Dodaj do ulubionych

Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw?

12.03.11, 11:59
Kochane, co kupic na pierwsza rocznice Chrztu Sw? Jestem chrzestna, a to juz w maju.... Wiem, ze z tej okazji po Mszy ma byc poczestunek w renomowanej restauracji (nie wspomne nazwy). Z zalozenia nie chce dawac chrzesniakowi pieniedzy, ale jakis prezent. Oczywiscie nic drogiego !. W zeszlym roku mialam dobra sytuacje finansowa i dalam kase- tys i prezent. Natomiast w maju br. bede juz na wychowawczym bezplatnym (opcja z platna wersja odpada, bo przekroczym kryterium) i bedziemy utrzymywac sie z pensji meza. Jakby nie bylo jedna pensja to nie dwie, a wydatkow duzo. W tym miesiacu wydalismy na same szczepionki i lekarzy ponad tys, a jest dopiero dwunasty...
Generalnie gdybym miala wiecej kasy pewnie dalabym i drozszy prezent, niestety mam "lekka reke" do pieniedzysad, ale tym razem tak nie bedzie i chce aby bylo raczej to cos symbolicznego. Co mozna z takiej okazji zakupic? Jakie macie pomysly, a ew doswiadczenia w temacie?. Dzieki
Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 12:05
      Wypleć mu krzyża z mleczów
    • angazetka Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 12:08
      A masz kontakt z tym dzieckiem? Z jego rodzicami? Ich spytaj, co maluch lubi, co mu się przyda.
      A dawanie 1000 zł na chrzest... Ile dasz na ślub? wink
      • czarnaalineczka Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 12:13
        na komunie sie daje quada a na wesele samochod tongue_out
        jak to dobrze ze ja chrzestna nie zostane smile
      • perd-ido Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 12:14
        Tak- mam kontakt. Niestety najbardziej lubi playstation i ciagle gra. Interesuje sie rowniez sportem (tenis), ale jest dobrze zaopatrzony w gadzety...
        A jak zapytam to wiem, ze powiedza KASA- dlatego nie zamierzam pytac i kupic cos na pamiatke. Tak, dalam troche- ale wierz mi, ze chrzestny wydal wiecej...a co do slubu to daaaaleko wiec sie jeszcze nie zastanawiamsmile
        • nowel1 Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 13:46
          perd-ido napisała:

> Tak- mam kontakt. Niestety najbardziej lubi playstation i ciagle gra. Interesuj
          > e sie rowniez sportem (tenis), ale jest dobrze zaopatrzony w gadzety...

To jakoś późnawo miał ten chrzest wink))))
          • czarnaalineczka Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 13:49
            nie wiemy jaka to religia moze cos w rodzaju konfirmacji itp
            • krejzimama Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 14:00
              Takie pierdy mogą pochodzić tylko od katolików.
            • ira_07 Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 16:18
              > nie wiemy jaka to religia moze cos w rodzaju konfirmacji itp

Przecież napisała CHRZEST. Ty wiesz co to jest konfirmacja? Konfirmacja nie ma nic wspólnego z chrztem, może tyle, że konfirmant potwierdza swoją wiarę i staje się pełnoprawnym członkiem Kościoła, czyli musi być ochrzczony. No i konfirmanci wyznają tę samą religię co katolicy, czyli chrześcijaństwo.
              • czarnaalineczka Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 18:35
                jak sie okazalo chodzilo o komunie smile wiec to ze napisala CHRZEST nic nie znaczy tongue_out
                walnelo sie z komunia mogla i z konfirmacjatongue_out
    • gepardzica_z_mlodymi Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 12:14
      Czy to jakaś rodzinna tradycja takie celebrowanie rocznic Chrztu?
      Nigdy o czymś takim nie słyszałam.
      Kupiłabym zabawkę i jakąś prostą książeczkę religijną.
      • perd-ido Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 12:18
        Tez pierszy raz slysze o takiej rocznicy....No ale juz otrzymalam oficjalne zaproszenie.
        Mysle, ze dobry pomysl z ta ksiazeczka i zabawka..ale czekam dalej- kto ma jeszcze inne pomysly?

https://lb1f.lilypie.com/e6YAp1.png
    • w_miare_normalna Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 12:14
      Na pierwszą rocznicę chrztu świętego ? :o
      • perd-ido Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 12:19
        Kurde wiedze, ze jestescie nie mniej zdziwione niz ja gdy o tym wczoraj uslyszalam!
        Teraz pierwsza, a co za rok? druga bedziemy celebrowac? i tak dalej?
        • pudelek09 Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 12:45
          Przyznam szczerze tez pierwszy raz slysze o wyprawianiu rocznicy chrztu!
          Jakby jednak kasa-daj 100-2oozl,albo poprostu spytaj rodzicow
          A w jakim wieku to dziecko?
        • baltycki Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 14:31
          perd-ido napisała:

> Teraz pierwsza, a co za rok? druga bedziemy celebrowac? i tak dalej?
          Tak, i tak dalej az do komunii.
          Potem komunia i pierwsza rocznica, druga.. i tak dalej, az do slubu.
          Potem slub i pierwsza rocznica, druga... i tak dalej.
          Po drodze osiemnastka, studniowka, polowinki, matura.
          Zdany egzamin na studia, zaliczone zaliczeniawink, obrona pracy...
          Urodzenie 1 dziecka, 2 dziecka, 3 dziecka.. i tak dalej...
          (o corocznych urodzinach, imieninach, walentynkach, mikolajach, zajacach sama wieszwink)
          Nie uwolnisz sie juz do konca dni Twoich.
    • attiya Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 13:16
      a to na rocznicę chrztu coś się daje? i jest coś takiego jak rocznica chrztu?
      czyżby kolejny sposób na wyciągnięcie kasy???
    • imasumak Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 13:25
      Nie mam pojęcia, nigdy nie słyszałam o obchodach rocznicy chrztu.
      Ale skoro już, dałabym coś symbolicznego, np biblię dla dzieci z dedykacją.
      • emilly4 yyyyyyy... ;-) 12.03.11, 13:35
        Rocznica Chrztu Św. ? Pierwsze słysze...no, ale jak to w renomowanej restauracji bez nazwy...fiu, fiu wink
        Założ mu lokate...doceni w wieku 18 lat smile
    • magdary Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 13:31
      a moze to miała być rocznica Komunii? a nie Chrztu..
      • angazetka Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 13:36
        I to bardziej by pasowało do dziecka, co gra na playstation...
      • ylunia78 Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 15.03.11, 22:19
        magdary napisała:

> a moze to miała być rocznica Komunii? a nie Chrztu..

Tak czy inaczej....Nie spotkałam się,żeby dawać prezenty na rocznicę komunii św.
    • majenkir Re: 12.03.11, 13:44
      Sie smiejecie, ale skoro glupi rodzice wyprawiaja impreze, to nie wypada przyjsc z pustymi rekami. W koncu to "dla dziecka" wink
      Proponuje jakas zabawke (cos takiego, co bys kupila na urodziy).
      Chociaz krzyz z mleczow (mleczy?) sugeroway przez Krejzi tez mi sie podoba big_grin.
    • perd-ido chodzilo o pierwsza rocznice Komunii !!! 12.03.11, 15:52
      ale sie zagalopowalam...organizuje wlasnie chrzest mojego synka i tak o tym intensywnie myslalam, ze pomylily mi sie sakramenty sad SORRY

Watek dotyczy oczywiscie: co kupic na rocznice pierwszej komunii sw?. a nie na chrzest..
      moja gafa
      • angazetka Re: chodzilo o pierwsza rocznice Komunii !!! 12.03.11, 16:01
        Aaa i to wiele wyjaśnia wink Pierwszą rocznicę Komunii się obchodzi (tzn. w kościele, o imprezach z tego tytułu nie słyszałam). No i dziewięciolatkowi kupuje się co innego niż dziecku półtorarocznemu.
      • baltycki Ty sieroto:-))))))))))) 12.03.11, 16:05
        • perd-ido Przyjmuje na klate ))))))))))) 12.03.11, 16:25
          Zrobilam to nieswiadomie, ale gdy przeczytalam te swoje bzdury zapalila sie czerwona lampka!..
      • flying.basta Re: chodzilo o pierwsza rocznice Komunii !!! 12.03.11, 17:22
        Nic. Albo coś symbolicznego. Bez przesady, nawet na Komunię nie wymagałam dla dziecka żadnych wypasionych prezentów, raczej coś pamiątkowego ( np. ładne wydanie Pisma Świętego) i w życiu nie przyszłoby mi do głowy oczekiwać prezentów na rocznicę.
    • kol.3 Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 18:24
      To teraz wyprawia się pierwszą rocznicę chrztu? Dla mnie to chore. I jeszcze myślisz o prezencie?
      Grzechotka nie może być?
      • kol.3 Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 18:28
        Aaa teraz doczytałam, że chodzi o rocznicę komunii, ale również chore.
        • ewcia-k26 [...] 12.03.11, 19:05
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • mali-nki Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 20:57
            jak juz to kupilabym ksiazke!
            To jest lekka przesada ze swietowaniem rocznicy Komunii - no ale moze rodzice lubia takie celebracje ich sprawa.
            • perd-ido Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 21:34
              Powiedziano mi, ze to chrzesniak domagal sie zorganizowania mu rocznicy komunii- stad pomysl.
              A co do ksiazki...kochana! od kiedy dzieciak ma playstation ksiazki poszly w odstawke!. Raczej go nie zaintersujasad
              • moni_ka30 Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 21:54
                Tym bardziej bym kupila ksiazke, malemu materialiscietongue_out
    • wespuczi Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 12.03.11, 21:22
      a mowia ze w polsce tak ciezko
      LOL
      no zenada normalnie, czy to rocznica komunii czy chrzcin taka sama wiocha uncertain
      • perd-ido Re: Co na pierwsza rocznice Chrztu Sw? 15.03.11, 22:05
        Slyszalam jedynie o rocznicach malzenstwa, ale komunni niesad. Co do chrzcin- o jak napisalam poprzednio, zrobilam gafecrying
    • gacusia1 ????? 12.03.11, 23:49

A co to takiego "rocznica" chrztu sw. ??? Pierwsze slysze o czyms takim. I bedziesz tak obchodzic kazdego roku taka rocznice? A potem bedzie 65 rocznica chrztu? To chyba jakis wymysl by tylko kase/prezenty wyciagnac?
    • mijaczek NIC!!!!!!!!!! n/txt 13.03.11, 01:28

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka