Dodaj do ulubionych

czarna sukienka dla 5-6latki: zakładacie?

16.03.11, 09:08
mam pytanie: czy zakładacie/założyłybyście swojej 5-6letniej córce czarną sukienkę w kolano, bawełniana z delikatną koronką naszytą od pasa w dół?
widziałam akurat z tafty czy pluszu granatowe czy ciemny bordo, ale czarnej chyba nie.
Obserwuj wątek
    • asiaiwona_1 Re: czarna sukienka dla 5-6latki: zakładacie? 16.03.11, 09:20
      nie mam nic przeciwko czarnym ciuchom dla dzieci. Moja 1,5 roczna córka ma czarne body i carną sukienkę. Mówię stanowcze nie różowym falbankom. Ale oczywiście nie każda czarna sukienka mi się podoba, więc musiałabym zobaczyć tą twoją i wtedy się wypowiem czy mi się podoba.
    • koza_w_rajtuzach Re: czarna sukienka dla 5-6latki: zakładacie? 16.03.11, 09:33
      Ja bym może założyła, ale moje dziecko ma zdrową psychikę, więc bardzo nie lubi czarnego koloru... choć są wyjątki, bo lubi czarną bluzę ze Spidermanem, chciałaby, żebym kupiła jej czarną bluzkę z narysowanym szkieletem, no i ma jedną całą czarną spódniczkę, która ma na dole falbanki, pięknie się kręci i córka bardzo ją lubi. Owszem, miała czarną sukienkę z kwiatkami, czarną sukienkę w groszki i one były wg niej okej, ale wątpię, żeby cała czarna sukienka jej się podobała, taka bez żadnych wzorków i ozdób. Cała biała, pomarańczowa, zielona tak, ale czarna czy szara szczerze wątpię.
      • annaparzonka Re: czarna sukienka dla 5-6latki: zakładacie? 16.03.11, 09:43
        cala czarna bym nie zalozyla raczej zreszta cora by nawet nie chciala....
      • asiaiwona_1 Re: czarna sukienka dla 5-6latki: zakładacie? 16.03.11, 09:49
        koza_w_rajtuzach napisała:

> Ja bym może założyła, ale moje dziecko ma zdrową psychikę, więc bardzo nie lubi
        > czarnego koloru...

A co ma zdrowa czy chora psychika do czarnego koloru????????????
        • minkapinka Re: czarna sukienka dla 5-6latki: zakładacie? 16.03.11, 09:59
          asiaiwona_1 napisała:

> koza_w_rajtuzach napisała:
          >
          > > Ja bym może założyła, ale moje dziecko ma zdrową psychikę, więc bardzo ni
          > e lubi
          > > czarnego koloru...
          Te chciałam takie pytanie zadać smile
          >
          >
          > A co ma zdrowa czy chora psychika do czarnego koloru????????????
        • koza_w_rajtuzach Re: czarna sukienka dla 5-6latki: zakładacie? 16.03.11, 12:31
          > A co ma zdrowa czy chora psychika do czarnego koloru????????????

smile)))
          Chyba coś ma. Sposób naszego ubierania się, dobierania kolorów chyba dużo zależy od naszej psychiki, jeśli jesteśmy pogodne, to wybieramy raczej jasne i/lub wesołe kolory. Raczej niewiele małych dziewczynek chciałoby nosić czarne sukienki, nie kojarzy się to z niczym dobrym.
          Dla mnie normą jest to, że dziecko jest ubrane w sposób pogodny, a czarna sukienka będzie na małej dziewczynce wyglądać smutno i tyle..
          • asiaiwona_1 Re: czarna sukienka dla 5-6latki: zakładacie? 16.03.11, 13:23
            koza_w_rajtuzach napisała:

> >
            > Dla mnie normą jest to, że dziecko jest ubrane w sposób pogodny, a czarna sukie
            > nka będzie na małej dziewczynce wyglądać smutno i tyle..

A wiesz jak super wygląda moja córka w tej czarnej sukience i czerwonych rajtach do tego? smile
            • koza_w_rajtuzach Re: czarna sukienka dla 5-6latki: zakładacie? 16.03.11, 14:40
              > A wiesz jak super wygląda moja córka w tej czarnej sukience i czerwonych rajtac
              > h do tego? smile

Wierzę smile.
              No, ale ogólnie czarna sukienka nie jest równa czarnej sukience. Tak z ciekawości przejrzałam allegro, żeby zobaczyć jak może czarna sukienka wyglądać..
              Takiej czarnej sukienki moje dziecko z pewnością by nie ubrało www.twojstyl2008.pl/molszem/408sp.jpg Chyba tylko przemocą bym mogła ją do tego nakłonić wink
              Ale taką czarną sukienkę z pewnością by z chęcią założyła img07.allegroimg.pl/photos/oryginal/14/99/99/99/1499999956
              Zresztą podobały jej się sukienki czarownicy na karnawał, bo miały taki krój balowy, więc dla niej nie tylko kolor się liczy, ale też krój. Ogólnie czarnych rzeczy nie lubi, ale są wyjątki.
              • koza_w_rajtuzach Re: czarna sukienka dla 5-6latki: zakładacie? 16.03.11, 14:50
                a jednak dziecko mnie zaskoczyło, bo stwierdziło, że obie te sukienki chce.. jednak słabo znam swoją córkę.. może ma skrzywioną psychikę wink
    • monikaj21 Re: czarna sukienka dla 5-6latki: zakładacie? 16.03.11, 09:49
      Moja ma jedną taką sukienkę - sukienka nie w moim guście, za to moja córka ją uwielbia - najchętniej chodziłaby w niej na codzień do przedszkola (sukienka z tych bardziej 'wyjściowych' z wyglądu więc do przedszkola się nie bardzo nadaje).
    • inia25 Re: czarna sukienka dla 5-6latki: zakładacie? 16.03.11, 09:56
      spokojnie bym załozyła
      Moja 6, no prawie 7 latka najbardziej lubi czarny kolor
      w szkole tez obowiązuje strój ciemny - czarny lub granat, więc sporo ciuchów ma czarnych
    • kumakk Re: czarna sukienka dla 5-6latki: zakładacie? 16.03.11, 10:23
      Jasne. Moja 5-latka właśnie przeżywa fascynację czarnymi ciuchami, czyta książkę o wampirku itd. Faza jak faza, przejdzie. Wolę to niż różowe cekiny, więc kupuję czarne smile W Zarze sporo było czarno-złotych czy czarno-srebnych ciuchów - całkiem mało kiczowatych wink
      Młoda na zmianę ciuchy czarne albo indiańskie, ja nie protestuje.
    • sinceramente Re: czarna sukienka dla 5-6latki: zakładacie? 16.03.11, 10:35
      Wszystko zależy od dodatków.

Moja czterolatka raz odmówiła założenia szarej gładkiej bluzki, ale powiedziałam jej, że może założyć sobie do tego jakieś korale, to przestała protestować smile

Przez całą zimę chodziła w czarnej kurtce i ani razu nie protestowała, miała do tego kolorową czapkę, szalik i rękawiczki i było ok.

Jeśli dodasz do tej sukienki jasne rajtki, może jakiś wisiorek i np. bolerko będzie ok, nawet dla tych, którzy mają opory przed zakładaniem dzieciom czarnych ubrań. A najważniejsze jest to, co myśli ta dziewczynka, bo co z tego, że Tobie się sukienka podoba, skoro ona nie będzie chciała jej nosić?
    • agni71 Re: czarna sukienka dla 5-6latki: zakładacie? 16.03.11, 10:47
      Załozyłabym, jesli sukienka pasowałaby do okazji, a dziecku byloby w niej ładnie. Moja 6,5-latka miała w zeszłym roku czarną welurową sukienkę na Wigilię, w połaczeniu z wisiorkiem z perełką wygladalo to bardzo ladnie i elegancko. Moja 4,5-latka z kolei nie przepada za czernią, ale do biało-czarno-czerwonej sukienki ma czarną bluzkę i sama przyznała, że to dobrze pasuje smile
    • twarz2 Re: czarna sukienka dla 5-6latki: zakładacie? 16.03.11, 10:51
      Moja 4latka sukienki czarnej nie ma, ale gdyby miała to by nosiła. Ma czarne spodnie, bluzki, bluzy i nosi równie chętnie jak inne kolory - w tym różowy (nigdy nie zrozumiem co złego jest w tym kolorze wink).
    • chce_bobo Re: czarna sukienka dla 5-6latki: zakładacie? 16.03.11, 10:58
      dziękuję za odzew. pytałam hipotetycznie [tzn. z innego powodu niż własne dziecko], bo moja córka urodzi się dopiero w maju smile

a sukienka jest z krótkim rękawem wiec swetrem/bolerkiem czy rajtkami można ją rozjaśnić, jak to któraś z was napisała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka