gardeniaa 16.10.07, 10:42 Mam psa od pół roku, podatku nie płacę, nikt się o niego nie upomina jak to jest, powinnam iść do urzędu i zapytać czy dać sobie z tym spokój? Oczywiście uważam, że to bzdura płacić taki podatek, wy płacicie czy nie?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przeciwcialo Re: podatek od psa 16.10.07, 11:13 Z takich podatków utrzymuje sie np. bezdome zwierzeta. Nie sa to powalajace kwoty. jak miałam psa to płaciłam. Teraz weźmiemy psa ze schroniska wiec przez rok nie musimy płacić a potem bedziemy płacic. Załatwisz to w urzedzie gminy w swoim miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
redmiss Re: podatek od psa 16.10.07, 11:15 do spółdzielni chyba trzeba iść... jak miałam psa to płaciłam, jak każdy podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowkojad2 Re: podatek od psa 16.10.07, 11:21 A sprzatasz kupy po piesku? Pieniądze z podatku sa też częściowo przeznaczane na sprzatanie ulic i trawników. Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: podatek od psa 16.10.07, 11:25 Sprzątam kupy i płacę podatek za psa Piesio dostał z Urzędu medalik i sobie dumnie nosi płacimy w Urzedzie miasta Odpowiedz Link Zgłoś
gardeniaa Re: podatek od psa 16.10.07, 11:30 Mój pupil biega po podwórku, ulicy nie zaśmieca Jeśli podatek faktycznie przeznaczany jest na bezdomne psy, to pójdę do urzęda miasta i popytam no i oczywiście zapłącę. To mój pierwszy pies, więc nie znam sie na rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: podatek od psa 16.10.07, 11:41 Hmm, to mam i placic i sprzatac? Cos to malo logiczne, skoro niby podatki na to ida. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: podatek od psa 16.10.07, 11:36 Idziesz do urzedu miasta i placisz podatek. Czesto organizowane sa akcje darmowego szczepiania, zglaszajacy sie wlasciciele sa skrupulatnie zapisywani, a potem porownuje sie to z osobami, ktore zaplacily podatek i wysyłane są wezwania. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: podatek od psa 16.10.07, 11:43 A tak w ogole, no wlasnie, skoro po psie sprzatam, to za co mam ten podatek placic? wlasciciele kotów nie musza. Odpowiedz Link Zgłoś
mapi9 Re: podatek od psa 16.10.07, 11:53 nie wiem jak jest w innych miastach,alew Bydgoszczy zawsze na początku każdego roku przychodzi do naszego domu pani i jej płacimy.Nigdzie nie muszę jeździć Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: podatek od psa 16.10.07, 12:16 Podatek ma na celu ograniczenie liczby psów. Przeznaczany jest tez na schroniska i wylapywanie bezdomnych psow. Potencjalnie kazdy pies moze zostac przez wlasciciela porzucony i wtedy to na gmine spada problem. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: podatek od psa 16.10.07, 12:34 Dlaczego mam placic za innych? Ja swojego psa nie wyrzuce i nie widze powodu, bym musiala ponosic koszty za głupote innych. Jedyne rozsadne uzasadnienie to bylo by przeznaczenie podatku na sprzatanie, no ale wowczas musieliby sprzatac, a nie wymagac tego od wlascicieli zwierzat. > Podatek ma na celu ograniczenie liczby psów. Ale nie spelnia tej roli, bo nie jest egzekwowany.Martwe prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: podatek od psa 16.10.07, 12:41 lola211 napisała: > Dlaczego mam placic za innych? A dlaczego ja mam płacic wysoki PIT, skoro duza czesc jest przeznaczana na zasilki, z ktorych nie korzystam? Tak to jest, ze sie wszyscy zrzucamy na cos, z czego korzysta czesc. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: podatek od psa 16.10.07, 12:47 Podatek za psa jest innego rodzaju podatkiem, nie dochodowym. Nie wiedze absolutnie sensu placenia podatku za psa , jest to dla mnie nielogiczne.I nie dziwie sie, ze ludzie nie placa. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: podatek od psa 16.10.07, 12:49 Poza tym-z podatku , ktory placisz, takze korzystasz- bo nie tylko na zasilki idzie.A co ma z tego podatku wlasciciel psa? Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: podatek od psa 16.10.07, 12:50 W wielu miastach na przykład darmowe szczepienia p. wsciekliznie. I swiadomosc, ze nie mniejsze jest ryzyko, ze wyleci na mnie bezpanski pies. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: podatek od psa 16.10.07, 12:53 Czyli ja mam finansowac szczepienie nie tylko swojego , ale i innych psów? A w zyciu. A bezpanskich psow sie nie obawiam. Kurcze, nie mam ZADNEJ motywacji by placic. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: podatek od psa 16.10.07, 13:00 Tak jak finansujesz nie tylko swoje miejsca u lekarza, miejsce nie tylko swojego dziecka w szkole itd. Ja generalnie jestem za minimalizacją podatków i niech każdy swoje potrzeby zaspokaja wg własnych mozliwosci. Ale stan faktyczny jest, jaki jest. Za niepłacenie podatku, nawet tego od psów, grozi kara i jusz. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: podatek od psa 16.10.07, 13:07 Z podatku dochodowego korzystam rowniez.Owszem, inni tez korzystaja, ale sama cos z tego mam.korzystam z publicznych drod, szkoly, sluzby zdrowia.A z podatku za psa nie mam de facto NIC.Nie korzystam z bezplatnych szczepien, psa mam w domu, karmie za swoje, lecze za swoje.Wychodzi na to, ze mam placic NA INNE psy.Ale dlaczego? W interesie wszystkich jest by psy bezpanskie nie wloczyly sie po ulicach.To niech placa wszyscy, a nie tylko wlasciciele innych psow. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: podatek od psa 16.10.07, 13:09 Za niepłacenie podatku, nawet > tego od psów, grozi kara i jusz. Niech grozi.i tak sie kalkuluje, zwazywszy na minimalna szanse, ze ktokolwiek sprawdzi czy place. Skoro gminie nie chce sie wyegzekwowac, to trudno.Widac srednio jej zalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
elag3 kup kota i będziesz miała spokój 16.10.07, 14:49 no ale będziesz musiała sprzątać... Odpowiedz Link Zgłoś
fredka01 Re: podatek od psa 16.10.07, 13:09 ja nie płacę. Wzięłam psa ze schroniska, więc zaoszczędzili na kosztach utrzymania lub uśpienia psa. Poza tym we Wrocławiu od paru lat za psy schroniskowe nie trzeba płacić podatku, chyba dożywotnio. Powinnam go zarejestrować, ale nie chce mi się stać w kolejkach w urzędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
joe_stru Przykro mi lola... 16.10.07, 13:29 , ale jesteś nieuleczalnym przykładem "polaczka- cwaniaczka". Siedzisz na tyłku i masz za złe. Nie próbujesz pomyśleć, tylko mielesz ozorem, "że nie , bo z jakiej racji". Z takiej racji, że prawa należy przestrzegać, bo służy wszystkim. Domyślam się, że parkujesz na miejscach dla niepełnosprawnych, pchasz się do szybkiej kasy w markecie z wózkiem wyładowanym po brzegi i nie chodzisz na wybory, "bo i tak nie ma na kogo głosować". Idź se kup coś ładnego za te dwie dychy, które pewnie wynosi w Twojej gminie podatek od psów. I ciesz się, jaka to jesteś cholernie sprytna a inni "dają się strzyc". Załosne... Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przykro mi lola... 16.10.07, 13:39 > Załosne... No wlasnie, załosne sa te twoje wywody, zupełnie nieprawdziwe.Stek bzdur. I zalosne jest godzenie sie na wszystko bez protestu, bo "jest uchwalone".Gdyby tak sie tego wszyscy trzymali, to bysmy nadal zyli w komunie, nikt by sie nie odwazyl strajkowac. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Przykro mi lola... 16.10.07, 13:47 To moze zacznij tez nie płaciś składki na ubezpieczenie zdrowotne,wszak to tez jest ustalone i czas zeby taki odwazne jednostki zapoczątkiwały ten proces) Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Przykro mi lola... 16.10.07, 13:55 Jest wielka roznica pomiedzy skladkami zdrowotnymi a podatkiem za psa.Przeczytaj co napisalam w kilku juz postach, zanim zaczniesz cos sugerowac. Odpowiedz Link Zgłoś
joe_stru lola, ja Cie proszę... 16.10.07, 13:53 lola211 napisała: > > Załosne... > No wlasnie, załosne sa te twoje wywody, zupełnie nieprawdziwe.Stek > bzdur. > > I zalosne jest godzenie sie na wszystko bez protestu, bo "jest > uchwalone".Gdyby tak sie tego wszyscy trzymali, to bysmy nadal zyli > w komunie, nikt by sie nie odwazyl strajkowac. > > ----> Ja Ci już nawet napisałem, co możesz zrobić. Spokojnie i powoli przeczytaj jeszcze raz. Załóż partię, wygraj wybory, zmień prawo. Lola, ja Ci coś spróbuje przekazać, tak żebyś zrozumiała. Ty masz jakieś tam dzieci, nie? No właśnie , a ja nie. Więc pytam Cię, dlaczego ja mam płacić tą część podatku na szkoły? A co mnie obchodzą obce, a już szczególnie Twoje, bachory? Chcesz je uczyć, to se płać. No właśnie takie brednie wypisujesz niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: lola, ja Cie proszę... 16.10.07, 14:09 Z tego , ze dzieci obecnie sie ucza i nie bedziesz zyl w kraju analfabetow- SAM skorzystasz.Sam korzystales zapewne z bezplatnej edukacji, wiec mi tu nie pisz bzdur, ze placisz za nic. A placac podatek za wlasnego psa nie mam z tego nic. I nie obchodzi mi zdanie takich jak Ty- mozesz sie tu wsciekac, az ci zylka peknie, a to JA zdecyduje czy zaplace czy nie.Ty nie masz wyboru- no chyba ze bedziesz w szarej strefie nieplacacych podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: lola, ja Cie proszę... 16.10.07, 14:18 > Kazdy lola ma wybór. Przy czym wybor w przypadku tak nonsensownie skonstruowanego podatku od psa jest w zasadzie bardzo prosty.W innych przypadkach trzeba sie nieźle nagimnastykowac. -------------------------------------------------------------- Jędza zjadła księdza, krew wypiła, tylko kości zostawiła Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: lola, ja Cie proszę... 16.10.07, 14:24 Czyli proste rozwiazania dla prostych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
joe_stru lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 16.10.07, 14:22 lola211 napisała: > Z tego , ze dzieci obecnie sie ucza i nie bedziesz zyl w kraju > analfabetow- SAM skorzystasz.Sam korzystales zapewne z bezplatnej > edukacji, wiec mi tu nie pisz bzdur, ze placisz za nic. > A placac podatek za wlasnego psa nie mam z tego nic. > > > I nie obchodzi mi zdanie takich jak Ty- mozesz sie tu wsciekac, az > ci zylka peknie, a to JA zdecyduje czy zaplace czy nie.Ty nie masz > wyboru- no chyba ze bedziesz w szarej strefie nieplacacych podatku. -----> Nie chce mi się już lola, ale niech tam....Na razie to Ty łamiesz prawo, a nie ja. Chciałem Ci napisać, jak absurdalnymi argumentami się posługujesz dając Ci przykład bezdzietnych i dzietnych, a Ty odnosisz się do tego i obalasz. No nie mam już słów... Lola, po krótce: To nie Ty jesteś od decydowania o tym, który podatek jest cacy, a który nie. Nie Ty. Owszem, możesz być częscią tego systemu działając oddolnie. Tu chodzi o społeczeństwo obywatelskie. Boję się, ze nie uda nam się go zbudować nigdy w tym kraju zamieszkanym tłumnie przez lole, które nie rozumieją spraw najprostszych. Lola rozwijając Twój sposób myślenia i rzecz sprowadzając do absurdu: gdybym stwierdził nagle, ze bez loli nasz kraj byłby lepszy, to bym lole zastrzelił. Wiesz, Tobie nie podoba się się podatek, a mnie lola i sami decydujemy co z tym zrobić. Buźka! Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 16.10.07, 14:30 No niestety, ale nie znajdujesz zadnych sensownych kontrargumentow.Potrafisz tylko obrazac. Moze gdybys mniej sie emocjonowal, zrozumialbys sedno.Ale widac jest to dla ciebie zbyt trudne.. To nie Ty jesteś od decydowania o tym, > który podatek jest cacy, a który nie. Ale po prostu moge sie z obowiazku nie wywiazywac, skoro nieudolne panstwo mi na to bezkarnie pozwala.Z pozbyciem sie mnie juz by ci tak latwo nie poszlo, bo tu co by nie powiedziec, organa panstwowe sa aktywne jesli chodzi o karanie tego typu przestepstw. zrozum- winy jest tu system, produkujacy tak bzdurne i nieegzekwowalne przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 16.10.07, 14:36 lola211 napisała: > Ale po prostu moge sie z obowiazku nie wywiazywac, skoro nieudolne > panstwo mi na to bezkarnie pozwala. Dopóki bedzie takie myślenie(nie ma kary nie musze płacić)to państwo zawsze będzie nieudolne. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 16.10.07, 14:54 W pierwszym z brzegu podreczniku prawniczym znajdziesz info, ze bezsensem jest tworzenie prawa, ktorego panstwo nie jest w stanie egzekwowac.To panstwo jest odpowiedzialne za taka wlasnie sytuacje, a nie obywatel.Jak napisalam-chetnie podatek zaplace.Byle byl sensowny.I by placili go wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 16.10.07, 14:59 Czyli kazdy musi miec psa Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 16.10.07, 15:11 gryzelda71 napisała: > Czyli kazdy musi miec psa psa mieć nie musi, ale ma płacić podatek Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 16.10.07, 15:14 Jesli kasa ma isc na schronisko to niech placa wszyscy mieszkancy, dlaczego ma decydowac poSiadanie psa? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 16.10.07, 15:27 No to zmień to. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 16.10.07, 15:44 To sie popisalas. Nie mam czasu ani ochoty. Moge co najwyzej placic albo nie placic. I juz. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 16.10.07, 15:47 No tak jak ty to się nie mam szans popisac Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 16.10.07, 16:13 Próbujesz byc zgryzliwa, ale marnie ci wychodzi.Z drugiej strony nie masz nic sensownego do powiedzenia , jesli chodzi o meritum.Napisz cos z sensem,fajnie bedzie PODYSKUTOWAC, zamiast silic sie na zlosliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 16.10.07, 16:53 Z tobą dyskutowac?Da się? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 16.10.07, 21:51 Alez oczywiscie- uzywajac ARGUMENTOW.I faktow. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 17.10.07, 06:54 Faktem jest,ze nie płacisz podatku,a argumentem za niepłaceniem jest, ze i tak nie sciagną go z ciebie. O czym tu dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 17.10.07, 08:50 Nigdzie nie napisalam, ze nie place.Podwazam natomiast sens i logike.Moze zamiast snuc wydumane teorie zacznij po prostu wnikliwiej CZYTAC? No i jesli chodzi o argument- niesciagalnosc to jedno, ale najwazniejsze to : CELOWOSC owego podatku.Tez widze ci umknelo. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 17.10.07, 09:03 Napisałaśpozwolisz zacytuje: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=70578382&a=70593386 zaplace.Jaki wniosek?Ze nie płacisz? Ja tylko czytam co piszesz,nie dorabiam wydumanych teorii.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 17.10.07, 14:33 Nie zacytowalas, tylko wrzucilas link do watku, w ktorym piszemy.Zatem nadal nie wiem, gdzie napisalam, ze NIE PŁACE.Ja tego nie widze. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 17.10.07, 14:39 Dziwne,otwiera mi się dokładnie na tej wypowiedzi tobie nie? dokładnie chodzi o: W pierwszym z brzegu podreczniku prawniczym znajdziesz info, ze bezsensem jest tworzenie prawa, ktorego panstwo nie jest w stanie egzekwowac.To panstwo jest odpowiedzialne za taka wlasnie sytuacje, a nie obywatel.Jak napisalam-chetnie podatek zaplace.Byle byl sensowny.I by placili go wszyscy. 3 zdanie od końca:Jak napisalam-chetnie podatek zaplace. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 17.10.07, 17:56 Nie, mnie sie otwiera na poczatku watku. Jesli chodzi o cytat- z niego nie wynika, ze nie place czy nie placilam. Tylko to, ze "chetnie zaplace" jesli bedzie sensowny.Z naciskiem na "chetnie". Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: lola!!!100 pkt w konkursie na blondie roku!! 17.10.07, 18:43 A te słowa jak mam rozumiec: Nie wiedze absolutnie sensu placenia podatku za psa , jest to dla mnie nielogiczne. oraz: Kurcze, nie mam ZADNEJ motywacji by placic. Oraz wypowiedż odnośnie kary za niepłacenie: Niech grozi.i tak sie kalkuluje, zwazywszy na minimalna szanse, ze ktokolwiek sprawdzi czy place. Kazdą twoja wypowiedż źle zrozumiałam? Odpowiedz Link Zgłoś
joe_stru Dobra. Ostatnia próba. 16.10.07, 14:41 lola211 napisała: > No niestety, ale nie znajdujesz zadnych sensownych > kontrargumentow.Potrafisz tylko obrazac. > Moze gdybys mniej sie emocjonowal, zrozumialbys sedno.Ale widac jest > to dla ciebie zbyt trudne.. > To nie Ty jesteś od decydowania o tym, > > który podatek jest cacy, a który nie. > Ale po prostu moge sie z obowiazku nie wywiazywac, skoro nieudolne > panstwo mi na to bezkarnie pozwala.Z pozbyciem sie mnie juz by ci > tak latwo nie poszlo, bo tu co by nie powiedziec, organa panstwowe > sa aktywne jesli chodzi o karanie tego typu przestepstw. > zrozum- winy jest tu system, produkujacy tak bzdurne i > nieegzekwowalne przepisy. ---->Bywają takie przepisy, których egzekwowanie jest nieopłacalne i niemożliwe. Nie wolno na przykład publicznie wywalać fajfusa. Ale jak jedziesz samochodem, to czasem widzisz stojących na poboczu szczających panów. Łamią przepis. No i co zrobić? Postawić policję co 10 metróqw na wszystkich drogach w Polsce? Nie bardzo się da, co lola? Niektórych przepisów nie opłaca się egzekwować, bo to zbyt drogie. Tak jest z podatkiem od psów. Wywiązywanie się z nich powinno wynikać z przestrzegania pewnych społecznych umów. Umawiamy się, że władzą w gminie jest rada. Rada ustala podatki i zakłada,że większość stanowią ludzie uczciwi, nie zaś lole. Umowa. Rozumiesz? Są takie kraje na świecie, gdzie ludzie to rozumieją, a są takie , gdzie większosć to "sprytne" lole. W takim właśnie kraju żyję i nad tym boleję. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Dobra. Ostatnia próba. 16.10.07, 15:00 Bardzo cie prosze, bym nie skupial sie na tym czy place czy nie(bo tego to akurat nie wiesz), ale bys mi wskazal CELOWOSC owego nalozonego podatku.Dla mnie to wlasnie owa rada nie jest uczciwa nakladajac podatek, ktorego nie jest w stanie w ogole wyegzekwowac, liczac na to, ze kazdy sam sie potulnie zglosi.Coz na naiwnosc.Chodzi mi glownie o uzasadnienie ZA CO I NA CO PLACE. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Dobra. Ostatnia próba. 16.10.07, 15:11 A poza tym- duzo latwiej jest wyegzekwowac podatek za psa niz za czyn nieobyczajny. Trudno ukryc obecnosc psa w mieszkaniu, u weta kazdy wlasciciel i pies ma kartoteke- czyste zrodlo informacji. I kolejna sprawa- wystarczy obywatelowi wskazac CELOWOSC nalozonego podatku, by zachecic do obywatelskiej postawy. -------------------------------------------------------------- Jędza zjadła księdza, krew wypiła, tylko kości zostawiła Odpowiedz Link Zgłoś
elag3 wet nikomu kartoteki nie udostępnia 16.10.07, 15:13 i na pewno nie fiskusowi - nic się nie booj. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: wet nikomu kartoteki nie udostępnia 16.10.07, 15:31 Wiem, ze nie udostepnia, a moze wlasnie powinien. I daruj sobie zlosliwe teksty, nie mam sie czego obawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: wet nikomu kartoteki nie udostępnia 16.10.07, 15:33 lola211 napisała: nie mam sie czego obawiac. Dobre) Odpowiedz Link Zgłoś
elag3 Re: wet nikomu kartoteki nie udostępnia 16.10.07, 15:40 akurat to nie było złośliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: wet nikomu kartoteki nie udostępnia 17.10.07, 08:54 No to sorki, blednie widac odebralam. Odpowiedz Link Zgłoś
joe_stru Lola.Matko moja!! skup sie. 16.10.07, 15:16 Ty nic jednak nie rozumiesz. Nie wiem, na co idzie podatek od psów w Twojej gminie. Idź do biura rady i się zapytaj. Możesz też, jak każdy obywatel iść na obrady, wtedy kiedy rada uchwala podatki lokalne, to się dowiesz. Nic mnie nie obchodzi, czy ten podatek ma sens czy nie. Ja w ogóle o czym innym piszę. Twierdzisz, że Rada Twojej gminy jest nieuczciwa. To se ją zmień!!!! O tym mówię. Rusz 4 litery i głosuj w wyborach samorządowych, masz takie uprawnienie!!! I jeszcze jednej rzeczy nie pojmujesz. Prawo nakładające podatek od psów jest najprostszym na świecie do wyegzekwoawania. Masz mieć kwitek wpłaty, rozumiesz? Takie coś z poczty, lub internetu, przelew, wiesz. I mogą go od Ciebie zażądać, kumasz? Nic prostszego. Jarzysz teraz troszku? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Lola.Matko moja!! skup sie. 16.10.07, 15:47 Ale ty jestes zabawny.Wypowiadzasz sie o sprawach, o ktorych nie masz pojecia, bo i skad masz wiedziec, czy uczestnicze w wyborach czy nie. Nic mnie nie obchodzi, czy ten podatek ma > sens czy nie. No wlasnie, a mnie obchodzi. >Nic prostszego. He he, no jedna dla naszych samorzadow to trudne.Bo tego nie robia. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Lola, a mama wie, że ma głupią córę?:) 16.10.07, 13:35 Erin, ale ja jestem "za", moge placic, nawet wyzszy podatek.Byle ten podatek byl logiczny i egzekwowany.A nie jest.Cos jak z komitetem rodzicielskim- ja zaplace , a reszta sie miga.Jest sytuacja wielce deprawujaca, gdy uchwalone prawo nie jest egzekwowane,bo to narusza powage calego porzadku prawnego.Gmina nie potrafi tak prostej sprawy zalatwic. Taki podatek to kara za posiadanie psa- masz siersciucha to plac, ale nie domagaj sie w zamian niczego. >Placic musze Ano wlasnie, nie wymigasz sie.A w przypadku podatku za psa- i owszem.I to jest ta roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: Lola, a mama wie, że ma głupią córę?:) 16.10.07, 15:21 lola211 napisała: > Cos jak z komitetem rodzicielskim- ja zaplace , a reszta sie miga. No akurat komitet rodzicielski jest dobrowolna wpłatą/darowizna na rzecz szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Lola, a mama wie, że ma głupią córę?:) 16.10.07, 15:44 Ale mechanizm placenia ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: Lola, a mama wie, że ma głupią córę?:) 16.10.07, 15:56 jakim cudem?? porównujesz podatek do darowizny????? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Lola, a mama wie, że ma głupią córę?:) 16.10.07, 16:10 Wystarczy odrobina dobrej woli, by zrozumiec co pisze. Zarowno komitet jak i podatek placa ci co chca i nikt tego NIE EGZEKWUJE. Rozumiesz? jedna wplata jest obowiazkowa, druga dobrowolna, ale w praktyce zarowno jedno jak i drugie placone jest w oparciu o WOLE PLACACEGO.Ludzie podatku za psa NIE PŁACA i nikt ich za to nie sciga. Odpowiedz Link Zgłoś
malamadre Re: Lola, a mama wie, że ma głupią córę?:) 16.10.07, 22:00 > Ludzie podatku za psa NIE PŁACA i nikt ich za to nie sciga. A w moim mieście ścigają za niezapłacone podatki, także za posiadanie psa. Po moim mieście nie szwendają się się bezpańskie psy, miasto współpracuje ze schroniskami dla zwierząt, które opiekują się zwierzętami z naszego rejonu, co roku organizowane są szczepienia przeciwko wściekliźnie w kilku łatwo dostępnych punktach miasta, w różnych dzielnicach, żeby mieszkańcy nie musieli taskać psa przez pół miasta. Tak więc - ja widzę sens płacenia podatku i widzę jego skutki. Widocznie moje miasto jest jakoś szczególnie przyjazne mieszkańcom, ale w końcu każdy sobie sam wybiera radę miasta/gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Lola, a mama wie, że ma głupią córę?:) 16.10.07, 22:07 Mieszkam w duzym miescie , psow bezpanskich nie widuje, schroniska jakos tam egzystuja, straz miejska widuje codziennie - a nikt nigdy jeszcze mnie w kwestii podatku nie zaczepil.Wiekszosc ludzi, ktorych znam nie placi. Niech takie kwestie beda finansowane z podatkow wszystkich mieszkancow, a nie z pieniedzy wlascicieli psow, bo niby dlaczego? Ja nie chce szczepienia darmowego, zaplace. ale w końcu każdy sobie sa > m > wybiera radę miasta/gminy. YY.., a jaki to sposob SAMA decydujesz , kto w radzie zasiadzie? Odpowiedz Link Zgłoś
malamadre Re: Lola, a mama wie, że ma głupią córę?:) 16.10.07, 22:36 > YY.., a jaki to sposob SAMA decydujesz , kto w radzie zasiadzie? W pewnym stopniu sama decyduję, u was nie ma wyborów samorządowych? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Lola, a mama wie, że ma głupią córę?:) 17.10.07, 08:53 No prosze cie, oczywiscie ze sa wybory, ale tak sie sklada, ze w radzie zasiadaja i tak nie ci, ktorych bym tam widziala. Odpowiedz Link Zgłoś
elag3 Re: podatek od psa 16.10.07, 14:26 Jak dla mnie to zamiast sciągać podatek powinno się karać właścicieli za niesprzątanie kup (kto ma raczkujące dziecko wie o co chodzi). Odpowiedz Link Zgłoś
hossa76 Re: podatek od psa 16.10.07, 14:39 Rozumiem, że puszczasz swoje raczkujące dziecko na podwórkowym trawnikuDDDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
elag3 Re: podatek od psa 16.10.07, 14:44 Na szcęście umie już chodzić ale swojego czasu jak chciałam go wyjąć z wózka w parku to czym prędzej musiałam je ewakuować. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowkojad2 Re: Lola, a mama wie, że ma głupią córę?:) 16.10.07, 14:31 Zgadzam się w 100% z tobą, erin. Od kiedy pracuję ani razu nie korzystałam z państwowej słuzby zdrowia, bo nie mam na to czasu, a miesięcznie zabierają mi tyle, że żal mnie ściska. Zabierają i co mam zrobić? Chociaż i tak do wszystkich lekarzy chodzę prywatnie, więc płacę dwa razy Odpowiedz Link Zgłoś
joasia1234 Re: podatek od psa 16.10.07, 15:34 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3535277.html Był plan zniesienia podatku od psów, ale pewnie utknął w martwym punkcie. Kwestię schronisk powinno się inaczej rozwiązać (jeśli pieniądze z podatku rzeczywiście idą na schroniska). Bo teraz podatek to jest kara za posiadanie psa. A karać właścicieli, którzy po psach nie sprzątają lepiej mandatami. Tak swoją drogą to podatek nie jest jakiś bardzo wysoki (50 zł na rok maksymalnie), więc z jednorazowego mandatu ściągnie się więcej Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: podatek od psa 16.10.07, 16:06 Joasiu, dzieki za merytoryczne podejscie do tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
mapi9 Re: podatek od psa 16.10.07, 19:37 ciężko zapłacić czterdzieści parę złoty raz na rok? To po co psa bierzesz? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: podatek od psa 16.10.07, 21:53 Nie biore go po to, by placic podatek, to chyba jasne, powody sa zupelnie inne. A jesli podatek uwaza sie za bezsensowny i odbiera sie go jako kare to faktycznie- ciezko zaplacic chocby zlotówke. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: podatek od psa 16.10.07, 19:51 Wrocław. Przez 2 lata płaciłam podatek za psa. Zresztą przysyłali mi informacje o tym, bo pies jest zarejestrowany, "zaczipowany", szczepiony itp. Z tego co się orientuje to podatek za psa został zniesiony - i od roku nic mi nie przysyłają. Odpowiedz Link Zgłoś
asientos Re: podatek od psa 16.10.07, 21:17 Podatek od posiadania psa, pies sam nie płaci... Odpowiedz Link Zgłoś
joasia1234 Re: podatek od psa 17.10.07, 14:48 A tak swoją drogą, jeśli ów podatek faktycznie idzie na sprzątanie po psach, to gminy ze swoich obowiązków się nie wywiązują. Jakoś tu gdzie mieszkam (Warszawa) psich odchodów jest pełno na każdym trawniku. Więc jeśli podatek nie idzie na sprzątanie ani na schroniska, to gdzie trafia? Jeśli podatek niczemu nie służy to trzeba go zlikwidować i znaleźć inne, lepsze, skuteczniejsze rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś