Dodaj do ulubionych

kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ?

31.01.11, 20:17
chcemy wymienic kuchnie i szczerze podobaja mi sie rozwiazania z Ikea, w sensie schowki, szafki narozne, szuflady, to co jest wewnatrz. Nie mam jeszcze dokladnie upatrzonego modelu, ale cos pewnie wybralabym. Zaoszczedziloby mi to tez czasu , nie musialabym jezdzic po innych sklepach i wybierac, projektowac , przebierac, zamawiac .... Chodzi mi tylko o szafki, lodowke, zmywarke itd. kupowalismy z innych miejsc
Ale gdy powiedzielismy o naszym typie ekipie, ktora mialaby nam instalowac kuchnie, skrzywili sie mowiac ze jakosciowo Ikea nie ma dobrych mebli kuchennych,
Jakie sa wasze doswiadczenia, wiem ze Ikea w Polsce jest dosc popularna, ja mam w USA sklep w odleglosci 30 min jazdy samochodem, wiec blisko. Z powodu tego ze nie mieszkam w Polsce doradzanie mi sklepow innych na terenie Polski nie ma sensu, poprosze o opinie o kuchni z Ikea
Obserwuj wątek
    • ika_pop Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 31.01.11, 20:27
      moi rodzice kupili kuchnię w ikea ok 5 lat temu, sprawdziła się i teraz do nowego domu nie brałam pod uwagę nawet żadnej innej, dodatkowo kupiliśmy nawet piekarnik i płytę indukcyjną gdyż na sprzęt kupiony w ikea jest 5 lat gwarancji. ja szczerze polecam
    • a-e-p Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 31.01.11, 20:35
      Wiekszosc mieszkania mam w meblach Ikei. Kuchnie mam od 2002r, fronty z litego drewna brzozowego (zawsze chciałam drewniane), nie kupowalam ze szklanymi, bo nie podobaja mi sie. Jak dla mnie rewelacja jesli chodzi o funkcjonalnosc, system przechowywania (mam mało miejsca), praktycznośc (nie widac brudu bo drewno jest dosc jasne). Nic sie nie rozkleiło. IMO meble ciagle wygladaja nowoczesnie. Drewno, pomimo ze brzozowe, nie jest miekkie, z upływem czasu tylko troche sciemniało. Kiedy kupowałam liczylismy ile kosztowałoby zrobienie kuchni z litymi drewianymi frontami u stolarza i wychodziło 2 razy drozej. Poza tym design takich robionych mebli mi nie odpowiadał. Udało mi sie idealnie dopasowac szafki do długosci sciany, bo problemem jest kiedy zostaje wolna przestrzen... Blat kupowalismy w innej firmie, maz uznał, ze ten z Ikei jest mało trwały. Do nowego domu planuje tylko kuchnie z Ikei.

Nam odradzano sofy z Ikei i w sumie kupilismy inna (jestem bardzo zadowolona), ale jak widac na forum dziewczyny je raczej chwala.

Kolezanka mówiła mi, ze Ikea ma w USA slaba renome i uwazana jest za sklep dla mało zamoznych. Zdziwiła sie ze w Polsce jest dosc popularna...
      • mita7 Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 31.01.11, 20:41
        Ja mam z Ikei robioną w ostatnie lato - wtedy była promocja i jestem bardzo zadowolona z systemu szuflad i szafek narożnych - łatwo jest mieć porządek. Wybrałam fronty szare z połyskiem i tu już gorzej. Jakoś nie mogę się zmobilizować i mają ślady od palców, które widać. Nie wiem, czym to najłatwiej myć. Blatów nie mam z Ikei.
        • asiaiwona_1 Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 31.01.11, 20:43
          a ja mam własnie jeszcze bkat z ikei - taki gruby drewniany i też bardzo go sobie chwalę.
      • asiaiwona_1 Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 31.01.11, 20:41
        mam kuchnię z Ikea od 3 lat. NAdal wygląda jak nowa. Jedynie w obudowie od zmywarki troszke odpadły kawalki (ale jak jest zamknięta to nie widać), ale to dlatego, że nie wpadłam na pomysł, żeby po zakończeniu mycia otwierać drzwiczki na oścież a nie tylko uchylać, przez co gorąca para spowodowała odpryskanie okleiny. w każdym razie polecam.
        • iwek33 Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 31.01.11, 20:59
          Ja bardzo polecam. Mam od 3,5 roku, drewnianą, jestem baaardzo zadowolona. I z praktycznych rozwiązań i z jakości. Nie dzieje się z nią nic, żadnych usterek, uszkodzeń.
          Blat też mam z ikea, taki gruby, dwustronny, starannie wykończony z obydwu stron i jest przez to właśnie trwały. ( Jest grubszy od standardowych, oferowanych w innych sklepach, ma 6 cm grubości- wzór-jemioły ). Trzy znajome rodziny też zdecydowały się na kuchnie Ikea i są również bardzo zadowolone. Ja polecam.
      • paliwodaj Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 31.01.11, 20:55
        oopinii kolezanki z USA nie podzielam, ma styl inny niz preferuje wiekszosc rodowitych amerykanow a'la Ludwkik XVI smile tylko wiekszosci wlasnie tubylcow nie stac na prawdziwe antyki a kupuje lepsze lub gorsze podrobki. Mimo ze zaraz przy wyjezdzie z osiedla mam renomowany Reymour & Flanigan, mowie stanowczo - nie dla mnie
        Ceny w USA? moze faktycznie troche nizsze niz inne sklepy z mebalmi, co nie czyni Ikea sklepem dla ubogich smile Wogole co za klasyfikacja !!! Prawda jest taka ze otwieraja coraz to wiecej sklepow w roznych miejscach USA, a ze znalezieniem miejsca parkingowego pod sklepam, mimo ze jest olbrzymi bardzo ciezko.

co do blatow, nie wiem jeszcze, widzialam ze mozna z Ikea zamowic tez marmury i granity smile
        Co do innych "ekskluzywnych" produktow, widzialam kobiete kupujaca dywanik perski w Ikea, taki malutki, moze 100 cm x 70 cm za 800$ , na dodatek nie zauwazylam tego cuda na podlodze przy ogladaniu i wlazlam butami uncertain

• iwek33 Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 31.01.11, 21:03
          Ten solidny blat nazywa się Numerar, widzę, że w jemioły już nie ma, więc podaję nazwę.
          www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80123686
        • paliwodaj Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 31.01.11, 21:04
          powiedzcie mi jeszcze czy sa takie ktore maja drzwi drewniane, czy tylko plyta? Moze jakies zdjecia waszych kuchni macie dla mnie , prosze!!!!
          • iwek33 Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 31.01.11, 21:12
            No ja mam z litego drewna, znajomi też. Ja mam Liljestad- ciemny brąz, znajomi Fagerland- sosna, drudzy Adel- brzoza. Tzn fronty są z lietgo drewna, a szafki z płyt.
            • iwek33 Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 31.01.11, 21:20
              Posłałam fotkę na gazetowy
              • paliwodaj Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 31.01.11, 21:26
                dziekuje, widzialam , slicznie wyglada!
            • lucka6 Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 31.01.11, 21:54
              iwek, a czy ja tez moge poprosic fotki na maila? Tak powoli sobie ukladam w glowie kuchnie do nowego domu i tez powaznie biore ikee pod uwage smile
              dzieki!!!
              • iwek33 Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 01.02.11, 17:53
                Posłałam.
                • pade Iwek33 02.02.11, 12:26
                  ja też poproszę zdjęciesmile
    • aleksandra1977 Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 01.02.11, 18:18
      moi rodzice maja kuchnie IKEA od 15 lat i przez ten czas juz trzykrotnie wymieniano im fronty, gdyz lakier peka. O tyle dobrze, ze kazda taka wymiana jest w ramach gwarancji, bo po kazdej wymianie gwarancja obowiazuje od poczatku. Maja fronty ABSTRAKT (w tej chwili biale, a poprzednio szare). Do tego jedna z szafek przewrocila sie, bo zalamaly sie pod nia nogi (szafka szerokosci lodowki, do samego sufitu) - rzeczoznawca uznal, ze zle sa proporcje tej szafki, a wiec wada konstrukcyjna i stad tak sie stalo. Tym samym przywiezono nowa w ramach gwarancji.
      • paliwodaj Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 01.02.11, 18:27
        dzieki za te opinie, wlasnie tez chce wyeliminowac te bardziej ryzykowne modele, wpisalam abstrakt w google i to te szafki? oni maja chyba 3 kolory
        https://www.housetohome.co.uk/imageBank/a/Abstrakt-white1-.jpg
        • aleksandra1977 Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 01.02.11, 20:59
          Paliwodaj, Abstrakt to rodzaj frontu, lakierowany, blyszczacy lub matowy, MDF. Szafki sa wszystkie takie same, bez wzgledu na fronty.
          • pitu_finka Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 03.02.11, 14:11
            abstrakt akurat nie jest lakierowany, to jest okleina foliowa. Lakierowane sa feony applad ale one nie wystepuja w formie z polyskiem.

Ja ze swojej kuchni z ikei jestem bardzo zadowolona. Mialam dorabiane korpusy szafek wiszacych bo chcialam by mialy 120cm wysokosci. Plus blat drewniany mialam zamawiany u stolarza. Jak sie troche pokombinuje, cos gdziec podorabia to mozna bardzo fajne kuchnie robic.
      • grocholica Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 04.02.11, 21:37
        Moja kuchnia po 6-latach wygląda fatalnie wszędzie tam gdzie miała jakikolwiek kontakt z wodą. I na swoje nieszczęście zgubiłam paragony, a fronty były chyba nieudane ogólnie bo były w ofercie tylko przez 2 lata.

A więc moim zdaniem dla satysfakcji z kuchni Ikea kluczowe są paragony!
        • annaparzonka Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 04.02.11, 21:59
          Mam, ja uzytkuje od dwoch lat i nadal jest w bardzo dobrym stanie, blaty nie mamy z ikei oraz sprzetu agd.... niestety stol i krzesla byly porazka no moze nie o tyle stol co krzesla ale wytrzymaly 3 lata ( niestety brakowalo srub ) ale maz mowil ze dla kilku nie bedzie jechal 15 km w jedna strone. Stol uzywamy nadal ale krzesla wymienilismy pare dni temu na inne i nie z ikei. Corka ma w pokoju jakies szafeczko ikea i sa o.k oraz nasza szafka pod tv rowniez.
      • zbigniew997 Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 18.10.11, 12:23
        Jakie to były nogi pod tą szafą w kuchni, co się załamały? Czy plastikowe Faktum? Czy zmieniono je na inne? Pytam, bo nie wiem, czy mogę zamontować na tych plastikowych szafki nie mocowane do ściany
    • ella111 Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 02.02.11, 16:49
      ja mam kuchnie z ikei od 8 lat i jestem zadowolona, nie odpowiada mi tylko blat, taki gruby, drewniany, trzeba uwazac z woda i tluszczem bo szybko robia sie plamy, wiec jest malo praktyczny. Natomiast szafki, kuchenka i okap sa jak najbardziej ok.
    • brunola Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 02.02.11, 19:06
      mam kuchnię z Ikei od 3 lat wybraliśmy drewniane fronty dębowe plus szafki wiszące ze szkłem również lodówka i zmywarka z Ikea Wirpool jesteśmy bardzo zadowoleni na razie nic się nie dzieje a mebelki są ładniutkie drzwi i szuflady z systemem bluma samozamykające, dużo szuflad z różnymi możliwościami uporządkowania wnętrza to jest tu super gorzej z doborem możliwości, bo jeśli się nie ma wymiarowej kuchni to meble nie będą pasowały i to ogranicza blat inny ale cały czas myślę o blacie marmurkowym z Ikea polecam
      • paliwodaj Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 02.02.11, 19:56
        dziekuje wam za opinie, brunola prosze napisz jak pamietasz, jak sie nazywa Twoja kuchnia.
        Kuchnie mam dosc duza, wiec ( jak mysle) duzo mozliwosci zabudowy, plus zamierzmay zrobic wyspe ( ?) oddzielajaca kuchnie to pokoju rodzinnego
    • abigail83 Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 03.02.11, 10:50
      My kupiliśmy kuchnię z Ikei teraz, jest świeżo zamontowana, jeszcze nie użytkowana. Minusem całego przedsięwzięcia jest brak wielu artykułów, kupowalismy jak trwała rozreklamowana promocja i na kilka frontów czekamy od 2 miesięcy i nadal ich ani widu ani słychu - to znaczy są, ale nie w Warszawie, a sklepy Ikei generalnie sobie nie pomagają i ściągnięcie tych frontów z innych miast nie jest oczywiste.
      Polecam też - jeśli samemu się nie zna za batdzo na kuchniach - zlecić komuś zaprojektowanie kuchni i jej montaż... Program Ikea Planner jest baaardzo ułomny, więc trzeba korzystać z pomocy w sklepie, która rzadko jest profesjonalna (albo mieliśmy pecha). Zapominają również dopisać szczegoły do listy zakupów i odbylismy wiele wycieczek po brakującą listewkę za 9,90... Montaż mojej niezbyt dużej kuchni zlecony Ikei kosztował 1500 zł - więc sporo, a jakoś się o tychkosztach nie mysli planując kuchnię smile Co do sprzętów to zdecydowalismy się tylko na okap, bo nie miał wielkiego znaczenia, a w ikei akurat był przeceniony teleskopowy, i na piekarnik, bo nam się wizualnie podobał, reszta sprzętów AGD jest w Ikei, biorąc pod uwagę parametry - bardzo droga.
      • modrooczka Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 03.02.11, 11:13
        Mam od 5 lat. Trwała, funkcjonalna i nienajbrzydsza (fronty dębowe). Stosunek jakości do ceny na pewno dobry. Jedno czego trzeba pilnować to panów z Ikei, którzy są różni. Ja dałam wyraźne instrukcje co, jak ma być. Na kartce mieli spisane. Wyszłam bo musiałam i jak wróciłam po 2 godzinach to zobaczyłam że blat jest szary, zamiast biały (blaty są dwustronne, położyli nie na tą stronę). Oczywiście potem zaklinanie mnie na wszystkie świętości i błaganie, żebym nie robiła afery bo oni za nowy zabulą z własnej kieszeni. W końcu machnęłam ręką, tym bardziej, że długo się nie mogłam zdecydować czy ma być na białą stronę czy szarą. Radzę panów pilnować smile
        • paliwodaj Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 03.02.11, 13:55
          nie, ekipy z ikei to my nie bedziemy brac. Bedzie nam to zakladala inna , wyprobowana juz ekipa, lacznie z podloga i pytkami. slyszalam ze czesto czegos brakuje w zestwach szafek, jak i wielu innych skladanych meblach.
          Jeszcze jezeli mozecie powidziec mi cos o okapach z ikei, czy wogole okapach, czym sie roznia?
          • iwek33 Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 03.02.11, 14:28
            Nie wiem, jak jest teraz, ale ja my kupowaliśmy meble z ikea ( kuchnię, salon, jadalnię ) -4 lata temu, to mąż i teść, którzy składali meble ( kuchnię też samodzielnie składali-żadna filozofia z instrukcjami ikea bardzo łopatologicznymi) byli zdumieni, że wszystko jest tak idealnie popakowane: nie brakowało niczego, a śrubki były wyliczone co do jednej. Nawiercone otwory były idealnie w tych miejscach, w których miały być-mąż stwierdził, że składanie mebli Ikea to takie lego dla dorosłych. Niestety sręcaliśmy też łóżka kupione u stolarza ( nie ikea) i tu masakra. Nowe otwory, brak elementów, dosyłanie nakrętek itp.
            • iwek33 Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 03.02.11, 14:34
              I jeszcze dodam, że swoją kuchnię planowałam właśnie za pomocą tego programu do projektowania kuchni, który oferuje Ikea.( świetna zabawa ) Wydrukowałam plan kuchni i w sklepie dość sprawnie została stworzona lista szafek, frontów itp . Listę zostawiliśmy w magazynie, pracownicy spakowali meble i przywieziono nam je za dwa dni. Niczego nie brakowało. Ikea katowicka.
              • klaipio Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 05.02.11, 09:57
                My tez właśnie zakupiliśmy kuchnię w ikei fronty - abstrakt szary. Mąż sam ja zaprojektował w tym ich programie, w sklepie wydrukowali, zrobili listę szafek - tu pomyłka 3 szafki inne i dodatkowa wycieczka po wymianę . TO TRZEBA SPRAWDZIĆ OD RAZU W SKLEPIE! Sami sobie pozbieraliśmy z magazynu, teraz mąż ja sam składa i jak na razie nie narzeka że czegoś brakuje. mówi że to dobra zabawa, a rzeczywiście ikea za składanie liczy sobie 40 zł od szafki więc jest to sporo. W i kei kupiliśmy również piekarnik i kuchenkę mikrofalową, rzeczywiście są droższe niż inne, ale chcieliśmy uniknąć przerabiania mebli, bo wymiary tych sprzętów (zwłaszcza mikro) są różne i nie każdy pasowałby do szafki z ikei. Wśród naszych znajomych sporo osób ma kuchnię z ikei i nie ma nikogo, kto byłby niezadowolony.
                • marcyszka Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 10.03.11, 16:02
                  i jak się sprawuje ten szary Abstrakt? Sama się przymierzam do tych szafek.
                  • ap77 Sprzety AGD 24.07.11, 09:56
                    podlacze sie, planuje kuchnie z Ikea, a jak jest z ich sprzetem AGD, warto? czytam,ze raczej drogo wychodzi...
                    • kinder0610 Re: Sprzety AGD 24.07.11, 14:31
                      mam kuchnie Ikea od niedawna - jestem bardzo zadowolona, poza tym ma 25 lat gwarancjismile
                      Co do sprzętu - kupowałam oddzielnie, wybrałam innych firm.ze wzg na proporcje cena - jakość.
                      • olo2108 Re: Sprzety AGD 18.10.11, 13:12
                        Ja mam kuchnię IKEA od 3 lat, fronty czerwony abstrakt, blat dwustronny szary, całe wyposażenie AGD. Jak na razie kuchnia w stanie idealnym. Cena bardzo przystępna, a meble niezwykle funkcjonalne.
                        My zaplanowaliśmy kuchnie w systemie IKEA planner, ale jak kupowaliśmy była jeszcze taka opcja, że za 100 pln przyjechał człowiek z IKEI który sprawdził nam projekt pod kątem właśnie dopasowania mebli do pomieszczenia i instalacji wodnej i gazowej oraz podpowiedział jak np. zakryć jakieś "luki", a następnie po dostawie mebli przyjechał i sprawdził czy są wszystkie elementy niezbędne do montażu, także jak przyjechała ekipa montująca to mieliśmy pewność, że mamy wszystko. Przy zakupie kuchni udzielany był rabat na te 100 pln, które wydaliśmy "na pana".
                        To, na co moim zdaniem trzeba w IKEI uważać, to ekipy montażowe- są różni ludzie i trzeba im patrzeć na ręce. Nam pan drzwi jednej z szafek zamontował krzywo uparcie twierdząc, że płyta jest krzywa. Złożyliśmy reklamację, przyjechała inna ekipa montażowa i okazało się, że drzwiczki trzeba dobrze wyważyć.
                        Acha- przy montażu ludzi z IKEI trzeba pamiętać, że za montaż sprzętów "nieikeowskich" taka ekipa może policzyć sobie dodatkową kasę i chyba ludzie Ci mają dużą dowolność, więc trzeba uważać. A sam sprzęt to Whirpool tyle, że 5 lat gwarancji, a nie standardowe 2smile
    • johana75 Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 18.10.11, 22:41
      Mam kuchnie IKEA od 3 lat. Biały Ädel i kocham ją! Nic się nie popsuło. Szafki składałam prawie sama, mój M. pomagał mi tylko przy tych wysokich (super zabawa!). Blaty docięli fachowcy osadzili zlewozmywak Blanco i plyte gazową. Resztę sprzętów montowaliśmy sami lodówkę mamy z Ikei, piekarnik, zmywarkę i okap juz nie. Blat mam ala orzechowy tez z Ikei jest ok . nie trzeba uważać na wodę specjalni czy na tłuszcz.
      Tutaj foto:
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2172996,2,99,widok-na-aneks-kuchenny.html
      fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2173001,2,101,aneks.html
      fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lj/kc/mqws/45Agbq0x7mVN2Hry3B.jpg" border="0" alt="https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/lj/kc/mqws/45Agbq0x7mVN2Hry3B.jpg">
      • hankawroclaw82 Re: kuchnia z IKEA, ma ktos, jest trwala ? 21.10.11, 14:49
        Witam,
        Chciałabym zmienić wystrój kuchni właśnie z wykorzystaniem mebli Ikea oraz sprzętów AGD innej firmy. Czy możecie Państwo polecić jakąś firmę projektową w Warszawie, która podjęłaby się konsultacji wykonanego przeze mnie projektu (rysunki w IKEA Kitchen Planner i Google SketchUp), w zakresie wykonalności i ergonomii projektu, rozmieszczenia wyprowadzeń elektrycznych i punktów świetlnych oraz doboru kolorystyki wnętrza?
        Pozdrawiam.
        • ap77 Abstrakt 05.11.11, 14:12
          przymierzamy sie do szarego, jak sie sprawuje???
          • hankawroclaw82 Re: Abstrakt 05.11.11, 14:16
            Jeszcze nie mamy ukończonego projektu, więc nie jestem w stanie stwierdzić smile U nas niestety nie sprawdzi się ani szary, ani czerwony i zapewne stanie na beżowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka