Dodaj do ulubionych

Ile ubranek kupujecie na lato?

05.04.11, 13:41
dla dziewczynki? Ja dopiero zaczynam kompletowac ciuszki na lato i chyba oczolasu dostanę-bluzeczki,topy,koszulki na ramiączkach,tuniki,sukienki, spódniczki,legginsy,spodenki długie,krótkie,3/4,rajstopki ,że juz nie wspomne o bucikach- trampki,adidasy,balerinki,sandałki,trzewiki,crocsy...,czapeczki przeróznej maści...
Powiedzcie czy kupujecie te ubranka bez opamietania czy macie może jakis specjalny klucz ile czego kupić ,żeby potem po lecie nie okazało się że połowy dziecko oczywiście nie zdążyło nawet założyć.Wiadomo że przy dziewczynce czasem łatwo stracić głowę kupując te śliczne ciuszki.
Obserwuj wątek
    • manna_poranna Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 13:49
      tak smile
      kupuję zdecydowanie za dużo, ale przyznam, ze nie liczę jakoś sztuk poszczególnych. Tak na oko: 10 par krótkich spodni/ rybaczków, 10 sukienek bawełnianych, 15 koszulek/ topów, 3 tuniki, 3 pary legginsów, czapka z daszkiem, kaszkiet, buty sportowe (chłopięce reeboki) sandały.

Tyle juz mam, jak mam kaprys to kupuję kolejne big_grin big_grin
      • clakier Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 14:01
        chłopiec:
        spodenek krótkich co najmniej 7 par (strasznie szybko brudzi smile na szczęscie szybko schną po upraniu)
        długie spodnie lekkie ze 2 pary - na bardziej elegackie wyjście
        koszulek nie licze ale ma pół szuflady
        jakiś polarek na chłodniejsze dni
        czapka z daszkiem, sandały i tenisówki

ciuchy kolorowe - synek bardzo lubi czerwone , zielone i żółte smile
        chyba starczy wink
    • verika Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 13:53
      A dlaczego uważasz,że przy dziewczynce? A co przy chłopcu to nie można kupić ślicznych ciuszków? Oj, tu dopiero można poszaleć z różnorodnością i "różnokolorowością",bo przynajmniej te rzeczy nie są z jednym dominującym kolorem smile od którego mdło się robi (mam oczywiście na myśli dziewczeński różowy....)
      • agni71 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 14:12
        verika napisała:

> A dlaczego uważasz,że przy dziewczynce? A co przy chłopcu to nie można kupić śl
        > icznych ciuszków? Oj, tu dopiero można poszaleć z różnorodnością i "różnokoloro
        > wością",bo przynajmniej te rzeczy nie są z jednym dominującym kolorem smile od któ
        > rego mdło się robi (mam oczywiście na myśli dziewczeński różowy....)

Tak tak, bo dziewczynkom to sie tylko różowe kupuje uncertain Ja tam lubie swoje dziewczyny stroić i jednak przez sam fakt, że mozna kupowac i bluzki i spodnie i spódniczki i sukienki - daje to wieksze mozliwości i większa róznorodnośc niz przy ubieraniu chłopca (koszulki i spodnie).
        • minnie8 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 14:17
          znowu pytanie z gatunku moich ulubionych big_grin
          Ja nie rozumiem co wnosi tego typu rozmowa...
          • agni71 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 14:40
            minnie8 napisała:

> znowu pytanie z gatunku moich ulubionych big_grin
            > Ja nie rozumiem co wnosi tego typu rozmowa...

Jak to co? Mozna się pochwalic swoją siłą nabywczą wink
          • emtii Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 15:16
            minnie8 napisała:

> znowu pytanie z gatunku moich ulubionych big_grin
            > Ja nie rozumiem co wnosi tego typu rozmowa...

Jak to co minnie?
            Ty,ja i ktoś jeszcze napisze ile kupuje,ktoś inny zriposuje,że to chore,a do tego chłam i już dyskusje zejdzie na inne torybig_grin
            • minnie8 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 15:21
              > minnie8 napisała:
              >
              > > znowu pytanie z gatunku moich ulubionych big_grin
              > > Ja nie rozumiem co wnosi tego typu rozmowa...
              >
              > Jak to co minnie?
              > Ty,ja i ktoś jeszcze napisze ile kupuje,ktoś inny zriposuje,że to chore,a do te
              > go chłam i już dyskusje zejdzie na inne torybig_grin

No tak...i jeszcze ktoś dopisze ,ze po co w sklepie jak można w lumpku.Tylko potraktować trzeba persilem softlanem i wtedy witaj parado big_grin
              • leneczkaz Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 16:48
                A Ty masz jakiś problem z tym lumpkiem. Mama Ci nowych ubrań nie chciała kupić czy jak? big_grin
    • koza_w_rajtuzach Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 13:55
      nie liczę... kupuję jak mi się coś spodoba, a nie ma jakiejś przesadnej ceny.
      Poza tym część rzeczy na pewno będzie dobra jeszcze z poprzedniego roku, więc staram się nie szaleć.
    • agni71 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 14:01
      he he, wiem, że na forum są osoby kupujace po 20 samych topów na ramiączkach smile

jesli nie planujesz wakacji w ciepłych krajach, to nie inwestuj za duzo w topy na ramiączkach, bo moze nie byc za duzo okazji do założenia. Zresztą, dla mnie takie topy i sukienki na cienkich ramiączkach równiez w cieplejszym klimacie są niepraktyczne. W ciągu dnia potrzeba lepszej ochrony przed słońcem (chyba, ze ktos lubi dziecko dosmarowywać kremem przeciwsłonecznym co godzinę - ja nie wink, więc takie ubrania zakladamy tylko po zachodzie slońca, ale wtedy z kolei często jest znowuż za chłodno...

Ubrania, które sa najwięcej w uzyciu u nas latem to:

bluzki z krótkim rekawem,
      spodenki krótkie, ale najwięcej takich 3/4 z różnych materiałów (od miękkich legginsów, przez lniane, bawełniane bojówkowe, po jeansowe)

długo nic i ...
      bawełniane sukienki z szerokimi ramiączkami lub krótkimi rękawkami lub bluzeczki ze spódniczkami.

> Powiedzcie czy kupujecie te ubranka bez opamietania czy macie może jakis specja
      > lny klucz ile czego kupić ,

Ja wychodzę z założenia, że bluzeczek z krótkim rekawem przyda sie (prawie) każda ilośc, natomiast juz pozostałe kategorie ubrań staram się kupowac rozsądnie. Przeważnie mam cos kupione na ubiegłorocznych wyprzedażach, więc teraz tylko dokupuję, to czego nie mam. Staram sie miec nie więcej niż kilka sukienek czy spódniczek dla kazdej córki i nie więcej jak 10 par róznych spodni.

Dodatkow takich jak czapki z daszkiem i kapelusze zazwyczaj mam troche więcej niz potrzeba. Dzieci maja swoje ulubione, które noszą cały czas, a reszta jest zakładana okazjonalnie. Takie minimum dla mnie to jedna czapka z daszkiem i jeden kapelusz.

Co do butów - moje na wiosnę/lato mają:
      pólbuty, balerinki, trampki, sandałki, kalosze, crocsy
      Byc może dokupię jeszcze tenisówki o fasonie balerinek czy druga parę sandałków, może solidniejsze buty do górskich wędrówek.
    • 18_lipcowa1 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 14:06
      mało bo nie wiem ile urośnie
    • slonko1335 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 14:31
      Tak kupuję bez opamiętania i owszem połowy nawet nie zdąży ubrać, postanowiłam że w tym roku będzie inaczej ale nie wiem czy wytrwam w postanowieniu i zgadzam się zdecydowanie łatwiej mi kupować rozsądne ilości ubrań dla syna niż córki-jego komoda z ubraniami jest trzykrotnie mniejsza od komody Alki...
      • paliwodaj Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 14:36
        kupuje dokladnie ile potrzeba, nie mam odchylen od normy zebym kupowala bez opamietania , kazdy dorosly czlowiek chyba z takim zadaniem jak racjonalne zakupy dla swojej rodziny powinien sobie poradzic. Co zostanie z metka po lecie sprzedam po sezonie
        • verika Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 14:42
          Jeden ma takie odchylenia od normy drugi inne wink paliwodaj - nie wierzę,że jesteś wolna od wszystkich odchyleń, też pewnie masz ale sobie z nich sprawy nie zdajesz, bo zazwyczaj ci co je mają dostrzegają je u innych a u siebie nie....
        • slonko1335 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 14:55
          Co zostanie z metka po lecie sprze
          > dam po sezonie

a jakim cudem ci coś zostaje z metką? czyżbyś czegoś racjonalnie nie rozplanowała?
          • verika Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 15:08
            Przecież "kupuje tyle ile trzeba" to widocznie te z metką do odsprzedaży też potrzebuje wink
            paliwodaj - ale gafę palnęłaś, chciałaś się wykazać jaka to rozsądna jesteś, a my głupie szalejemy z zakupami, ale się pogubiłaś, czyli prawda w jedną stronę a rozsądek w drugą !
            • minnie8 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 15:15
              no to szybciutko Paliwodaj wysmaruj na forum wątek pt "Czy to normalne,że zostają mi po sezonie ciuchy z metkami"...szał będzie wink

• minnie8 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 15:18
                aaa...Paliwodaj...i forumowo zgodna będziesz big_grin
                • paliwodaj Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 15:52
                  z metka zostaja mi rzeczy ktore np nie bardzo pasowyaly do czegokolwiek, kupilam podwojnie , bo czasmi kupuje szybko ze sklepu internetowego. Czasami cos kupie co wogole nie pasuje mi pozniej do dziecka , albo dziecko nie chce nosic
                  Co roku zakladany jest ten sam watek przynajmniej dwa razy ,odpowiednio w porze przed - latem i przed - zima, te same osoby pisza ze one znowu nakupily jak szalone dla dzieci , wiecej kilka razy niz one same maja. Jest licytacja ile czapek, ile kurtek, ile butow, koszulek, a jak wogole moze to wystarczyc a drugiej szafa znowu peka , no ile mozna ....
                  Tak ciezko przewidziec co i w jakiej ilosci potrzebuje dziecko?
                  • slonko1335 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 20:03

> z metka zostaja mi rzeczy ktore np nie bardzo pasowyaly do czegokolwiek

serio? i taka racjonalna osoba nie ma pojęcia że do niczego a zwłaszcza do jej dziecka rzeczy nie pasują??? zadziwiające, z taką prostą sprawą nie można sobie poradzić....

> Tak ciezko przewidziec co i w jakiej ilosci potrzebuje dziecko?

nie czytasz ze zrozumieniem-to bardzo łatwo przewidzieć-dziecko potrzebuje znacznie mniej niż kupuję i ja sobie zdaję sobie z tego doskonale sprawę, podobnie jak większość tutaj obecnych, co nie zmienia faktu, że sprawiają mi przyjemność takie zakupy, więc czemu miałąbym nie kupować???
                    • paliwodaj Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 22:05
                      alez kupuj ile wlezie, co niczego nie zmienia
                      ps:
                      widze ze codziennie rano wpisujesz w wyszukiwarke "paliwodaj" i ganiasz mnie po wszystkich forach, nie masz wazniejszych zajec?
                      • minnie8 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 22:12
                        paliwodaj....idź ty w końcu do psychiatry wink
                        Zostają Ci rzeczy z metkami a nie chcesz wyliczać sztuk big_grin ...
                        • paliwodaj Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 07.04.11, 00:50
                          z wlasnego doswiadczenia wiesz ze psychiatra moze ci pomoc policzyc ciuchy i dac cos na opamietanie ?
                          Od kiedy sie leczysz?
                          • minnie8 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 07.04.11, 07:27
                            upss...nie wyczułaś w tym ironi?sorki...
                            ja nie potrzebuję psychiatry ani nic na opamiętanie...
                            lubię...kupuję...mam...tak po prostu-bez wyliczanki na forum
                      • slonko1335 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 07.04.11, 07:24
                        widze ze codziennie rano wpisujesz w wyszukiwarke "paliwodaj" i ganiasz mnie po
                        > wszystkich forach, nie masz wazniejszych zajec?

coś słabiutko widzisz, pewnie jeszcze za tobą chodżę, śledzę cię i pod domem wystaję......a podobno nie masz odchyleń....
                    • minnie8 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 22:21
                      slonko1335 napisała:

> nie czytasz ze zrozumieniem-to bardzo łatwo przewidzieć-dziecko potrzebuje znac
                      > znie mniej niż kupuję i ja sobie zdaję sobie z tego doskonale sprawę, podobnie
                      > jak większość tutaj obecnych, co nie zmienia faktu, że sprawiają mi przyjemność
                      > takie zakupy, więc czemu miałąbym nie kupować???

....ale o co chodzi....????czy ONA ma jakiś zwiazek z Twoją kartą kredytową?????Czy szukasz achów i ochów nad tym,że kupujesz i masz....Sorry ale to chyba TY nie czytasz ze zrozumieniem....
                      i żeby nie było....
                      ...jestem mamą jedynego dziecka...czyli zakupy forumowo zgodne big_grin
                      • slonko1335 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 07.04.11, 07:28
                        >ale o co chodzi....????czy ONA ma jakiś zwiazek z Twoją kartą kredytową????
                        ano właśnie nie ma, więc zapytaj ją o co chodzi i czemu ją boi ile kupuję, nie jej zasrany interes, moja kasa, moje dzieci, ich ubranka, forum publiczne, jak się komuś temat nie podoba może go omijać szerokim łukiem....

>Czy szukasz achów i ochów nad tym,że kupujesz i masz...
                        a co mnie ochy i achy jakichś forumowych panienek obchodzą???
        • mycha79 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 15:41
          Ja tez kupuję tyle ile potrzeba. Ok 10 bluzek z krótkim rękawem, kilka na ramiączkach, kilka sukienek, 1-2 spódniczki, kilka par krótkich spodni, kilka długich, 1-2 wiatrówki, sandały, crocksy, adidasy i kalosze. Dla synka podobnie tylko bez sukienek i spódnic. Do tego 1-2 kapelusze, 1-2 chusteczki. Pelerynka dla każdego. Majtki, skarpetki, 2 stroje kapielowe. Część rzeczy starcza na 2-3 sezony. Szkoda by mi było kasy. Dzieciaki mają swoje ulubione zestawy i często noszą te same 3-4 zestawy na zmianę bez przerwy. No i kupuję przede wszystkim w ciuchlandach bo na nówki to bym chyba kredyt wziąć musiała. Szczególnie, że cenię jakość H&M, Kappahl i Next.
    • leneczkaz Chłopiec 05.04.11, 15:46
      Koszulki/topy w każdych ilościach. Tak samo spodenki- dla aktywnych smyków co to i do wody i do piaskownicy i ślizgiem po trawie- może być dużo. Buty także bo mini nóżki się obcierają a poza tym do wody inne, do piachu inne a na wieczorny spacer inne.
      Okrycia wierzchnie zostają wiosenne więc nie liczę.
      Na głowę letnich czapek mój ma już z 7-8, ale ja lubię różne kolory i wzory nakryć głowy.
      • verika Re: Chłopiec 05.04.11, 15:52
        Ja też mam tyle ile nam potrzeba, około 40-50 t-shirtów, około 20-25 szortów, 10 koszul, 15 par spodni typowo letnich długich z podwijanymi nogawkami, około 15-20 czapek, kapeluszy, 12-15 bluz, 10 par butów, ze 4 lżejsze kurteczki i nic ponadto, uważam,że to mi wystarczy co by się praniem nie stresować smile
        • mmala6 Re: Chłopiec 05.04.11, 15:59
          wątek uważam za niepełny gdyż nie są podane MARKI jakich ubrania kupujecie. Sama wyliczanka się nie liczytongue_out
          • agni71 Re: Chłopiec 05.04.11, 16:22
            mmala6 napisała:

> wątek uważam za niepełny gdyż nie są podane MARKI jakich ubrania kupujecie. Sam
            > a wyliczanka się nie liczytongue_out

Ty zaczynaj smile
            • mmala6 Re: Chłopiec 05.04.11, 16:33
              u mnie lista jest krótka- poniżej YSL i Baby Dior nie schodzę.
              • emma6666 Re: Chłopiec 05.04.11, 16:43
                dla roczniaka póki co mam:
                -dwa nakrycia głowy
                -3 letnie rampersy
                -4 pary ogrodniczek
                -3 pary krótkich spodenek
                -4 koszulki
                -7 bodziaków z krótkimi rękawami

sandały zostały do kupienia. Myślicie że wystarczy?
                • koza_w_rajtuzach Re: Chłopiec 06.04.11, 16:19
                  > sandały zostały do kupienia. Myślicie że wystarczy?

moim zdaniem starczy, a w razie czego zawsze możesz coś dokupić wink.
                  To też zależy od tego czy dziecko będzie jeszcze raczkowało czy już chodziło.. U mojego syna w lecie najbardziej sprawdził się zestaw body/lub koszulki z krótkim rękawem + spodenki takie do kolan lub lekko za kolanko, ponieważ syn nie umiał chodzić i raczkował po dworze. Takie całkiem krótkie spodenki ubierałam tylko gdzieś na spacery wózkiem itp.
        • asia_i_p Re: Chłopiec 06.04.11, 16:03
          Przez całe lato? wink
    • asia_i_p Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 16:54
      Odkąd jako dwulatka moje dziecko posiadało pewnego sezonu 50 par spodni, zaczęłam sobie robić szczegółową listę. W pierwszy sezon po liście było daleko lepiej. Teraz wpadłam dodatkowo na to, żeby na liście umieszczać odrobinę mniej niż mi się wydaje, że będzie potrzebne, robiąc miejsce na spontaniczne zakupy pod wpływem nieodpartego zachwytu. Czyli trzy bluzki z krótkim rękawem, zamiast dziesięciu, bo jak tu się zachwycę, tam się zachwycę, dojdzie coś z zeszłego sezonu, to i tak będzie te dziesięć, jak nie lepiej.
      • kalina886 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 19:31
        Kupuję tyle rzeczy na lato, żeby móc córce codziennie zalożyć coś innego. Bo w lato dzieci się pocą, wychodzą więcej na dwór, więc się więcej brudzą. Poza tym musi mieć tyle ubrań, żeby spokojnie móc wyjechać na 2tygodniowy wyjazd bez przymusu prania.
        • pasik Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 19:48
          przed chwilą wyrzuciłam z szafki spódniczki wyszło chyba z 20 sztuk..a jeszcze nie wszystko wypakowane z worków. Jakoś przy dziewczynce nie mogę się opanować.
          Nie piszę o tunikach- mała uwielbia ,a od jesieni ma bunt na spodnie w związku z czym mam w szafie...ok 15 par spodni dla 4 latki- niektóre założone praktycznie raz.
          Na lato mam rzeczy...może jakiś strój kąpielowy dokupię a z butów potrzebuję do kiecek balerinki, sandałki.
        • mamanatalki87 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 19:52
          Jakbym dla każdego dziecka miała po 50 par spodni ... To musiałabym magazyn nająć na " garderobe " hihi

Puki co dla rocznego chłopca mam :

- 2 podkoszulki n grubszych ramiączkach
          - 7 bluzeczek z kr rękawem
          - 7 szt spodenek ( cieńsze grubsze krótsze dłuższe )
          - 5 szt bluzek z dł rękawem
          - 2 bluzy
          - sweterek
          - 4 pary dł spodni

Dokupię jeszcze spodnie 3/4 jedą parę , bluze , 1 czapkę z daszkiem i kapelusz

Dla rocznej córki dopiero kompletuje puki co mamy :

- 2 sukienki bawełniane
          - 2 spódniczki
          - 2 bluzeczki z kr
          - 2 pary legginsów
          - tunike
          - 2 bluzeczki z dł
          - 2 pary spodni dł
          - 1 bluza
          - kapelusz

Reszta do dokupienia ..

Dla córki 4 lata mam :

4 sukienki bawełniane ,
          - legginsy 4-5 szt
          - spódniczki 4 szt
          - bluzeczki z dł 7-8 szt
          bluzeczki z kr 5 szt
          - spodenki 4 szt
          - czapka z daszkiem
          - 4 kapelusze ...

Tyle ze starsza ma wiekszosc cióchów z poprzedniego sezonu ... czy bluzeczki , legginsy z wiosny ... etc ..

A dla bliźniaków wszystko tera kompletuje ...

Co do butów . To sandały , adidasy , balerinki + tenisówki

• asia_i_p Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 22:19
            > Jakbym dla każdego dziecka miała po 50 par spodni ... To musiałabym magazyn n
            > ająć na " garderobe " hihi
            To był wypadek przy pracy wink. Najpierw kupiłam tyle, ile było trzeba (moim zdaniem - czyli kilka par długich i krótkich). Potem jeszcze trochę, bo mi się podobały. A potem jeszcze trochę dostała. No i okazało się, że spokojnie może nosić szorty i rybaczki z poprzedniego sezonu.
            Najlepsze, że wcale dużo nie wydałam - lubię second hady i wyprzedaże.
    • alexsc Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 19:57
      każdy kupuje ile uzna za stosowne i na ile go stać. co to za pytanie?
    • minkapinka Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 19:57
      Mam juz sporą córke, która tak szybko nie wyrasta z ubrań i wiele rzeczy ubiegłorocznych jest dobrych. Postanowiłam trochę się opanowac z zakupami, bo za duzo tego było.

Stawiam na T-shirty i róznej długości spodnie. Z butów - corcsy, japonki, 2 pary sandałów, conversy i jakieś tenisówki balerinki. Jedynie sukienek córka ma duzo za duzo i jeszcze kolejne dostanie na urodziny.

• mala_mee Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 20:44
      Jedno jest pewne - stanowczo mniej niż sobie. Staram się kupować żeby mi się ubrania zamortyzowały a nie żeby zakładane były raz i do wyrzutu czy oddania.
      • jusstinna Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 20:49
        Mam pewnie za dużo, ale mała chodzi do żłobka i codziennie jest góra ciuchów do prania, a mi się nie chce tego robić co 2 dni.
    • czekoladkamilka13 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 20:59
      Duuuużoooo!!! Naprawdę - pod tym względem jestem trochę "zboczona".
      Później sprzedaję na allegro,żeby zmniejszyć poczucie winy smile
    • mielin Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 21:54
      Ja np. SPOROOOO za dużosmile, ale traktuję to jak kosztowne hobbysmile

Natomiast tak naprawdę potrzebne jest (niezbędniksmile:
      ok 15 bluzeczek/tshirtów/tunik
      1 sukienka elegancka
      Kilka sukienek na codzień
      kilka spódniczek na codzień
      kilka par szortów/berudów/capri
      2 dresy/ 2 bluzy (1 cienka i 1 polarek)
      2 pary lekkich jeansów
      2 cienkie sweterki do sukienek i spódniczek
      1 kamizelka
      2 apaszki
      kapelusz/basebolówka/czapeczka
      kurtka wiatrówka
      płaszczyk cienki do sukienek
      ok. 15 par majteczek
      kilka par cienkich rajstopek
      +- 10 par skarpetek
      BUTY:
      kalosze
      "adidasy"
      balerinki do sukienek
      sandałki eleganckie lub sportowe
      tenisówki najlepiej balerinki
      sandałki do wody lub crocsy

Teraz widzę , że i to dałoby się zmniejszyć np. kurtka 3 w1 itd....

• mielin Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 22:03
        Aaaa, i przypomniałam sobie o czymśsmile Czy robicie listę ubrań na wyjazd na wakacje, bo ja zawsze, i wierzę, że taka lista pokazuje co naprawdę jest nam potrzebne do życiasmile

Ja zawsze mam problem które ubranka młodej wybrać na wyjazd...i zawsze potem żałuję, że nie zabrałam wszystkiego, no ale o tym nawet mowy nie ma!
        • agni71 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 22:19
          Nie robie listy nigdy, a mój mąz zawsze smile

Lata praktyki juz wyeliminowały raczej u mnie błędy w pakowaniu. Zawsze wracam z kilkoma rzeczami nieuzytymi, ale to celowe działanie, żeby byc przygotowana na każdą ewentualnośc....
        • krasulas Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 22:20
          listę robię... zawsze
          ale nigdy nie wypisuję ilości majtasów, koszulek, bodziaków...

co do zakupów ...
          ja zawsze mam dużo za dużo i głównie szuflady/szafy dzieci zawalone są tym co ... rok, pół roku, kwartał wstecz upolowałam na % głównie w Kappahlu, H&Mie, Zarze... (wyj. są buty i malutkie szaleństwa w Kappahlu na kupony rabatowe)
          nie kupuję za wiele w normalnych cenach - poza ew. nakryciem głowy, których mamy bardzo dużo, strojem kąp.
          a że mieszkam w miejscu przehipermarketowionym, to jest gdzie poszaleć
          aha ... jakoś nigdy nie skupiałam się na liczeniu ilości niezbędnych spodni, koszulek itp
          aaa ... kupuję nieraz w lumpie (kiedyś więcej, teraz sporadycznie bardzo), więc te szmatki również dochodzą do dziecięcej garderoby
          • mycha79 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 22:26
            Łooo matko! Z naszymi wyjazdami?? Listy nie robię bo całymi dniami bym tylko listy pisała. Wyjeżdżamy prawie na każdy weekend, w lecie krążę między trzema domami, a jeszcze wyjazdy na narty, do dziadków, na wakacje, w odwiedziny do znajomych i rodziny... Mam wszystko w głowie.
            • gosjana Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 23:10
              3xD dużo, za duzo i dużo więcej niż sobie
              ale nie są to takie ilości jak 20 par spodni czy spódniczek ...
              w tej chwili mamy już w szafie duuuużo lata, nie umiałabym wszystkiego zliczyć teraz w pamięci, bo sama nie pamietam, tak dokładam, dokładam...... i powstaje cała sterta tongue_out
              no i lubie kompletować i fajnie to nieraz wychodzi smile
              kupuję też takie dodatki jak bransoletki, opaski, gumki
              najwięcej mamy bluzeczek, legginsów, córka ma dużo skarpetek, sprawdzają się stopki, strasznie je brudzi i lubi zmieniać po kilka par w ciągu dnia sad
          • monna16 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 22:36
            Moje dzieciaki mają bardzo mało. Nie stać mnie żeby wydawać kasę na niepotrzebne szmaty.
    • iberka kupuję płynnie 05.04.11, 22:35
      tzn jak mi się coś podoba to kupuję. Na poczatek sezonu coś zawsze mamy zakupione wyprzedażowo wcześniej smile a resztę kupujemy już płynnie, czasami często i dużo, czasami mniej, bo nawet dla dziewczynki ciężko kupic coś sensownego co nie jest różowe, świecące i z hello Kitty ;P

iza
      • mielin Re: kupuję płynnie 05.04.11, 22:39
        nawet dla dziewczynki ciężko kupic coś sensownego co nie
        > jest różowe, świecące i z hello Kitty ;P

No nie przesadzaj, ja nie mam nic świecącego ani z Hello Kittysmile, raczej same marynistyczne klimaty na lato i bez problemu to kupuję dla 6-cio latkismile
      • leigh4 Re: kupuję płynnie 05.04.11, 22:48
        Ja mam syna. Zdecydowanie ubrania dla chłopców są mniej róznorodne niż dla dziewczynek. na lato kupuję bermudy, tiszerty, koszulki polo, bawełniane krótkie spodenki do biegania w upały wakacyjne. Z butów; 2 PARY SANDAŁÓW, TRAMPKI I ADIDASY. NO I KALOSZE, ALE TO JUŻ AKURAT BUTY CAŁOROCZNE, potrzebne niezaleznie od tego czy lato czy jesień. no i cienka wiatrówka i ze 2-3 bluzy rozpinane. W praktyce oczywiście kupuje dużo więcej, co jednak uczciwie przyznaję, jest głupotą.
        Im dziecko starsze, tym więcej mądrości życiowejwink Njaważniejsza z nich: nie kupowac na wyrost, na za roksmile
        Butów zwłaszcza. mam 4 pary adidasów(lacoste, trzy pary z zary, nike-nietknięte albo założone raz celem przymierzenia po domu) w rozmiarze 33. wszystkie za małesad Jesli ktos reflektuje i jest z warszawy-chętnie się pozbędę i odsprzedam,warunek to osobisty odbiór ze starego żoliborza, bo na wystawianie na allegro, robienie zdjęć i wysyłanie nie mam czasu.
        I tym sposobem wyleczyłam sie z nałogu kupowania na zapas-oto ta sławetna oszczędność wyprzedażowasad
        • agni71 Re: kupuję płynnie 05.04.11, 23:43
          > Im dziecko starsze, tym więcej mądrości życiowejwink Njaważniejsza z nich: nie k
          > upowac na wyrost, na za roksmile

No popatrz, a ja regularnie kupuje na za rok i trafiam, nawet z butami. I właśnie za rozsądne uwazam kupowanie na wyprzedażach na za rok, zamiast pózniej przeplacać.
          Inna sprawa, że im dziecko starsze tym trudniej cos fajnego na tych wyprzedażach znależc i tym sposobem widzę, ze o ile bluzeczek mamy dośc, o tyle pilnie potrzebuje np. spodni typu bermudy, bo na zeszłorocznych wyprzedażach nic fajnego nie znalazlam w rozm. 134.
          • mielin Re: kupuję płynnie 05.04.11, 23:47
            Ja też chwalę sobie wyprzedaże i raczej trafiam, a jak nie trafię to i tak Allegro wszystko pochłonie (jak mawia mój mążsmile)
      • kamelia04.08.2007 Re: kupuję płynnie 06.04.11, 14:33
        iberka napisała:

> bo nawet dla dziewczynki ciężko kupic coś sensownego co nie
        > jest różowe, świecące i z hello Kitty ;P

e tam bez przesady, zobacz tu (dziewczynka po francusku to fille), we wszystkich kategorich: bébé, petit, grand można znaleźć ubrania nie tylko rózowe, świecące i z hk:

www.lacompagniedespetits.fr/Catalog/ProductList.aspx?categoryID=Univers-Grands-Fille-Hauts%28CATALOG_PRODUCTS%29
        www.jacadi.fr/VAD/robe/r:1:1:1:1:8131:8298.htm
        albo tu

www.petit-bateau.fr/e-shop/fi-5/1/robes-jupes-pantalons-et-shorts.html

• kinga_owca Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 05.04.11, 23:20
      zawsze kupuję odpowiednią ilość, tylko potem się okazuje, że lato jest stanowczo za krótkie wink
      • inx123 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 01:18
        ja obiecałam sobie, że w tym roku szaleć nie bedę wink.....córka ma już wszystko ..(w mniejszych ilościach niż w poprzednich latach)... nie wiem tylko jak długo wytrzymam w tym postanowieniu bo najnowsza kolekcja z gymboree jest śliczna ....normalnie juz bym zamówiła wink....
        • beata1974 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 07:52
          kiedyś kupowałan na wyprzedażach jak leci bo fajna cena i tym sposobem dla syna i córki pozostało kilka sweterków, bluzeczek, spodni itp. których jak stwierdzam było za dużo na szczęście w rodzinie jest trochę mniejszych dzieci że przy okazji jakiś świąt urodzin itp dorzucam do prezentu zabawki jakiś ciuszek z tej kolekcji.
          • agni71 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 07:58
            beata1974 napisała:

> kiedyś kupowałan na wyprzedażach jak leci bo fajna cena i tym sposobem dla syna
            > i córki pozostało kilka sweterków, bluzeczek, spodni itp. których jak stwierdz
            > am było za dużo

Bo to trzeba sie wykazać silna wolą wink Ja zawsze rozważam, czy oprócz atrakcyjnej ceny:
            1. córka zalozy takie ubranie, czy jest w jej stylu
            2. czy nie ma jakichs niepraktycznych elementów (zaciagajacy sie sweterek, spodnie z guzikiem zamiast zatrzasku, kolor niepasujacy do niczego, włącznie z karnacją dziecka itd. Ba! Ja nawet kupując np. dla średniej córki biorę pod uwagę, czy młodsza tez będzie w tym dobrze wygladała wink)
            3. Czy nie mam juz dosyc ubranek tej kategorii (np. ile mozna wykorzystać eleganckich sukienek czy sweterków?)
            • heca7 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 08:50
              Dość dużo rzeczy zostało mi z poprzedniego roku. Zarówno u chłopców (4 i 5,5) jak i u córki(9). Jesli już będę coś dokupować to pojedyncze sztuki. Trochę skarpet, kąpielówki, kostiumy, sandały.
              Ja też mam wrażenie, że lato u nas jest za krótkie i dzieci nie zdążą się nanosić tych wszystich fajnych rzeczyuncertain A jeszcze jak jest deszczowe i zimne to kicha na całego.
      • mielin Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 09:41
        "nie wiem tylko jak długo wytrzymam w tym postanowieniu bo najnowsza kolekcja z gymboree jest śliczna ....normalnie juz bym zamówiła wink.... "

Jejku jak ja to rozumiem, mam w koszyku Gymboree mnóstwo rzeczy i mnie łechcesmile, ale w szafie teżsad
        • katse Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 13:29
          14 t-shirtów
          5 bawełnianych bluzek z długim rękawem
          legginsy o różnej długość (długie są z zimy), ze 4 sztuki 3/4
          3 szt spodenek krótkich
          2 pary jeansów
          dres - 1 sztuka
          bluzy - 2-3 sztuki
          kurtka nieprzemakalna z dopinanym polarem
          płaszczyk do sukienek
          2 sweterki
          sukienki - 1 bardziej strojna, 3 bawełniane do biegania
          spódnice - 2
          majtki i skarpety - ok. 14
          rajstopy kupowane na bieżąco cienkie z mikrofibry
          bawełniane - 2 szt
          kapelusz, czapka, hustka - tego moja lubi dużo bo ubiera pod kolor koszulek
          strój kąpielowy - 4
          • katse Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 13:31
            butów miewa dużo - sandały, japonki, podróbki crocsów, balerinki, trzewiki, trampki szmaciane, sportowe skórzane, kalosze, buty do wody, buty w góry
        • gosjana Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 13:55
          mielin napisała:

> "nie wiem tylko jak długo wytrzymam w tym postanowieniu bo najnowsza kolekcja z
          > gymboree jest śliczna ....normalnie juz bym zamówiła wink.... "
          >
          > Jejku jak ja to rozumiem, mam w koszyku Gymboree mnóstwo rzeczy i mnie łechce:-
          > ), ale w szafie teżsad

to tak jak ja smile
          ja jednak na razie zamówiłam tylko dodatki do włosów i biżuterię, dałam sobie kilka dni na przemyślenie co najbardziej mi sie przyda z tych 2 kolekcji wink
          • inx123 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 23:18
            gosjana napisała:

> mielin napisała:
            >
            > > "nie wiem tylko jak długo wytrzymam w tym postanowieniu bo najnowsza kole
            > kcja z
            > > gymboree jest śliczna ....normalnie juz bym zamówiła wink.... "
            > >
            > > Jejku jak ja to rozumiem, mam w koszyku Gymboree mnóstwo rzeczy i mnie łe
            > chce:-
            > > ), ale w szafie teżsad
            >
            > to tak jak ja smile
            > ja jednak na razie zamówiłam tylko dodatki do włosów i biżuterię, dałam sobie
            > kilka dni na przemyślenie co najbardziej mi sie przyda z tych 2 kolekcji wink

eh no i nie wytrzymałam big_grin....ale i tak jest lepiej opierałam się całe dwa dni .....wink

• minkapinka Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 14:40
          a która tak Wam się podoba? smile
    • kropkacom Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 14:02
      Nie wiem ile. Uważam, że w Polsce i prawdziwe lato, i prawdziwa zima są tak krótkie, że nie warto szaleć z masakryczną ilością bluzeczek na ramiączkach czy spodniach na śnieg. Trzeba mieć za to dużo spodni i bluzek z długim i krótkim rękawem plus kilka rozpinanych bluz. No ale jak kto woli. Ja kupuje stopniowo i ciągle coś. Nie liczę. Nigdy tez nie mam sytuacji, ze nie mam czego dziecku ubrać.
      • nadia_12 do mielin 06.04.11, 14:16
        Mam pytanie jak zamawiasz rzeczy z Gymboree. Patrzyłam na ich stronę i kolekcja jest faktycznie cudna. Upatrzyłam sobie parę rzeczy tyle że nie mam jak kupić. Na allegro ceny kosmiczne.
        • minnie8 Re: do mielin 06.04.11, 21:40
          nadia_12 napisała:

> Mam pytanie jak zamawiasz rzeczy z Gymboree. Patrzyłam na ich stronę i kolekcj
          > a jest faktycznie cudna. Upatrzyłam sobie parę rzeczy tyle że nie mam jak kupić
          > . Na allegro ceny kosmiczne.

Ale gdzie tkwi fenomen Gymboree???

moje dziecko ma 9 lat i tylko raz kupiłam tam 2 sweterki,które zaraz "po przyjściu" trafiły na allegro....Może chodzi o piżamki???te sobie chwalimy smile Świetnie się noszą....a reszta to typowy bazar...przynajmniej dla mnie smile
          • minnie8 Re: do mielin 06.04.11, 21:47
            ...no i gratuluję dziewczynom,że ich dzieci maja po 30 bluzek "żeby wystarczyło do następnego prania"....TO WY PIERZECIE CIUCHY RAZ W MIESIĄCU?????
            • mielin Re: do mielin 06.04.11, 22:49
              Lubię Gymboree za jakość i fajne wzornictwo, naprawdę da się coś wybraćsmile, ja lubię kupować rzeczy z jednej serii.
              Moja ulubiona obecnie kolekcja to już wyprzedażowa Greek Islessmile

Korzystam z pośrednika (ale nie odpowiadam na pytania u kogo- nawet na priv).
              • minkapinka Re: do mielin 07.04.11, 17:19
                Z Greek Isles kupiłam tylko jedna bluzke, bo stwierdziałm, ze mam za duzo rzeczy biało-granatowych smile Za to kupiłam trochę rzeczy z Tropical Bloom i bardzo mi się podobają.

• minkapinka Re: do mielin 07.04.11, 17:28
            minnie8 napisała:

> nadia_12 napisała:
            >
            > > Mam pytanie jak zamawiasz rzeczy z Gymboree. Patrzyłam na ich stronę i ko
            > lekcj
            > > a jest faktycznie cudna. Upatrzyłam sobie parę rzeczy tyle że nie mam jak
            > kupić
            > > . Na allegro ceny kosmiczne.
            >
            > Ale gdzie tkwi fenomen Gymboree???
            >
            > moje dziecko ma 9 lat i tylko raz kupiłam tam 2 sweterki,które zaraz "po przyjś
            > ciu" trafiły na allegro....Może chodzi o piżamki???te sobie chwalimy smile Świetni
            > e się noszą....a reszta to typowy bazar...przynajmniej dla mnie smile

Ja tez długo broniłam sie przed Gymboree, ale kupiłam kilka rzeczy i jestem zadowolona. Wybieram rzeczy bardzo proste i nie wiedzę różnicy w sukience w kwiaty Gap i Gymboree.

• mielin Re: do mielin 07.04.11, 18:52
              'nie wiedzę różnicy w sukience w kwiaty Gap i Gymboree'

A ja widzę, bawełna we wszystkich ubraniach z Gymboree jest o niebo porządniejsza.
              • gosjana Re: .....gymboree to typowy bazar..... 07.04.11, 19:09
                cieszyłabym się, gdyby na bazarze były rzeczy tak dobrej jakości jakie oferuje Gymboree i w tak przystepnych cenach, bo promocje tam są na okrągło

i założę się, że gdyby Next miał takie kolekcje jak Gymboree i takie promocje wszystkie byście tu szalały z zachwytu
                • inx123 Re: .....gymboree to typowy bazar..... 07.04.11, 20:59
                  a jak wam się podoba Tahitian Butterfly?....smile.....sprzedaje się jak burza...na szczęście to co chciałam zamówiłam wczoraj .....big_grin
                  • mielin Re: .....gymboree to typowy bazar..... 07.04.11, 23:46
                    Ładna kolekcja i faktycznie jeansów capri z motylkiem w naszym rozmiarze już braksad
                    • gosjana Re: .....gymboree nowa kol. 08.04.11, 08:10
                      podoba się smile tylko jedno mnie zmartwiło, bluzeczki na ramiączkach lub z 1 ramiaczkiem ...
                      ładne ale u nas rzeczy tego typu się nie sprawdzają sad
                    • inx123 Re: .....gymboree to typowy bazar..... 08.04.11, 13:52
                      mielin napisała:

> Ładna kolekcja i faktycznie jeansów capri z motylkiem w naszym rozmiarze już br
                      > aksad

dołożyli ...moze jest wink
              • minkapinka Re: do mielin 07.04.11, 20:00
                w sukienkach tego nie zauważyłam
      • sonrisa06 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 15:09
        Ja mam dużo dla córki, ale wcale mi to nie przeszkadza. Jestem przyzwyczajona do dużej ilości ubrań mojej córki i mam dyskomfort jeśli ma mało (w moim przekonaniu) ciuszków. Zresztą latem często przebieram dziecko. Rano ubieram w to gorsze na podwórko (do piachu), później do parku, na spacer, na wycieczkę przebieram w to lepsze, po powrocie znów zakładam gorsze, ale przecież nie to samo co rano, bo już brudne. Czasami wieczorem chłodno i dres trzeba założyć, więc wychodzą cztery zmiany ubrania dziennie. Musi być dużo, żeby nie prać codziennie. Samych bluzek z krótkim rękawem/na ramiączkach ma ponad 40, ale nigdy sie nie zdażyło, żeby cały dzień przechodziła w jednej, zazwyczaj 2 - 3 dziennie zakłada.
        • monika19782 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 15:58
          Nawet jak zmieniasz bluzkę cztery razy dziennie przez tydzień to wychodzi 28. Po co dziecku 40 koszulek, wole nie pytać jakiej wielkości masz garderobę.
          • kropkacom Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 18:01
            Koleżanka po prostu lubi kupować ubranka. smile Ja mam bliźnięta i jakbym chciała mieć samych bluzeczek 40 dla jednego to nawet przy moich dużych szafach miałabym problem. Przesada, ale rozumiem fakt, że kogoś stać i lubi. No, jakieś hobby trzeba mieć big_grin
            • leneczkaz Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 18:31
              To ze mną nie jest tak źle.. Pewnie nawet do 20 koszulek nie dobijemy wink
            • sonrisa06 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 07.04.11, 09:26
              Wcale nie kupuję dużo. Za to dużo dostaję, a mnie samej też się coś czasem podoba w sklepie lub w internecie i kupię. Pamiętam, że dwa lata temu kupiłam córce na lato tylko jedną jedyną sukienkę, bo bardzo mi się podobała, a i tak córka miała tyle ciuchów, że nie miałam tego gdzie trzymać, bo szwagierka przysłała mi paczkę ubranek po swojej córce. Paczka ważyła 15 kg i były tam same ciuchy letnie (bo mieszkają w Los Angeles) w stanie idealnym, bo dobre firmy no i takiej ilości żadne dziecko nie zniszczy. Poza tym dziadkowie mają sklep z ciuszkami, a moje córka jest jedyną wnuczką smile
              Więc same widzicie, że maniaczką zakupową nie jestem, ale jestem przyzwyczajona do tego, że mam dużo. Gorzej będzie jak się ten napływ ubrań skończy smile
    • janka39 Re: Ile ubranek kupujecie na lato? 06.04.11, 18:54
      rozsądek jest najlepszym doradca smile
      zawsze
    • kakuba zawsze za mało 07.04.11, 09:05
      niby szafa pęka w szwach, a jak przychodzi lato to jest problem wink

- bo np kupię 2-3 cieniutkie bawełnanie bluzeczki - takie mega przewiewne na upał - a potem trafi się upał 2 tyg. non stop i mała śmiga w tych 3 bluzeczkach na okrągło
      - bo np kupię 2-3 grubsze t-shirty (np Kappahla, C&A) a potem jest 2 tyg. chłodniej i j.w.
      - bo kupię po 1 parze getrów w danym kolorze i jakoś zawsze mi brakuje 'dołu', żeby dopasować kolorystycznie do 'góry' (niby wszystko przemyślane i zestawione kolorystycznie, a potem to co potrzebuję 'na dziś' jest akurat 'w praniu')
      - no i oczywiście co roku jest tak, ze córka upatrzy sobie coś, w czym chce chodzić non stop (w zeszłym roku były to krótkie bawełniane spodenki kupione dość przypadkowo w jakimś markecie... ot tak, na wszelki wypadek... a teraz jak patrzę na zdjecia z wakacji, to mała ma je na sobie na połowie zdjeć) tongue_out

tez tak macie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka