Przepróbowałam chyba wszystkie żwirki na rynku, łącznie z silikonowymi i drewnianymi (oba niemiłosiernie śmierdziały, do tego od drewnianego zapychał się sracz). Odpowiedz Link Zgłoś
opium74 Re: Bentonitowy 03.01.11, 15:52 mam 2 koty i 3 kuwety w 1 Cast Best Eco Plus - ładnie się zbryla, nie śmierdzi, wyrzucam do WC w 2 pozostałych silikonowe zapachowe. Z silikonowych kupy wyrzucam bezpośrednio do WC /nawet jak są obklejone żwirkiem/ Moje koty sa wyjątkowo zdolne i każdy żwirek wynoszą z kuwet, czy to drewniany czy silikonowy. Kuwety mam kryte, w tym jedna z drzwiczkami a i tak roznoszą Troche na to pomaga ustawienie kuwety tak aby kot nie mógł po załatwieniu potrzeby wyskoczyć z niej pełną prędkością Czyli drzwiczki/wyjście z kuwety ustawiam w strone ściany a przy wyjściu połozyłam wycieraczkę. Większość żwirku zostaje na wycieraczce. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak ... 03.01.11, 19:00 Ciekawe czym można złamać regulamin w wątku o żwirku dla kota Odpowiedz Link Zgłoś
miaowi Re: ... 03.01.11, 23:54 Powiem ci czym: - pisaniem o d..pie - pisaniem o g..wnie - pisaniem o sr..niu Choć nie wiem, o czym innym można pisać, wszak żwirek do tego służy. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 [...] 04.01.11, 12:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: ... 06.01.11, 16:31 seniorita_24 napisała: > Hehehe dobre, ża pisanie o żwirku (może nazwa była niecenzuralna to przeliteruj > ę) b.e.n.t.o.n.i.t.o.w.y.m mnie wycieli Nie za żwirek, tylko za sygnaturkę - uprzejmą prośbę o jej zmniejszenie dostałaś 2 listopada zeszłego roku, o ile mnie poczta nie myli. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 15:49 Drewniany zbrylający. Zero zapachów, wywalanie do kibelka (nic się nie zapycha,a nieraz po brzegi nawrzucam), wychodzi tanio. Odpowiedz Link Zgłoś
allija Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 16:24 ja co prawda juz dawno temu /jakies 5 lat/ używałam drewnianego żeby właśnie wyrzucać go do kibelka. Rzeczywiscie, jest chyba wydajny bo miałam wrażenie, że codziennie jest go coraz wiecej mimo braku dosypywania. Chyba rozpadał sę, jak piszecie. To byłaby nawet jego zaleta gdyby nie reszta. A ta reszta to bałagan w całej łazience + pół przedpokoju a i w reszcie mieszkania też by się znalazło. Poza tym drewniany śmierdzi po zmoczeniu czyli kiedy koty nasikają. A jest to taki typowy zapach mokrego drewna /a nie zapach moczu choc może i zmieszne są?/ co w duzych ilościach staje się dosyć nieprzyjemne. Przy czym nie kupowałam żwirków najtańszych, marketowych. Używałam takze żwirku silikonowego. Miałam wrażenie, że kotu specjalnie nie przypadł do gustu bo w niczym nie przypominał piasku i trudno mu było zakopywać swoje odchody tymi kamyczkami. Ale najgorszy dla mnie był wygląd żwirku po jakimś, niespecjalnie długim, czasie. Początkowo śnieżnobiały żwirek zaczynał przypominać obsikane i obs... kamyczki koloru żółto-brunatnego, niejednolitego. To w ogólnodostępnęj łazience było nie do pogodzenia. Pewnie gdyby kuweta była kryta byłoby lepiej. Ale mam dużego kocura, który lubi załatwiać swoje czynności siedząc na brzegu kuwety, kryta odpada. Po wielu próbach zostałam przy żwirku betonitowym - błękitnym Benku. Nie śmierdzi, zbryla się, jest drobny i nie roznosi się. Codziennie wieczorem wyrzucam do śmieci, w łazience mam specjalne torebki "urobek", nie jest to czynnosć specjalnie uciążliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 16:32 Czysty kocurek (bezzapachowy!!! - zapchowy koszmarnie cuchnie) Przez lata ulubiony. Zawse wrzucałam do kibla Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 17:00 sylikonowy. od 17 lat hoduję koty, przerabiałam różne opcje oraz testowałam prawie wszystkie żwirki. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelsia Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 17:58 u mnie tylko i wyłącznie cats best eko plus. rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 18:19 cat best nature gold moj faworyt do kibla Odpowiedz Link Zgłoś
ewelsia Yenna 03.01.11, 19:57 A czym się różni "Twój" żwirek od eko plus? Widze na opakowaniu ciut większe "drewienka". Bo ja eko plusa też w kibelku spuszczam. Odpowiedz Link Zgłoś
mariolka99 Re: Yenna 03.01.11, 21:24 Drewienka są inaczej ukształtowane, trochę mniej się noszą na łapach (stworzony został dla długowłosych sierściuchów) Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Yenna 03.01.11, 23:22 zdecydowanie czysciej w domu niz przy zwyklym cats bescie tak samo sie zbryla, genialnie pochalnia zapachy (niedawno kupilam pinio i walilo juz po kilku godzinach z kuwety - pinio w zyciu za darmo nawet nie chce ) ino ja mam norwegi, a norwegi maja takie łapki Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Yenna 04.01.11, 00:01 wlasnie mi takie cosik wlata po mieszkaniu i troszke broi Odpowiedz Link Zgłoś
ewelsia Re: Yenna 04.01.11, 08:54 Dzięki za odp. może i ja zmienię na tego golda, bo mimo, że mam dachowce to i tak na łapach wynoszą. A norweskie to takie trochę szajbuski podobno ? Cudne masz koty ! Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Yenna 04.01.11, 10:37 2-miesieczne wszytkie zabawowe - czy dachowki, czy norwegi dorosle norwegi sa bardzo zrownowazone psychicznie i bardzo przywizuja sie do ludzi takie troche koto-psy Odpowiedz Link Zgłoś
karcia85 Re: Yenna 06.01.11, 17:56 Potwierdzam! Sama mam takiego kota, ma 14 lat, drugiego takiego kochanego nie znajdę. Nigdy nas nie podrapał, chodzi na dwor sam, potrafi tez chodzic na smyczy, ma miły głos i głośno mruczy. Jak tylko usiądę, to wskakuje na kolana. Taka kocia gwiazdeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Yenna 07.01.11, 16:37 zakochalam sie w norwegach jak tylko taki zamieszkal u nas w domu Koteczke mam z taka sama psychika jak Twoj kot - mruczy, kladzie sie na nas, nigdy nikogo nie podrapala i szybciej sobie ucieknie niz komus krzywde zrobi, nawet przypadkiem. A moj kocur z kolei traktuje moje dzieci jak swoje I z zapalem im wylizuje czupryny (szczegolnie wtedy gdy sa chore - pare razy tak mi malolatom temperature zbil). Generalnie - juz nie chce innych kotow. Raz - że piekne. Dwa - uksztaltowane przez nature (a nie czlowieka). Trzy - mądre bardzo i łagodne. I niezwykle kontaktowe. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 21:10 Testowalam rozne zwirki - a wlasciwie robil to moj kocur i najbardziej pasuje mu drewniany cats best eco plus. Przez dwa lata probowalismy nauczyc go czystosci, bo ciagle mu cos nie pasowalo. W koncu pol roku temu wpadlismy na pomysl dwoch kuwet i tego drewnianego cuda; fakt, ze zwirek roznosi po calym mieszkaniu, ale za to nie sika po katach Odpowiedz Link Zgłoś
agusiah Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 21:24 A czy którejs z Was udało sie nauczyc kota załatwiania się wprost do toalety? Jest taki trening dla kota, ale moja kicia wybiła mi go z głowy (załatwiając się w odwecie tuż koło łóżka w sypialni). Taka opcja odpowiadałaby mi najbardziej, więc ciekawa jestem, czy komuś się udało . Tymczasem używam (tj. kocica używa) zwirku drewnianego, bo magazynowanie kocich odchodów mi nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 21:33 Nie, ale moi rodzice kiedyś, kiedy mnie jeszcze na świecie nie było, mieli taką kotkę. Zarówno siku, jak i kupy robiła do toalety. Nikt jej nie uczył - sama tak sobie wykombinowała. Wszyscy żartowali, że straszna z niej fluja, bo wody po sobie nie spuszcza... Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 21:44 > A czy którejs z Was udało sie nauczyc kota załatwiania się wprost do toalety? " Nie probowalam i chyba by mi sie nie chcialo tym zajmowac, poza tym to mi sie wydaje niehigieniczne, a tez sprzeczne z kocia natura (zakopywanie odchodow itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Kociary, jaki żwirek? 03.01.11, 22:24 Znałam ludzi, którzy mieli takiego kota Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Kociary, jaki żwirek? 04.01.11, 14:33 niestety inicjatywa musi byc własna lub na podstawie obserwacji kociego współlokatora. obecnie dwa z trzech moich kotów korzysta z kibelka, miałam kiedyś też jednego samouka ale tamten miał niedopracowana technike i nieco brudził deskę (dostało się nieraz moim menszcziznom zanim odkryłam winowajcę, oj dostało..). Obecne korzystają perfekcyjnie..jedyna wada, że czasem muszę czekać w kolejce ) Jeden nawet próbował wodę spuszczać (przyuważyłam) ale ma za słabe łapki a przycisk (taki jakby syfon) wymaga trochę siły nawet od człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Cat best. 03.01.11, 21:54 imasumak napisała: > Drewniany czy silikonowy? > Czy drewniany też się zbryla? Chciałabyś sikać na silikon? Ten co w tytule wywalasz do muszli. Kulki po zbryleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Cat best. 03.01.11, 22:28 hummer napisał: Chciałabyś sikać na silikon? A co? Gdybym była księżniczką, a nie cesarzową, to silikon by się nadał. Co by mnie obchodziły rozterki niewolników ludzkich sprzątających po mnie? Ten co w tytule wywalasz do muszli. Kulki po zbryleniu. Ano. Zapomniałam, że miałeś kotkę > Odpowiedz Link Zgłoś
abosa Re: Kociary, jaki żwirek? 04.01.11, 07:48 Cats best nature gold - drewniany, zbrylający, duże brykiety - bo mam kudłacza Moja mama ma kotę domową używa cats best universal - bardzo duże brykiety, nie zbrylający ale też bardzo wygodny w obsłudze i ekonomiczny - łatwo oddzielić czysty żwirek od zabrudzonego, koszt 16,8 za 10 litrów! Oba żwirki mało się roznoszą, przed kuwetami mamy wycieraczki (ale nie gumowe, zrobione z kawałka wykładziny) Największy plus - lądują w toalecie; Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Kociary, jaki żwirek? 07.01.11, 16:49 Nie wiedziałam, że jest taki fajny Gold, przydałby się, bo moje wprawdzie dachowce, ale jakieś takie wyjątkowo puchate No ale zdążyłam już kupić wielką pakę Cat's Best Eko Plus, to muszę zużyć. Odpowiedz Link Zgłoś